Как да премахнем водата от основата на къщата?

Отклоняването на водата от основата на къщата е въпрос, който трябва да бъде разгледан изчерпателно. За да се осигури качествена дренажна система, три дренажни системи на течността - дъжд, повърхност и дренажна система за основи

, който защитава основата от подземните води, в случай на висока степен на тяхното възникване.

Комплексна система от дренажни системи на жилищна сграда

Комплексна система от дренажни системи на жилищна сграда

Правилното изпълнение на всеки от изброените елементи ще позволи да се избегне отрицателното влияние на влага върху конструкцията, така че да се ускори нейното унищожаване и деформация.

Общи характеристики

Отводняване на дъждовна вода перфектно изпълнява обичайната отводняване покрив вода система, която много не говорим - всичко е проста: тръбата разположен на периметъра на покрива на къщата, да събира дъждовна вода изцедени, и я възлага на безопасно разстояние от основата на сградата.

За отклоняване на повърхностната течност - "костур", както и за да се осигури по-ефективно отводняване на дъждовната вода, е оборудван със сляпа зона - бетониран участък на около един метър широк по периметъра на къщата, който изцяло повтаря всички очертания на сградата.

Ако след гореспоменатия подреждане на двете системи, все още имате проблеми с наводнени мазето или прекомерно бързото запълване на септична яма, което показва високо ниво на подпочвените води, така че е необходимо създаването на дълбока дренажна система. Такава система, когато е правилно изпълнена, гарантира ефективно отводняване и напълно отстранява отрицателното въздействие на подземните води върху основата на сградата.

Прочетете същото: за това, което е необходимо и как да се приспособим към основата?

Дренажна система

Качествената дренажна система, която извършва отводняване на вода от основата на къща, трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Продължителност - дренажът на водата трябва да се извършва непрекъснато, без никаква външна интервенция, само в този случай ще бъде осигурена необходимата защита на фондацията;
  • Достатъчно дълбочина - изкоп с дренажни тръби трябва да се намира на дълбочина по-ниска от най-ниската точка на фондацията, която ще елиминира напълно възможността за повишаване на нивото на подпочвените води до нивото на основите на къщата;
  • Надеждност - тръбите, използвани за дренажната система, трябва да издържат на външното налягане, упражнявано от почвения слой над тях;
  • Samotec - за източване на водата от основата на къщата до колектора се извършва в автономен режим, всички дренажни тръби трябва да бъдат разположени под определен ъгъл на наклон;
  • Трайност - тръбите, от които се състои отводнителната система, трябва да имат достатъчно ниво на устойчивост на корозия и агресивно влияние на външната среда;

Процесът на организиране на дълбока дренажна система около къщата

Процесът на организиране на дълбока дренажна система около къщата

Дълбокото отводняване може да бъде построено без проблеми. За това трябва перфорирани дренажни тръби (препоръчва използването на тръби с диаметри от 100 до 200 mm), и геотекстил - материал, който се увива около тръбите и предотвратява запушване на частиците на отвори поток почвата.

Първият етап на подреждане на дълбока система за подземно изтичане е създаването на водовземане - основният резервоар, в който ще тече цялата събрана течност. Ако терените, на които живеете, имат естествен наклон, то входът за водата се прави най-добре в най-ниската точка на обекта, така че дренажът да се извършва чрез гравитация.

Освен това, в ъглите на къща канализация на изкопа ямки, в която водата ще се влеят събрани дренажни тръби и колектор валове чрез полимерни тръби, свързани към входа на вода. В резултат на това ще се извършва отводняване на вода съгласно следната схема: тръби > колектор > вода.

На следващия етап около периметъра на къщата копаене на окопите, в която ще бъдат разположени дренажните тръби. Дълбочината на тръбите трябва да бъде 20-30 см по-ниско от дебелината на долната точка на основата, като по този начин, е необходимо да се изкопае ров, тъй като тяхното дъно се излива 10-20 cm филтър слой и вече ще лежи тръба.



След са създадени окопи, тяхното дъно равномерно поставя слой от пясък и чакъл смес, която се изравнява с подравняващото средство, така че отклонението към колекторните ямките беше 2.1 градуса. Освен това тръбите се поставят върху филтърната възглавница, върху която се излива допълнителен слой от филтриращата смес. След това, окопите са пълни с почва и уплътнени.

Ако в района ви има дере, или на друго място, където може да се отстрани подземната вода, е възможно да се постави директно в него дренажна система и да не се изгражда хранилище. EАко дренажът може да се извърши изключително във водоподаването, е необходимо да се изкопае яма на дълбочина 2-3 метра, препоръчва се стените да бъдат подсилени с бетонни пръстени, които се използват за изграждане на конвенционални кладенци.

Характеристики на подреждането на дренажната система на частна къща (видео)

Монтиране на областта на слепите

Най-добрият вариант за защита на основата на къщата от размразяване и дъждовна вода е да се оборудва слепи зоната.

