Пенополистирол

Стиропор е бял материал, използван за топлоизолация. Тя се състои от 90 въздух, който е в микроскопични капсули с много тънки стени. Тяхната маса и е пенополистирол. В конкуренция с други термоизолационни материали пяната от полистирол показва отлични резултати в много параметри на безопасността - полистироловата пяна се използва дори за опаковане на хранителни продукти.

пенополистирол

пенополистирол

Производствена технология

За всички видове изолация от полистирол, суровината е гранулиран полистирол. За формиране на отделни клетки се използва химически активен пенообразувател.

Целият технологичен процес на производство има такива последователни етапи:

  1. Стиропор във формата на гранули се покрива в специален бункер. Там експандираният полистирен (гранули) се издухва и се превръща в сферичен материал. Ако е необходимо да се получи топлоизолатор с по-ниска плътност, но пяната се повтаря няколко пъти. При всяко повторение размерът на топките става по-голям и действителната специфична маса на материала намалява.
  2. Пяните гранули се поставят в специален бункер, където те са от 12 до 24 часа. През това време налягането в топките се стабилизира. Ако експандираният полистирен се получава по метода на суспензионната полимеризация, тогава на този етап топките се сушат.
  3. След края и издръжливостта на тези технологични процеси топките се поставят в формовъчната единица. Той образува блок от пенополистирол под въздействието на горещ въздух. Гранулите се залепват заедно, защото са закрепени в специална форма. Само след охлаждане експандираният полистирол се извлича от матрицата.
  4. Последният етап е изрязването на готовия материал според определен размер. Тъй като формите, като правило, имат впечатляващи размери. Но преди този остър пенополистирол (блок) да бъде поддържан в покой през деня. Защото под влиянието на пара в блока се натрупва влага, което може да предотврати рязане (ще има фрактури и вдлъбнатини).
Оборудване за производство на експандиран полистирол

Оборудване за производство на експандиран полистирол

Това е важно! Общо има два основни метода, как да се произведе експандиран полистирол: суспензионна полимеризация и поляризация в масата.

Суспензия Полимеризация

В първия случай, процесът се основава на неспособността на водата да разтваря винил полимери. По време на пенещия етап, гранулите се пълнят в автоклави, напълнени с деминерализирана вода. Гранулите са под постоянно налягане и равномерно повишаване на температурата. Пяната от полистирол се екстрахира заедно с вода и вече се отделя от нея в центрофугата, след което преминава през етапа на сушене.

Постоянното смесване на полимерните зърна вътре в реактора е основното предимство на тази производствена технология. Поради това има ефективно разпределение и отстраняване на топлината, което в бъдеще увеличава времето, през което стиропорът може да се съхранява без да се увреди структурата му.

Полимеризация в насипно състояние

Когато се произвежда експандиран полистирол, водата не се използва. Процесът протича при високи температури. Когато 80-90 от началния стирен се стопи, полимеризацията се счита за завършена. Възможността за разсейване на топлината при такова производство не е налице. Полистиролът има по-кратък срок на годност.

Стиропор: основни свойства

Топлопроводимост

Стиропор стимулира запазването на топлината, защото пълненето на този материал е въздух. Има малки стойности на топлопроводимостта. Конкретните цифри ще бъдат няколко пъти по-ниски, отколкото например дърво, експандирана глина или тухли, други строителни материали.

Този индикатор за топлопроводимостта е ключът към доброто ниво на икономия на енергия. Полистиролът, използван в процеса на строителство, позволява да се спести значително при отопление по време на експлоатацията на сградата. Стиропор се използва и за предпазване на тръбопроводи от замръзване, което увеличава техния експлоатационен живот.

Водоустойчива

Структурата на полистироловата пяна е хигроскопичен материал, което означава, че не абсорбира във вода, не се разтваря в нея и не набъбва, когато взаимодейства с влагата. Но с капилярна дифузия, водата може да проникне в кухините между гранулите (макар че количеството му ще бъде незначително, около 1,5 спрямо общия обем на теглото на плочата). Същият механизъм ви позволява да премахнете влагата от описания материал, като запазите всички свойства, които имат пенополистирол.

Ако спазвате правилата за полагане на експандиран полистирол по време на строителството, можете да избегнете появата на конденз в бъдеще. Устойчивостта на влияние на влагата позволява използването на експандиран полистирол за затопляне на фундаменталните структури.

Устойчивост на химични и биологични фактори

Пяната от полистирол не реагира на въздействието на повечето домакински химикали. Например, при продължително взаимодействие със солеви разтвори, полистиролът ще запази всичките си оригинални свойства. Същото важи и за използването на сапун и избелващи средства, дори на хлорна вода. Киселините (с изключение на оцетната, концентрирана азотна киселина) нямат отрицателен ефект върху полистироловата пяна.



Влиянието на микроорганизмите пяна от полистирол не е засегната, няма да се превърне в среда за развитието на гъбичките и няма да "позволи" да се развива плесен върху себе си.

