Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

За да се осигури максимален комфорт в къщата, трябва да се внимава не само за топлоизолацията на стените, но и за изолацията на пода. Днес има много изолационни материали, но може би най-ефективната се счита за полистиролова пяна. Подгряването на пода с полистиролова пяна е сравнително проста процедура, която въпреки това ви позволява да направите вашия дом по-топъл. В допълнение, този материал не е запалим и екологичен.

Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

Характеристики на експандиран полистирол

Модерният експандиран полистирол е евтин материал, широко използван както в къщи, така и в градски апартаменти. Той се произвежда чрез термично разширяване на полистиролови зърна. Като резултат, гранулите се синтерат, за да образуват бял материал.

Секция на пода изолирана с експандиран полистирол

Секция на пода изолирана с експандиран полистирол

Всяка от пелетите от експандиран полистирен се състои от множество микроскопични клетки с въздух. Това може да обясни необикновената лекота на материала, защото неговият състав е въздушна пустота.

Основните сортове

Модерният експандиран полистирол е представен от най-широкия асортимент от марки, които се различават по дебелината и експлоатационните свойства. Въпреки това те са групирани в пет групи:

  • непечатен разширен полистирол (по-специално PSB-C, EPS и др.);
  • автоклав (стироформ);
  • екструдирани (Penoplex, HRS и т.н.);
  • екструдиран-автоклав;
  • (PS (от 1 до 4) и т.н., чужди марки).
Разширена полистиронова марка PSB-S-35.

Разширена полистиронова марка PSB-S-35.

Ако искате да изолирате пода на първия етаж на къщата, то е по-добре да използвате материала на марката PSB-S-35. Такива дъски се характеризират с ниска топлопроводимост (0.4 W / m²) и абсорбция на влага (максимум 2).

При тежко натоварване се препоръчва да спрете избора си на марката PSB-S-50. Това е идеалното решение за гараж и други обществени сгради.

Видео - Производство на екструдиран полистирол

Материални предимства

  1. Ниско термично разширение + ниска топлопроводимост. Поради това 10 см от експандиран полистирол е сравним по свойства с 40 см дървесина и 2 м тухли.
  2. Екологично чисти - материалът не вреди най-малко на здравето.
  3. Материалът е издръжлив.
  4. Стиропор има отлични шумоизолиращи свойства.
  5. Също така е много издръжлив, способен да издържи значителни товари.
  6. Неговата структура не се променя при температурни разлики.
  7. Материалът е устойчив на влага, т.е. не набъбва и не се разтваря в него.
  8. Той е устойчив на агресивна среда от химичен и биологичен характер - до сапун, избелване, солни разтвори, бактерии и т.н.

Ето защо експандиран полистирол - най-добрият вариант за изолация на пода. Единственото отрицателно е, че се разтваря под въздействието на смоли от органичен произход.

Розов експандиран полистирол

Розов експандиран полистирол

Пожарна безопасност. Модифициран и немодифициран експандиран полистирол

Суровината лесно се запалва от запален мач или искри на машината за заваряване. Въпреки това, от цигара или червено-горещ метален предмет, той не може да се запали.

Модифициран стиропор (самозагасващ се)

Модифициран стиропор (самозагасващ се)

Разширеният полистирол може да се запали при температури от 200 ° C до 450 ° C, в този случай всичко зависи от добавките, използвани при производството.

Ако обикновеният немодифициран полистирол гори, температурата около него може да надвиши 1200 ° C (макар и за кратко време). По време на изгарянето се отделят токсични вещества като циано и хидробромид, фосген. Ако се използват специални добавки, температурата на изгаряне се намалява до тази, която се нормализира за всеки отделен клас материали.

При производството на модифициран експандиран полистирол се използват забавители на горенето (забавители на пламъка). В този случай материалът се счита за самозагасващ и се обозначава с буквата "С" в края на съкращението (напр. PSB-C).

Има друг начин да се намали запалимостта - при набъбване на гранулите, горимият инертен газ се заменя с незапалим въглероден диоксид.

Топлоизолация на пода с експандиран полистирол

Има няколко технологии за подова изолация, които се различават по материала на покритието за покритие:

  • затопляне на земята;
  • затопляне на дърво;
  • изолация на бетонен под.

Но заслужава да се отбележи, че процедурата за монтиране на топлоизолацията на пода е еднаква за всички покрития. Има, разбира се, техните нюанси, но ние ще се запознаем с тях малко по-късно.

Последователност на работата

По-долу е технология за изолация под замазката, но тя е почти напълно приложима за други методи.

