Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант



Минералната вата се смята за един от най-популярните строителни материали за топлоизолация. Той има отлични характеристики и е по-евтин в сравнение с други нагреватели. Можете да направите изолация на тавани с минерална вата, както в апартаменти, така и в частни къщи - това е показано на снимката.

Защо се нуждаете от изолация на тавана

Тази работа се извършва по няколко причини. Така че в частните къщи често таванът е изолиран: тъй като над него се намират само гредите и покривната система, през лятото то става много горещо в помещението, а през зимата - напротив, то е студено и влажно. Топлинната изолация ще ви помогне да поддържате комфортна атмосфера в тавана през цялата година.
как да изолирате тавана с минерална вата
Също така изолирани и таван, подредени под студена таван, защото чрез нея отнема много топлина. Ако изолирате тавана, можете да намалите разходите за отопление на къщата.
Необходимостта от топлоизолация на тавана може да се появи в многоетажни сгради - това се отнася за помещенията, разположени непосредствено под тавана. Ако тя е слабо изолирана, тогава апартаментът може да е студен. В този случай, изолацията на тавана ще помогне да се създаде удобна температура в къщата.
изолация на тавани с минерална вата
Освен това в многоетажните сгради звукоизолацията не е най-добрата. Minvata е не само добра изолация, но и звукоизолиращо устройство. Ето защо, изолацията на тавана с минерална вата може да облекчи неудобството, причинено от съседите от горе.
Разбира се, за изолацията на тавана, можете да използвате не само минерална вата. Пяна полиетилен, пяна и някои други материали също имат добри топлоизолационни свойства. Но минералната вата има значително предимство пред други топлоизолатори - по-ниска цена.

Затопляне на тавана в къщата

Непосредствено под покрива трябва да има хидроизолационен слой. Това е необходимо поради причината, поради която влажността се събира на студената покривна повърхност през зимата. Хидроизолацията обаче създава пречка, която не позволява влагата да попадне върху дървени греди и да доведе до тяхното разпадане и унищожаване. Също така, въпреки че минералната вата не изгнива, тя все още не трябва да се намокри, защото в този случай нейните възможности за термична изолация са намалени.
Между покрив и слой на хидроизолация оставете малко свободно пространство - около 2-3 сантиметра. Факт е, че е необходимо кондензатът да се изцеди и да се изпари и това изисква поне малка вентилация.
изолация на тавани с минерална вата със собствени ръце
В момента има много материали за хидроизолация, но най-трайният и надежден от тях е обикновеният полиетиленов филм. Той е водоустойчив и е на повече от 50 години. Хидроизолацията се припокрива, припокриването трябва да бъде около 10 сантиметра. Първо, дънните ленти се закрепват и горните ленти се поставят така, че влагата да не може да се просмука под материала.
Затоплянето на тавана с минерална вата започва с избора на материал. Предлага се под формата на рула и рогозки. Дебелината на материала по-малка от 50 милиметра се продава на ролки - те се развиват, измерват необходимата дължина, отрязват се и се подреждат между гредите. Видът на закрепването зависи от плътността на минералната вата и стъпката между гредите. при затоплянето на тавана с минерална вата материалът е снабден със скеле или е прикрепен към гредите с конструктивен статив. Можете също така да дърпате под слой памучна мрежа от найлонови въжета или да направите щайга.
Ако дебелината на материала е повече от 10 сантиметра, той се продава под формата на рогозки. Те са инсталирани между гредите. В същото време се създава достатъчно твърдост, така че топлоизолацията се задържа на подгъва. В идеалния случай ширината на минералната вата трябва да съвпада с разстоянието между гредите.
таванна изолация с минерална вата с достойнство
За да се гарантира, че нивото на влажност в помещението не влияе върху топлоизолационните свойства на минералната вата, е необходим слой бариера срещу пара. Добра и висококачествена изолация на тавани с минерална вата без пара и хидроизолация не може да се направи.
Пароизолацията трябва да има две свойства, на пръв поглед - противоречиви:
  • преминаване на въздуха, което позволява вентилацията на топлоизолатора;
  • задържане на влагата.
Най-популярната и евтина парна бариера е пергаментът. Той е прикрепен към кофражната система с конвенционален статив. Също така се препоръчва да се залепят ивиците на парната бариера с двустранна лента, за да я направят възможно най-здраво.
Можете да използвате други материали, за да създадете бариера срещу пара. Например, филм със слой от фолио спомага за намаляване на загубите на топлина поради отразяващи свойства.

Изолация на тавана под студената таванска стая

В как да се изолира тавана с минерална вата под тавана, няма нищо сложно. Принципът на работа е същият като при таванското помещение. Единствената разлика е, че за монтаж и закрепване на топлоизолационен материал е необходимо да се направи каса. В сухи помещения е възможно да се направи щайга от дърво, но във влажни помещения е необходимо да се използва само галванизиран профил - той не се деформира при висока влажност. Хидроизолацията е пришита към тавана над щайгата.
изолация на тавана с минерална вата със собствени ръце
В противен случай можете да направите минералната вата под формата на рогозки директно на пода на тавана. Ако не се планира да се използва за съхранение на различни неща, тогава е възможно да не се правят щайгата и подовете от дъските. Паро-изолиращият слой (например от стъкло) се полага в горната и долната част. На такива мансардна изолация това ще отнеме много малко време.
Разстоянието между профилите и вида на закрепването зависи от това кой материал ще бъде ушит. За гипсокартоните касата е инсталирана по посока на листата на разстояние 40 сантиметра. На един профил трябва да има два ръба на съседни листове.
Ако таванът трябва да бъде покрит с PVC панели, тогава по време на монтажа на ламелите е необходимо да се спази стъпка от по-малко от 60 сантиметра. Профили или ламели в този случай са монтирани перпендикулярно на панелите.
Как да направите изолация от минерална вата, подробно видео:

Затопляне на тавана на апартамента

Затоплянето на тавана с минерална вата в апартаментите е много проста. Хидроизолационният слой над нагревателя не е необходим, тъй като бетоновото припокриване не позволява преминаването на водата. Самият процес е точно същият като в предишната ситуация. Към щайгата се поставя пергамент или друг материал за бариери срещу парите отдолу, след което те завършват тавана.
Топлоизолацията на пода е проста работа, която не изисква специални умения и не отнема много време. Дори и начинаещ може да се справи с това. Но благодарение на изолацията може да направи атмосферата в къщата по-удобна, а също така да спести на отопление.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!Затоплянето на тавана с минимална комфортна температура в къщата е гарантирано!
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Как да изолирате тавана в къща отвън и отвътреКак да изолирате тавана в къща отвън и отвътре
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
» » Затопляне на тавана с минерална вата - най-добрият вариант
© 2021 BggeHat.com