Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!

Топлоизолацията на таванската повърхност с минерална вата прави домашното по-топло и намалява риска от появата на гъбички и плесени на тавана.

Minvata е популярна и ефективна изолация

Удобството на всеки дом зависи от това колко удобно е в дома, суха и топла. Правилно разположеният покрив не позволява на студения въздух да влезе в стаята. В някои случаи се изисква изолация на тавана в допълнение. Това е особено важно за частните къщи със студен таван. Топлоизолацията на таванските повърхности в такива жилища отдавна е направена с помощта на минерална вата. Този материал се характеризира със следните предимства:

  1. 1. Устойчив на агресивни среди, гъбички и микроорганизми.
  2. 2. Висока ефективност на топлинната защита (висококачествена изолация на тавана от минерална вата се постига с относително малка дебелина на материала).
  3. 3. Достатъчна якост на топлоизолатора.
  4. 4. Формата на минералната вата е неизменна при температурни колебания.
  5. 5. Отличен потенциал за изолация на шума.
  6. 6. Пожарна безопасност, огнеустойчивост.
Минералната вата има висока ефективност на топлинната защита

Минералната вата има висока ефективност на топлинната защита

Недостатъците на минералната вата обикновено се дължат на нейната склонност към абсорбиране на влага, което намалява свойствата на материала, предпазващи от топлина, определено количество труд, поради голямата маса на изолацията. Най-голямата трудност е инсталирането на минерална вата отстрани на жилищните помещения. В такива случаи фиксирането на материала е доста трудно. Но отстрани на студената таванска памучна вата се полагат без сериозни затруднения.

Важна точка! За да се натрупа описаният топлоизолатор, е необходимо да се вземат предвид характеристиките на неговата структура. Minvat е изработен от фини влакна. Те могат да се откъснат от парче материал и да попаднат върху човешкото тяло, както и да проникнат в дихателната му система. Това трябва да се избягва чрез извършване на всички монтажни работи в защитно облекло, маска и ръкавици. Забранено е да инсталирате интересуващия ни материал без да използвате тези защитни устройства.

Видове минерална вата и нейните приложения - какво трябва да знаете?

Описаната изолация се прави в различни форми. Предлага се под формата на полутвърди или твърди дъски, лесни за употреба рогозки и специални цилиндри. Плоските продукти се характеризират с високи якостни характеристики. По тази причина те често се използват подово отопление. Матките са по-малко издръжливи, но тяхното инсталиране причинява минимални проблеми за самоук. Продуктите в цилиндрите са предназначени за термична защита на тръбопроводите.

Също така, когато планирате изолацията на тавана с минерална вата, трябва да се вземе предвид вида на използвания топлоизолатор. Ватата е изработена от различни суровини. Въз основа на това тя се разделя на:

  • стъкло;
  • базалт;
  • шлака.

Упадъкът в ежедневието рядко се използва. Изработен е от открито огнище, доменни пещи и други шлаки, което определя неговата ниска екологична съвместимост. Но базалт и стъклария са широко разпространени. Първите обикновено се произвеждат под формата на плочи с висок индекс на твърдост. Стъклена вата се произвежда под формата на рогозки. Можете да го намерите под формата на полу-твърди плочи.

Затоплянето на тавана може да бъде вътрешно, външно, комбинирано.

Повече подробности за това ще опишем по-долу, описвайки всяка техника на топлоизолация. Но преди това даваме един съвет. С помощта на базалт твърди продукти, най-добре е да изолирате тавана от таванското пространство (т.е. отгоре). И рогозките най-често се използват вътре в къщата. Те имат по-малка маса, поради което процесът на тяхното монтиране и закрепване е опростен.

Външната топлоизолация е най-бързата и лесна

Тази техника се препоръчва за частни къщи със студен таван. Изолация на тавана на частна къща Минералната вата от подножието се изпълнява, както следва:

