Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол

Изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол придоби широка популярност благодарение на отличната топлоизолация на материала. Стиропор може да се използва за изолиране на помещенията както отвън, така и отвън.

Затопляне с експандиран полистирол

Затоплянето с експандиран полистирол е възможно отвън и отвътре, този изолатор е популярен благодарение на неговите качества, а не на висока цена.

Характеристики на експандиран полистирол

Екструдираният полистирол е продукт на смесване на полистирол със субстанция на базата на въглероден диоксид и леки фреони.

Тази смес се нагрява и преминава през специална апаратура - екструдер. Това оборудване спомага за добро смесване и разпенване на сместа. Този състав след това се формира под формата на листове, които при втвърдяването образуват лек, порест материал.

Изолацията на стените с експандиран полистирол е много по-ефективна от пяната. Това е така, защото експандираният полистирен има размер на гранулата от 2-8 mm, свързан с нагрята пара. Екструдираният полистирол се подлага на термична обработка дори в течно състояние, поради което материалът придобива неразделна твърда структура.

Стиропор има следните свойства:

Технически характеристики на плочи от експандиран полистирол

Технически характеристики на експандирани полистиренови плочи.

  1. Ниска топлопроводимост: 0,03 W на 1 куб. См. Такава висока способност за задържане на топлината се обяснява с факта, че този материал се състои от 90 от въздуха в клетките.
  2. Възможност за издържане на тежки товари: 35 тона на 1 кв. М
  3. Устойчивост на температурни промени, влажност, валежи, пряка слънчева светлина.
  4. Устойчив на химически атаки: не изгнива, не се разгражда от насекоми и гризачи.
  5. Не оставяйте влагата, която изключва появата на мухъл и подуване.
  6. Ниска пропускливост на парите. Изолацията на стените с експандиран полистирол елиминира използването на пароизолационни бариери.
  7. Устойчивост на огън.
  8. Дълъг живот: до 50 години и повече.
  9. Екологична съвместимост. Стиропорът се използва широко не само в строителството, но и в хранително-вкусовата промишленост. Контейнери и съдове за еднократна употреба са изработени от този материал.

Понастоящем техниката за издигане на кухи стени придоби популярност. Нейната същност се крие във факта, че в кухината на носещите конструкции е поставен лист изолация. Това спестява строителни материали, както и увеличава експлоатационните характеристики на сградата. В този случай изолацията е много по-дълга, тъй като е скрита от агресивното влияние на околната среда.

Разделителните стени вътре в къщата с полистирол са рядко изолирани, тъй като те във всеки случай са в топла стая.

На стената, изолирана с експандиран полистирол, инсталирането на електрически контакти е нежелателно.

Подготовка на стени за топлоизолация

Схема за топлоизолация с експандиран полистирол в сградата

Фигура 1. Схемата за изолация с използване на експандиран полистирол в сградата.

Загряването на стените отвътре се прави, когато е невъзможно да се направи отвън. Например, когато фасадата на къщата има голямо историческо значение или много декор. В други случаи е препоръчително да изолирате помещението отвън, тъй като вътрешната топлоизолация намалява обема на помещението.

Вътрешната топлоизолация има схема, както е показано на фиг.

Такава работа ще изисква инструменти и материали:

  • шпатули;
  • бояджийски валяк и четка;
  • удар;
  • гумен чук;
  • тапи;
  • нож за монтаж и молив;
  • ниво сграда;
  • лепило;
  • капацитет за лепило;
  • Боядисване;
  • грунд;
  • противогъбично средство;
  • листове от експандиран полистирол с дебелина най-малко 5 cm.

Затоплянето на стените започва с подготовката на повърхността. Първоначално е необходимо да разглобите старите тапети или други материали за довършителни работи. Старите и первази трябва да бъдат отстранени, за да изолират стената възможно най-ниско.

Следи от мухъл трябва да бъдат премахнати с шкурка. При наличие на неравности и пукнатини стената трябва да бъде изравнена с мазилка и шпакловъчен материал.

