Как и какво да изолира тавана



В студен климат е много важно къщата да се затопли добре. Обикновено се обръща внимание на пода, стените, прозорците, но не на тавана - и всъщност чрез него може да достигне до 15 топлина.

Как да изберем материал за изолация

Често се поставя въпросът какво да изолира тавана на къщата. Изборът на материал зависи преди всичко от климата в региона. Най-често срещаната изолация е минералната вата, която има отлични топлоизолационни свойства. Ако температурата на въздуха на улицата не падне под -35 градуса, тогава този материал ще бъде най-добрият избор.
Минералната вата (виж снимката) е изработена от изкуствени влакна от минерален произход. За производството му се използват варовик, базалт, доломит, диабаза. Най-висококачествена изолация се получава, ако в производствения процес се използва само скалата. Предимствата на минералната вата включват рефрактерност, издръжливост, ниска хигроскопичност.
отколкото да затопли тавана на къщата
Ecowool - целулозен нагревател, инсталиран с помощта на специално оборудване. Съставът на материала включва фини дървесни влакна, образувани по време на рециклирането на отпадъчна хартия и специални антисептици. Ecowool се използва само няколко десетилетия, но благодарение на способността му да запълни празното пространство, той печели популярност. Неговите недостатъци включват невъзможността за самостоятелно използване - за работата, необходима за повикване на специалисти, както и значително количество прах в случай на суха инсталация. Предимствата на материала са отлични топлоизолационни свойства, екологична чистота и достъпна цена.
Изборът на това, което да изолира тавана на къщата, не забравяйте за други общи изолация - пяна, penoizol (по-подробно:По-добре да изолира тавана на частна къща").
Пенопластът се произвежда чрез създаване на пяна от различни видове пластмаси. Тя има голямо количество въздух, така че е лек материал, който е удобен за монтаж и транспорт. Той има отлични топлоизолационни и звукопоглъщащи свойства. Освен това с полистирол е удобно да се работи - лесно се нарязва и може да се прикрепи към всяка повърхност.
отколкото да изолира тавана в страната
Penoizol - течна пяна, чието предимство е ниска цена. Също така тя запълва всички пространства, като по този начин надеждно предпазва дома от студа. Но за неговото приложение е необходимо да има специално оборудване, така че работата с този материал трябва да се повери на специалисти. Penoizol се препоръчва да се използва за изолация на големи площи.
Що се отнася до това, което може да бъде изолиран таван в студените райони, където температурата през зимата може да бъде по-ниска от -35 градуса, тогава е разширена глина. Той е изработен от глина с помощта на печене, е устойчив на ниски температури и предпазва от топлинни загуби.

Инструменти за работа

За да извършите работа по изолацията на малка къща (например даване), ще са необходими следните инструменти:
  • нож за металообработка;
  • ножовка;
  • мозайката;
  • чук.
как и какво можем да затоплим тавана
Ако трябва да се направи изолация на частна къща или вила, по-добре е да закупите такива електрически инструменти:
  • електрически трион;
  • електрическа бормашина;
  • отвертка;
  • шлифовъчни машини.

