Добавки за подобряване на свойствата на бетона

Сега е трудно да си представим производството на бетон или хоросан без използването на специални химически добавки. Модификацията позволява да се получат смеси с подобрени технологични параметри, за подобряване на бетонната структура, нейната здравина и издръжливост, за да се повлияят на втвърдяващите процеси. Но във всеки конкретен случай е необходимо да се избере оптималната комбинация от различни видове добавки. Струва си да се разглеждат по-подробно такива групи модификатори.

За смяна на обработваемостта на бетона или разтвора от средата на ХХ век започва да използва пластификатори. Сега най-ефективните добавки в тази група са суперпластифициращи, т.е. максимизиране на мобилността на сместа. Чрез комбиниране на способността на вода за намаляване и разреждащи ефекти могат да бъдат получени тек смес при понижено смесване на водния поток, който осигурява по-плътна структура на бетон или хоросан, и като следствие, да се увеличи силата материал. В този случай става възможно да се намали консумацията на свързващо вещество, като същевременно се запазят основните параметри за качество на бетона или хоросана.

Друга група модификатори са регулатори на кинетиката на втвърдяване, предназначени да променят скоростта на набирането на бетонна сила в ранните етапи на събиране на силата. Ускорителите могат да осигурят интензивно втвърдяване на строителния материал и забавителите помагат да се намали скоростта на хидратация, която е много важна за изграждането на масивни конструкции.

Важно място сред добавките заемат регулаторите за поддържане на мобилността на бетонната смес. Тези модификатори позволяват запазването на технологичните свойства на смесите през лятото в продължение на няколко часа, което е жизненоважно при производството и транспортирането на готовия бетон.



През зимата при производството на бетонова работа е невъзможно без антифриз добавки с различен механизъм на действие и температурен диапазон. Модерните продукти от тази група са в състояние да работят при температури до -30 ° C, като осигуряват транспортиране и полагане на бетонови смеси преди загряване или бетонно втвърдяване с минимална сила от около 30% от конструктивната.

Има и други видове модификатори, които ви позволяват да насочвате свойствата на бетонни или хоросанни смеси, както и на бетон и хоросан.

Сега повечето производители на строителни химикали предлагат комплексни добавки, които имат няколко основни ефекти. Такива продукти са в състояние да решат целия спектър от задачи в дадена технология. По този начин модификаторите за търговски бетон често съчетават пластифициращ ефект и способността да регулират запазването на мобилността на бетонната смес. Продуктът за стоманобетон в завода позволява производството на смеси с необходимата обработваемост и ускорява втвърдяването на бетона с или без топлинна обработка. Основната задача на производителя е да формулира оптималната формула от комбинираните компоненти, за да осигури максимална ефективност и да изглади отрицателните свойства на отделните компоненти. Трябва да се помни, че циментът също прави свои собствени корекции на ефективността на модификатора, поради което винаги се изисква адаптиране с избора на оптимална доза за всеки тип свързващо вещество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква е плътността на бетона?Каква е плътността на бетона?
Пластификатори за тротоарни плочиПластификатори за тротоарни плочи
Бетон m300Бетон m300
Ферментация на конкретни основни методиФерментация на конкретни основни методи
Характеристики на подготовка на бетонови смесиХарактеристики на подготовка на бетонови смеси
Нанобетон нови технологии в строителствотоНанобетон нови технологии в строителството
Измерване на свиването на бетона от бетонИзмерване на свиването на бетона от бетон
Декоративен бетонДекоративен бетон
Как да направите бетонКак да направите бетон
Как да изберем лепилото за пода?Как да изберем лепилото за пода?
» » Добавки за подобряване на свойствата на бетона
© 2021 BggeHat.com