Монтаж на дренажна система на обекта

Дренаж - система, състояща се от разклонен мрежа от отводнителни канали (сифони), проверка и съхранение кладенци, водни помпи, и други устройства, използвани за отстраняване на излишната влага от основите на сгради и земя.

Монтажът на дренажната система може да се извърши едновременно с изграждането на къщата или след нейното завършване. Първият вариант ви позволява да намалите разходите, така че той трябва да даде предпочитание - ако е възможно, разбира се.

За какво се използва дренажът?

Монтажът на дренажна система върху влажните зони не е лукс, а жестока необходимост. Излишната влага в почвата е нежелана по много причини. На първо място, тя причинява големи щети на сградите, неусетно, но постоянно унищожава своите основи. В допълнение към влажността, която води до образуването на гъбички и мухъл, деструктивно действащи върху строителните материали, все още има вредно явление, като подуване на почвата през зимата. Водата, която се съдържа в почвата, е отговорна. Колкото повече е, толкова по-силна става земята по време на замръзване.

Високата влажност е вредна и за градините / градините. Плодови дръвчета и растения, отглеждащи се в влажни зони, обикновено имат нисък добив и често са болни.

Не забравяйте за ежедневния дискомфорт, който изпитват хората, чиито домове се намират във влажните зони. Локва и кал, които се появяват след всеки дъжд, могат да развалят настроението на най-непоколебимия оптимист. Орда от комари във влажни пещери, един от начините, по които е известно, че проникват в апартамента, може да се превърне всяка нощ в мъчение.

Така че собствениците, чиито къщи се намират на влажни площадки, за да поддържат къщата си в продължение на много години и да осигурят на цялото семейство комфортен живот, просто няма друг избор освен инсталирането на дренажна система.

Кога е необходимо дренажът?

Системата за отводняване се препоръчва да бъде инсталирана, ако почвата в площадката е постоянно или за дълго време във влажна зона. Това може да бъде в следните случаи.

  • Мястото е разположено на ниско място, където подземните води са разположени близо до повърхността на земята. Смята се, че дренажът не е необходим, ако разстоянието от подпочвената маса до повърхността на почвата е поне 3 m.
  • Климатичната зона, в която се намира земята, е пълна с дъждове.
  • Мястото е разположено на склон, а по него през дъждовната вода тече от горния релеф.
  • Изцедената територия е разположена на равна повърхност, а в близост няма низини, където излишната вода може да тече спонтанно.

Повърхностните свойства също могат да бъдат индикация за дренажното устройство. Като правило, трябва да се източат средни и тежки глинести почви, слабо пропускливи за водата.

Видове дренажни системи

Има два основни типа дренажни системи: открити или повърхностни, затворени или дълбоки.

монтаж на дренажна система

Първите са открити канавки до 70 см дълбоки, широки около половин метър. Стените им трябва да имат наклон от 25 ° ... 35 °. Канавки отвеждат вода до общ канализационен канал, който обикновено е подреден по такъв начин, че да поема вода от няколко места. Препоръчително е да инсталирате отворена дренажна система на площадката, за да източите водата, генерирана от топене на сняг или валежи.

Такава система е проста в устройството и е с ниска себестойност, но намалява полезната площ на обекта, изисква периодично почистване и не е в състояние ефективно да източва вода, която е по-дълбока в почвата. И понякога е просто неудобно.

Затворен дренаж

Дълбокото оттичане е система, осигуряваща възможно най-доброто оттичане. Устройството му изисква значителни финансови разходи и време, но може да работи десетилетия, без да изисква тежка поддръжка и без заемане на полезно място.

Затвореният дренаж е разклонена мрежа от подземни отводнителни канали под формата на окопчета с дренажни тръби, поставени в тях и инсталирани в огъване от инспекционните кладенци.

Работи по следния начин. Поради наличието на свободно пространство в изкопа (пространствата между камъчета, вътрешното пространство на тръбата за източване), водата от почвата, намираща се все пак леко, но въпреки това налягане навлиза в канализацията и тече през него в нисък релеф или съхранение добре установени в ниско място.

Решетки заспиват на върха на земята и са защитени от трева, така че само изпъкналите части на ревизионните кладенци говорят за тяхното присъствие.

Други видове дренаж

В допълнение към горното има и други видове дренажи, които помагат да се поддържа мястото и основата на къщата в сухо състояние. Тази тежка (линейни и / или точка), стена, пръстени системи, вертикална дренаж и така нататък. В идеалния случай, всички или част от тези системи работят заедно, изпълнявайки цялостната работа на дренаж част.

Материали и оборудване, необходими за монтирането на дренаж



За инсталирането на дренажна система ще са необходими следните материали и оборудване от собствените си ръце.

  • Чакъл или натрошен камък с размер на фракцията от 15 ... 40 mm.
  • Чист (речен) груб пясък, който не съдържа глина.
  • Перфорирани дренажни тръби (полиетилен или поливинилхлорид) с диаметър 60 ... 110 mm.
  • Ремонт и съхранение на пластмасови кладенци. Първият служи за инспектиране и поддържане на дренажната система. Натрупващи ямки (резервоари) се използват в случай ако площ граничещите отцежда част, без вдлъбнатини и вода, където може да освобождават вода в непрекъснат режим.
  • Водна помпа. Поддържа се за изпомпване на вода от складово хранилище и отклоняване извън обекта. Ако по някаква причина е невъзможно да се потапя вода в близост до обекта, се поръчва канализационна машина, която изпомпва водата от кладенеца и я слива на всяко подходящо място.
  • Геотекстилът е полимерна тъкан, която изпълнява функцията на филтър между земята и съдържанието на дренажния канал.

