Защо се нуждаете от плътност на пясъка?

Плътността е физическо количество, което показва колко грама или килограм се съдържа в единица обем (cm³ или m³). Пясъкът е един от материалите, чийто показател е важен за строителните работи. Но тъй като има свободна структура, е изключително трудно да се определи такава стойност. За да измерите коефициента на плътност на пясъка, трябва да имате предвид следните точки:

  • степента на уплътняване;
  • съдържание на влага;
  • порести;
  • структура на частиците;
  • съдържание на примеси.
Кварцов пясък

Пясъкът за нуждите на строителството е от два вида: кариера и река.

Коефициентът на плътност директно ще повлияе на това, къде ще се използва този материал. И на тази характеристика зависи от качеството на сместа, месене на пясък, и следователно, живота на сградата. Такива изчисления са полезни при изчисляването на необходимото количество свързващо вещество, по-точно неговите съотношения.

Също така често е необходимо да се превежда масата във и извън обема. Знаейки плътността на пясъка, много по-лесно е да се справим с тази задача. За да се изчисли тази стойност, е необходимо да се раздели теглото на веществото в кубатурата, която заема. За да се изчисли стойността на масата за пясък, има формула: плътността (N) се умножава по окупирания обем (V). Последният параметър се изчислява чрез разделяне на плътността спрямо теглото на материала.

Както бе споменато по-горе, всеки разтвор има един от съставните си пясък. Познавайки формулата за изчислената плътност, се избира правилното съотношение. Неправилното съотношение ще доведе до недостиг или до преизпълнение на материала. Първият вариант е допълнителните разходи. Вторият вариант ще влоши композицията и самата конструкция ще промени своите устойчиви на замръзване, водоустойчиви, устойчиви на износване и други индикатори.

Коефициент на пясъчно филтриране

Фракции от груб пясък и фин пясък

Фракции от груб пясък и фин пясък.

Пясъкът е универсален допълнителен компонент благодарение на неговата течливост. Използва се в области като:

  • строителство на жилищни сгради;
  • за оборудване на площадката;
  • при строеж на пътища, пътища, магистрали;
  • в строителните работи, свързани с решението.

За да се смеси наистина висококачествено решение, професионалните екипи изчисляват следните параметри: модулът за размер, съдържанието на глинените вещества, обемната плътност, коефициента на филтрация.

Коефициентът на филтрация е индикатор, характеризиращ дебелината на пясъка през деня, т.е. колко плътност е пропусклива за влагата. Тази сума се измерва в метри на ден. Този показател се влияе от наличието на определени примеси, както и от структурата на самия материал. Съответно, "чистият" пясък, толкова по-добре преминава водата. Например една и съща глина много пречи на този процес. Ето защо, преди да добавите такъв компонент към сместа, той е добре почистен.

Пясъчният пясък има стойност на този коефициент от 0,5 до 7 м на ден. Но ако се използва грунд пясък, то ще има няколко други значения: фина фракция (1-2 мм) - от 1 до 10 м ден, средната фракция (2-2.5 mm) - от 5 до 20 цт ден.

Разновидности на плътността на пясъка

Таблица на съотношението на цимент, пясък и чакъл

Таблица на съотношението на цимент, пясък и чакъл.

Плътността на пясъка може да бъде един от следните три типа:

  • вярно;
  • насипно състояние;
  • средно.

Тъй като пясъкът е твърда нерудна скала, средната му плътност е 2500 кг / м³. Този индикатор се нарича истинската плътност на пясъка.

Но за практическа работа се използва плътност, която се нарича обемна плътност. Този параметър показва каква е консистенцията на материала в "свободния", т.е. в насипно състояние, неконсолидирано състояние. При изчисляването на тази стойност не се взема предвид само обемът на гранулите, но и цялото празно разстояние между тях. От това се оказва, че индексът на насипната плътност на пясъка е малко по-малък от този на истинския.

Ако пясъкът е добре уплътнен, тогава плътността му ще се увеличи. Защо е толкова важно? Да, защото организира доставката на такъв материал, то може да бъде поръчано в тонове или кубически метри.

Стойността на тази плътност е около 1300-1500 кг / м³. Но тук трябва да вземем и предвид факта, че дори влажността може да повлияе на този параметър: колкото по-висока е, толкова по-ниска е плътността. Това се дължи на факта, че водата от околната среда води до съчетаването на пясъчните гранули. Но ако нивото на влага достигне 10, тогава влагата, напротив, ще започне да увеличава тази характеристика. Следователно този момент се взема предвид, ако дозата му се основава на обема.

Как да изчислим обемната плътност на пясъка?

Класове пясък в съответствие с GOST

Класове пясък в съответствие с GOST.

