Дренаж около къщата

Дренажна система около къщата - дренажно устройство.

Основата е основата на всяка сграда. От силата му характеристики зависи от "живота" на обекта. Един от най-разрушителните фактори за основаването на къща е действието на подпочвените води. В резултат на това такива необратими конструктивни промени като:

  • Намаляване на носещата способност на основата на сградата с постепенното унищожаване на цялата конструкция;
  • Насищане на мазето и стените на приземния етаж на къщата с вода;
  • Наводняване на приземния етаж;
  • Появата на плесени, гъбички и други гнилостни промени в конструкцията;
  • Унищожаване на звена за комуникационна сграда, разположени в сутерена.

дренаж около къщата

Защитата от наводнение и унищожаване е правилното оттичане около къщата. Има няколко вида действие на водата върху основата:

  1. Наводняване на сгради с наводнения и дъждовна вода. Като правило, не води до значително и критично разрушаване на основата на сградата. Може да наводни мазето, но без сериозни последствия. С премахването на излишната влага, се справете с дъждовете и дренажа (местни или пунктирани) около къщата.
  2. Интерпластична вода. Характеризира се с хаотично явление. Не е възможно да се идентифицират наводнените площи по време на визуална проверка. Необходимо е да се извършат геоложки проучвания. Съгласно вида на поява, той е подразделен:
  • Подземните води. Поради тях се случват най-много наводнения и унищожаване на фундаменти и мазета. Нивото на подпочвените води варира в зависимост от сезона и интензивността на валежите.
  • Вода между скални слоеве с различна плътност и пропускливост. При нискоетажно строителство това е, когато се полагат насипни материали в типа пясък в основата, където основата е глина или глинеста почва;
  • Вода в пясъчна възглавница. Появява се в нарушение на технологията за изграждане на монолитна къща за къщата. А именно, липсата на слой от насипен материал, чакъл или натрошен камък.

Видове и схема на дренаж около къщата

В зависимост от условията на терена, където е необходимо да се изтече основата или цялата територия, се разграничават няколко основни схеми за отклоняване на водата:

  1. Отводняване на резервоара. Тя включва оттичането на вода от основата на основата, последвано от отстраняването й през пръстенната система. Подходящ за отстраняване на водата под основата на монолитна стоманобетонна плоча.
  2. Стенен монтаж. Тя е оградена в периметъра на периметъра на къщата чрез дренажни тръби, с последващо изтегляне в канализационната канализация.
  3. Пръстен дренаж у дома. Извършва се на значително разстояние от сутерена на сградата. Тази дренажна система е в състояние да източи не само местната площ на земята под основата, но около целия обект.
  4. Отводняване в локалните зони (място). Тя служи за събиране на дъждове и наводнения. Обикновено всяка точка за събиране на вода има изход към канализационната канализация. Има много снимки в интернет, на които е показан детайлът.

Всички дренажни системи около къщата могат да се извършват на ръка. Основното е да следвате указанията как да направите дренаж около къщата.

Пластмасов дренаж около къщата със собствените си ръце

Монтажът на системата за отводняване на водата започва преди полагане на основата, след изкопаване на ямата. Това отводняване на частната къща се е утвърдило като надежден дренажен механизъм за водни интерпластични лещи. Подходящ, когато желаният ефект не е даден от други дренажни системи.

Порестият дренаж се доказа като средство за поддържане на мазетата на жилищни сгради в сухи условия. Тази дренажна система е лесна за изграждане със собствените си ръце. Така че колко правилно да се направи дренаж?

Етапи на строителство в детайли

  1. На първо място, ние създаваме пясъчна възглавница с дебелина на слоя 200-250 мм в долната част на изкопа. И ние не заспиваме, само основата под монолитна стоманобетонна плоча, но също и кръстовищата на 500 - 600 мм. На тези кръстовища ще се постави дренажна тръба. В резултат на това, единна система за отвеждане на подземните води.
  2. Запълване, нарязване на вложки от пясъчна възглавница от чакъл или чакъл. На всеки 5-6 м за цялата дължина и дебелина на пясъчната възглавница хвърляме ленти от натрошен камък. Ако на площадката има повишена активност на подземните води, тогава е необходимо да се излива в два слоя.

Първият слой с дебелина от 200-250 mm е покрит с пясък. След това подреждаме дренажна възглавница от чакъл с дебелина 200 - 250 мм.

  • На третия етап е необходимо да се изолира възглавницата от бетон и циментово-пясъчен разтвор. За да постигнем това, покриваме цялата площ с водоотблъскващ материал. Внимателно следвайте докингването на парчета. Между тях не трябва да се появяват пукнатини. Ако това не стане, циментовата смес ще превърне дренажната възглавница в монолитна плоча.
  • Не забравяйте! За ефективното действие на дренажа на резервоара трябва да се комбинира с оттичането на стената. За това поставяме дренажни тръби по периметъра на конструкцията. Водата ще бъде "изцедена" от фундаментната плоча, ще попадне в тръбите и ще бъде изхвърлена от бурите.

    За по-подробно проучване на технологиите, как да направите дренаж от себе си, трябва да използвате допълнителни източници. В допълнение, как да се работи с вашите ръце видео и друга информация в интернет е достатъчно.

    Стенен монтаж около къщата



    Дренажната система около къщата на тази система започва, след като основата се излива, преди началото на основните строителни работи. Същността на методите е в уплътнението около периметъра на дренажните тръби. Максималното разстояние от външната стена към тръбата е 1000 mm. Бетонната площ около къщата и дренажът ще бъдат на същото разстояние от стената.

