Какво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъци

Топлоизолационният пенополистирен на 98 се състои от въздух, разположен в тънкостенни клетки от експандиран полистирол. Такава конструкция осигурява изолационен материал с отлични технически свойства и възможност за приложение в различни сфери на битово и промишлено строителство.

Характеристики на производството и видовете експандиран полистирол

Най-често се използва за извършване на пенополистирол полистирен, въпреки че изходният материал може също така да действа polihloridstirol, бутадиен и акрилонитрил polimonohloridstirol. Чрез образуване на пенене, газът навлиза във вътрешността на материала, осигурявайки лесен за употреба полистирен и други полезни свойства. За разпенване най-често се използват въглеводороди като пентан, дихлорометан и петролев етер.

За производството на стандартни изолационни материали се използва въздух, който се напълва с кухини от полистирол. За производството на нагреватели, характеризиращи се с устойчивост на високи температури и изгаряне, се използва въглероден диоксид. За да се създаде пяна от полистирол, могат да се използват различни допълнителни материали, например, забавители на огъня, пластификатори и оцветители.

Самият процес на производство на топлоизолатора започва с пълнене на стирен гранули с газ и разтваряне на сместа в полимерната маса. Освен това, бъдещият материал се загрява с течност с ниска точка на кипене, в резултат на което стиреновият гранулат се увеличава по размер, запълва цялото околно пространство и се синтерира в един продукт. След това остава само да се намали полученият материал в плочи с подходящ размер и те могат да бъдат използвани в строителството.

Стиропор се произвежда чрез топене на полистиренови зърна и тяхното свързване на нивото на молекулите

Стиропор се произвежда чрез топене на полистиренови зърна и тяхното свързване на нивото на молекулите

Стиропорът понякога се бърка с пяната, но тези материали не са същите. За разлика от полистирола, полистиролът се получава чрез екструзия - процедурата за топене на полистиренови гранули и тяхното свързване на нивото на молекулите. В процеса на производство на полистирол, полистиренови перли се комбинират по време на обработката със суха пара.

В зависимост от метода на производство се разграничават три вида експандиран полистирол, всеки от които има свои собствени уникални свойства. Три метода за изолация:

  1. 1. Непечатна продукция. В структурата на такъв експандиран полистирол, много пори и гранули с различни размери (5-10 мм). Такъв нагревател има високи характеристики на абсорбиране на влага. На пазара има PBS от различни марки: C-15, C-25 и др. Номерът на етикета показва плътността на материала.
  2. 2. Прес продукция. Когато се произвежда под пресата, се получава материал с херметично запечатани пори, които осигуряват добри топлоизолационни свойства, висока плътност и здравина. Маркира се с букви PS.
  3. 3. Екструзия. Екструдираната пяна от полистирол (EPSP) има подобна структура с пресовани материали, но се различава в пори с по-малък размер (не повече от 0,2 мм). Това е най-често използваната изолация на сградите, която може да бъде с различна плътност. На опаковката се посочва плътността (EPPA 25, EPPA 30 и др.).

Има и автоклав и абсолютна изолация в автоклав. Те се намират само в чужбина и рядко се използват в строителството поради много скъпо производство.

Основни характеристики на експандиран полистирол

Свойствата на експандирания полистирен, неговата плътност и други технически характеристики зависят пряко от технологията на производство. За да определите ефективността на материала, трябва да обърнете внимание на следните параметри.

Едно от предимствата на експандирания полистирол е чистотата на околната среда

Едно от предимствата е чистотата на околната среда

Топлопроводимост. Характеристиката, която направи полистирен пяна много популярна изолация. Благодарение на газовите мехурчета в конструкцията, тя позволява да се поддържа температурен режим на закрито. Коефициентът на топлопроводимост на материала е от 0.028 до 0.034 вата на метър за всеки Келвин. Колкото повече гъстота на изолацията, толкова по-висок е индексът на термична проводимост.

Пропускливост на водните пари. Индексът на пропускливост на парите за различните изолационни степени варира от 0.019 до 0.015 mg / (m · h · Pa). Паропропускливостта не е нула, тъй като изолационните плоскости са нарязани, което означава, че въздухът може да влезе в структурата си през тези процепи.

Водопропускливост. Разширеният полистирол практически не преминава влага. Когато се потапя във водата, тя абсорбира около 0,4 влага, докато PBS може да абсорбира до 4 вода. Материалът е устойчив на висока влажност и не е повреден.

Сила. Стиропорът има силна връзка между отделните молекули, неговата якост на огъване е от 0,4 до 1 кг / см2.