За да се извършат тези изчисления, пясъкът първоначално се пресява с помощта на сито (0,5 см). След това те запълват измервателен съд (1 литър). Освен това пясъкът трябва да се излива свободно в него от височина от 0,1 м, така че да се образува конус над ръба на съда. След това, като се използва владетеля, горната част на конуса се отстранява, т.е. до краищата. Отделно е необходимо да се претегля контейнера с веществото и без него. За изчисляване на коефициента на плътност се използва следната формула: (празно тегло на контейнера - тегло на напълнения съд) / капацитет на контейнера.



Тук е необходимо незабавно да се определи момента, в който тези изчисления се извършват само с тези измервателни капацитети, които първоначално имат определена форма и размер, тъй като това има значителен ефект върху резултатите. За да направим този проблем по-лесен за решаване, има GOST.

Средната плътност на веществата се влияе не само от влагата, но и от наличието на кухини. Колкото по-малко е пространството между гранулите, толкова по-висока е тази характеристика.

Максималната плътност на пясъка може да бъде постигната чрез използване на формулировки с по-голяма част.

Фигура средна плътност на всеки вид е различен пясък: кварцов Малмьо течаща състояние има стойност от 1500-1550 кг m³, докато ако се запечатва, увеличението на изпълнение до 1600-1700 кг m³. Ако се планира да се извърши месене на устойчив на замръзване бетон, тогава един от компонентите му ще бъде пясък с повишен коефициент със средна плътност.

Класификация на пясъка

Има няколко вида пясък, които в зависимост от метода на извличане могат да се използват за различни цели.

Строителство пясък

Пясъчна яма

За фондацията е за предпочитане кариерен пясък.

Този материал, като основен компонент на много решения, е доста популярен. Използва се:

  • за изграждане на магистрали и магистрали, за изграждане на различни цели на конструкции (използвани като пясъчна възглавница или отделен спомагателен слой);
  • за смесване на бетонов разтвор (като пълнител);
  • за създаване на подобни разтвори (като пълнител).

Дори и с помощта на пясък се извършва почистване на строителните инструменти. Например, всички същите миксери се почистват от остатъците от разтвора с пясък и вода.

В зависимост от естественото място на екстракция, такова вещество може да се нарече варовик или фелдшпат. Това зависи от това колко голяма част от допълнителния компонент (варовик или шлака) се съдържа в суровината. Пясъкът може да бъде изпълнен със слюда, кварц и други елементи.

Речен пясък

Този вид вещество има естествен произход. Тоест, по време на естествения цикъл, парчета скали се отделят от основата и, като се вливат в реката, благодарение на силни потоци от вода, са смлени. Такива гранули имат заоблена форма. Този тип пясък има положителни свойства: първо, благодарение на водата, той се почиства от всякакви глинени примеси, и второ, той вече не съдържа мръсотия или прах.

Речен пясък е разделен на три групи според размера на пелетите:

  • фина фракция - до 2 мм;
  • средната фракция е 2-2,8 mm;
  • едра фракция - 2.9-5 mm.
Видове пясък

Замърсяването и здравината на бетона зависят от чистотата на пясъка, който влиза в него.

Плътността на такъв пясък е 1650 кг / м³, а коефициентът на филтрация е 5-7 метра на ден. В допълнение, този вид материал е изключително екологичен, поради което се използва в следните произведения:

  • при смесване на хоросан за шпакловка или зидария;
  • при строителството на бетонови изделия;
  • като добавка в сухи смеси;
  • в изпълнението на замазки и съединители;
  • в ландшафтно развитие;
  • с цел декориране на помещения;
  • с цел озеленяване.

Но след това веднага трябва да се отбележи, че този пясък струва малко повече от този, който се добива в кариери. Следователно, вторият вид често се използва като алтернатива, тъй като те имат почти еднакви свойства.

Кварцов пясък

Този вид материал не съдържа почти никакви примеси. Той е силно ценен за своята химична хомогенност, освен това има висока устойчивост на влияние от всякакви вредни медии. Ето защо този пясък е доста търсен в съвременното строителство. Използва се универсално както в промишлеността, така и за нуждите на домакинствата и домакинствата. Такъв материал има няколко производствени методи, върху които външният му вид зависи пряко. В природата има много места, където се извлича фракционен кварцов пясък. Това отнема няколко стъпки на обработка, след което се пречиства пясък външен пясък primesey.Melkozernisty използвани за създаване на абразиви, пълнители, оцветители, различен smesey.Srednezernisty пясък има висок сорбционен капацитет, междукристална порьозност и замърсители капацитет. Затова те са пълни с различни филтриращи единици, които работят с нефтопродукти.В случай на "свободно течащи" гъстотата на кварцовия пясък цифрата е 1500 kg m³. Но в някои случаи тази цифра нараства до 1700 кг / м³.

Също така, в зависимост от коефициента на плътност пясъкът може да има следните класове:

  • насипно състояние;
  • средна плътност;
  • гъста.

Както става ясно от всичко по-горе, такъв показател като коефициента на плътност в много отношения ще повлияе на избора на типа пясък с цел по-нататъшното му използване в тази или онази работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
» » Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
© 2021 BggeHat.com