Топлоизолация на тавана с полистирол



Пенопластът днес е един от най-разпространените строителни материали. Основното му предимство е, че той има високи топлоизолационни свойства и е подходящ за почти всички видове къщи. Предлагаме Ви да обмислите не само професионалистите, но и минусите от този материал, както и възможността да намерите алтернатива.
изолация на тавана с полистирол

Как можем да затоплим таваните?

След като строителството на къщата е завършено, един важен въпрос възниква пред предприемача: как могат да бъдат изолирани таваните? Преди всичко, изолацията на тавана трябва да бъде ефективна и не е много скъпа. Ето защо веднага изключваме скъпи материали. Така че, за изолация на вътрешността на таваните, най-оптималното решение е да се използва минерална вата или полистирол (да се чете:Как да изолирате тавана отвътре в частна къща") Тези материали, на първо място, могат да бъдат закупени на демократични цени, и второ, те имат много предимства, което им позволява да бъдат считани за надеждни и високоефективни топлоизолационни системи.
  • Минералната вата днес се използва широко не само като топлоизолационен материал, но и като акустичен и шумоизолиращ материал. За днес в специализираните магазини може да се намери набор от видове. Минералната вата е неорганично вещество, което не отделя никакви вредни токсични вещества. Основното му предимство е ниска цена. Единственият недостатък на този материал е, че минералната вата има хигроскопичност. Така че при висока влажност в помещението материалът има все по-малко топлоизолационни свойства.

  • Пенопластът днес може да се намери и във всеки специализиран строителен магазин. И независимо от количеството, тя може да бъде закупена на много изгодна цена. В сравнение с минералната вата този материал не е такъв, така да се каже странно. Така че, дори при висока влажност, пяната не губи свойствата си на топлоизолация. Но заслужава да се отбележи, че цената на полистирола е относително висока в сравнение с предишната версия. Основният недостатък на пяната е, че лесно се запалва. Освен това мнозина вярват, че освобождават в атмосферата вредни вещества, но все още няма доказателства за тази хипотеза.
дебелина на пяната за изолация на тавана

Основните свойства на пяна пластмаса като нагревател

Подобно на всеки друг топлоизолационен материал, пяната има редица характерни свойства, които могат да бъдат положителни или отрицателни. Нека да разгледаме основните предимства и недостатъци на пяната, преди да изберете този материал за топлоизолация на тавана.

Предимства на пластмасовата пяна

  • Пенопластът не е хигроскопичен материал, поради което не изисква допълнителна пара и хидроизолация. Но заслужава да се отбележи, че изолацията на дървен таван с полистиренова пяна в повечето случаи предполага допълнителна пара и хидроизолация на тавана в апартамента или частна къща. Това може да се отстрани, ако инсталирането на пяна плочи без пропуски, например, шевовете между слоевете са покрити със специална лента.

  • В сравнение с стъклената вата пяната не се покрива с времето. Този материал не губи топлоизолационните си качества дори и през най-дългия период на експлоатация.

  • В сравнение с минералната вата пенополистиролът е по-ефективен топлоизолационен материал.

Недостатъци на пластмасовата пяна

  • Цената на полистирола може да се нарече сравнително висока, например, в сравнение със същата минерална вата. Дебелината на пяната за изолация на тавана може да бъде подобна на дебелината на минералната вата, но все пак ще струва повече.

  • С размера на готовата каса, този материал е малко по-трудно да се коригира. Но си струва да се отбележи, че изолацията на тавана във вътрешността на пяната от нулата ви позволява да направите една щайга на ширината на крайния лист.

  • Пенопластът е лесно запалим материал.
Въпреки това, въпреки някои недостатъци на пяната, тя се счита за най-оптималната възможност за топлоизолация на тавана на почти всяка къща.

Методи за изолация на тавана с пластмасова пяна

Този термоизолационен материал по принцип не изисква специални умения. Затова днес е възможно изолацията на тавана с пластмасова пяна. В допълнение, в случай на въпроси или трудности, можете да използвате функцията на тавана изолация с пластмасови видео пяна.
Веднага е заслужава да се отбележи, че пяната може да се използва за изолиране на тавана в почти всяка сграда и стая. Така че, днес можете да се срещнете не само таванна изолация с пластмасова пяна къща, но също така изолация на тавана с пенопласт гараж, баня или изба. Нека да разгледаме най-често срещаните опции.

таванна изолация с пластмасова пяна
1.Затопляне на тавана на дървена къща полистиролова пяна
  • В този случай пяновите листове се поставят между гредите в помещение, отделено от остатъците. Разликата между тях трябва да бъде минимална.

  • След това трябва да напълните шевовете с пяна добре между плочите и гредите. Помнете, че не трябва да има празнини, в противен случай в бъдещите дървени греди и т.н. бързо ще се влоши и изгни.

  • В случай на използване на тавана, е необходимо да се постави таван на OSB или дъски на гредите. Прочетете също: "Как да изолира тавана в мазето".

  • Не забравяйте, че слой пяна стягане не може да бъде счупен, тъй като бетонът в бъдеще може да започне да се навлажни и постепенно се разпада.

  • Изключителен топлинен акумулатор се счита за стоманобетонни подове. По-добре е да ги изолирате от горе.
изолация на дървен таван с полистиролова пяна

2.Изолация на тавана от вътрешната страна с полистиролова пяна
  • В този случай, плочи пяна трябва да бъдат залепени здраво към бетона, като се използва, например, универсални синтетични залепващи смеси, акрил шпакловка или различни течни пирони.

  • Шевовете трябва да бъдат внимателно запечатани с акрилова мазилка или пяна.

  • Навън трябва да лепирате подсилена мрежа от фибростъкло, което допълнително ще закрепи пяната между тях. Лентите от тази мрежа трябва да бъдат залепени с припокриване от 10 сантиметра.

  • След това можете да започнете да прилагате декоративна мазилка.
изолация на тавана от вътрешната страна с полистиролова пяна

3.Топлоизолация пяна таван частна къща, която има изкривявания или разлики във височина.
  • Първо трябва да се прикрепите към тавана на частен контейнер, изработен от алуминий. В този случай, профил UD се закрепва към стената чрез ниво и профил на CD - перпендикулярно бъдещи панели 50 см разстояние един от друг.

  • Плочките от стиропор се поставят, така да се каже, в раздалечителя и внимателно се уплътняват с монтажна пяна.

  • След като панелите са пришити.

  • В случай на откриване на празнини между краищата на панелите и тавана, те могат да бъдат затворени с перваза на тавана.

изолация на тавана на ваната с полистиролова пяна
Трябва да се отбележи, че този метод е отличен както за изолацията на сутеренния таван, така и за гаража.

заключение

Така може да се заключи, че пяната е универсален и многофункционален топлоизолационен материал, който има много положителни свойства. Можете да проверите качеството му, като прочетете изолацията на тавана с коментари от полистирол, които лесно се намират днес в мрежата. Разбира се, не всички методи са описани от нас, а най-често срещаните. Най-важното е, че сега можете лесно да се изолирате с пяна на тавана във всяка стая. Вижте също статията: Изолация на тавана на банята: избор на материал, ред на работа.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Затопляне на тавана от вътрешните инструкцииЗатопляне на тавана от вътрешните инструкции
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Изолация на тавана в частна къща - методиИзолация на тавана в частна къща - методи
Изолирайте тавана в гаража - просто е необходимоИзолирайте тавана в гаража - просто е необходимо
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
» » Топлоизолация на тавана с полистирол
© 2021 BggeHat.com