Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели

Строителният пазар може да предложи на потребителите много различни материали за изолационни работи. Сред най-популярните и популярни продукти са продуктите, изработени на основата на полистирол - екструдиран полистирол и пяна от полистирол. Тези вещества имат широк спектър от приложения, като се започне с топлоизолация и завърши с опаковането на търговски продукти. Въпреки това, повечето купувачи са много слабо запознати с разликата между тези продукти. Някои дори вярват, че няма разлика между двете. Това обаче е подвеждащо, тъй като пяната е доста различна от стиропор. От статията ще научите характеристиките на всеки материал.

Производственият процес - характеристиките на изработката на нагреватели

Пенопластът е пластмасов синтетичен материал, който се състои от огромен брой малки клетки, пълни с въздух. За производството се използва определен полимер и в зависимост от избрания изходен материал пяната получава различни свойства. Към днешна дата веществото се произвежда от следните видове полимери:

  • Поливинилхлорид
  • Фенол-формалдехид
  • полиуретан
  • Карбамид-формалдехид
  • полистирол

Използването на материал като основа ви дава възможност да придадете на крайния продукт необходимата сила, качество, надеждност, стабилност и стабилност. Най-често се използва за производството на полистиролова пяна е полистиролът, който има отлични експлоатационни характеристики. Поради това нагревателите от полистирол се представят отлично, като вече дълго време заемат водеща позиция на строителния пазар.

Методът за производство на експандиран полистирол и екструдиран полистирол е различен

Методът за производство на експандиран полистирол и екструдиран полистирол е различен

Разликата между полистиренова пяна и екструдиран полистирол е точно в производствения метод, тъй като те се основават на едно и също вещество - полистирол. Така че обикновената пенопластна пяна на етапа на производство преминава през технологичен процес, наречен пара. Същността на този процес е ефектът на водната пара върху микрогранулите на полимера в специална форма. Високата температура и влажност допринасят за увеличаването на повърхността на гранулите, което впоследствие води до образуването на достатъчно големи пори. Гранулите са под въздействието на висока температура, докато получената пяна не запълни цялата форма.

Ако същият полистирен се екструдира, в резултат на това се получава качествен материал, наречен екструдирана полистиролова пяна или пяна от пяна. Различията в технологичния процес са много важни. На първо място, изходният материал трябва да се стопи, след което многобройни добавки и реагенти се добавят към получената маса, предназначена да подобри основните индекси на продукта.

След това директно екструдиране, т.е. преминавайки цялата маса през специален формовъчен инструмент. Клетките на полимера се запълват с въглероден диоксид или природен газ - в първия случай продукцията е огнеупорен полистирол. Основна характеристика на тази технология е, че всички клетки остават затворени по време на екструзията, което допринася за по-равномерната структура на материала.

По този начин основната разлика между пенеста пяна и екструдираната пяна от полистирол е технологията за производство на веществото. Съответно, свойствата на готовото вещество също са значително различни.

Каква е разликата между екструдирания полистирен и конвенционалното - сравнение на индикаторите

Сега ние се обръщаме към сравнение на технически показатели на различни видове изолация. Сред предимствата на полистироловата пяна е нейният състав, тъй като процентът на самия полимер не надвишава 2%. Останалото вещество е необходимо за обикновения въздух. Той е херметически разположен вътре в клетките, така че е напълно имобилизиран. Полученият фиксиран въздушен слой може да се отличава с отлични топлоизолационни характеристики.

Например нивото на термична проводимост в пенополистирола е 17 пъти по-добро от това на обикновените тухли и 3 пъти по-добро от дървото. Това предполага, че изолацията на помещението от студа и звуци отвън, трябва да се монтират сравнително тънки плочи. Например, лист от пенопласт с дебелина 12 см ще осигури високо ниво на изолация на 21-сантиметровата стена.

Индикаторите за звукова и топлоизолация на пеноплекс са дори по-добри от тези на експандираната пяна

Индикаторите за звукова и топлоизолация на пеноплекс са дори по-добри от тези на експандираната пяна

Ако говорим за пяната, нейната звукова и топлоизолация е дори по-добра от тази на пенополистироловата пяна. Това се дължи главно на гъстата хомогенна структура на материала. Например, една плоча на полистиренови 20 см, покрай екструдиране време на етапа на производство, осигурява точно същото ниво на изолация пространство на външни стимули, като дебелина пяна лист 25 см. Естествено, разликата може да варира в голям и долна страна, в зависимост от производителя на стоките.



