Термична проводимост и плътност на пяната

Пенопластът се счита за най-ефективният строителен материал, използван за изолиране на сгради вътре и навън. Причината за широко разпространеното разпространение в строителството на експандиран полистирол или ППП е отличните звукоизолационни свойства, плътността на пяната.

стиропор

Пенопластът е материал за изолация, който има добри звукови и топлоизолационни характеристики.

Цената на експандираните полистиренови пластини е много по-ниска, отколкото при другите нагреватели. Използването на EPS плоскости в строителството е съпроводено с десетки пъти намаляване на оперативните разходи за отопление или охлаждане на търговски или жилищни помещения.

Как плътността на пяната оказва влияние върху неговата стойност?

Производство на пяна от пластмаса

Производство на пяна от пластмаса.

Има няколко гледни точки, свързани с понятието за плътност. Измервателната единица за този параметър е килограм на метър в куба. Тази стойност се изчислява от съотношението тегло / обем. Не е възможно да се определи с 100% точност качествените характеристики на експандирания полистирол, свързани с неговата плътност. Дори теглото на изолацията не влияе на способността му да задържа топлината.

Мислейки за закупуването на нагревател, купувачите винаги се интересуват от неговата плътност. Въз основа на тези данни можем да преценим силата на материала, неговата тежест и топлопроводимост. Стойностите на плътността на пяната винаги се отнасят до определен диапазон.

В процеса на производство на плочи от експандиран полистирол производителят определя производствените разходи. Въз основа на формулата за определяне на плътността теглото на нагревателя ще повлияе на тази стойност. Колкото по-голяма е теглото на материала, толкова по-гъста е, така че цената му е по-висока. Това се дължи на факта, че полистиролът, като суровина за термоизолационните плочи, играе важна роля. Това е около 80 от общата цена на готовите продукти.

Как се отразява промяната в топлопроводимостта на пяната в нейната плътност?

Структура на пластмасовата пяна

Пяната е направена от полистиролови зърна, съдържащи въздух.

Всеки топлоизолационен материал съдържа въздух, който е в порите. Подобреният индекс на топлинна проводимост зависи от количеството на атмосферния въздух, който се съдържа в материала. Колкото по-голямо е числото, толкова по-нисък е коефициентът на топлопроводимост. Производството на пяна от пластмаса се извършва от полистиролови топчета, съдържащи въздух.

Оттук можем да заключим това плътност на експандиран полистирол не влияе на топлопроводимостта му. Ако тази стойност се промени, тогава промените в топлопроводимостта се проявяват в границите на процентите. 100% въздушно съдържание в нагревателя е свързано с неговата висока топлинно спестяваща мощност, тъй като въздухът се характеризира с най-ниския коефициент на топлопроводимост.

Благодарение на ниската топлопроводимост на изолацията осигурява висока степен на икономия на енергия. В сравнение с пяна тухли, способността им спестяване на енергия ще се различава значително, тъй като дебелината на изолатора на топлина 12 cm отговаря на 210 см дебела стена от тухли или 45 см дървена стена.

Коефициентът на топлопроводимост на пяната, изразен в цифрова стойност, принадлежи към интервала 0.037 W / mK - 0.043 W / mK. Тази стойност може да бъде сравнена с индекса на топлопроводимостта на въздуха, равен на 0.027 W / mK.

Каква е плътността на използване на пяна от пластмаса?

Схема на приложение на различни видове пенопластика

Схема на приложение на различни видове пластмасови пластмаси.

Изработват се следните основни видове експандиран полистирол, които се различават по тяхната плътност и други характеристики:

  1. PSB-S-15, гъстота на пяната до 15 кг / м3.
  2. PSB-S-25, от 15 kg / m3 до 25 kg / m3.
  3. PSB-S-35, от 25 kg / m3 до 35 kg / m3.
  4. PSB-S-50, от 35 kg / m3 до 50 kg / m3.

Обозначението на класовете на табелите е буквено-цифров код. Например, PSB означава непечатен полистирол. Номерата показват стойността на горната граница на плътността. Буквата "С" в обозначението на кода PSB-C се дешифрира като самозагасяща се.

Свойства на термоизолатора PSB-S-15 и неговото приложение

Плочите от експандиран полистирол PSB-S-15 позволяват създаването на ненатоварваща топлоизолация. Това се дължи на липсата на натоварвания на нагревателя, чиято топлопроводимост и плътност не надвишават 15 kg / m3.

Характеристики на PSB-S-15

Характеристики на PSB-S-15.

