Екструдиран пенополистирол

Екструдираната пяна от полистирол (или екструзия) е ново поколение материал в областта на топлоизолационната технология. Това е лист с еднаква структура, която се състои от малки (до 0,2 мм) клетки. Използва се по-специално за топлоизолация на конструкции, които постоянно изпитват компресионни товари, защото не променя геометричните си размери под действието на големи товари. Използва се за пътно строителство, топлоизолация на обръщащи се покриви, балкони, лоджии, подземна част от сгради и подове на земята, както и в хладилни и оранжерии.

Екструдиран пенополистирол

Екструдиран пенополистирол

Производствени характеристики

Екструдираната пяна от полистирол има редица важни отличителни белези, което се обяснява с особеностите на производствената технология. Това е фундаментално различно от техниката за производство на обикновена пенополистиролова пяна.

За да се получи този специален материал, полистирените зърна се смесват с пенообразувател (въглероден диоксид + смес от леки фреони) при много висока температура и налягане. След това получената маса се екструдира под налягане от екструдера. След охлаждане на тази компресирана пяна се образува плоча с затворена клетъчна структура, наречена чрез метода за получаване на "екструдиран".

Производство на екструдиран полистирол

Производство на екструдиран полистирол

свойства

Възможностите, с които е надарен екструдирания полистирол, революционизират съществуващите понятия за топлоизолация. Те са наистина безгранични:

  • Много ниска топлопроводимост е основното свойство, за което изолацията на EPP се оценява толкова много. Това ви позволява да го използвате за различни цели за затопляне.
  • Минимална абсорбция на вода и пропускливост на парите, която се дължи на ниската си капилярност. Експериментално е доказано, че малка абсорбция на вода се наблюдава само на повърхността на материала поради наличието на редица унищожени клетки и е само 0,2 от целия обем месечно пълно потапяне в течността. Вътре в същата влага не пада. Ето защо екструдираната пяна от полистирол се използва за топлоизолация на покриви, подове и фундаменти, които нямат допълнителна хидроизолация.
  • Висока якост при механична компресия. И колкото по-дебел е листът, толкова по-висока е тази цифра. Якостта на листа при статично огъване е около 0.5-0.7 МРа.
  • Широк температурен диапазон на използване на материала. При температура от -50 ° до + 75 ° C не променя техническите и физическите си свойства.
  • Има много ниска горимост. Антипренните добавки, които определят това свойство, позволяват използването на екструдиран полистирол в изолацията на покриви, фасади и рискови зони.
  • Устойчивост на проникване на плесени и гъбични образувания.
  • Химическа устойчивост (с изключение на органични разтворители, бензин и безводни киселини).
  • Екологична съвместимост поради непридържане към биоразграждане.
  • Простота на строителните работи: лесно се нарязва с нож и се монтира при всякакви метеорологични условия. Геометричната точност на размерите на плочите позволява точно изчисляване на необходимото количество материал и опростяване на довършителните работи.

Моля, обърнете внимание! Екструдираната пенополистиролова пяна от различни производители може да има някои качествени различия, които зависят от спазването на производствените технологии и качеството на изходните суровини. За да се дефинира този просто-качествен материал обикновено има достатъчно плоска повърхност, висока плътност и якост на натиск.

Функции на приложението

ЕНП се използва широко в строителството и ежедневието. Благодарение на лекотата, здравината и отличната топлоизолация стана възможно да се правят контейнери за съхранение и транспортиране на продукти и други вещества, ястия за еднократна употреба, както и използвани визитки и дори играчки. Независимо от това, основната му цел е изграждането на топлоизолация за условия на висока влажност и механично натоварване. В тази молба той няма равен.

Въпреки лесното инсталиране, употребата на ЕНП за изолацията на различни строителни обекти има свои собствени характеристики.

Приложение за изолация на покриви

Покривна изолация с екструдирана полистиролова пяна

Покривна изолация с екструдирана полистиролова пяна



Топлоизолацията на покрива зависи от типа и покривната система:

  • За покрива с инверсия, изолационните плочи се полагат върху хидроизолацията, така че слоят да е защитен механично и термично. Това ще спести допълнителна защита от пара и ще работи при всякакви климатични условия.
  • При плоските покриви екструдираната пяна от полистирол може да се припокрие със старата и износена изолация. Това не само не боли, но ще даде вторична защита и ще укрепи вашия покрив за дълго време.
  • За покривен покрив изолационните плочи се полагат над решетките, непосредствено под покрива.

Приложение за изолация на стени

Затопляне на лоджийните стени с екструдиран полистирол

Затопляне на лоджийните стени с екструдиран полистирол

За стените на рамката, дървени, блок и други къщи могат да изискват топлоизолация:

  • За външни стени, експандираният полистирол се фиксира с помощта на дюбели за последващо нанасяне на слой мазилка и окончателно довършване.
  • За вътрешните стени на плочата на нагревателя се поставя между реек, към който ще се закрепи гипсокартонът.

Приложение за изолация на пода

Подгряване на пода с екструдиран полистирол

Подгряване на пода с екструдиран полистирол

Затоплянето на пода с помощта на ЕРП предотвратява възможното кондензиране на влага по стените на къщата и сутерена:

  • За топлоизолация на дървени подове се полагат изолационни салове между техните слоеве - теглене и финиш, които се фиксират между изоставанията.
  • Подовете на първия етаж често са изолирани с двойно припокриване, когато плочите на експандирания полистирен на горния слой се припокриват със ставите на плочите на долния слой.
  • Когато подът е изолиран с отопление, плочите се поставят на пода между етажите.

Заявление за основаване

Изолация на основата с екструдиран полистирол

Изолация на основата с екструдиран полистирол

Екструдираната пяна от полистирол е незаменима за топлоизолацията на основата поради високите технически характеристики:

  • За външния изолационен слой EPG плочите се използват без специална защита.
  • При натиска на подземните води в плочите се правят отвори за свободно оттичане на влага.

Екструдираната пяна от полистирол е отличен изолационен материал за всякакви работи на строителната площадка както на промишлено, така и на гражданско строителство. Важно е тя да може да се използва на всеки етап от строителството, във всяка операция на изолирани помещения. За ваше удобство, модерният EPG се произвежда в различни конфигурации: жлебове и шпайкове, избран квартал, правоъгълник и др.

За да го използвате без да създавате проблеми, трябва да спазвате някои правила за използване. По-специално, правилният избор на лепило играе важна роля, тъй като някои вещества допринасят за омекотяването и свиването на плочите.

Не забравяйте! Екструдираната пяна от полистирол не може да се комбинира с вещества като ацетон, креозол и различни разтворители. Това може да повлияе неблагоприятно върху структурата на материала.

Можете да съхранявате този материал дори на улицата само в оригиналната опаковка. Той не се страхува от никаква топлина, нито от няколко замръзвания. Тестовете показват, че експлоатационният му живот дори при сурови условия достига 50 години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
ПенополистиролПенополистирол
Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагревателиСтиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
Стиропор за подово отоплениеСтиропор за подово отопление
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Плътност на модерния експандиран полистиролПлътност на модерния експандиран полистирол
Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистиролХарактеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Препоръки за изолация на балкони и лоджии от penokleksomПрепоръки за изолация на балкони и лоджии от penokleksom
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
» » Екструдиран пенополистирол
© 2021 BggeHat.com