Избирайки пяна от пластмаса като нагревател за сгради и помещения, купувате качествен материал с възможност да действате влага. Материалът е почти напълно непроницаем, тъй като полистиролът абсорбира течност само около 3% от собственото си тегло. В същото време влагата по никакъв начин не влияе върху характеристиките за изпълнение на материала. Въпреки това екструзионният полистирол може да се похвали с още по-високи показатели в това отношение. Максималното количество абсорбиране на влага не е повече от 0,4 пъти масата на самата субстанция.

Използването на такъв състав за изолиране на фасадите на сградите и конструкциите прави възможно запазването на бариерата на пара, тъй като екструдираният полимер перфектно се справя с изпълнението на тези функции. Въпреки това с обикновена пяна не може да се направи така, защото нейното ниво на водоустойчивост е малко по-ниско. Следователно, няма да можете да спестите пари за закупуване на бариера срещу пара.

Друг показател от голямо значение за купувачите е силата. Но тук пеноплексът печели от конкурента си. Това се дължи на високата плътност на структурата на материала. Клетките от пластмасова пяна не са толкова здраво закрепени заедно, така че могат да започнат да се разпадат, дори при светлинно излагане. Ако говорим директно за фигурите, а след това за компресиране на полистироловата пяна, ще е необходимо да се положат усилия с налягане най-малко 0,5 МРа, докато за пяна ще се наложи налягане само 0,2 МРа. Въпреки това, дори тази сила е повече от достатъчно, ако използвате материала единствено като стена, за да подобрите качеството на звуковата и топлоизолацията.

Обхват - където се използват материали на основата на полистирол

Въпреки очевидните предимства на екструдирания полистирол, много потребители, особено в нашата страна, предпочитат пяната. Това е свързано с цената - цената за penoplex е много по-висока, а разликата може да достигне няколко пъти. Естествено, обикновените потребители, без да знаят каква е разликата между стоките, избират пяната.

Въпреки това в някои страни, включително в Западна Европа и Съединените щати, употребата на полистирол вече е забранена, поради изпускането на вредни и токсични вещества в случай на запалване на нагревателя. Специалистите в тази насока препоръчват закупуването на надежден и висококачествен екструзионен полистирол. Но трябва да се разбере, че тя също не принадлежи към категорията напълно екологично безопасни и чисти токсини.

Независимо от факта, че penoplex заобикаля пластмасовата пяна в много отношения, последните все още принадлежат към категорията на много висококачествена и трайна изолация, печелейки в сравнение с повечето други конкуренти. Освен това в някои ситуации е възможно да се използва само пенополистирол. Например завършването на фасадите на сградите осигурява пяната, тъй като е идеална за този индикатор за пропускливост на въздуха и абсорбиране на влага. Екструдирането на същите полимерни стени в този случай е проблематично поради недостатъчното ниво на адхезия.

Благодарение на високото качество на този материал е идеален за изолация на къщи

Благодарение на високото качество на този материал е идеален за изолация на къщи

Penoplex е чудесно за затопляне на балкони и лоджии. И това не е само за висока производителност. Обикновено тези стаи не са много просторни, така че тук е необходимо да се използват тънки листове изолация, което ще спести толкова полезно пространство, колкото е възможно. Естествено, разликата в дебелината на листовете не е прекалено голяма, но все пак 5 см от всяка стена ще спечели.

Избите, сутеренните подове, както и основата трябва да бъдат изолирани с екструдиран полистирол. Пяната за пяна не разполага с подходящите показатели за качество, за да може надеждно да предпазва тези зони от влага и пара, в големи количества. В противен случай ще трябва да използвате много дебели пластини от пяна, за да постигнете желания резултат. Ако искате да изолирате пода в жилищна сграда, няма специални изисквания. В края на краищата и двата материала напълно се справят с изолацията на помещенията, дори достатъчно плътна пяна може лесно да издържи на всякаква гравитация за много дълго време.

По този начин, разликата между конвенционална разпенена пяна и екструдирана полистиренова пяна все още е налице и доста значима. Въпреки използвания полистирол за производството на двете вещества, те се различават по отношение на надеждността, дълготрайността, абсорбцията на влага и, разбира се, цената. Но качеството на изолацията във всеки случай е много високо, независимо от избраните продукти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
ПенополистиролПенополистирол
Стиропор за подово отоплениеСтиропор за подово отопление
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Процесът на изолация на къщата с екструдиран полистиролПроцесът на изолация на къщата с екструдиран полистирол
Правилната инсталация на експандиран полистирол върху външните стениПравилната инсталация на експандиран полистирол върху външните стени
Затопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистиролЗатопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистирол
» » Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
© 2021 BggeHat.com