Химическа устойчивост. Нагревателят не реагира с минерални торове, цимент, сапун, сода и други химикали. Той може да бъде увреден само от мощни разтворители, например ацетон или терпентин.

Устойчивост на слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи имат изключително неблагоприятен ефект върху експандирания полистирол, намаляват неговата якост и еластичност и в крайна сметка напълно унищожават неговата структура.



Усвояване на звука. Нагревателят може да гаси само шума от удара и само при дебел слой. Полистиролът от шумова вълна не се гаси.

Биологична стабилност. Изолацията не е подходяща за възпроизвеждане на гъбички и мухъл, но може лесно да бъде повредена от насекоми и гризачи.

Екологична чистота. То няма отрицателно въздействие върху околната среда само ако е защитено от вредни влияния. На открито и по време на изгарянето изпускат много вредни вещества за хората, включително метанол, бензен и толуен.

Устойчивост на изгаряне. Топлоизолационният материал е високо запалим материал и при изгарянето излъчва остър дим, поради което изисква висококачествена защита.

Дълготрайност. Правилното инсталиране и използване на материала гарантира дългото му обслужване - от 30 години или повече.

За да се гарантира дълголетието и безопасността на нагревателя, той трябва да бъде защитен от всякакви неблагоприятни ефекти.

Предимства и недостатъци на топлоизолатора

Стиропор, както и други материали, има положителни и отрицателни характеристики, които трябва да бъдат взети предвид преди нейното придобиване и използване. Всички тези характеристики на топлоизолатора директно зависят от неговата структура и се използват при производството на технически средства. Най-важното положително качество е ниската топлопроводимост. С негова помощ можете надеждно и ефективно да изолирате почти всяка структура със собствените си ръце.

Популярността на експандирания полистирол може да се обясни с неговата устойчивост на високи и ниски температури

Популярността се дължи на неговата устойчивост на високи и ниски температури

Положителен за възможностите за използване на нагревател оказва влияние върху неговата лека тежест. Светлинните плочи на топлоизолатора са лесни за транспортиране и монтаж, докато не създават голямо натоварване върху сградните съоръжения на обекта. Материалът не изтича и не абсорбира вода и затова изолацията не само осигурява сградата с вътрешен микроклимат, но също така предпазва стените на къщата от неблагоприятните ефекти на влагата.

Широкото приложение на топлоизолатора до голяма степен се дължи на неговата устойчивост на високи и ниски температури, лесно загрява до 80 градуса и не се повреди дори при силни студове. За да се смекчи и влоши материала, започва само с продължително излагане на температури над 90 градуса. Собствениците оценяват материала заради ниските си разходи. Тя е много по-евтина от повечето други топлоизолатори на съвременния пазар.

Разширеният полистирол подобрява енергийната ефективност на затоплена къща. Веднага след монтирането на изолацията, разходите за отопление и климатизация на сградата могат да бъдат намалени няколко пъти.

В това отношение предимствата на топлоизолатора са завършени и започват да се появяват недостатъци, основната от които е неговата екологична несигурност. Материалът гори добре при температура от 210 градуса (някои марки могат да издържат на температури до 440 градуса). При изгарянето във въздуха се отделят много опасни вещества, които могат да повредят жителите на изолираната къща и околната среда като цяло.

Разширеният полистирол не е устойчив на слънце и много химикали, бързо се поврежда и губи полезните си технически характеристики. Мекотата и топлината на материала се харесват не само от хората, но и от вредители, които лесно могат да се направят в дупките и курсовете на нагревателите. Защита от гризачи и насекоми е възможно само чрез използването на специални съединения, които увеличават разходите за монтаж и работа на топлоизолатора.

Поради ниската плътност, пара може да попадне в нагревателя и да кондензира в структурата. Когато температурата спадне до нула или по-ниска, кондензатът може да замръзне и да повреди структурата на топлоизолатора, което доведе до намаляване на изолацията на цялата къща.

По принцип експандираният полистирол позволява на къщата да осигури висококачествена топлоизолация, но самата тя изисква постоянна защита срещу много неблагоприятни ефекти. Ако подобна защита не се погрижи предварително, нагревателят бързо ще загуби положителните си качества и може да причини много проблеми на собствениците.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагревателиСтиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
Стиропор за подово отоплениеСтиропор за подово отопление
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Екструдиран пенополистиролЕкструдиран пенополистирол
Плътност на модерния експандиран полистиролПлътност на модерния експандиран полистирол
Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистиролХарактеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
» » Какво е стиропор важни характеристики, предимства и недостатъци
© 2021 BggeHat.com