В дървената къща затопляме тавана



Разбира се, изолацията на тавана в дървена къща е изключително необходима, тъй като топлият въздух винаги се втурва нагоре и го оставя през покрива. Много собственици на частни домакинства се интересуват от възможностите за създаване на топлоизолация на тавана в дървени сгради. На сайта има видеоклипове и снимки, които са на разположение и разбираемо демонстрират процеса на полагане на топлоизолационни материали. Първоначално, дървена къща е топъл апартамент, но тя може да бъде изолирана в допълнение, че е важно само да се разбере как да се изолира тавана в дървена къща правилно.

Характеристики на създаване на топлоизолация

От гледна точка на топлоизолацията на дървена конструкция, едно от най-трудните места е таванът и има няколко сериозни причини:
  • Не е необходимо да се позволи конструиране на значително тегло на конструкцията, тъй като върху покривните елементи се поставят допълнителни натоварвания;
  • има ограничения върху дебелината на изолационния материал;
  • трябва да осигури отвън надеждна хидроизолация;
  • работата по тавана е изключително неудобна.
Експертите съветват да се помисли за топлоизолацията на тавана на дървената къща на етапа на нейното проектиране. Но какво ще стане, ако структурата вече е била издигната?

планираме да изолираме тавана в дървена къща

Студената таванска стая

Когато има една празна тавана над хола и на гредовете е поставен дървен под, има няколко възможности за изолиране на тавани в дървена къща.
Номер на опция 1. Най-достъпният начин за създаване на топлоизолация е използването на насипна изолация - например, експандирана глина или дървени стърготини. За да не падат на главата, подът на тавана е облицован с полиетиленово фолио, което едновременно ще служи и като бариера срещу пара. Повече от един век в таваните, ролята на изолацията е дадена на слама и Сено и днес често собствениците на частни къщи използват такава евтина опция (вижте също:Тогава да затоплиш тавана в частната къща") За да бъде ефективната изолация, се счита, че нейният слой трябва да бъде около 10 сантиметра.
да изолира тавана в дървена къща с разширена глина
Номер на опция 2. Отлична алтернатива на насипни пълнител признати експерти минерална вата, тъй като тя е по-лесно да се направи и тя може да бъде по-тънък слой. Трябва да се освободите студен таван от отломки, нокти, които излизат, и всичко останало, което може да увреди слоя бариера против парата. Първоначално се поставя парно бариерен филм, който използва такъв евтин вариант като стъкло, който наподобява проследяваща хартия в структурата. Минерална памучна вата се поставя върху нея - не е необходимо допълнително да се добавя, за да стане по-плътна, тъй като колкото по-голяма е неговата плътност, толкова по-нисък е индексът на топлоизолация. За да предпазите нагревателя от прах и влага, той е покрит със слой от паропроводна бариера отгоре (прочетете: "Как правилно да поставите бариерата за пара на тавана").
Минерална вата за изолация на тавана в дървена къща
Когато на тавана в бъдещия план за разходка, дори понякога, отгоре трябва да поставите дъски или щитове. Желателно е те да не разчитат на топлоизолация - изолацията не трябва да се компресира.

Тавански етаж за лятото

Често тавански се използва само през топлия сезон - тогава можете да направите изолацията на тавана в дървена къща, без да се докосвате до покрива. По този начин ще бъде възможно икономичното спестяване, тъй като подовата повърхност на тавана е по-малка от покрива и не се изисква да се ушие изолацията - тя просто се полага на повърхността (прочетете също:Тогава да направиш таван в дървената къща").
Въпреки това, за да се реализира тази опция, е необходимо да се покрие топлоизолацията с твърда повърхност, която трябва да лежи върху изоставането.

изолация на тавана с пяна в дървена къща
Експертите препоръчват, че изолацията на тавана на дървената къща с полистирол, ако има летен таван - поради твърдостта на подовия материал, се създава допълнителна опора. На първо място, слоят бариерен паркет се полага, за който се използва същият пергамент. Дървените трупи са сгъстени към трупите, което е и случаят с пяната. Ако ги поставите на половин метър интервали, тогава няма да има отпадъци от топлоизолационен материал. От горе поставени листове шперплат или OSB, дебелина на слоя от 15 милиметра ще бъде достатъчно (да се чете:Таван от шперплат: как да завърши").