След като замазката е изсъхнала, повърхността трябва да бъде покрита с противогъбичен агент. На следващия ден стените се грундират. Това се прави за добра адхезия на крайния материал към стената и за предотвратяване появата на гъбички. Препоръчва се да се проветрява стаята по време на тази процедура.



За да се предотврати натрупването на конденз, преди монтажа на изолацията трябва да се постави хидроизолационна подложка.

Затопляне на вътрешните стени: инструкция

Схема за фиксиране на експандиран полистирол към стената с дюбели

Фигура 2. Схема за фиксиране на експандиран полистирол към стената с дюбели

Топлоизолацията с експандиран полистирол може да се извърши отвътре по два начина:

  • закрепване на листа към стената с дюбели;
  • Полагане на плочи върху лепило.

Схемата на първия метод е показана на фиг. 2.

Нагревателят се монтира отдолу нагоре от ъгъла. Плоча се излага вертикално и се притиска към изолиращата стена и края на листа към страничната стена. Пробийте през пробитите отвори на нагревателя, които ще запушат дюбелите.

След това се вкарват пластмасови дюбели в дупките, а в тях се забиват пирони. Ключалката трябва плътно да натиска листовете за топлоизолация и да не се издига над повърхността.

Вторият ред е поставен близо до дъното. За да получите лист изолация от по-малък размер, той се нарязва с нож. Слотовете между листовете са покрити с монтажна пяна, но не с лепенка.

Вторият метод за затопляне се извършва с помощта на лепило, най-добрият вариант на който е Ceresit. Този адхезивен състав има добра адхезия с експандиран полистирол, гипсокартон и други довършителни материали.

Лепилото трябва да се полага върху стената, а не върху експандиран полистирол! За да направите това, нанесете лепилната смес с назъбена мистрия или лента на повърхността и след това приложете лист изолация към тази зона. Лепилото замръзва много бързо, така че листът трябва да бъде монтиран в рамките на 10 минути.

За надеждно фиксиране листовете могат да бъдат фиксирани с дюбели. Има 5 котва на един слой материал: 4 ъгъла и 1 в средата.

Завършване на изолирана конструкция

Закрепване на експандиран полистирол към стената с лепило

Закрепването на експандиран полистирол към стената може да бъде направено върху специален адхезивен състав.

Стиропорът трябва да изсъхне в продължение на 3 дни, през който да бъде защитена от пряка слънчева светлина, течения, влага. След това можете да започнете да полирате стиропор.

На установените листове се нанася лепилна смес на базата на циментова замазка. Дебелината на този слой не трябва да надвишава 5-7 мм. Върху хоросана е монтирана мрежа за боя с припокриване 10-15 см.

След изсъхване изолираната структура трябва да бъде изравнена. За да направите това, нанесете мазилката и шпатула спретнато разпределете тази смес. За да получите идеално равна повърхност, нанесете 1-2 слоя шпакловка върху сухата мазилка и оставете да изсъхне отново.

Повърхността трябва да се полира и да се пристъпи към довършителни работи. Изолираните стени могат да бъдат завършени по различни начини:

  • тапети за тапети;
  • боядисване;
  • дървена облицовка;
  • изграждане на гипсокартон.

За да се извършат последните два метода, ще бъде необходима конструкцията на метална профилна рамка. Има обаче гипсокартонени конструкции, вече свързани с нагревател. Този материал може да бъде директно залепен към стената без конструкцията на допълнителна рамка.

Декорацията на стените с екструдиран полистирол пяна прави възможно запазването на топлината за 45 през зимата, а на топлина, напротив, тя ще се запази хладно вътре в къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на дървена къща навънЗатопляне на дървена къща навън
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Как да изолирате балкон или лоджия с пластмасова пяна?Как да изолирате балкон или лоджия с пластмасова пяна?
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Начини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пянаНачини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пяна
Ефективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региониЕфективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региони
Загряване на стени и гипс на експандиран полистиролЗагряване на стени и гипс на експандиран полистирол
Процесът на изолация на къщата с екструдиран полистиролПроцесът на изолация на къщата с екструдиран полистирол
Топлоизолация на стените на външна дървена къща с полистиролТоплоизолация на стените на външна дървена къща с полистирол
» » Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол
© 2021 BggeHat.com