сила

Стиропор има относително малка здравина. Но предимствата на материала включват висока якост за сгъване и изстискване. Този индикатор до голяма степен зависи от дебелината на плочата и колко правилно е поставен експандираният полистирол.

звукоизолация

Стиропорът може да абсорбира шума и да преобразува звуковата енергия в топлинна енергия. Стиропор има отлични звукоизолиращи свойства, които осигуряват клетъчна структура. За да се осигури добра звукоизолация в стаята, е достатъчно да се използва плоча с дебелина само 2-3 сантиметра.

трайност

Ако използвате пенополистирола правилно, плочите ще запазят физическите си качества за дълго време. Те са начини да запазят формата си за дълго време, механични и термофизични свойства.

Това е интересно! Минималната температурна граница за материала е минус 180 градуса по Целзий, а максималната температура е плюс 80 градуса по Целзий.

Устойчивост на изгаряне

Стиропорът е обект на изгаряне. Но процесът на изгаряне няма да се поддържа, ако няма директен контакт на материала с пламъка. Запаленият материал без фокусно фокусиране просто ще излезе за няколко секунди.

От средните температурни индикатори е ясно, че EPS е устойчив на високи температури. Самозапалването на плочите се извършва при температура плюс 491 градуса по Целзий. Това е два и половина пъти повече от температурата на огъня на хартията и почти два пъти по-висока от температурата на огъня на дървото.

Общи типове разширен полистирол:

  • Пяна от полистирол (може да не се натиска или да се натисне). Много хора мислят за непечатна пяна пластмаса, защото в нея са опаковани телевизори, хладилници и друго оборудване. Поради голямото разстояние между гранулите, влагата може да влезе в този материал.

Пресованата полистиролова пяна за топлоизолация и външни свойства е малко по-различна. Но поради факта, че гранулите са затегнати заедно, е по-трудно да се счупят или да се разпаднат.

  • Екструдиран пенополистирол. Те имат мека и еднаква структура на пчелна пита. Състои се от затворени клетки, поради което се счита за най-добрият вид полистирол пластмаси.

приложения

Отличната топлоизолация и звукоизолиращи свойства, лекотата на обработка и обработка, както и достъпните разходи, правят експандирания полистирол общ материал за много области на човешката дейност. Често експандиран полистирол се използва за опаковане на стоки и оборудване, храна. Също така произвеждат ястия за еднократна употреба, амортизатори на енергия в автомобилната индустрия и дори обемисти външна реклама.

Често експандиран полистирол се използва за топлоизолация на хладилно оборудване в индустрията поради опасност от запрашаване. Също така в термоизолацията на пътното платно се използва експандиран полистирол. От него можете дори да направите пчелни кошери!

Широко разпространена употреба и приложение на материала, описан в конструкцията - се използва като конструктивен и топлоизолационен материал. Най-често това е външната изолация на частни къщи, многофамилни сгради или дори промишлени помещения. Поради някои особености на материала за вътрешна изолация, не е подходящ (въпреки че при спазване на определени технически изисквания такова използване е възможно). Поради факта, че този строителен материал е лесен за инсталиране, той може да се използва и от непрофесионални строители за частно изграждане или затопляне на сгради.

Затопляне на частна къща с експандиран полистирол

Плюсове и минуси

Предимствата на материала включват всичките му свойства, които са описани подробно в тази статия по-горе. Той не позволява топлина и звук, е устойчив на влага материал, е устойчив на много химически и биологични компоненти. Но, както всичко се използва в строителството, този тип пяна има свои собствени недостатъци:

  • Стиренът - основният компонент на материала, може да отделя вредни химикали. Първоначално те са безвредни за хората, но се натрупват през годините и започват да повишават температурата в стаята (особено при изключителна топлина). Това засяга здравето на жителите на изолираната къща.
  • Може да абсорбира вода, макар и в много малки количества. Натрупвайки се през годините, влагата може постепенно да унищожи материала.
  • Механичната здравина на този тип пяна не е висока, затова, когато се използва за полагане на основата, се изисква допълнителна защита под формата на специални екрани.
  • В случай на пожар много продукти за горене съдържат токсични вещества. Но тук трябва да се помни, че тази пенопласт изгаря само при пряк контакт с огъня, ако не съществува, че източникът на запалване се разпада независимо.

Ако знаете всички свойства на този вид пластмаса, правилно го приложите в онези области, в които той наистина е оправдан, той ще се възползва и от "отличното" справяне с възложените му задачи.

Не забравяйте за възможните отрицателни последици от използването на този материал, така че при вземането на окончателното решение винаги внимателно да претегляте плюсовете и минусите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагревателиСтиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
Какво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъциКакво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъци
Стиропор за подово отоплениеСтиропор за подово отопление
Затопляне на дървена къща навънЗатопляне на дървена къща навън
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Екструдиран пенополистиролЕкструдиран пенополистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
» » Пенополистирол
© 2021 BggeHat.com