Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?

Какво представлява пластмасова пяна?

стиропор Една група материали, принадлежащи към класа на пенести пластмасови пълни с газ маси. "Напълване с газ" определя ниската плътност на този материал, което обяснява високата топлоизолация и звукоизолационните свойства на материала.

Плочи от стиропор

Плочи от стиропор

Изходният материал за пяната може да варира пластмаса, която в "сътрудничество" с технологичните характеристики на производствения процес определя окончателните свойства на пяната (плътност, устойчивост на ENV. Medium) и пригодността за различни цели.

Суровина за пенопласт

Полистиролът, който сме свикнали да виждаме като опаковка за домакински уреди, е непечатен пяна от полистирол.

Исторически фон! "Styropor" е марката на непечатен разширен полистирол, измислен и произведен през 1951 г. от Basf чрез полимеризация на стирен с добавяне на пентан (разпенващ агент). Широко известен с високите си качествени топлоизолационни свойства - се състои от 98 газа.

Разширеният полистирол е продукт на рафиниране на нефт с много ниска консумация на суровини от естествен произход.

"Положителни" качества на полистирол! ..

В полза на този материал говори редица свойства. Именно ...

Свойства на пяна пластмаса, като изолация!

Топлоизолация. Това свойство на пяната пластмаса като нагревател се дължи на "запълнената с въздух" среда на материала, тъй като въздухът вече е добър топлоизолатор и "затворникът" в порести клетки не е способен на конвективен топлопренос. Резултатът е ниска топлопроводимост на материала, което определя техните високи топлоизолационни свойства. Най-близкият конкурент на пластмасовата пластмаса в областта на топлоизолацията е минералната вата, но пяната има предимства при простотата на обработка и монтаж.

Топлоизолационна пяна

Топлоизолационна пяна

Колкото по-ниска е плътността на пяната, толкова по-висока е топлоизолационните й свойства. Слоят пяна с малка плътност от 10 см по отношение на качествата на топлоизолация е еквивалентен на борова стена с размери 40 см, 60 см аерокретна стена, 1 м глина или 4 м бетон. Това е сериозен аргумент в полза на използването на пенопласт като нагревател.

"Лоялност" съвместимост пяна полистирол с други строителни материали, което позволява използването на мазилки, изолирани с разширени полистирен стени, различни видове мазилки смеси. Също така, пяната няма агресивен ефект върху други материали.

жизненост материал в биологично активна среда, имунитет към разпад, действие на гъбички, бактерии. Но пяна може да дойде на вкус на гризачи.

Защитете пяната от гризачи

Защитете пяната от гризачи

Дълъг експлоатационен живот в критично променливи условия до 20 години в нормална климатична среда - повече от 50 години запазват свойствата си на пенопласт като нагревател.

Пожароустойчивост полистирол се осигурява чрез добавяне към неговите суровини на специални съставки - огнеустойчиви, които предотвратяват активното изгаряне на материала.

Добри звукоизолационни свойства пяната в сферата на акустиката се определя от плътността на пяната и от вида на порьозността на материала. Нека да поговорим за свойствата на абсорбиране на звука и свойствата на материалите, отразяващи звука.

Затворена порьозност мнозинство пяна (полистирол, поливинилхлорид, полиетилен екструзия) насърчава качество звукопоглъщане в обхвата 1600-2000 Hz (например шум фен), но в същото време, те също отразява звук в широки граници. Това определя тяхната употреба като звукоизолиращи материали.

Полиуретанова пяна

Полиуретанова пяна

Откритата порестост присъства в такива пени като полиуретанова пяна. Тази структура определя отличната звукова абсорбция на материала в целия звуков обхват и всъщност пълната липса на отражателен ефект на материала. Това определя приложимостта на такъв материал за организиране на отлична акустика в стаята, звукови колони и др.

Пенопластът е способен запази формата и размера си в температурния диапазон от -60 ° C до +95 ° С и въпреки ниската си плътност, издържат доста големи механични натоварвания.

Има ли "вредната" пяна? ..

Заобикаляйки себе си в съвременния живот със синтетични материали, ние не винаги мислим за него, но този обичаен обект е опасен за нашето здраве?

По отношение на висококачествена пяна при нормални условия на употреба може да сте спокойни, тъй като тя не отделя вредни вещества за хората в опасни концентрации.