  1. 1. Поставете пергамента (евтина и ефикасна парична бариера) на пода на тавана. Материалът трябва да покрива цялата налична площ. В този случай, пропуските между отделните ленти на пергамина са недопустими. Парчетата на паропреградата трябва да се припокриват (8-10 см) чрез залепване на фуги с конструктивна лента или с обикновена самозалепваща лента.
  2. 2. Попълнете кашона върху пода. Тази конструкция е изработена от дъски раздел 3-4h10-20 см. Ширината на продуктите се определя от слой от изолация, предвидена планирано. Важно! Когато външна изолация, в повечето случаи слой от минерална вата инсталиран 10-20 см. Разстоянието между дъските вземе в рамките 0,5-0,6 m. Фиксиране елементи летви следват гвоздеи или винтове с подходяща дължина.
  3. 3. Поставете нагревател между дъските на направения труп. Тук е необходимо да се гарантира, че няма никакви пропуски между минералната вата и гредите на щайгата.
Нагревателят е по-лесен за инсталиране от тавана

Нагревателят е по-лесен за инсталиране от тавана

Ако използвате конвенционална минерална вата, тя трябва да бъде покрита със слой от хидроизолация (покрит филц, всеки друг материал). Продуктите се припокриват, залепват с лепяща лента, допълнително закрепени с тънки дървени ламели. Ако сте закупили външна минерална вата, която няма слой фолио, няма да е необходимо допълнително хидроизолация на изолацията.

Последната стъпка е инсталирането на бордюр за мини и хидроизолация. Този дизайн може да бъде направен от плочи OSB, дървесни частици, обикновени дървени дъски. Някои експерти съветват, че преди да инсталирате минералната вата, поставете пет сантиметров слой пяна. В този случай можете да постигнете максимална защита на тавана от парата.

Вътрешна, комбинирана топлоизолация - цялата топлина ще остане в къщата

Настилката на изолация от вътрешната страна на помещението до тавана се препоръчва за апартаменти в високи сгради и за частни къщи на 2-3 етажа. Технологията за инсталиране на минерална вата ще бъде приблизително същата като при външна топлоизолация, но с някои характеристики. Първо, поставете касата върху тавана на дъските от посочената по-горе секция. Вместо дървени стелажи можете да монтирате метален профил. Към тавана поставете винтовете.

След това изрежете от лентите с шпакла с широчина 0,6-0,7 м, поставете ги между детайлите на рамката и прикрепете нагревателя към предварително остъклената таванна повърхност. Позволява се фиксирането на миниван с скоби с помощта на строителна сепаратор. Изберете по-удобна опция за себе си. Инсталираната топлоизолация се нуждае от бариера срещу пара. Обикновено се прави от вече споменатия пергамин. При минералната вата бариерата за пара е фиксирана със скоби.

За да монтирате минерална вата на тавана отвътре, също е необходимо да монтирате летвата

За да монтирате минерална вата на тавана отвътре, също е необходимо да монтирате летвата

Окончателното закрепване на защитната конструкция за топлинна пара следва да се извърши чрез самонарязване, ако е монтиран метален профил или чрез контра релси, когато летката е направена от дъски. При тази операция на вътрешната изолация е свършила. Можете да се справите с крайното покритие на повърхността, инсталирайте опъвам таван, пластмасови панели, листове от гипсокартон или други видове покрития.

Комбинираната схема за изолиране на таванната повърхност включва полагане на минерална вата както от тавана, така и от вътрешната страна на помещението. Тази техника рядко се използва в жилищни сгради. Необходимо е за сгради, където има нужда от поддържане на висока температура на въздуха (сауни, вани) за дълго време.

Съвети за работата - как да го направя така?

За да направите изолацията на повърхностната минерална вата възможно най-качествено и компетентно, вземете под внимание няколко полезни препоръки:

  1. 1. Закрепването на щайгата на металните профили трябва да се извършва с самонарезни винтове, изработени от закалена стомана. Те гарантират надеждно закрепване на топлоизолацията.
  2. 2. Не компресирайте и не компактирайте минералната вата по време на монтажа. Такива действия значително намаляват възможностите за термично екраниране на материала.
  3. 3. Ако ширината на направените ламели е по-малка от дебелината на топлоизолационния материал, напълнете допълнителни дървени пръти върху главните плоскости.
  4. 4. След монтажа на металния профил и фиксирането на минералната вата, изхвърлете всички ъгли на тавана с монтажна пяна. Това елиминира риска от студен въздушен поток през тавана.

Нека вашият дом винаги да бъде топъл и удобен!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
По-добре да изолирате тавана у дома си?По-добре да изолирате тавана у дома си?
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
Как да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензатКак да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензат
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Как да изолирате рамка къща с минерална ватаКак да изолирате рамка къща с минерална вата
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
» » Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!
© 2021 BggeHat.com