Модерни материали за изолация на тавански помещения

В съвременния строителен пазар има огромен избор на изолация. Изберете материала за топлината на тавана

трябва да бъде много отговорен, защото зависи от каква изолация ще бъде в стаята. Дебелината на изолационния слой зависи пряко от вида на използваната изолация. В зависимост от мястото, където ще се използва материала, определете следните изисквания:

таван

За да изолирате тавана, трябва да използвате само висококачествена изолация, която няма да позволи на студа да проникне в стаята.

  1. Ниска топлопроводимост. Много е полезно, ако коефициентът на материала е под 0,05 W / m * K.
  2. Ниска пропускливост на вода. Тъй като е възможно да се изтече покривът, е много важно да се използва устойчив на влага материал или да не се губят свойствата му, когато са мокри. Ако е невъзможно да се придържате към това състояние, трябва да премахнете овлажняването, като използвате хидроизолация.
  3. Много е важно покривната конструкция да не е претоварена, така че трябва да изберете нагревател с ниско тегло. Теглото на материала зависи от неговата плътност. Затоплянето на тавана е подходящо за подгряване на тавана, чиято плътност е 45-50 кг / м3, а за стъклопласт - 14 кг / м3.
  4. Пожарна безопасност. Използваните материали не трябва да са запалими и поддържащи изгаряне.
  5. Способността да се запази формата.Тъй като изолацията се поставя между гредите под ъгъл, тогава в бъдеще леките материали имат свойството да се плъзгат надолу. В резултат на това в горната част има празно място. Затова трябва да изберете материал, който във времето да не губи формата и размера си.
  6. Изолацията трябва да е устойчива на замръзване, не зависи от температурните промени.
  7. И най-важното изискване е трайността.

При избора на материали за изолация е важно да се обърне внимание на климата на района, формата на покрива, покривния материал. Ето най-често срещаните материали, изолирани от таваните.

Минерална вата: характеристики

Затопляне на тавана вътре, често използвана минерална вата.

Схема за топлоизолация на мансарден покрив

Схема за топлоизолация на мансарден покрив

Минералната вата не гори и не поддържа огън, има леко тегло и е отличен топлоизолатор, лесно се вписва между гредите и не оставя празнини. Базалтовата вълна в плочи перфектно държи формата. Но една от основните й недостатъци се счита за силна абсорбция на влага, заради това, което отвън ще се нуждаят от добра хидроизолация и пароизолация от стаята, тъй като тя има способността да абсорбира парата.

Намокряне, минералната вата губи до 60 от свойствата си, след което е необходимо напълно да се замени. Освен това, той допълнително се уплътнява и унищожава, механичните товари ще му навредят.

Но въпреки тези малки недостатъци, минералната вата е оптималният материал за изолация на таванския покрив. Тя има малка цена, не е трудно да се работи с нея. Придържайки се към правилната технология, всички недостатъци лесно се елиминират.

Стеклалата в мансардата: основни характеристики

Стъклена вата

Високата пропускливост на парите и устойчивостта на влага правят стъклената вата надеждна изолация.

Стъклена вата също се използва добре за затопляне на тавански покрив. Този материал се отнася за незапалими материали и пожарната безопасност е на високо ниво. В допълнение, под въздействието на огъня, отровни вещества от него не се открояват.

Устойчивост на вода и висока пропускливост на парите правят стъклената вата надежден нагревател. Лекото тегло и висока еластичност правят възможно изолирането на неравни повърхности.

В процеса на полагане стъкло е необходимо да се използва затворен защитно облекло, ръкавици, маски и очила, като в състава си има фин стъклен прах, която е в контакт с кожата причинява дразнене.

Мансарда - пенополистирол или полистирол?

Екструдиран пенополистирол

Екструдираната пяна от полистирол има устойчивост на влага и добре поддържа формата.

