Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона

Една от най-популярните строителни материали от естествен произход е пясъка. По дефиниция, този материал на частици с размер на частиците до 5 мм, в резултат от състав дълго счупи скала (скала) .Himichesky материал определя от състава на минерали и скали, от която е образувана. Сред строителните материали суровини, реки и кариера пясък се отличават.

Състав на качествен бетон

Състав на висококачествен бетон.

Свойствата на свободния компонент определят якостта на готовите бетонни и стоманобетонни конструкции. Какви технически характеристики на речния пясък регулират неговите високи технологични свойства?

Основните технически характеристики на речния пясък

Пясъчна конструкция се характеризира с редица технически характеристики, разгледайте описанието на най-важните.

Характеристики на зърното и примесите

  1. Съдържанието на примеси в речния материал се регулира с размер 0,7 (от общата маса). Същевременно всеки характер на примесите е ограничен: глина, пръст, прах, пепел, чакъл, речна глина. Прахообразните вещества, глина, отслабват свойствата на твърдото бетон. Такава висока степен на чистота на речния материал се постига чрез естествено измиване и филтриране на помпата. Съдържанието на примеси и химически състав - това са двете основни характеристики, които отличават речен пясък от кариера, по-евтин материал.
  2. Съставът на реката съдържа следните минерали:
  • кварцит (от 50 до 95);
  • калцит (3-10);
  • фелдшпат (до 5);
  • слюда (до 5);
  • гипс (до 1) В този случай основните химични съединения, съдържащи се в речните минерали, представляват различни оксиди: силициев диоксид и желязо, калциев оксид, магнезий и сяра.
Плосък модул

При подготовката на бетона трябва да се използва само голям пясък в комбинация с малък или среден пясък, в противен случай ще има голям обем кухини.

Модулът на размера на частиците варира в широк диапазон: 0.5-5 mm. Това позволява да се получи пясък с различна степен на зърненост:

  1. Фино-зърнести (до 2 мм).
  2. Среден (2-2,8 мм).
  3. Грубозърнест (2.8-5 мм) За сравнение: при добива на кариери размерът на частиците е 0.3-3 мм, този материал се нарича фино зърнено. Тази характеристика определя приложимостта на суровините. Например, циментът за тухлена зидария се омесва върху финозърнест пясък, а пукнатините изискват груб пясъчен материал. При смесване на бетон се използва пясък със средно и грубо зърно, финозърнест пясък се използва в сухи строителни смеси. Също така модулът за размер оказва влияние върху количеството вода в разтвора. Колкото по-малки са частиците, толкова повече вода е необходима, за да се намокрит.

Формата на частиците от речен пясък е по-гладка, закръглена (в сравнение с кариерата). Това осигурява висока степен на филтрация. Колкото по-закръглена е формата на частиците, толкова по-добре материалът филтрира течността.

Технологични характеристики

Класификация на естествен пясък

Класификация на естествен пясък.

  1. Коефициентът на филтрация на речното корито е до 5 м на ден (за слой кариера до 3 м). Този индикатор определя способността на материала да прекарва вода през себе си.
  2. Сухата плътност за финозърнест пясък е 1,5 kg / m3. Плътността на грубия материал е по-голяма и равна на 1,65 kg / m3. Това е така наречената насипна плътност, т.е. плътността на материала без подтискане. Тази характеристика се използва при преобразуване на обема на пясъка в неговата маса (и обратно). Количеството на строителния материал, внесен на строителната площадка, често се определя от обема и за изчисляване на количеството пясък в бетона е необходимо да се знае неговата маса. Обемът на пясъчните продукти (в кубични метри) се умножава по плътността и се получава необходимото тегло. Стойността на насипната плътност зависи от съдържанието на влага в пясъка. При леко увеличение на влажността, плътността намалява леко, при по-нататъшно омокряне плътността се увеличава.
  3. Плътността в естествено навлажнено състояние (4) за речен пясък е 1,45 g / cm3. При изчисленията се използва този индикатор.

Предимства на пясъка на речното производство пред други видове

Терминът пясъчна сграда съчетава три класа материали, характеризиращи се с висококачествени характеристики:

  • специален (речен);
  • първо (открита мина);
  • втори (кариера).


Качеството на пясъчните суровини и техните характеристики формират различни свойства на бетонов разтвор и готови бетонови изделия.

Висококачественият строителен пясък има най-високи технически характеристики, тъй като не съдържа чужди включвания от глина и прах.

Използва се за месене на бетон за разтворими продукти с повишена водоустойчивост и устойчивост на замръзване. Описанието на необходимите свойства на висококачествен бетон е както следва:

  • якост, по-голяма от 40 МРа;
  • водна устойчивост на W-8 (8 МРа - критичната стойност на налягането, при което бетонът не преминава през вода);
  • устойчивост на замръзване до F300 (издържа на 300 цикъла на замръзване).

Първият клас намалява характеристики на бетона продукти, по-малки стойности на якост, водоустойчивост и устойчивост на замръзване. За продукти, получени от бетон, съдържащ втори клас на насипни компоненти, не са установени изисквания за устойчивост на замръзване и вода. Определя се само минималната сила.

Извличане на речен пясък

Пясъкът на строителната река се извлича от дъното на реките. За повдигането му се използват плаващи понтони с центробежна помпа и драгалка. Устройството на драгажа може да съдържа почвоусилвател. Помпата изтегля вода с пясък и чакъл. Смес от вода и пясък се нарича каша.

След това суспензията се филтрува или директно с драга и се екстрахира суровина се съхранява в трюмовете или получава брега чрез плаващи тръбопроводи, където се установява в gidrootvalah и след това се сушат.

Повишаването на материал от дъното на реката е по-скъпо от добива на кариери. Следователно цената на речните суровини е по-висока от тази на кариерата, два пъти. По-скъпият добив осигурява липсата на глинени примеси в екстрахирания материал. Най-често речния пясък се нуждае от висококачествени бетонови изделия, производство на сухи смеси, тухли, висококачествени павета, филтри и производство на стъкло.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Плътност на строителството на пясъкПлътност на строителството на пясък
Какви са пясъчните фракции?Какви са пясъчните фракции?
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Бетон m300Бетон m300
Самозалепващ се бетонСамозалепващ се бетон
» » Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
© 2021 BggeHat.com