Пенопластът също благоприятно влияе върху екологичното равновесие в строителния обект, тъй като той може да се рециклира като топлоизолационен пълнител от бетонни смеси, блокове с вътрешни кухини. Тя може да се използва и за подобряване на структурата на почвата

Нанасяне на пяна за разхлабване на почвата

Нанасяне на пяна за разхлабване на почвата

Важно! Използвайте качествен материал от доказани сертифицирани производители.

Какви пяна има?

Зад думата полистирол се крие голяма група полимерни материали днес, подобни на производствените методи и основните свойства. Как да се определи избора на необходимата пяна в изолацията или звукоизолация у дома? Нека се опитаме да разберем ... ..

Основните видове суровини за производството на пени:

  • полистирол;
  • полиетилен;
  • поливинил хлорид;
  • полиуретан.

Пенополистирол

Полистиролова пяна

Полистиролова пяна

Полистироловата пяна е позната пяна пластмаса, която лесно се вижда чрез отваряне на кутия с някои домакински уреди. Прилича на медена пита на среза.

Състои се от взаимно закрепени малки топки и може да бъде натиснат и несменяем. Разликата в якостта на връзката между пелетите, която определя механичната якост на пяната при счупване и счупване.

Пример за маркиране на пяна на местни производители:

PS-4 или PS-1 е пяна с плочки с затворена клетъчна структура, произведена съгласно прес технологията. Плътност от 40 kg / m3 до 600 kg / m3;

PSB-S - неналягаща пяна със самозагасяща способност.

Дали пяната е пластмаса като нагревател? Що се отнася до токсичността на експандираните полистиролови материали, няма едностранно мнение. Полистиролът по принцип не е токсичен. Опасността може да бъде остатъчен стирен, който при определени условия може да бъде освободен от пяната и да повлияе неблагоприятно на здравето на хората, които са в контакт с него.

Ето защо, при избора на такива материали, трябва да дадете предимство на качествените и сертифицирани материали, доказани производители.

Високата горимост на тези материали също не говори в полза на екологичната безопасност на тези материали. Но въвеждането на специални добавки в състава на суровините даде възможност да се получи изолация от пяна със самозагасяща се пяна. Но всички същите полистиренови пластини се препоръчват за използване с външна изолация.

Екструдираната пяна от полистирол се характеризира с по-голяма здравина, топлоизолация и безопасност на околната среда. Има по-висока цена.

Полистиролова пяна

"Полиетиленова" пяна - еластична, мека на допир, полупрозрачен материал. Използва се основно за производството на опаковки за храни.

Полистиролова пяна

Полистиролова пяна

Поливинилхлоридна пяна

Този тип пяна се отнася за незапалими, еластични, ниско токсични материали.

Поливинилхлоридна пяна

Поливинилхлоридна пяна

Полиуретанова пяна

Пяната е типичен пример за полиуретанова пяна. Спомняме си ... Еластичен материал, лесно преминава въздух, абсорбира вода и водни пари и се страхува от излагане на слънчева светлина, пожълтяване и постепенно разпадане при контакт с тях. Използва се в производството на мебели и изолационни и изолационни материали за прозорци и врати. При изгарянето се получава токсичен дим.

Гума от полиуретанова пяна

Гума от полиуретанова пяна

Пенопласт като стена затопляне

Пенопласт като стена затопляне

Използвайте пяна от пластмаса като затопляне на стената е икономически изгоден и удобен начин за затопляне.

Стиропор може да бъде изолирана стени, таван, покрив, под, фундамент, балкон, лоджия ...

Разширеният полистирол, когато изолира стени отвън, не само не разваля външния вид на сградата, но също така "осигурява" възможността да моделира фасадата по свое усмотрение.

Видео: Митове и реалност за пенополистерола

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
ПенополистиролПенополистирол
Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагревателиСтиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
Какво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъциКакво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъци
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Стандартен размер на пенопластСтандартен размер на пенопласт
Какво представлява фасадната пяна и колко струва?Какво представлява фасадната пяна и колко струва?
Затопляне на къщата с екструдирана полистиролова пянаЗатопляне на къщата с екструдирана полистиролова пяна
» » Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
© 2021 BggeHat.com