Изчисляване на изолационния обем на тръбопровода и опаковането на материала

Изолация на тръбопроводите е необходима, за да се намалят значително топлинните загуби. Необходимо е предварителното изчисление на изолационния обем на тръбопровода. Това не само ще оптимизира разходите, но и ще осигури правилното изпълнение на работите, като поддържа тръбите в правилно състояние. Правилно избраният материал помага да се предотврати корозията, да се подобри топлоизолацията.

Схема за изолация на тръби

Схема за изолация на тръби.

Днес различни видове покрития могат да се използват за защита на пътеките. Но е необходимо да се обмисли точно как и къде ще се осъществи комуникацията. За водните тръби можете да използвате едновременно два вида защита - вътрешно смазване и външно. За отоплителни пътища се препоръчва използването на минерална вата или стъклена вата, а за индустриална употреба полиуретанова пяна. Изчисленията се извършват по различни методи, всичко зависи от избрания тип покритие.

Видове изолационни материали

За изолацията на тръбопроводи се използват различни материали. Те се различават по типа на нанасяне, дебелината на слоя и характеристиките му. Изборът трябва да се третира внимателно. Асфалтовите покрития не са толкова отдавна смятани за най-търсени. В някои случаи тръбата може допълнително да защити фибростъклото. Битуминозни материали се използват за топлоизолация на подземни линии. Те предотвратяват корозията. Работните условия са както следва: с обичайното външно уплътнение -40 / + 65 ° C, за подземно дълбоко вкоренено ползване -5 / + 30 ° C.

Таблица на изолацията на медни и стоманени тръби

Маса за изолация на медни и стоманени тръби.

За по-голяма икономичност могат да се използват състави от полимер-битум. Инсталацията е бърза, качеството на изолацията на тръбопровода е високо. PPU е надежден и издръжлив материал, който може да се използва по време на безкамерен или канален полагане на комуникации за въздушен тръбопровод. Получава се уплътнението "тръба в тръбата". Работният процес е прост, дори начинаещият може да се справи с него. Понополиуретанът в течна форма се нанася върху повърхността, след което замръзва, образувайки силна и здрава черупка.

Антикорозионната изолация от полиетилен е многослойно покритие, което се прилага само в индустриални условия. Такива тръби се използват за транспортиране на нефтопродукти, газови смеси. Днес стъклената вата се използва често. Това е прост и надежден материал, който се прилага просто. Изчисляването на площта се извършва без особени затруднения, но е необходимо да се вземе предвид дебелината на слоя. Минералната вата също е много подходяща за отопление. Материалът може да се използва за изолиране на тръби с различни диаметри.

Полагане на изолация

Изчисляването на изолацията зависи от вида на използвания стил. Тя може да бъде външна или вътрешна. За защита на отоплителните системи се препоръчва външна изолация. Нанася се върху външния диаметър, осигурява защита срещу топлинни загуби, следи от корозия. За да се определи обемът на материала, е достатъчно да се изчисли повърхностната площ на тръбата.

Топлоизолация на тръбопровода

Топлоизолацията поддържа температурата в тръбопровода, независимо от условията на околната среда, които я засягат.

Вътрешното полагане се използва за водоснабдяване. Той напълно предпазва от химическа корозия, предотвратява загубите на топлина чрез горещи водни пътища. Обикновено това е покривен материал под формата на лакове, специални цименто-пясъчни разтвори. Изборът на материал може да се извърши и в зависимост от това кое уплътнение ще се използва.

Каналното уплътнение е най-често търсено. За да направите това, предварително подредени специални канали, в тях и поставени пътеки. Лекият начин на полагане се използва по-рядко, тъй като за работата е необходимо специално оборудване и опит. Методът се използва, когато не е възможно да се извърши работа по изкопаване.

Изчисляване на изолационни материали на тръбопроводите



Изчисленията на изолацията на тръбопроводите са прости, за удобство се препоръчва използването на специални калкулатори. Има редица действия, които ви позволяват предварително да определите количеството материали. Преди да започнете изчисления, трябва незабавно да решите кой тип изолация да бъде използван. Изолаторите се различават не само външно, но и при условията на опаковане, свойства.

Боята може да се използва за изолиране на тръбопроводи.

Качеството на материалите е високо, слоят е тънък, но трайни, напълно изпълняващи всички функции. Изчислението се извършва по следния начин:

  1. Използвайте формула за изчисляване на цилиндър площ S = 2πr (Н + R), където R - дължина параметър тръба, π - - радиусът на основната тръба, з константа, приблизителната стойност, използвана в този случай 3,14.
  2. Получената стойност е цветната площ. След това следвайте инструкциите на производителя, за да определите консумацията на материали.
Схема за изчисляване на топлоизолацията на тръбата

Схема за изчисляване на топлоизолацията на тръбата.

С обикновените изолационни материали изчисленията са много по-лесни. Необходимо е да се определи обемът за вътрешността на тръбата и за външната страна. За тази цел се прилага формулата V = πr2h, където:

  • V е обемът на тръбопровода;
  • r е стойността на радиуса (външен или вътрешен);
  • h е дължината на тръбата;
  • π е равно на 3.14.

Стойността на вътрешния и външния радиус се изчислява отделно, получената разлика и ще бъде равна на обема на целия изолационен материал на тръбопровода. Опаковането е вариант на външна изолация. В този случай изчислението се извършва по аналогичен начин според първата определена формула, но се изисква да се вземе предвид дебелината на материала, тъй като засяга количеството.

Отстраняване на повредите на изолацията

С течение на времето тръбопроводът ще се нуждае от ремонт. Разбира се, правилната работа ви позволява да удължите срока на експлоатация не само на тръбите, но и на покритията. Периодично се изисква да се извърши проверка, след която да се извършват частични ремонти, така че да не се довежда до столицата, т.е. подмяна на самия изолационен слой или в най-лошия случай на тръби. Как да избегнем ремонтите? Необходимо е да инсталирате специални сензори, които да следят състоянието на системата.

Самият ремонт може да се състои от следното:

  1. Редовно проверявайте състоянието на изолационната повърхност.
  2. Ако има повреда, е необходимо да се залепне дефектната зона, да се провери повърхността на тръбата.
  3. Допълнителните ремонти зависят от състоянието на тръбите. Обикновено просто е необходимо да се почистват следи от корозия, но в по-сложни случаи е необходимо да се заменят отделните секции. След това се нанася нов слой изолация на тръбопровода.

Когато ремонтирате покритието, трябва да изберете същият материал, който е бил преди. Ако това е никакви условия не отговарят на изискванията, трябва да замените всички изолацията, че няма топлина, не са имали области, изложени на корозия.

За топлоизолацията на тръбите и тяхната защита от корозия могат да се използват различни материали. Преди да ги купите, трябва да изберете правилното покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Как да се изчисли топлоизолацията на тръбопроводите?Как да се изчисли топлоизолацията на тръбопроводите?
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Външна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръцеВъншна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръце
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Как да изолирате водопроводните тръби в частна къщаКак да изолирате водопроводните тръби в частна къща
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
» » Изчисляване на изолационния обем на тръбопровода и опаковането на материала
© 2021 BggeHat.com