Нанобетон нови технологии в строителството

Снимка на нано-бетонПри създаването на конкретно решение често се използват различни пластификатори и добавки, за да се подобрят неговите характеристики на якост, както и да се повиши устойчивостта на замръзване или експлоатационния живот.

Новост на пазара е напълно различен вид бетон - nanoconcrete, която не е много по-различна от състава от обичайното бетонни смеси.

При производството му се използват също и вода, агрегат и минерално свързващо вещество. Но техническите характеристики на нанобетон значително се различават от обичайните.

Използваният пластификатор се състои от наноинициатори. Те са микроскопични тръби, чиято дебелина е няколко микрона. Също така, особената характеристика на наноинициаторите е, че те не са чувствителни към алкали и киселини. Подобряването на характеристиките на бетона се дължи на факта, че пластификаторът взаимодейства с цимента и кристализира. Всичко това се случва на молекулярно ниво.

Струва си да се отбележи, че самите инициатори са доста силни (сила над 100 GPa). Въз основа на това се намаляват изискванията за укрепване на структури, които използват тези нанотехнологии.

Характеристики на нанокритите в сравнение с обичайния конкретен разтвор:

  • силата е по-голяма от 150;
  • Теглото на структурата за идентичен обем е 4-6 пъти по-малко;
  • устойчивостта на замръзване е увеличена с 50;


Nanobeton трябва да се използва в структури с високи технически изисквания:

  • сеизмична устойчивост;
  • пожарна безопасност;
  • надеждност.

Притежавайки нови подобрени свойства, този материал не се нуждае от допълнителна обработка или хидроизолация, което намалява цената на строителните обекти. Също така, поради високи характеристики на якост, обемът на бетона по време на снасяне се намалява с 30%.

Нанобетон - създаване и развитие на строителни материали

Снимка на структурата на нано-бетонаПрез 1993 г. развитието на този материал започва за първи път. Неговият разработчик е Андрей Пономарев и други учени от различни градове. Няколко компании участват в разработването, като например: "Nanotronika", Синтетична история и Приложни технологии. Проектът формира два клона на посоката:
- за реконструкция на стари сгради;
- за изграждането на съоръжения с подобрени физически характеристики.

Но не само руски учени са ангажирани в разработването на такъв иновативен материал. В западните държави се извършват и работи за създаването на универсален строителен материал. Разбира се, не на такова успешно ниво, но все пак тази технология има право да живее в съвременното строителство.

Нанобетон: бъдещето на строителния материал

Заслужава да се отбележи, че становището на експертите не е насочена към подобряване якостни, които между другото, и толкова висока, както и за подобряване на други parametorv като издръжливост. Известно е, че сравнително често срещаният портланд цимент има ограничен срок на годност, а за да бъдем точни, той е много кратък. И с използването на нанотехнологиите този проблем може да се избегне.

Nanobeton определено не е толкова достъпен, колкото други видове бетонови смеси, но все пак се надяваме, че след няколко години тези технологии ще запълнят пазара на строителни материали и ще станат обществени.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Каква е плътността на бетона?Каква е плътността на бетона?
Как правилно да изпиете бетонния под и да подсилите повърхностния слойКак правилно да изпиете бетонния под и да подсилите повърхностния слой
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Пластификатори за тротоарни плочиПластификатори за тротоарни плочи
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Насипна и истинска плътност на циментаНасипна и истинска плътност на цимента
Добавки за подобряване на свойствата на бетонаДобавки за подобряване на свойствата на бетона
Изборът на подходящия циментИзборът на подходящия цимент
Как да направите бетонКак да направите бетон
» » Нанобетон нови технологии в строителството
© 2021 BggeHat.com