Монтаж на затворена дренажна система на парцел

Технологията стъпка по стъпка се използва за изграждането на затворена дренажна система. За да избегнете грешки и преработка, се препоръчва работата да се извърши в определена последователност.

  1. Определяне и подреждане на точката за изпускане на вода

Посоката на отклоняването на водата трябва да съвпада с естествения наклон на обекта. За да се определи това, се използва лазерен обхват за търсене или ниво. Можете да използвате обичайния дълъг маркуч. Като повдигнете краищата му и го напълнете с вода, можете да определите относителната (във вертикална) позиция на всяко място в обекта.

Ако има пещера или езеро в периферията на собствеността върху земята, това ще бъде мястото на заустване на вода. Ако няма такова място в квартала, ще трябва да инсталирате добре хранилище.

  • Определяне на дълбочината на изкопа
  • Дълбочината на окопите зависи от масата на подпочвените води. Можете да го определите чрез пробиване на дупки в различни части на участъка и проследяване как се променя в различни периоди от годината. Дълбочината на полагане на дренажните тръби трябва да бъде 20 ... 30 cm под максималното високо ниво на подпочвените води. Например, ако най-малкото разстояние от нейното огледало до повърхността на почвата е половин метър, тръбите трябва да бъдат положени на дълбочина 70 ... 80 cm.

  • Изчертаване на схема за местоположението на канализацията
  • Мрежа от канализации се състои от един или няколко централни отводнителни канали и периферни канали, които текат в тях. Отводнителните съоръжения трябва да бъдат равномерно разпределени в целия обект. Разстоянието между тях зависи от състава на почвата и дълбочината на изкопа. По принцип, колкото по-често се намират, толкова по-ефективно е дренажът.

    На глинести почви максималното разстояние между дренажите трябва да бъде 10 м, а средният - 20 м. Пясъчните терени позволяват увеличаване на разстоянието между окопите до 50 м.

    Колкото по-дълбоко са каналите, толкова по-голямо е разстоянието между тях. Например, с дълбочина на изкопа на 1.5 m на средната тежест почви разстоянието между канализацията приемлив набор от 15 ... 18 m. И ако дълбочината на изкопа е 0,5 т, то е необходимо да се намали до 4 ... 5 m.

  • Косене на трева
  • Широчината на канализацията трябва да бъде 40 ... 50 см. Много е важно да се осигури равномерно отклонение на канализацията до точката на заустване на водата. Като цяло, тя трябва да бъде 2 ... 10 см на 1 м от дължината на изкопа. Но най-често се приема, че е равно на 2 ... 5 см, в зависимост от диаметъра на дренажната тръба. С диаметър от 60 см или по-малко се препоръчва да наклона равна на 5 см, с тръбите 110 см могат да бъдат намалени до 2 см. Това означава, че колкото по-висока пропускателна способност на тръбата, толкова по-малко отклонение, разрешено.

    Ако районът е покрит с морава, трябва внимателно да го отрежете и да го оставите на тревата. На всеки втори завой на окопите е необходимо да се подготви (разшири и задълбочи) място за монтиране на кладенци за проверка. Дъното на изкопа и местата за поставяне на кладенците трябва да бъдат уплътнени и покрити с пясък за 10 ... 15 см.

  • Монтаж на дренаж
  • Изкопът е покрит с геотекстил - така че неговите ръбове са 25 ... 30 cm изпъкнали от земята. Платът е положен със слой от чакъл 10,15 см, върху него - дренажна тръба, отгоре му - вторият слой чакъл. След това изкопа е затворен от ръбовете на геотекстил и се запълва със земя. След внимателно подреждане на изрязаното корито на мястото му, парцелът изглежда почти същият като преди началото на работата.

    Ремонтни кладенци са инсталирани на всеки втори завой на окопите.

    Грешки, позволени от дренажното устройство

    Някои допуснати грешки при инсталирането на дренаж могат драстично да намалят ефективността на оттичането на вода. Тук са основните.

    Свързване на отпадни води към отводняване

    Понякога бурите от канализационната тръба са свързани с дренаж, което е груба грешка. При нормална работа дренажните тръби вземат влагата от почвата и я отвеждат до мястото за изхвърляне. Ако свържете тръбопроводите за отпадни води към отводняването, водата от тях ще започне да тече в почвата и ще увеличи насищането на влагата. Това означава, че ще има ефект, противоположен на необходимия.

    Монтаж на дренаж без геотекстил

    Основният проблем при работата на дренажните системи е замазване на канализацията, т.е. натрупване на фин пясък и глина между чакъл и дупки в дренажните тръби. В резултат интензивността на оттичането на вода от почвата е рязко намалена. За да намалите нагъването, използвайте геотекстил, който отделя почвата от съдържанието на окопа. Платът служи като филтър, който не позволява на частиците на почвата да преминат в канализацията. Монтажът на дренажни системи без геотекстил води до факта, че след кратко време дренажът започва да работи неефективно поради натрупване.

    Липса на контролни кладенци

    Необходими са ями за проверка, за да се проверят и промият дренажните тръби, когато са залепени. Дори правилно монтираният дренаж трябва да се мие от време на време с вода под високо налягане. Това се прави чрез кладенци за инспекция. Ако не са инсталирани, дренажът ще дойде да отвори окопите, което ще бъде съизмеримо с инсталирането на новата система.

    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Изсипете избатаИзсипете избата
    Дъжд отводняванеДъжд отводняване
    Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
    Дренажна канализацияДренажна канализация
    Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
    Отводняване на основатаОтводняване на основата
    Дренаж около къщатаДренаж около къщата
    Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
    Стенен монтажСтенен монтаж
    Отводняване на площадката на глинести почвиОтводняване на площадката на глинести почви
    » » Монтаж на дренажна система на обекта
    © 2021 BggeHat.com