Какво е необходимо за изолацията на тавана

Трябва да направи хидроизолация. Обикновено за това използване на пергамент, произведени в ролки - това е удобно, когато се работи по топлоизолация на хоризонтални повърхности. Той просто се разпределя на тавана и нарязани на необходимите размери (прочетете: "Изолация за тавана на къщата"). Преди използва покриви, но не е много лесен за работа. Пергамин и модерна хидроизолация материал, получен от покривен картон и импрегнирани с битум. Това предпазва от кондензация и предотвратява проникването на влага в слоевете на изолация.
толкова по-добре да изолира тавана
Основният компонент е нагревател. Най-популярните топлоизолационни материали са пенопластите и минералната вата. Необходимо е да се реши, отколкото да изолира таван в частната къща. Първо трябва да измерите площта на тавана, за да решите какъв вид минерална вата да купувате в рогозки или ролки. Ако предварително знаете колко материал е необходим, това ще улесни и ускори процеса на инсталиране на изолация и ще ви спести пари. Избор на изолация пяна, е необходимо да се вземе предвид неговата плътност и дебелина: тавана изолация плътност с помощта на следните материали: NDE - 15 NDE - 20 и BTS - 25. Дебелината на пяната може да бъде 20, 30, 50 и 100 mm. Подходящ тип материал се избира въз основа на конфигурацията на тавански етаж и необходимата степен на изолация. Ако е трудно да направите изчисления сами, консултирайте се с експерт. Прочетете също: "Как да изолира тавана в мазето".
Трябва да помислите за скрепителните елементи. Най-достъпни и лесни за употреба са обикновените нокти, но ако искате да изолирате тавана на голяма площ, ще ви бъде по-удобно да използвате винтове или винтове. С помощта на отвертка или електрическа бормашина, за да ги завъртите, можете да спестите време и усилия.
толкова по-добре да изолира тавана на къщата
По време на работа се изискват също монтиране на пяна и двустранни скутери. Съединенията между изолационните плочи и другите кухини се напълват с пяна, която бързо се увеличава.
За фиксиране на слоя хидроизолация се използват дървени ламели. Препоръчително е да ги подготвите предварително. Размерът им трябва да бъде 10x20 (25) милиметра. След като таванът е изолиран, той обикновено е наведен в тавана. Най-простото подово покритие е направено от дъски с дължина 120-150 сантиметра и ширина 25-30 сантиметра. Ако таванското помещение трябва да се използва като жилище, може да се направи по-скъпо покритие.
Как да изолира тавана в къщата, подробно видео:

Работен процес

Изборът, колкото по-добре да изолирате тавана и да подготвите всичко, от което се нуждаете, започнете да създавате топлоизолация.
  1. Полагане на хидроизолация. Пергамът или друг хидроизолационен материал се търкаля на хоризонтална повърхност. След това се нарязва, така че да запълни пространството между гредите на тавана. От всяка страна нарязани 4-6 сантиметра материал, за да го прикрепите към гредите. Пергамът е прикрепен с дървени ленти към гредите, като се използват винтове или нокти (виж също:Как да изолира тавана на дървена къща").
  2. Пълнене на минерална вата. Плочките са поставени по такъв начин, че да запълват пространството между гредите. Ако миниатюрът се използва в ролки, то се нарязва на място и се разточва. В същото време те са сигурни, че няма останали празни места.
толкова по-добре да изолира тавана в страната
  • Полагане на пластмасова пяна. Този материал се нарязва точно на размера на разстоянието между съседни греди. Пяната трябва да пасва плътно към тях. Максималното допустимо пространство между листовете материал е 1 сантиметър. Всички налични кухини са пълни с пяна. На върха на изолацията се полага още един слой хидроизолационен материал (прочетете също: "Затопляме тавана в дървената къща: проста и надеждна").
  • Подови настилки в тавана. Топлоизолацията на тавана завършва с монтирането на подовата настилка. Този етап на работа е, че дъските с необходимия размер са просто приковани към гредите на тавана с нокти. След това можете спокойно да се разхождате на тавана. Също така подови настилки и други подови покрития, ако има желание.
  • Минералната вата може да бъде заменена с еко-вълна и изолация от полистирол-пяна. Но в този случай е необходимо да се включат специалисти в работата. Колкото по-добре да се изолира тавана в страната, трудно е да се каже - това зависи от дизайна на тавана, финансовите възможности и необходимата степен на топлоизолация.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Топлоизолация на корпусаТоплоизолация на корпуса
    Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
    Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!
    Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
    Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
    Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
    Изолация на тавана в частна къща - методиИзолация на тавана в частна къща - методи
    Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
    Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
    Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
    » » Как и какво да изолира тавана
    © 2021 BggeHat.com