Има две опции за слепи зони: класически и с тави за съхранение. Необходимостта от тави за съхранение е по-скоро съмнителна поради бързото им замърсяване и необходимостта от постоянно почистване, както и поради замръзване на събраната вода в съдовете по време на студения сезон. Ето защо ще разгледаме най-простата версия на бетонната зона на слепите, която може да се обработва без проблеми, без използването на специално оборудване.

Бетонна щора около къщата Тя позволява ефективно отклоняване на бурята и размразената вода до безопасно разстояние от основата на къщата. Освен това, появата на слепи зоната влияе положително на естетическото възприятие на къщата, този елемент дава на сградата определена пълнота.

Основните принципи, които трябва да се спазват при настройването на слепите зони със собствените им ръце:

Така изглежда като завършена облицовка около къщата

Така изглежда като завършена облицовка около къщата

  • Ширината на сляпа зона не трябва да бъде по-малка от широчината на проекцията на покрива - оптимално съотношение е широчината на проекцията от 25 см (по този начин, общата ширина на сляпа зона на не по-малко от един метър, защото в противен случай, когато се разхождах из него ще се отъркат на стената на къщата );
  • Монолитна слепота - тя трябва да обхване напълно цялата сграда, само в този случай ще бъде осигурено качествено отводняване на водата;
  • Наличието на минимален наклон в противоположната страна на стените на сградата - ще се доближи до склон от 2-3 градуса, който е необходим, за да се извърши дренаж чрез гравитация;

Сляпото отделение, направено по всички правила, се състои от два слоя - отпадък от малък чакъл и пясък (за уплътняване на почвата) и бетонно покритие. Дебелината на първия слой е 2 см, вторият слой е до 10 см.

Етапи на създаване на сляпата област

  1. Означава се маркировката на слепи зоната по целия периметър на къщата, като се препоръчва нейните контури да повтарят напълно контурите на сградата, които ще й дадат окончателен визуален облик;
  2. Отстраняваме необходимата топка от пръст. При сглобяване на бетонна площ е необходимо да се отстрани почвата до дълбочина 20-25 см, което е приблизително равно на една байонетна лопатка;
  3. Кофражът е направен от дървени дъски или от подходящи материали (шперплат, OSB плочи);
  4. Компактдираме почвата с равномерен слой глина на 2-3 см;
  5. На върха на първия слой правиме десет сантиметра пясък. Пясъкът трябва да бъде внимателно уплътнен, като се използва ръчна подложка, но също така е възможно да се навлажнява, но е важно да не се прекалява, тъй като глината се намира под пясъка. Особено внимателно запечатване трябва да се извършва близо до основата на къщата.
  6. Изсипете слой от малък чакъл на 5-6 см;
  7. Можете да извършите подсилване на слепите с подсилена мрежа, но това не е необходимо.
  8. Правим "компенсаторен" шев за 1-2 см, на място, където слепият участък е свързан със стената на сградата. Шепът трябва да бъде изпълнен със смес от пясък и малък чакъл. Подобен шев ще предпази слепите от евентуално потъване на земята.
  9. Запълнете слепите с бетон. Можете да победите решението със собствените си ръце, но се препоръчва да използвате бетонен миксер, тъй като е необходимо голямо количество разтвор.
    Запълване на стоманобетон с бетон

    Запълване на стоманобетон с бетон

  10. Изравнете бетона с необходимия ъгъл. За да направите това, трябва да поставите маяците, те изпълняват функциите на стабилна поддръжка, по която ще се движи опората.

След като бетонът е напълно излекуван, за който отнема 3-4 дни, омазката, която сте направили със собствените си ръце, ще бъде готова. Този дизайн ефективно освобождава дъжд и стопилка от основата на къщата.

Отводняване на водата от банята

Въпросът, който заслужава специално да се спомене, е дренажната система, която може да бъде монтирана във вана за оттичане на вода.

Най-добре е да оборудвате вана с дренажна тръба, която ще влезе в резервоара под пода и да изтече течността до складово хранилище, разположено извън помещението, което сте идентифицирали под ваната.

Етапите на работа по подреждането на такова отводняване са, както следва:

  1. Изкопайте яма за съхранение, в която ще тече вода. Банята и мивката трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко на 3-4 метра.
  2. Изкопайте изкоп, който ще се намира във ваната, монтирана във ваната.
  3. След това поемаме самата баня: в пералното помещение изработваме циментова замазка, в центъра на която се изработва малка яма, която служи като резервоар, в който ще тече вода. Самият под е направен под минимална пристрастност към този резервоар, достатъчен да позволи на водата да попадне в него чрез гравитация.
  4. След това е инсталирана канализационна тръба, свързваща ваната, и склад за отводняване на вода.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пръстен отводняванеПръстен отводняване
Дъжд отводняванеДъжд отводняване
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Дренажна канализацияДренажна канализация
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
Стенен монтажСтенен монтаж
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
» » Как да премахнем водата от основата на къщата?
© 2021 BggeHat.com