Видове изолация за покрива и техните характеристики

Модерни изолационни материали се представят на строителния пазар в широк диапазон. За да се гарантира, че изолацията е възможно най-ефективна и надеждна, трябва да се вземат под внимание много фактори при избора на материал: от вида на покрива до инсталационната технология. Особено внимание се обръща на техническите характеристики на нагревателите, тъй като всеки вид има определени предимства.

Схема за изолация на покриви

Схема за изолация на покриви.

Основните критерии за избор на нагревател

И така, каква трябва да бъде идеалната изолация за покрива?

Тук има няколко критерия, които трябва напълно да отговарят на топлоизолационния материал:

Основни видове нагреватели

основен видове нагреватели: 1 - минерална вата, 2 - експандиран полистирол, 3 - насипна изолация, 4 - пеноизол.

  • леко тегло;
  • екологична съвместимост;
  • продължителност на експлоатация;
  • висока пожарна безопасност;
  • добра звукоизолация;
  • ниска хигроскопичност;
  • формират стабилност.

Разбира се, голямо значение има видът покрив и предназначението на тавана. Ако таванът е необитаем, препоръчително е да се използват материали с по-висока плътност и дебелина, тъй като само таванните тавани трябва да бъдат изолирани.

За изолацията на жилищни тавани се използват по-леки и по-малко плътни материали, тъй като те попадат върху вътрешната повърхност на лъчите, страничните стени и тавана, поради което натоварването върху припокриването значително се увеличава. Плътната изолация е подходяща за плоски покриви, където гредите не пречат на прилягането на материала.

Затопляне с минерална вата

Покривен пай за затопляне на таванския покрив

Покривен пай за затопляне на таванския покрив.

Минералната вата се смята за една от най-удобните топлоизолационни материали. Той тежи относително малко, не отделя вредни вещества, като спазва инсталационната технология, която обслужва около 50 години, не се запалва и поради това служи за допълнителна защита на дървени тавани по време на пожар. Този материал поглъща звуци добре, а покривът, изработен от велпапе, изолиран с минерална вата, почти не предизвиква шум. Тази изолация се произвежда на ролки, на плочи и под формата на рогозки с различни дебелини. При рязане и монтаж на минерална вата не възникват трудности и в повечето случаи един човек може да се справи с топлоизолацията. Гризачи и насекоми, както и различни микроорганизми, като памучна вълна, не са ужасни, за разлика от другите видове нагреватели, това също е важно.

Но има минерална вата и едно голямо минус - тя е много хигроскопична и поради това изисква максимална защита срещу влага. При монтирането на изолацията на тавана от таванската страна, първият слой задължително трябва да е изолиран с пароизолация и върху памучната вата е покрит с полиетиленов филм. Ако пространството под покрива е изолирано, първо се прикрепва водоустойчив филм, след това нагревател и пароизолационната мембрана затваря всичко. Смесите на филмите трябва да бъдат залепени с лепяща лента, така че памучната вата да не извлича влага. Ако липсва защита срещу влага, минералният изолатор бързо се намокри и става неизползваем.



Намалява топлоизолационните свойства и раздробяването на материала, поради което по време на монтажа е необходимо внимателно да фиксирате памучните плочи, да не ги изстисквате и да не ги смачквате прекомерно.

Стъклената вата и каменната вата имат подобни характеристики, така че при използването на топлоизолация се използва същата технология.

Стиропор и експандиран полистирол

Стиропорът, пенополистиролът и други подобни нагреватели са в търсенето не по-малко. Те са много по-леки от минералната вата, устойчиви на влага, много удобни за използване.

Сравнителни характеристики на изолацията за покриви

Сравнителни характеристики на изолацията за покриви

Тъй като този материал има достатъчно твърда повърхност и не може да се прилепи към тавана на тавана и покрива, препоръчително е да го използвате за топлоизолация на плоски покриви. Що се отнася до недостатъците, пяната лесно се уврежда от гризачи, страх от огън, изпуска токсични вещества по време на горенето.

Свободни нагреватели

Схемата за изолация на покрива с полиуретанова пяна

Схемата за изолация на покрива с полиуретанова пяна.

В допълнение към изолацията на ролка и лист тип, също са свободни: експандиран глина, гранулиран полистирол, тапи, дървени стърготини и мъх. Сега те се използват доста рядко, особено материали от органичен произход. Предимствата на тези нагреватели включват тяхната екологичност, евтиност и ниска топлопроводимост.

Обикновено изолирани само от тавана на тавана, между тавани фиксирани пластмасови листове, залепени шевове с лента плътно запълване на пространството подготвени от експандиран глина, стърготини или други материали, и на върха, ако се желае, да направи връзка. В същото време е необходимо да се има предвид, че леките пълнители не могат да се полагат в чисти тавани, а за глина са необходими силни и надеждни подове.

Разширена полистиролова пяна

Най-надеждният и най-бърз начин за топлоизолация е изолацията с пяна или гъба от пенополистирол. Специална техника се прилага върху крайния покриви и тавана perekrytiya- поради полутечна консистенция Penoizol лесно прониква в процепа и пропуските надеждно блокиращи изходите за топъл въздух. Тази изолация има ниска топлопроводимост, почти не абсорбира влагата, но най-важното е, че е толкова лека, че е подходяща за най-разрушителните конструкции. Пулверизираната пяна от полистирол е изолирана не само от тавана, но и от пространството между ребрата и покрива. На недостатъците на пеноизола могат да се отдадат високи разходи и необходимостта от използване на специално оборудване.

Процесът на изолация на покрива трябва да се третира много отговорно, защото неправилно избраният материал не може ефективно да поддържа топлата къща и всички усилия ще бъдат напразни. И въпреки че съвременните видове изолация имат повече предимства, отколкото недостатъци, не купувайте първата, която я харесва, без внимателно да проучи техническите си характеристики.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем най-добрата изолация за подаКак да изберем най-добрата изолация за пода
Най-екологична изолация за дървена къщаНай-екологична изолация за дървена къща
Нагревател урсаНагревател урса
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Изолация на урса технически характеристики на изолацията на къщатаИзолация на урса технически характеристики на изолацията на къщата
Нагревател Knauf технически характеристики на нагревателНагревател Knauf технически характеристики на нагревател
Нагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагревателиНагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагреватели
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
Нагревател knauf knaufНагревател knauf knauf
Базалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затоплянеБазалтова памучна вата или минерална вата, която е по-подходяща за затопляне
» » Видове изолация за покрива и техните характеристики
© 2021 BggeHat.com