Отводняване на площадката на глинести почви

Възможно наводняване на района около къщата по земята и размразена вода е постоянен проблем за някои собственици на частни ферми. Към същата категория заплахи трябва да се припишат и силни валежи, често надхвърлящи средната годишна норма и също така могат да "допринесат за влошаване на качеството на земното покритие. Особено внимание трябва да се обърне на този въпрос на сайтове

, Почвата се състои предимно от глина или loams.

Последното обстоятелство се обяснява с факта, че глина и глинест почвите задържат водата добре, само в малки количества, преминаващи през себе си. В такива условия единственото правилно решение е подреждането на разклонена мрежа от дренажни канали, които осигуряват надеждно оттичане на вода извън нейните граници. Но преди да направите дренажа на парцела на глинеста почва, трябва внимателно да прочетете всички фактори, определящи избора на подходяща система за него Климатизацията.

 Характеристики на глинести почви

Списъкът с отрицателните последици от натрупването на влага върху почви от този тип е даден по-долу:

  1. На първо място, изобилието на влага засяга засадените на сайта растения, чиито корени не получават жизнения кислород за тяхното хранене. Отклоняването на вода от такива зони ще бъде трудно дори в случаите, когато върху глината се образува слой от плодородна почва.
  2. Освен това натрупването на влага в почвата ви лишава от нормалното местообитание и работи върху него, постепенно превръщайки глинестата почва в блатисти терени.
  3. Освен това при закъснения във водата се увеличава рискът от заливане на основите на селска къща с последващо замразяване през зимата. В този случай дори най-доброто качество на хидроизолацията няма да предпази основата на къщата от унищожение, тъй като самата тя може да страда от замръзнала влага. Поради тази причина подземно дрениране върху глинести почви се счита за задължително.

Подготвителни дейности

Преди началото на дренажните работи е необходимо внимателно да се извърши проучване му и в процеса на такова проучване, следва да се обърне специално внимание на следните въпроси:

- Изследване на качеството и структурата приземен (в нашия случай това е наличието на глинени слоеве, които не преминават през водата и тяхната дълбочина);

- Идентификация на източник на повишена влага (подземни води или чести сезонни валежи);

- избор на типа дренажна система, подходяща за вашите условия или интегрирано решение;

- изготвяне на план или дренажни схеми, който определя реда на окопите, както и водосборни и инспекционни кладенци. Освен това тази схема трябва да посочва дълбочината дренаж почвата, размера на всички компоненти на системата, както и относителната им пристрастност.

подземно водочерпене

След завършването на подготвителната работа можете безопасно да пристъпите към основните работи. Въпреки това, преди да извършите дренажа на площадката със собствените си ръце върху глинести почви - препоръчваме ви да се запознаете с видовете дренажни системи, използвани върху почвите от този тип.

Видове и приспособление водоотвеждащи системи

Преди да направите дренаж на парцела върху глинеста почва, трябва да знаете, че в разглеждания случай той може да бъде повърхностно, дълбоко или многослойно.

Допълнителна информация: Понякога с цел подобряване на ефективността дренаж Прилага се всеобхватен подход, включващ комбинация от няколко от тези методи за дехидратиране на обекта.

Помислете за всеки от горните методи за дрениране по-подробно.

Повърхностно дрениране

повърхностния дренаж в глинести почви

Повърхностният дренаж на площадката върху глинести почви със собствените си ръце предполага само леко задълбочаване в почвата и най-често се използва в райони с малка природна пристрастност. В същото време водата се отстранява по цялата разклонена мрежа от канали почти от гравитацията.

Също така отбелязваме това повърхностен дренаж могат да бъдат положени и на абсолютно плоски платформи, а именно:

- по пътеките;

- по периметъра на основата на капиталовите структури и около ливадите;

- близо до местата за отдих и на подобни места.

Пример за подреждане на повърхностния дренаж е инсталирането на площадка с глинен слой от разклонена мрежа от дренажни тарелки. В този случай влагата, която се отклонява през бетонните (пластмасови) канали, се събира в специални кладенци и след това се използва или за предназначението си, или отива на мястото на предназначеното му изхвърляне.

