Отводнителни тръби

В системата на пасивно отклоняване на вода от площадката, особена роля играят дренажните дренажни тръби с гофрирани стени и перфорации. Те са разположени на места, където почвата и релефните елементи създават неблагоприятни условия (поради излишната вода в шевовете) за подземната част на сградата и растителност в съседните райони. Отводнителните тръби служат като водеща верига, през която водата се изпуска извън зоната с дренаж. За да направите това, тръбите имат отвори и поставянето им под определен ъгъл ви позволява ефективно да транспортирате големи обеми течност. В тази статия ще говорим за видовете дренажни тръби, използвани за дренаж в крайградските райони, технологията на тяхното полагане, не забравяйте да се докоснете до въпроса за цената на продуктите.

Видове дренажни тръби

Преобладаващата част от дренажите за днес е направена от полимерни материали. Това е просто обяснение: по-евтино, по-просто и по-трайно. Най-често сред пластмасите, използвани при производството на дренажни тръби, се появяват полиетилен и поливинилхлорид. Продуктите се различават клас твърдост (SN 4, 6, 8 ...), броя на слоевете (единичен или двоен слой), тип перфорация, наличие на филтър корпуса (обикновено от геотекстил). Що се отнася до размерите на дренажните тръби: продуктите се предлагат в различни диаметри от 60 до 200 мм и повече. Всички фабрични продукти лесно се свързват с дренажни кладенци, осигурявайки необходимата плътност на връзките. В зависимост от класа на твърдост, тръбите могат да бъдат доставени намотки (с обща дължина 40-50 м) или като индивидуални дължини не повече от 6 м.

Технология за полагане на дренажни тръби

Основната трудност при инсталирането на дренаж е проектирането на оптималната система - всички монтажни работи могат да се извършват сами, без да се губи наемът на специално оборудване. За да не се случи така, че просто да копаете в земята, препоръчително е да се консултирате и с специалисти.

Технология за полагане на дренажни тръби

Преди да изберете дренажни тръби и да ги инсталирате, трябва да определите дълбочината на дренажната система. Обикновено тя е свързана с нивото под основата на мазето, така че подземните води не оказват влияние върху неговата дълготрайност. За да се избегне замръзване на течността вътре в тръбата по време на студения сезон, дълбочината на дренажния накрайник също е свързана с дълбочината на замръзване на почвата. По правило, за отводняване на крайградски зони, канализацията се полага на дълбочина 3 м, в редки случаи - до 5 м. И те се опитват да направят това дори на етапа на изграждане на къща. Следващата стъпка е да изберете вида дренажни тръби.



Предпочитание се дава обикновено конвенционални еднослойни гофрирани тръби с диаметър до 110 mm, причината е проста - ниска цена. Те определят във филтърния слой от чакъл, допълнително защитна последната геотекстила - да се предотврати бързото система утаяване. При специални земни условия има смисъл да се купуват канали с филтри - този подход също ще увеличи трайността на дренажа. Двойна дренажна тръба (с две стени - гофрирания външната и гладка вътрешна) са по-скъпи вариант, който е полезен за полагане на тръби на дълбочина от 3 m диаметър на тръбата, избран въз основа на влага в почвата, и обема на източената течност и скованост класа в зависимост от дълбочината. , което е трябвало да положи канализацията до 2 метра - е доста подходящ за SN2 дренажната тръба, по-дълбоко - SN4 ... 8. Целесъобразността на използването на всеки от видовете може да бъде проверена експериментално, като се използват парчета продукти.

Изтича в системата за заустване на третираните канали в земята

Следващата важна стъпка е маркирането на парцела под изкопа. Ако сградата вече е издигната, окопите се изкопават на разстояние 0,5-1 м от стените. Тяхната ширина се определя на базата на диаметъра на използвания дренаж плюс 0.4-0.5 m за странично запълване с натрошен камък. Дъното на изкопа е уплътнено, покрито със слой пясък с дебелина 0,1-0,2 м, който след умокряне също се уплътнява. За да се избегне бързото заливане на каналите, дъното на изкопа е облицовано с филтърна кърпа - геотекстил. След това развалините се покриват с помощта на които ъгълът на наклон се определя от дренажните тръби. На следващия етап те са свързани с дренажните и колекторните кладенци - сега е възможно да се напълнят тръбите с чакъл. На този етап канализацията трябва да бъде в насипа от развалините. След това те са покрити с геотекстили и покрити с почва, останала след наземните работи. Приблизително същите операции се извършват, когато се полагат полета за филтриране, за да се изхвърлят отпадъчните води, третирани в септични ями. Накратко, изглежда, технологията за полагане на дренажни тръби. По-ясно с този процес можете да откриете, като гледате видеоклипа по-долу.

Производители на дренажни тръби

Предприятията, които се занимават с производството на пластмасови изделия, всяка година стават все по-големи. Без изключение - фабрики за производство на тръби за отводняване. Въпреки това има фаворити на този конкретен пазар. Сред най-търсените производители на дренажни тръби звучат имена като Wavin, Perfokor, SK-Plast и т.н. По същество: на този етап всички фабрични продукти отговарят на декларираното качество. Разликата до голяма степен се определя само от цената.

Цени за дренажни тръби

Какво зависи от цената на тръбите за отводняване? Първо, от материалната консумация на продукти. Логично е, че тръбите с по-голям диаметър ще струват повече от продукти с малък диаметър. На второ място, броят на стените е от голямо значение: цените на двуслойните продукти обикновено са по-високи с 15-30. Крайната цена също се влияе от присъствието или отсъствието на филтъра, както и от материала, от който е направен. Така че дренажните тръби с филтър от кокосови влакна са сред най-скъпите. Високото значение на производителя също се отразява. Например, продуктите от Wavin са по-скъпи от тези от Perfokor. В таблицата по-долу предоставяме примери за цени за някои видове тръби за монтаж на дренажни системи. Обръщаме вашето внимание на факта, че тези данни са приблизителни. в процеса на събиране на информация бяха използвани цените на няколко популярни компании.

Приблизителни цени за дренажни тръбипроизводителВъншен диаметър, ммМинимален ценови праг за дренажни тръби, разтрийте. за m.забележкаWavin6055един слой135Еднослоен с филтър от геотекстил7590еднослоен (тип 1)170същото, но с филтър (тип 2)240филтър от кокосови влакна (тип 3)92115тип 1180тип 2250тип 3126180тип 1260тип 2335тип 3160325тип 1425тип 2510тип 3200520тип 1680тип 2780тип 3Perfokor110140Еднослойна намотка (SN 4) - тип А190еднослойни в сегменти от 6 м (SN 8) - тип В160200тип А330тип Б200490SK-Plast6350Еднослойната тръба във филтъра (тип I)45еднослойна тръба без филтър (тип II)60двуслойна тръба във филтъра (тип III)55двуслойна дренажна тръба без филтър (тип IV)11075тип I70тип II95тип III85тип IV160135тип I120тип II165тип III150тип IV200180тип I160тип II245тип III215тип IV
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пръстен отводняванеПръстен отводняване
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Дренажна канализацияДренажна канализация
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
Стенен монтажСтенен монтаж
Отводняване на площадката на глинести почвиОтводняване на площадката на глинести почви
» » Отводнителни тръби
© 2021 BggeHat.com