Тези материали са в голямо търсене на строителния пазар, които се използват като нагревател. В допълнение към факта, че пяната има малко тегло, водоустойчивост и твърда форма, тя има и важни недостатъци. Една от тях е пожарната безопасност на пластмасовата пяна. И в повечето случаи за топлоизолация се използва запалима пяна, която може да доведе до нежелани последствия. Друг недостатък е да се работи с него, защото при рязането и монтажа се разпада зле, може да има празнини между опорите. След известно време тя също се разпада и се разпада. Изхождайки от всички горепосочени недостатъци, може да се заключи, че за мансарда като отоплителна пяна е по-добре да не се използва. Употребата е разрешена на места, където може да бъде скрита със замазка или слой мазилка.

Екструдирана пяна от полистирол в тавана

Този материал е добре да се направи външна изолация (разбира се, разбира се, на тавана), при условие, че ще бъде под покривния материал на подпорите. Сред предимствата на този материал могат да бъдат разграничени: устойчивост на влага, здравина, огнеупорност и забележително поддържаща форма. Друго важно предимство е, че е достатъчно да поставите слой от 50 до 100 мм.

Полиуретанова пяна

Когато използвате полиуретанова пяна, не можете да правите без специална инсталация, която избягва ненужните пропуски. Полиуретановата пяна е устойчива на влага, незапалим материал, има ниско тегло и не променя формата си. Но един значителен недостатък - това е ниска пропускливост на пара, поради което в рамките на тавана покрив е почти винаги мокра.

Ековата

Ековата

За изолация на тавана най-доброто решение е да се използват екологични материали.

За да изолирате стая като таванско помещение, най-доброто решение е да използвате ecowools. Подобно на полиуретановата пяна, ecowool удари във всички пукнатини. Той е устойчив на влага, има малко тегло, почти не гори и "диша". Най-важното предимство на този материал е неговата екологичност. Това е неговата отличителна черта. Когато се използват екологични отпадъци, всяко изпарение или случайни частици са абсолютно безопасни за хората.

При избора на материал за изолация на таванския покрив трябва да се обърне специално внимание както на характеристиките на използвания материал, така и на спецификата на неговата употреба.

Например, ако подредени минерална вата между опорите, а след това, ако е необходимо, може да бъде разглобено "пай" на затопляне и провери състоянието на гредите, и ако е необходимо, да ги поправи. И след това, плочи от минерална вата без проблеми да се инсталира на място. И в случай на запълване на пространството с полиуретанова пяна, е невъзможно да се провери състоянието на гредите.

Практически препоръки

Независимо от вида на изолацията, таванският покрив трябва да бъде подреден в определен ред:

  • покриви;
  • щайга;
  • слой хидроизолация;
  • изолация;
  • парна бариера;
  • вътрешна подплата.

Съответствие на изолацията на таванския покрив.

  1. Дължината на решетките по цялата повърхност е положена хидроизолация на 1-2 слоя.
  2. След това поставете покривния материал, докато между него и хидроизолацията се оставя известно разстояние. С вълнообразен покрив е 2,5 см, а за плосък покрив е до 5 см.
  3. Изолационните плочи се монтират между гредите. И ако има нужда, след това друг слой се добавя над гредите.
  4. За да предпазите изолацията от кондензация, не можете да правите без да използвате парно бариерен филм. За тази цел подходящи материали като покривна хартия, полиетиленов филм, фолийни материали. Паровата преграда се припокрива, а за уплътняване на фугите се използват ламели или лента за шпатване.
  5. Затоплянето завършва с таван.

Необходимо е да се затопли не само покривът. Ако покривът не съвпада с пода, тогава е необходимо да изолирате фронтоните и стените, т.е. почти изцяло таванска.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни типове нагревателиМодерни типове нагреватели
Как е таванското таванско помещениеКак е таванското таванско помещение
Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?
Затопляне на тавана от вътрешните инструкцииЗатопляне на тавана от вътрешните инструкции
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Нагревател урсаНагревател урса
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Затопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къщаЗатопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къща
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
» » Модерни материали за изолация на тавански помещения
© 2021 BggeHat.com