Изчисляване на дебелината на използваната изолация

Изолацията е универсален материал за създаване на оптимален микроклимат в къщата, предпазващ от топлинни загуби. Днес, като материал, можете да използвате различни опции, вариращи от дървени стърготини и завършващи с модерни пръскани топлоизолатори. Най-често за частни ниско строителство, минерална вата и полистирол

.

Минерална вата и полистирол

Минералната вата и полистиролът са най-често използваните като изолационни материали.

Преди монтажа е необходимо да се изчисли дебелината на изолацията. Това ще ви позволи да разберете кой материал може да се използва въз основа на определени параметри. При извършване на изчисленията на дебелина на изолацията, ориентирани към стандарти и изисквания, трябва да се обърне внимание не само на самия изолатор, но също така и на този, от който се прави структурата у дома, интериор разделителна стена или покривна конструкция.

Какво влияе върху дебелината на термоизолатора?

По време на изчислението трябва да се имат предвид няколко параметъра:

Таблица за изчисляване на дебелината на топлоизолацията

Таблица изчисление на дебелината на топлоизолацията.

  1. Работна плътност. Изберете изолатора по такъв начин, че плътността и топлинната проводимост да са оптимални за стените от конкретен материал.
  2. Заредете върху конструкцията. Всички нагреватели имат различни тегла, а колкото по-висока е плътността, толкова по-голямо е теглото. За една каменна или тухлена къща, почти всеки изолационен материал, теглото му няма да бъде критично за сградата. За дървени и рамкови къщи такъв индикатор е много по-важен, тъй като с голяма дебелина и натоварването върху конструкцията ще бъде значително.
  3. Наличие на точка на оросяване. При изчисляване на изолатора трябва да се обърне внимание на факта, че прекалено дебел или тънък материал ще доведе до образуване на точка на оросяване вътре в стената или изолация. На това място ще се натрупа конденз, материалът бързо ще стане неизползваем, ще се образува мухъл по стените на къщата.

Има още един параметър, за който не можете да забравите. То се отнася до материала на самата стена, използването на вътрешни и външни облицовки. Например, при наличие на гипс, дебелината може да бъде по-малка от проектната й стойност, тъй като самият слой мазилка е отличен термоизолатор.

Сравнение на топлопроводимостта на материалите

Когато се планира да се използва топлоизолационен материал, е необходимо да се вземе предвид кой вид ще бъде. Днес голям брой такива продукти се предлагат на пазара, но всички те се различават по вид, метод на опаковане и термофизични свойства.

Схема от минерална вата като нагревател

Схема от минерална вата като нагревател.

Стиропор, който се използва доста често в строителството, е един от популярните нагреватели. Той има коефициент на топлопроводимост 0,042, съответстващ на дебелина на слоя 124 мм. На практика за стените материалът се използва по-тънък, до 100 мм.

Минералната вата е вторият най-популярен, затоплянето с този материал е проста, бърза, няма нужда да има специално изживяване. Коефициентът на топлопроводимост е 0,046 при дебелина на слоя 135 mm. При избора на топлоизолатор от този тип е необходимо да се вземе предвид неговата цел. Днес производителите предлагат плочи и намотки вече с фиксирана дебелина, което означава, че няма да е трудно да се намери инструмент.

Като топлоизолация могат да се използват специални керамични топли блокове. Навън те приличат на големи тухли, които се полагат върху специално лепило. Коефициентът на топлопроводимост е 0,17 за параметрите на слоя от 575 мм. Естественото дърво често се използва и за изграждането на топли и удобни къщи. Използва се залепени лъчи или борови масиви, коефициентът на топлопроводимост е 0.18, дебелината е 530 мм. При сравняването на различните видове изолация се предпочитат първите две опции. Индикаторите за тяхната топлопроводимост и сравнение на дебелината на слоя правят минералната вата и полистирола най-полезни за затопляне на къщата.

Изчисляване на дебелината на пяната за изолиране на къщата

Изчисляването на дебелината на топлоизолатора за стени може да се разгледа в детайли с примера на пяна. Изчислението се препоръчва да се възложи на специалисти, но ако имате определени знания и формули за употреба, можете сами да разберете необходимата дебелина.

Изчисляване на дебелината на пяната за изолиране на къщата

Изчисляване на дебелината на пяната за затопляне на къщата.