Етаж, изолиран под замазката

Етаж, изолиран под замазката

Първа стъпка. Подгответе основата. Ако няма бетон или дърво, препаратът се състои в уплътняване на почвата и предварително (или грубо) изравняване на повърхността му.

Стъпка втора. Напълнете 10-сантиметрова възглавница от развалини, също така го натискайте и го нагласете.

Стъпка 3. Изсипете следващия слой от фин пясък, за да скриете острите ръбове на развалините и да запълнете празнините в него.

Стъпка четири. Поставете разширените полистиренови пластини да се припокриват (модерните продукти ви позволяват да направите това - крайните части в тях имат специални изрезки).

Стенни плочи върху подготвената възглавница

Стенни плочи върху подготвената възглавница

Стъпка пет. Поставете хидроизолационния филм, също се припокриват. Съединенията трябва да бъдат запечатани с лепяща лента.

Стъпка шест. След това инсталирайте укрепваща мрежа, за да дадете силата на бъдещия дизайн и равномерно разпределете товара (вместо решетката, можете да инсталирате и дървени лаг, но повече за това по-късно).

Стъпка 7. Напълнете бетонната замазка. Бетонният слой трябва да бъде минимум 5 см, за да издържи натоварването.

Стъпка 8. Последната част от работата. След като бетона изсъхне, завършете повърхността на бетона, положете допълнителни материали по желание (паркет, линолеум и др.).

Видео - Стиропор

Затопляне на земята

Тази технология е различна по това, че подовите и топлоизолационните покрития влизат в контакт със земята, а понякога и с подпочвените води. Ето защо този метод на изолация е насочен преди всичко към подобряване на хидроизолацията. Помислете дали има подземен етаж под вас. Ако отговорът е да, тогава изолацията може да се постави в по-тънък слой, но задължително на бариера за влага.

Затопляне на пода на земята

Затопляне на пода на земята

Има две възможни опции.

  1. Първото от тях е това, което вече беше описано по-горе: възглавница, нагревател, бетонна замазка.
  2. Във втория вариант към това се прибавят дървени изоставания, в празнините между тях се монтират полистиренови пластини.

Топлоизолация на дърво

Когато подът е изолиран в лоджията, задължително е да се използват дървени лагери

Когато подът е изолиран в лоджията, задължително е да се използват дървени лагери

Хората предпочитат да изолират дървения под с материали от естествен произход. Но ако подовата настилка от дърво е монтирана върху бетонна замазка, тогава е възможно да се затопли с помощта на експандиран полистирол. Технологията тук е стандартна, просто се подсилва не с метална мрежа, но с дървени закъснения. След това между закъсненията поставете изолационните плочи, излейте бетона с хоросан и поставете дървения под.

Характеристики на подовата изолация в лоджията

Лоджиите се отличават с факта, че нивото на пода в тях е почти винаги по-ниско, отколкото в апартамента. Затова и затоплянето в този случай трябва да се извършва с дървени лагери. На плочите от експандиран полистирол запълнете паропроводимата мембрана и след това поставете покритието от дъските.

Обърнете внимание! Подгряване на пода е желателно да се направи, преди да влезе в апартамента, докато няма мебели, или на етапа на изграждане на къща. И ако използвате екструдирана пяна от полистирол, можете допълнително да подобрите звукоизолацията.

Като заключение. По отношение на екологичните показатели на материала

Съществува европейска асоциация на предприятия, които се занимават с производството на експандиран полистирол. Така, асоциацията проведено проучване, което установи следното: материал и процеса на производство и експлоатация и в крайна сметка за рециклиране е напълно безвредно за околната среда. Ето защо той се използва широко в промишлеността и строителството.

Оригиналното производно е стирен - не-опасно вещество, което няма никакви характеристики, за които сега са определени канцерогенни свойства. Освен това, експандираният полистирол може да се използва отново и с минимална загуба на възстановяване.

Накратко, този материал е абсолютно безвреден, както и неговото производство и освен това е използван като нагревател.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Подгряване на пода с полистирен присадка от заболяванеПодгряване на пода с полистирен присадка от заболяване
Плътност на модерния експандиран полистиролПлътност на модерния експандиран полистирол
Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистиролХарактеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Екструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплексЕкструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплекс
Ефективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региониЕфективна дебелина на експандиран полистирол за затопляне на стените в различни региони
Загряване на стени и гипс на експандиран полистиролЗагряване на стени и гипс на експандиран полистирол
» » Топлоизолация на пода с експандиран полистирол
© 2021 BggeHat.com