Липса на пространство над тавана

Често в дървени къщи няма достъп до пространството, разположено над тавана. Да предположим, че целта е да се постигне създаването на максимална топлоизолация, ако таван от материали като шперплат, дъски или OSB е зашит отдолу към гредите на пода. Разбира се, височината на пода след изолация на тавана в частна къща Тя ще намалее, защото изолацията трябва да бъде създадена в структурата.
Начините на затопляне на тавана на дървената къща в този случай предвиждат такава последователност: първият слой - парна бариера, втората - изолацията - третата - парната бариера. Наличието на два слоя бариера срещу пара се обяснява с факта, че от влагата трябва да се защитят покривалото, изолацията и таванния материал в хола, в противен случай гъбичките и плесента значително ще съкратят живота на къщата. След като се създаде тройна топлоизолация, можете да продължите с подреждането на декоративния таван (вижте също: "Как да изолира таван в къщата: отвън и отвътре").

изолация на тавана в дървена къща отвътре
Редът на работата е както следва:
  • Под тавана се фиксира първият слой на бариерата за пара. За да фиксирате материала в хоризонталната равнина, използвайте лепилен състав като титан, BF-88 или техния аналог. пергаментови ленти да се създаде ефективен пароизолация е свързана така, че да се припокриват един друг най-малко 5 см (Прочети също: "Как да направим таван в частна къща");
  • монтажните релси се монтират през слоя бариерен паркет, за тази цел дупки се пробиват в отворите за самобръчкови винтове и се привличат от отвертка;
  • не винаги има смисъл да се закрепват прътите под формата на решетки. Ако таванът е зашит с PVC панели, тогава е достатъчно да се монтират релсите паралелно на разстояние от около 50 сантиметра;
  • след това следва слоя от топлоизолация. Не е трудно да се изпълни изолацията на тавана на дървената къща с полистирол (вж. Топлоизолация на тавана с полистирол). Плочите му се вмъкват плътно между пълнените стелажи. Ако се използва минерална вата, тя се фиксира с помощта на тънък въже който е прикрепен към шипове, закован към страничните релси;
  • Третият слой, който играе ролята на бариера срещу пара, е прикрепен към ламелите по начин, подобен на първия. Ако дори някъде топлоизолацията ще виси, тогава декоративният таван ще коригира недостатъците;

Полезен съвет от специалисти

как да изолирате правилно тавана в дървена къщаЧесто собственици на частни къщи предпочитат да подреждат тавана с такъв материал като гипсокартон, но за монтажа си използват профил, изработен от галванично желязо, който се завинтва към тавана с самобръчкови винтове. В противен случай, конструкцията под тежестта на собственото си тегло веднъж, но тя със сигурност ще се срине и добре, ако не и на главата на домакинството. Работата е, че гипсокартона е по-тежък от PVC панелите, така че трябва да го подхождате отговорно.
Ако се построи дървена конструкция в терен с топли климатични условия, ще бъде достатъчно да има тънък слой изолация, например изолон, върху който се зашива облицовка отгоре.
Има различни начини за затопляне на таваните в дървена къща. Така пяна пластмасови плочки за довършване на тавана препокриване е добра топлоизолация.
Собствениците на недвижими имоти трябва да се интересуват не само от това как да изолират таван в дървена къща, защото загубата на топлина се получава доста интензивно, ако отворите на прозорците и входните врати не са затворени. преди отколкото да изолира тавана в частна къща, ние трябва да обърнем внимание на състоянието на покривната изолация. Когато не е наред, на първо място, е целесъобразно този проблем да бъде решен.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и какво да изолира таванаКак и какво да изолира тавана
Изолация на тавана в частна къща - методиИзолация на тавана в частна къща - методи
Устройството на таван в дървена къща - технологияУстройството на таван в дървена къща - технология
Затопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготиниЗатопляне на стените на рамка и дървена къща с дървени стърготини
Изолирайте тавана в гаража - просто е необходимоИзолирайте тавана в гаража - просто е необходимо
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Топлоизолацията на тавана гарантира комфортТоплоизолацията на тавана гарантира комфорт
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
» » В дървената къща затопляме тавана
© 2021 BggeHat.com