Необходимо е да се обърне внимание на топлоустойчивостта - това е стойността на R. Изчисляването на дебелината се извършва в този случай въз основа на данните за климатичната зона, където е разположена структурата. Например, конструкцията се извършва в зона I, след което топлинната устойчивост е 2,8 mK / W. Ако топлинното съпротивление трябва да бъде изчислено отделно за няколко слоя (това се случва, че дизайнът има сложен пай), тогава е необходимо да се вземе сумата от индикаторите за различни материали.



Изчисляването на дебелината, като се вземе предвид тази стойност, се извършва съгласно формулата:

R = p / k, където:

  • P е стойността на дебелината на материала;
  • K е стойността на топлопроводимостта.

Например, е необходимо да се изчисли топлоизолацията за тухлени стени (при полагане на 2 тухли), при условие, че изолацията е направена от полипропилен тип PSB25. Първо трябва да получите стойността на топлинната устойчивост. Например, размерът на стената е 0,51 м, а коефициентът на топлопроводимост е 0,7 (за силикатна тухла). В този случай R = 0.51 / 0.7 = 0.73 m²K / W.

Изчисляването на пяната за стени включва следните изчисления:

Формулата за изчисляване на дебелината на топлоизолацията

Формулата за изчисляване на дебелината на топлоизолацията.

  1. Общото топлинно съпротивление е равно на топлинен източник - R на тухлена стена = 2.8 - 0.73 = 2.07 m² K / W.
  2. Въз основа на тези данни изчислява DPM пяна стена: р (DPM-25) = R (DPM-25) * к (DPM-25) = 2.07 * 0.035 = 0.072 m к на коефициента = 0,035 - фиксирана стойност ..

Изчисляване на топлоизолатора за тухли пяна стена PSB 25 е 0,072 м или 72 мм. Необходимо е да се вземе предвид наличието на въздушен слой между отделните силикатни тухли. Определя се от строителните норми и може да бъде равна на 5-10 см. Освен това има вътрешна украса, фасаден материал, който може да заема определена дебелина в близост до стандартната тухлена стена. По този начин за стените на силикатни тухли, според получените данни, най-добре е да се използва пяна от пластмаса PSB 25 с дебелина на плоча 70 mm.

Какви са характеристиките на минералната вата?

Един от най-често използваните материали за стените на къщата е минералната вата. Този материал се предлага под формата на плочи или ролки, лесно се напасва, има отлични термофизични свойства.

Когато купувате минерална вата, трябва да обърнете внимание на факта, че производителите вече посочват предназначението на материала с определена дебелина.

Схемата за изчисляване на дебелината на нагревателя

Изчисляване на дебелината на изолацията.

За изчисляване е възможно да не се използват сложни формули, а да се използват готови нормативни данни и стойности, които ви позволяват да познавате изискванията за топлоустойчивост. Повече подробности за такова просто изчисление са описани по-горе, използвайки пяна като пример (процесът тук не е различен).

Минерална вата за изолация на строителни конструкции днес се произвежда с такава стандартна дебелина (например ISOVER):

  • изолация за всички строителни конструкции: 40-150 мм, 40-200 мм, 50-200 мм;
  • изолация, шумоизолация на стени, тавани, вътрешни прегради;
  • топло и звукоизолация за подова настилка - 20-50 мм;
  • топлоизолация за покривни наклони - 50-200 мм;
  • топлоизолация за плосък покрив - 50-170 мм;
  • топло- и шумоизолация за шпакловани стени - 50-200 мм.

При избора на топлоизолатор е необходимо незабавно да се определи в коя климатична зона се намира къщата, за да се знае плътността на материала, тъй като стойността на дебелината може да варира от това.

Топлоизолация - универсален материал, най-често в изграждането на днешната използвана пяна или минерална вата. Особено внимание трябва да се обърне на избора на дебелината, затова е достатъчно да се направи просто изчисление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариантЗатопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Затопляне на дървена къща навън с минерална ватаЗатопляне на дървена къща навън с минерална вата
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Ефективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региониЕфективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региони
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
Нагревател knauf knaufНагревател knauf knauf
Базалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затоплянеБазалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затопляне
» » Изчисляване на дебелината на използваната изолация
© 2021 BggeHat.com