Изолация на тавана в частна къща - методи



Рано или късно повечето собственици решават да извършат таванна изолация в частна къща. Факт е, че топлинните загуби се появяват до голяма степен точно през тази затворена равнина. Но по някаква причина мнозина забравят за това и бързат да изолират стените или да запечатат прозорците и вратите. Но всичко е просто и лесно да се обясни. Топъл въздух се издига нагоре и през незащитена таванна покривка просто се измъква от стаята. По този начин, вие трябва да харчите пари за допълнително отопление. Понякога загубата на топлина през тавана може да бъде до 60% от количеството генерирана топлина в стаята. Ето защо изолацията на тавана в частна къща е предпоставка за комфортен престой в него.

Избор на нагревател

Само преди 15 години подът на тавана обикновено е бил покрит с някакъв порест материал - трева, стърготини, шлака или разширена глина. Тази опция за изолация е напълно описана от фразата "евтини и ядосани". Но такава изолация имаше голям брой недостатъци. Най-приемливата опция е разширената глина, но нейните свойства са по-ниски от повечето съвременни топлоизолационни материали.
изолация на тавани в частни къщи
Най-популярният днес е минералната вата. Лесно е да се работи с него, поддържа отлична топлина, не запалва и най-важното е, че не е скъпо (прочетете:Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справки").

Изолация на тавани в къщата

Има само два възможни начина за изолиране на тавана - отвътре и отвън. И двата метода с еднаква ефективност ни позволяват да затоплим стаята. Разликите са само в технологията на работа и предпочитаните материали.
Така че топлоизолацията е разделена на две групи:
  • паропропусклив;
  • паронепроницаем.
как правилно да изолира тавана на частна къща
Това означава, че тази класификация описва възможността за абсорбиране на материал и пренасяне на влага. Следователно, ако изолацията е вътрешна, се използват материали, пропускливи за парите, а ако са външни - непропускливи.

Изолация на тавана в стаята

Ако решите изолирайте тавана отвътре стаи, тогава можете да използвате минерална изолация под формата на рула или плочи. Такива материали често се наричат ​​стъклена вата. В комбинация с окачени тавани от гипсокартон се създава непреодолима бариера за горещ въздух.
Целият процес е разделен на няколко етапа:
  • Първо се сглобява рамка от метал или дърво;
  • в пространството между профилите поставях минерален нагревател. Най-добре е да лепирате с лепило за плочки, което ви позволява почти незабавно да фиксирате материала на тавана. Преди да започнете работа, не забравяйте да прочетете инструкциите за изолационния материал. Възможно е в началото да е необходимо да се положи слой от пароизолация (повече: "Как правилно да поставите бариерата за пара на тавана");
  • на последния етап таванът е покрит с листове от гипсокартон. За тази цел е най-добре да използвате самопробивни винтове, изработени от закалена стомана. Те могат да издържат на тежки товари.
изолация на тавана в частна къща вътре
На пръв поглед изглежда, че такава технология е лесна за изпълнение, но тук е необходимо да се вземат под внимание много нюанси. Така например, нагревател не може да бъде натиснат в никакъв случай. Факт е, че самият ефект от запазването на топлината се постига благодарение на междинните слоеве въздух между изолационните влакна.
Освен това, когато инсталирате прожектори, може да има някои проблеми. Всеки знае факта, че всяка електрическа крушка произвежда топлина по време на работа. И тъй като пространството около тези осветителни тела е защитено от топлоизолация, т.е. въздухът практически не е вентилиран, а след това поради нагряване, такива лампи бързо се провалят. Решението на този проблем може да бъде пространството, оставено между осветителя и нагревателя, но тогава равнината на тавана ще бъде още по-ниска. Също така можете просто да оставите мястото около лампата без минерална изолация. Но в този случай, ефективността на цялата идея за затопляне на помещението е намалена до нищо. Много по-лесно и по-изгодно е да се откажат от използването на прожектори и да се изберат обикновените полилеи или стенни стенни плочки.
Изолация на тавана вътре в къщата, подробно за видео:

Изолация на тавана отвън

Затоплянето на тавана в частна къща ви позволява да изберете друга алтернатива. Така че, за да не развалят наскоро прекара ремонт, а не да се движат на мебелите и не нарушава комфорта на обитаване в къщата, изолация на тавана може да направи извън (прочети повече "Правилното подреждане на тавана в частна къща е гаранция за комфорт") В този случай можете спокойно да си почивате в стаята, докато инсталирате нагревател над нея и няма нужда да инсталирате окачен таван.
изолация на тавана в частна къща отвън
Как да изолира тавана на частна къща? Откъм подножието тази процедура е дори по-проста, отколкото в предишната версия (по-подробно: "Как да изолира тавански таван: характеристиките на материалите").
Нека първо разгледаме процедурата за топлоизолационна пяна:
  • Таванското помещение трябва да бъде почистено. Всички ненужни елементи са взети от него.
  • След това измервайте пространството. Получените размери на място придобити необходими няколко листа от дунапрен, чиято дебелина трябва да бъде най-малко 4 см. Вместо пенополистирол могат да бъдат закупени, но в този случай разходите ще са два пъти повече.
  • Цялото пространство на тавана е покрито с листа пластмасова пяна. Местата на съединенията са затворени с монтажна пяна.
  • Следващият етап може да бъде пропуснат, но ако планирате да използвате тавана дори и за съхраняване на неща, тогава ще трябва да направите думата. Няма голяма разлика - дали е циментова замазка или дървена основа. Замазката се излива върху подсилващата се мрежа и дървеният под се поставя върху дървените трупи.
как и как да изолира тавана на частна къща
Ако искате да направите изолация на тавани в частни къщи с минерална вата, процедурата е както следва:
  • Стаята трябва да бъде почистена от отломки.
  • Всички размери на тавана се измерват.
  • Отива в рамката на бъдещия секс. На този етап планината изостава.
  • Полага се слой хидроизолация. Perfamer е перфектен. Тя е срязана с известна разлика.
  • Плочите от минерална вата се поставят без пропуски между закъсненията. Не забравяйте, че не можете да компресирате памука.
  • Подова инсталация.
Накрая дайте някои съвети как да изолирате тавана на частна къща. Таванът ще бъде много по-топъл, ако минералната вата не е поставена в един, а на два слоя. Методът на полагане е подобен на зидарията. Тоест горните елементи покриват ставата на първия ред. Също така е възможно да натиснете малко топлоизолационни дървени плоскости. Но те го правят много удобно и лесно.
как да изолирате тавана на частна къща извън стаята
Това е всичко, което трябва да знаете за това как се извършва изолацията на таваните в частните домове. По-добре е да се даде предимство на изолацията на тавана отвън, тъй като в този случай целият процес е много по-прост и по-евтин. Но ако сте на етап ремонт на къща и планирате да монтирате напрежение или окачени тавани, тогава вътрешната топлоизолация на тавана е съвсем подходяща. Просто планирайте този момент, преди да започне работата и след това се гарантира успех.
След като изолирате повърхността, веднага ще забележите промените. Стаята ще задържа топлината много по-дълго, а за отопление е необходимо да отделите много по-малко топлинен носител.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолира тавана в дървена къщаКак да изолира тавана в дървена къща
Затопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготиниЗатопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготини
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Как правилно да се изолира подборът на материала на таванаКак правилно да се изолира подборът на материала на тавана
Как да изолирате тавана в къща отвън и отвътреКак да изолирате тавана в къща отвън и отвътре
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Топлоизолацията на тавана гарантира комфортТоплоизолацията на тавана гарантира комфорт
» » Изолация на тавана в частна къща - методи
© 2021 BggeHat.com