Как да изолира тавана в дървена къща

Напоследък много жители на града напускат апартаментите си и се местят в къщи. Особено популярни са дървени къщи, тъй като те са надеждни, практични и безопасни от гледна точка на околната среда. В допълнение, самата дървена къща винаги е топла, защото дървото е жив и топъл строителен материал. Поради факта, че тя осигурява естествена циркулация на въздуха през летния дървена къща даде им собственици лесен хладно и топло през зимата топлина.

Но, въпреки това, в къща, дори и от най-доброто дърво е необходимо да се изолира тавана, в противен случай стаята ще бъде през вятъра, и в студ не помогна дори на нови прозорци и качеството изолация на стените. Най-често топлината напуска къщата чрез неправилно завършен таван. По тази причина, без добра изолация в дървена стая не може да бъде. Ако пренебрегнете изолацията на тази част от къщата, не трябва да чакате желания комфорт и топлина.

Начини и материали за изолация на тавана

Начини и материали за изолация на тавана

Има много начини как да изолирате тавана в дървена къща отвътре и отвън. Те са толкова прости и достъпни, че можете сами да ги направите.

Всички методи на изолация могат да бъдат разделени на две групи: външна и вътрешна изолация. В първия случай, като правило, затопляне на тавански етаж. След това се изисква да се покрие с подови настилки. Във втория случай е важно да се има предвид, че височината на помещението може леко да се промени.

При избора на материал за изолация на тавана, че е важно да се помни, че той е с високи изолационни свойства и добра звукоизолация, тя е силна и здрава, и безопасни за здравето. Също важен индикатор е стабилността на избрания материал за пожари. По този начин, най-често срещаните нагревателите минерална или стъклена вата, дървени стърготини, полиуретанова пяна, пяна, глина и бетонен блок.

Затопляне с помощта на дървени стърготини

Затопляне с помощта на дървени стърготини

Стърготините са евтина и следователно леснодостъпна външна изолация. Поради своето качество и други важни показатели този материал не е по-лош от други скъпи средства. Процесът на изолация с дървени стърготини е много прост и отнема много малко време. Можете да го изпълнявате сами, без да потърсите помощ от господарите. Първо трябва да купите всичко, от което се нуждаете. Първо, имате нужда от много дървени стърготини. Важно е да запомните, че не всички стърготини ще бъдат подходящи за изолация. Те трябва да отговарят на определени изисквания: да имат възраст от година на година, да бъдат сухи, без мухъл и миризма. Също така е необходимо да изберете средно големината на дървени стърготини, тъй като малките имат по-лоша топлоизолация.

На второ място, ние се нуждаем от материал за изолация, чийто обем се изчислява предварително въз основа на изолирана площ. Трето, ще е необходим цимент. Специална смес е направена от дървени стърготини и цимент. Циментът се разрежда във вода в съотношение 1:10. Количеството дървени стърготини се изчислява по следния начин - за 1,5 кофи вода те изискват 10 кофи. От всички тези съставки се получава влажна смес от ярко сив цвят.

Приготвената смес е равномерно разпределена върху повърхността на тавана.

Има известна схема на действие как да изолирате тавана в дървена къща със собствени ръце с дървени стърготини. Първо, е необходимо да се почисти областта на мръсотия и прах, а също така да се обработва с разтвор, който защитава тавана от развитието на мухъл и вредители в него. После се полага водонепропусклив материал, който се разпределя върху цялото свободно пространство. Приготвената смес е разпределена по цялата площ. Това е всичко, изолацията е направена. За най-добрата настройка е възможно леко да се стъпва топлоизолационният слой, така че да се натоварва и да позволява по-малко топлина.

По този начин, този метод е много прост и не е скъп. Но се използва само ако къщата има изход към тавана. При липса на такива, е възможно само вътрешно затопляне и за това е необходимо да се избере различен метод.

Предимства на загряващите ролки

Предимства на загряващите ролки

Ролкова изолация, като минерална вата, стъклена вата и други са отлични защитници на помещението от замръзване и вятър. Работата с тях обаче не е лесна и опасна. Техните микрочастици могат да се разпаднат, да попаднат в дихателните пътища, устата, очите. Ето защо, като ги използвате, е необходимо предварително да подготвите предпазни мерки и, за да избегнете наранявания, да носите дрехи и очила, покриващи всички части на тялото.

Затоплянето на ролкови материали се извършва съгласно определена схема, етапите на които са както следва:

  • Първо трябва да караш ноктите в грубия таван. Това е направено по специален начин: те са изковани не до края и малко стърчат навън. Те са издърпани в зигзагообразна нишка.
  • След това трябва да започнете да поставите самия нагревател. По-удобно е да направите това заедно, така че един човек да преобърне ролите и друг да дърпа нишката. По този начин е по-добре да се положи, например, стъклена вата.
  • След това се фиксира специален филм, който предпазва от кондензация.
  • Сега ноктите са затегнати за по-плътен натиск на изолационния слой.
  • Работата е завършена чрез поставяне на листове от гипсокартон или друг материал като окачен таван.