    Не забравяйте! Всяка работа по изграждането на дренажна система предхожда хидроизолацията на подметката и външната повърхност на основата. За тази цел се използва строителният материал на основата на цилиндричен или течен битум. Не забравяйте, че изградената основа трябва да бъде изолирана. Мерките за топло и хидроизолация се извършват в комплекс, строго преди началото на дренажната система.

    Етапи на строителство в детайли

    1. Подгответе основата. За да направите това, напълнете долната част на изкопа по целия периметър на къщата със слой пясък с дебелина 100-150 mm. С помощта на въже и хидравлично ниво правим наклон към кладенеца на водата. Без необходимия наклон на пясъчната възглавница, водата ще се натрупва в тръбите, окопа ще бласти, фондацията ще се срути.

    Не забравяйте! Дълбочината на оттичането трябва да бъде 100 - 150 mm под основата на възглавницата.

  • Покриваме дъното на изкопа с водопропусклив материал. Най-надеждният и евтин вариант е геотекстил. Той няма да задържа вода и няма да я остави да измие пясъка.
  • Заспиваме слой от натрошен камък с дебелина 100 - 150 мм. Това е основата под дренажните тръби. Правим бразда в слоя от натрошен камък, в който ще ги положим.
  • Инсталираме тръби. За да се извърши дълбоко отводняване, е необходимо да се използват специализирани перфорирани тръби с диаметър от 100 - 150 мм. Ние ги слагаме по целия периметър на сградата, следвайки склона с помощта на сграда или водно ниво. Препоръчваното отклонение е 15 - 20 мм на 3 м дължина на тръбата.
  • Свързваме отделни участъци от дренажната система около къщата в едно цяло. За да направите това, използваме свързващите елементи, които идват с тръбите. Цялата система на тор се свързва в една точка - основната тръба. Полага се на отводнителния кладенец.
  • Не забравяйте! На всяко място, където две тръби са свързани под ъгъл, е необходимо да се следи внимателно тяхното наблюдение. Купува се заедно с тръби и фитинги. Чрез кладенеца можете да почистите системата от възможни блокирания.

  • Изолирайте дренажните тръби с геотекстил. Това няма да позволи на абсорбиращите отвори да запушат развалините и да предотвратят изглаждането на повърхността.
  • Ние заспиваме положи в една изкоп отводняване от слой от развалини с дебелина от 200 - 250 мм. След това го покрийте с геотекстил.
  • Заспиваме с останките от изкопания пясък.
  • Не забравяйте. Главната канализационна тръба трябва да бъде изолирана. За тази цел използвайте всякакви термоизолационни материали.

    Кръгъл дренаж около къщата със собствените си ръце

    Схемата на устройството на този тип дренажна система има много общо с отводняването на стените. Въпреки че са построени по различни причини:

    • Недостатъчна мощност на други дренажни системи;
    • Строителството не се извършва на глинести почви, а на пясъчни почви;
    • Къщата е издигната без сутерен;
    • Необходимо е инсталирането на дренажната система да се извърши в по-рано застроената зона.

    Системата за отводняване на къщата изисква по-далечно полагане от основата, отколкото от стената. Разстоянието от тръбите до основата е 3-15 м. Прочетете повече за технологията тук.

    Не забравяйте! При изчисляване на разстоянието от стените до тръбата трябва да се ръководи от състава на почвата. Пясъчните основи изискват дългосрочно поставяне на перфорирани тръби. В глинести почви те трябва да се поставят по-близо до стените на къщата.

    1. Устройството на дренажната система започва с изкопни машини с ширина 500-600 мм. Тя трябва да бъде по-ниска от дълбочината на основата на мазето с диаметъра на тръбата плюс 100 mm.
    2. Основата на изкопа е покрита със слой пясък или чакъл с дебелина 100-150 mm. Възможно е да покриете дъното с геотекстил.
    3. Полагаме дълбоки перфорирани дренажни тръби, поддържащи наклон към кладенеца.

    Не забравяйте! За да се изгради дренажна система около къщата според нуждите, нивото на горната част на тръбата трябва да бъде под основата на основата с 100 - 150 мм.

  • Всички епруветки вентилираме с водонепромокаем плат. Това ще го предпази от запушвания под формата на чакъл и чакъл.
  • За всеки ъгъл на дренаж ние правим ревизия добре. С него можете да почистите запушените секции на тръбата.
  • Заспиваме изкоп за отводняване с пясък или чакъл. Отгоре е необходимо да оставите 50 - 100 мм и да напълните земята.
  • Пръстеновидната дренажна система около къщата или целия обект може да действа като отделна дренажна система за частна къща или в комбинация с други.

    Система за отводняване на място

    Използва се за събиране на дъждовна вода от покриви и тротоари. За да премахнете вода от точката приемници служи livevnka. В своята структура тя се подразделя:

    • Спринклери - резервоари за събиране на дъждовна вода от покриви. За дренаж в канализационната система се използва дъждовна вода;
    • Дренажни стълби - система от резервоари, разположени по пътеките и пътищата на двора. За да се предпазят от запушвания, те са покрити с грил отгоре.

    Всеки може да направи дренаж около къщата със собствените си ръце. Достатъчно е да закупите необходимия материал, да проучите инструкциите и да започнете работа по него. Дренажът на основата на къщата е готов. Трудности? Колко струва да се направи.

    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Изсипете избатаИзсипете избата
    Пръстен отводняванеПръстен отводняване
    Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
    Дренажна канализацияДренажна канализация
    Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
    Отводняване на основатаОтводняване на основата
    Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
    Стенен монтажСтенен монтаж
    Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?
    Как да организираме ефективна дренажна система за фондацията?Как да организираме ефективна дренажна система за фондацията?
    » » Дренаж около къщата
    © 2021 BggeHat.com