Сред експандиран полистирол цените за PSB-S-15 са най-достъпни. Основните свойства на изолацията PSB-S-15 са следните:

  1. Якостта на натиск на PSB-S-15 е 10 деформации >0,05 МРа.
  2. Стойност на якостта на огъване >0,07 МРа.
  3. Топлопроводимостта на марката PSB-S-15 е не повече от 0.042 W / mK.
  4. Поглъщането на вода за 24 часа не трябва да надвишава 3 от общия обем.

Друго безспорно предимство, което разширява полистирола PSB-S-15, е свързано с ниската му деформация, удобно полагане, икономичност. Пенопластът PSBS-15 се използва широко за топлоизолация на кабини, контейнери, вагони и други конструкции, използвани в строителството.

Как да нанесем изолацията PSB-S-25?

Плътността на пяната се изчислява по аналогия с определянето на плътността на тухлите. Ако един куб от пяна има плътност 25, тогава неговата маса е 25 кг. Якостта на натиск и огъването на пяната зависи от нейната плътност. Марката пяна и нейната плътност са напълно различни характеристики. Така, в зависимост от марката пяна, например SPB-C25 или SPB-C50, характеристиката на плътността варира от 15-25 или 35-50.

В зависимост от обозначението на пяната се използва в различни строителни конструкции, което не води до влошаване на качествените му характеристики.

Характеристики на плочите PSB-S-25

Характеристики на плочите PSB-S-25.

Например, пяната PSB-S-15 може да се използва за изолиране на фасадите на къщи. Този вид изолация в строителството практически не се използва. Използва се в структури, съседни на конструкции. Те могат да бъдат веранди или открити балкони, изпълняващи декоративна функция. С помощта на стиропор от този вид създават фигури за фасадите, които позволяват:

  • рамкирани прозорци, ъглите на къщата;
  • да разделят етажите посредством корниз.

Пенопласт с плътност 25 се използва за изолиране на фасадата на къщата. За стандарта вземе полистирол, който е с дебелина от 5 см Този тип изолация се използва за много цели. Дебелината му варира в зависимост от предпочитанията на клиента.

Пенопласт с най-голяма дебелина се използва за затопляне на стените, засегнати от масите на атмосферния въздух. Те могат да изолират стените, което предотвратява образуването на гъбички.

Как да използвате пяна PSB-C-35?

Характеристики на плочите PSB-S-35

Характеристики на плочите PSB-S-35.

За идеално изравняване на стените дебелината на плочата от експандиран полистирол може да бъде променена. Не е необходимо да се злоупотребява с дебелината на материала, тъй като това ще доведе до някои трудности при фиксирането на системата от изходи за вода в ъглите на сградата.

Преди да изберете нагревател с необходимата дебелина, трябва да видите каква част от газа е там, тъй като не може да бъде затворена категорично, тъй като това ще наруши естетиката на типа конструкция. В този случай е важно правилно да се определи покупката на пяна PSB-C-35 с дебелина 5 см, а не като вид материал с плътност 25 с дебелина 10 см. Въпреки че цените им са практически еднакви.

За изолиране на фасади на сгради, наклони на прозорци и врати може да се използва гъстота на топлоизолация 35. Той има стойност два пъти по-голяма от материал плътността на полистирола 25. Последното може да се изолира гаражи и жилищно строителство, ако дебелината му е 5 см. Когато дебелината на изолацията до 7 cm може да се използва в жилищна изолация.

Поради нивото на нормална плътност може да се използва топлоизолатор с най-малка дебелина, който не е свързан с влошаване качеството на изолацията. Ако топлоизолацията от експандиран полистирол е по-солидна, тогава с него е възможно идеално да се извършва затопляне на мазета, стени и фундаменти.

Ако стиропорният материал е бил съхраняван дълго време на открито, неговата структура може да претърпи промени вследствие на атмосферните валежи и слънчевата радиация. Плочите стават жълти и техните полезни свойства изчезват.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Топлоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пянаТоплоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пяна
Стандартно тегло на пяната 600х300х200 в условия на естествена влажностСтандартно тегло на пяната 600х300х200 в условия на естествена влажност
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Стандартен размер на пенопластСтандартен размер на пенопласт
Какво представлява фасадната пяна и колко струва?Какво представлява фасадната пяна и колко струва?
Penoplex и полистирен какво да изберем?Penoplex и полистирен какво да изберем?
Възможно ли е пяна под сайдинг?Възможно ли е пяна под сайдинг?
» » Термична проводимост и плътност на пяната
© 2021 BggeHat.com