Определяне на плътността на пясък и таблицата с индекси

Плътността е представена от физическо количество, характеризиращо се с определено количество вещество, изразено в грамове или килограми на единица обем. Този показател, характерен за насипни вещества, сред които пясък, не може да бъде определено недвусмислено. Това се дължи на факта, че обемът, в който може да се помести едно и също количество, може да бъде различен. На показателя плътност на пясъка

Някои фактори оказват влияние, сред които:

Основните технически характеристики на речния пясък

Основните технически характеристики на речния пясък.

  • степен на удар;
  • процент на влага;
  • структура на фракциите;
  • порьозност;
  • наличието на всички видове включвания.

Определяне на нивото на плътност

Таблица на характеристиките на пясъка по големина

Таблица на характеристиките на пясъка по големина.

Плътността на пясъка действа като основен параметър, чието ниво определя площта на неговото приложение и крайната здравина на сградите и конструкциите. Описаната характеристика се изисква за изчисляване на дебита на пясъка, когато е необходимо да се получи определен обем от строителната смес.

Освен това в много случаи става необходимо да се преобразува плътността на пясъка в обем и обратно. Ако е необходимо да се определи масата от 1 m3 пясък или да се изчисли обемът на тон от споменатия материал, следва да се извършат следните операции.

Плътността на пясъка или на всеки друг материал може да бъде определена чрез разделяне на масата (М) на обема (V), който е зает от него. По този начин, ρ = M / V. Масата на материала, която заема обем, може да се определи, като се използва следната формула: M = ρ * V. Но обемът може да бъде изчислен, ако са известни параметрите ρ и масата. По този начин обемът се определя по формулата: V = M / ρ.

Средни цени за различни видове пясък в Русия

Средни цени за различни видове пясък в Русия.

При приготвянето на разтвори, смеси и при конструирането на конструкции на базата на бетон пясъкът трябва да се използва в предварително определена пропорция по отношение на останалите компоненти. За да се определи правилно съотношението на пясъка в тези смеси или дизайни, ще е необходимо да се знае точно кой е неговият индекс на плътност.

Ако изчисленията се извършват с грешка, количеството пясък в общия обем ще бъде недостатъчно или прекомерно. Ако запълнете липсата на пясък, най-вероятно ще трябва да го направите за сметка на по-скъпи компоненти, което ще доведе до неоправдано увеличение на цената на цялата смес. Докато количеството на пясъка е повече в обема на сместа, това би довело до намаляване на качеството на продуктите или на разтвора. Благодарение на това устойчивостта от замръзване, устойчивостта на абразия и водоустойчивостта ще пострадат, в резултат на което капитанът ще получи продукти или структури, чиито характеристики ще се различават от тези, посочени в стандарта.

Видове на р

Пясъкът се характеризира с някои видове плътност, сред които: вярно, насипно и средно.

Фигура 1. Таблица с характеристики на плътността на пясъка

Фигура 1. Таблица на характеристиките на плътността на пясъка.

На фиг. 1 е таблица, в която е възможно да се види обемната плътност на пясъка в различни състояния.Ако се разглежда този материал, то е представено от твърда скала от неметален произход. Това обяснява факта, че има индекс от около 2500 кг / м3. Този индикатор е истинската плътност. Ако трябва да правите изчисления за използване на практика, трябва да използвате различен индикатор - насипен. Той характеризира строителните материали в несглобено състояние и се изчислява, като се отчита обемът на зърната и кухото пространство, което остава между тях. Това води до факта, че нивото на насипна плътност във всички случаи е по-малко от вярно. Но когато подтискаме материала, който е в свободно течащо състояние, е възможно да се повиши нивото му ρ. Така че, ако материалът е в тялото на машината, той е с естествено, ненатоварено състояние и има насипно ниво. Ако тази стойност е известна, тогава е възможно да се определи обемът и масата на материала. Това е важно, защото цената на транспортиране на строителни материали може да се изчисли не само по тегло, но и за 1 m3 обем.



Плътността на пясъка, която е в насипно състояние, е 1300-1500 кг / м3. Нивото на влажност на външния въздух може да повлияе на обема на материала, което води до колебания в нивото на обемна плътност. Ако влажността стане по-голяма, това води до намаляване на нивото ρ на материала. Това се дължи на коаласценцията на зърната. Намаляването на това ниво може да продължи докато влажността достигне стойност 10. След това частиците на влагата привличат увеличение на обема на течността в строителния материал, нивото на ρ започва да се увеличава. Тази характеристика на промяната на въпросния индикатор трябва да се вземе предвид, ако дозировката е по обем.

Изчисляване на насипно ниво ρ

Характеристики на сухия кварцов пясък

Характеристики на сухия кварцов пясък.

За да се изчисли плътността на зърната в насипно състояние, материалът трябва да бъде предварително пресяван чрез прилагане на сито с размер на клетката 5 mm. След това тя трябва да се постави в измервателен съд в 1 литър. В същото време тя трябва да бъде свободно покрита от височина 10 см, образувайки конус над съда, който трябва да бъде нарязан с помощта на владетел. Необходимо е да знаем колко кораб тежи в празно и пълно състояние. Изчисляването на общото ниво е допустимо съгласно формулата: ρн = (m2-m1) / V. В него m1 и m2 са масите на съда в празно и напълнено състояние, докато V е неговият обем. Таблицата може да не е необходима, тъй като всички изчисления могат да се правят самостоятелно.

Нивото на средната р е повлияно от празнотата и влажността. Има зависимост: с по-малък брой пори този показател е по-висок. Може да се приеме, че ρ характеризира фракционния състав.

Средното му ниво се различава за някои видове пясък. Сухият кварцов материал в естествено състояние има индекс на плътност в диапазона 1500-1550 kg / m3, докато в уплътнено състояние това ниво е 1600-1700 kg / m3. Това показва, че средната плътност се определя от структурата на фракционния състав.

Ако имате нужда от производство на бетон, който ще има качества с висока якост и устойчивост на замръзване, тогава трябва да използвате материал, който има повишена средна плътност.

Фигура 2. Таблица за определяне на плътността на свободния пясък

Фигура 2. Таблица за определяне на плътността на свободния пясък.

По време на строителството на таблици с данни може да се използва, но тя трябва да е наясно с факта, че в насипно състояние, кварцов материал е в диапазон р от 1500 кг / м3, но нивото може да достигне нивото от 1700 кг / м3.

За да се определи насипната плътност, може да се използва не само метода за измерване, описан по-горе. Между другото, като плавателен съд можете да използвате обичайната строителна кофа. Тези изчисления ще дадат най-близко до истинския резултат. Ако използвате кофа, можете да използвате лъжичка, за да излеете материала.

Алтернативен начин за определяне на експонента ρ

Друг начин включва използването на условни фактори на конверсия, които могат да се видят по-долу. Но съветникът трябва да вземе предвид, че такъв подход ще позволи да се получи само приблизителен резултат, чиято грешка ще бъде от 0,1 до 5. Използвайки таблицата, която е показана на Фиг. 2, е възможно да се превърне m3 в тонове насипен материал чрез предложения коефициент.

Във всички случаи ρ не определя възможността за използване на материала при извършване на всякакъв вид работа в строителството. Така че, преди да започнете да изчислявате плътността на материала, трябва да определите дали в състава му се съдържа твърде много глина. След потвърждение на този факт е неприемливо пясък се използва за мазилка смеси, висококачествен бетон и хоросан, се обяснява, че присъствието на глина в състава допринася за значително намаляване на якост и устойчивост на замръзване характеристики.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
» » Определяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
© 2021 BggeHat.com