Системи за дълбоко отводняване

дълбоко дрениране в дълбоки почви

Ако е необходимо да се отдели голямо количество вода от обекта, т.нар дълбоко дрениране. Това е дълбоко копаене земя Системата на окопите с отдалечените разположени в тях тръби, свързани с кладенеца. Като правило, такава система се изпълнява под формата на няколко основни канала с дълбочина от около 1,2 м и ширина от 50 см, разположени по посока на водосбора. В тези канали се подава цяла мрежа от помощни водосбори или окопи с по-малки размери, които събират седименти от целия обект. Един от най-важните параметри на дълбоко оттичане в глина е допустим разстоянието между неговите елементи (канализация), при обикновени условия не повече от 11 метра.



Обърнете внимание: Точната стойност на този параметър се избира в зависимост от качеството на почвата и дълбочината на изкопа.

Резервоар за отводняване

Този тип дренаж е един вид дълбоко дрениране, тъй като всички негови елементи са разположени на значителна дълбочина. Като правило, то се прилага в случаите, когато има нужда от отклоняване на вода, която постоянно се натрупва около основата, разположена на мястото на конструкцията.

Дренажът на резервоара е разположен директно по основата на основата на конструкцията и е погребан под нивото на петата му. Системата включва разклонена мрежа от специални канавки със слой от натрошен камък, през която водата се отклонява в перфорирани тръбни канали (около периметъра на сградата). Ето защо размерът на такава мрежа като правило надхвърля размерите на самата фондация.

Подготвителни операции

Преди да започнете тези работи, първо трябва да се притеснявате за подготовката на следващото работно средство:

-няколко лопата за изкопаване на окопите;

- нивото на сградата, използвано за формиране на желания ъгъл на наклон на дъното им;

- ръчно устройство (количка) за доставка на материали до работното място и износ на земя;

- инструменти за рязане и пробиване - за рязане и обработка на пластмасови тръби;

Маркиране на линията.

Освен това ще трябва да закупите предварително следния строителен материал:

- Геотекстил, използван за филтриране на водата, постъпваща в дренажната система;

- определено количество развалини и пясък, предназначени да поберат възглавницата;

- пластмасови или бетонни канали, осигуряващи подготовка на повърхностния дренаж;

- набор от перфорирани пластмасови тръбни заготовки с диаметър от порядъка на 100-110 mm, използвани за дълбоко отводняване;

- набор от докинг елементи;

- Готови сондажи или компоненти за тяхното сглобяване.

Редът на подреждане на дренаж в глина

Работата по подреждането на дренажните канали в глината ще се разглежда като се използва примерът на вече познатия дренаж на резервоара, който трябва да бъде подготвен преди основаването на основата. Редът на извършената работа в този случай може да бъде представен, както следва:

- Първо, маркиране на района за дренаж на дълбоки резервоари, чиято площ е планирана по периметъра на бъдещата фондация;

- след това окопите се изкопават на маркирани места, чието дъно е направено най-малко 20 см под нивото на петата;

Обърнете внимание: Почвеният слой на тези места се отстранява до достатъчна ширина, за да се осигури основата на основата с регулиране за дренаж.

- след това получената яма дъното е запълнена с натрошен камък слой с дебелина от порядъка на 15-20 см, а на външната си страна периметър подредени пластмасови перфорирани тръбни елемента, с геотекстил обвивка. С това натрупване под основите на влага ще проникне през отворите в тръбните канали след това се изхвърля в дренажи;

- На последния етап от работата в подготвения изкоп е разположена самата фондация, която заедно с тръбите се запълва със земя, предварително изкопана.

В заключение бихме искали да обърнем внимание на факта, че дълбочината на местоположението на дренажни елементи от резервоара трябва да надвишава дълбочината на слоя от глинеста почва, което ще осигури максимална ефективност. Поддръжката на такава система се състои в нейното периодично почистване и едновременно изпомпване на вода от кладенци-колектори. C видео за монтиране на дренаж в глина, можете да намерите в източника по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пръстен отводняванеПръстен отводняване
Дъжд отводняванеДъжд отводняване
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
Правилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къщаПравилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къща
Фондация на глинаФондация на глина
» » Отводняване на площадката на глинести почви
© 2021 BggeHat.com