При използване на изолация на ролките е важно внимателно да се следи дали има останали пукнатини. В противен случай част от топлината ще избяга през тях и в тях може да се образува кондензация.

Топлоизолация на тавана с глина

Топлоизолация на тавана с глина



Глината е популярна с качеството си, за да запази ефективно топлината. Но го използвайте като нагревател за тавана може да се комбинира само с други материали. Например, с глина, комбинирайте пергамент, дървени стърготини.

Последователността на работата с глиненото затопляне е следната. Първо поставете пергамент или нещо подобно. След това нанесете 15-см слой от смес от глина и дървени стърготини, които трябва да се приготвят предварително под формата на разтвор. Слоят от изолацията трябва да се изсуши добре и след това да се разтърка с глинени съществуващи пукнатини.

Топлоизолация с разширена глина

Топлоизолация с разширена глина

Разширената глина също е популярен и евтин материал. Изработването на изолация за тях, както и стърготини, е много проста. В допълнение, в сравнение с тях, разширената глина не е горима. Тъй като е много устойчив на температурни колебания, гъбите и мухълът не живеят на него. Други предимства на глина са пълна екологична безвредност, непривлекателност за гризачи и насекоми.

Изолация на тавана на къщата с експандирана глина се извършва отвън. Преди това са инсталирани пара и хидроизолация. В този случай може да се използва конвенционален PVC филм, но покривният материал не работи: той може да отделя вредни съединения.

Схемата за действие е, както следва:

  • Изходящата част на тръбата и окабеляването са изолирани с незапалими материали, например с железни листове или метални тръби.
  • Цялата повърхност е покрита с хидроизолация, която е закрепена със строителна лента. Ставите се обработват.
  • След това се поставя парната бариера. Най-подходящо е да се припокрие обиколката и да се закрепи и със стаплер.
  • На слоя бариерен паркет се полага 5 см слой омекотена глина.
  • Глинато се излива със слой от 15 или повече см.
  • За да защитите материала върху него, направете замазка от цимент и пясък.

Вътрешни изолационни характеристики

Вътрешни изолационни характеристики

Ако няма достъп над тавана, трябва да се изолира от вътрешната страна. Тъй като в този случай топлоизолацията ще бъде в самата стая, тя ще загуби няколко сантиметра височина.

Вътрешната изолация е лесна. Първо, е закрепена бариера срещу пара, зад нея е топлоизолационен материал и отново слой за бариери срещу пара. Необходимо е да се направят два слоя бариера за пара, тъй като те ще предпазят графите, изолацията и вътрешността на тавана от влага. След всички тези работи, можете да инсталирате декоративен таван.

Така че, редът на работа, когато се изолира отвътре:

  • Покрива първия слой от бариера срещу пара. Може да е същият пергамент. За да се фиксира, е възможно да се нанесе лепило върху няколко повърхности на повърхността му.
  • След това през парообразната бариера монтажната релса се пълни, в която след това се пробиват дупки за винтовете. Самонарязващите се винтове се издърпват с отвертка.
  • Следващия слой е директно изолиран. Между монтажните релси, например, се поставя пяна.
  • След това се поставя втори слой парна бариера към ламелите.
  • Сега цялата структура може да бъде скрита под PVC панелите.

Ако работите с точност и без да бързате, таванът ще бъде гладък и красив, а изолацията ще бъде напълно невидима.

Някои съвети за затопляне

Някои съвети за затопляне

Като нагревател е възможно да се вземе модерна пенопласт пластмасова таван, която сама по себе си е ефективна в борбата срещу студа.

Ако след изолацията таванът е покрит с гипсови плоскости, те трябва да бъдат закрепени към железния профил. В противен случай структурата може скоро да се срине. За да изолира тавана в дървена къща се препоръчва през лятото, така че излишната влага да се изпари от студения сезон. В допълнение към тавана, е необходимо да се изолират стените и пода, защото може да излезе и топъл въздух.

Знаейки как правилно да изолирате тавана в дървена къща и как да избирате правилния материал, можете сами да направите цялата работа. Но ако не можете да се застраховате сами, най-добре е да използвате услугите на професионалисти, които ще направят всичко според правилата. Тъй като неправилният и слабо изолиран таван няма да направи нищо добро.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Устройството на таван в дървена къща - технологияУстройството на таван в дървена къща - технология
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
» » Как да изолира тавана в дървена къща
© 2021 BggeHat.com