Правилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къща

Разработването или изкопаването на фундаментни шахти под основата се отнася до нулевия, подготвителен етап на строителството и се извършва съгласно TTK (тип технологична карта) за изкопните работи - ръчно или с багер

.

Готови ями за основа с изливане от развалини

Готови ями за основа с изливане от развалини

Ямата е вдлъбнатина на почвения масив. С помощта на земята, фондацията е напълнена и територията е планирана. Възможно е също така да се изнася извън строителната площадка със специално оборудване.

Методи за изкопни работи (изкопаване, отстраняване, запълване на почвата)

Методите, които се използват за разработването на канаваните, зависят от дизайна и дълбочина на изливане на основата, както и необходимостта от използване на подкрепа. Ако плановете за издигане на плитка основа, разкопаването на окопите се развива ръчно.

При частна вградена конструкция е подходящ багерът на багер, който може да изкопае обема на земята за едно движение - 0,25-0,65 m3. Останки от почва, недостигът й се извършва ръчно.

За да използва земята от канавки, тя организира отстраняването или запълването му в кухини около мазето. Дълбочината на канавки в присъствието на подземни води трябва да бъде равна на:

  • 1 м на пясъчни площи;
  • 1,25 м върху пясъчни глинести почви;
  • 1,5 м - върху глина и глинеста почва;
  • 2,0 м - върху блатните масиви.

Ако няма начин да се следват тези показатели, е необходимо да се укрепят стените на разкопките. За тази цел се използват склонове и подпори. Вдлъбнатината е защитена от склоновете по склоновете.

Процесът на изкопаване на фундаментна яма

Процесът на изкопаване на фундаментна яма

За укрепване на склоновете се прилага следната технология:

  • разделителна система (дюбели или тръби се използват като опора);
  • метод на карбуризиране.

Ако се извършват изкопни работи в фундаментни шахти за различни дълбочини на фундамента, тогава се използва изкопни работи на ръчни или ръчни багери. Важно е да се придържате към съотношението на височината на ръба към дължината му 1: 2 (свързани почвени масиви) или 1: 3 (несвързани пръстчета).

През зимата изкопните работи на земната маса се извършват с предварителното разхлабване. Използвани сондажи, сферични чукове или клинове. Без разхлабване, лопатата може да работи.

Ако слоят за замръзване е равен на 25 см, използва се обемът на кофата - 0,5-0,8 м3, ако слоят на замръзване е 40 см, тогава обемът на лопатата е 1 м3. Запълването на почвата в зимно време се извършва само чрез размразяване на земята. Позволени са само 15 замразени бучки за целия обем на почвата. Ако през зимата се пробиват фундаментните шахти, се вземат мерки за защита на отворите от замръзване.

На документацията: какъв е актът на свидетелстване на разкопките?

Проучването се извършва за всеки ръчно проектиран багер или багер. В резултат на изпълнението му, клиентът за изкопни работи получава акт в четири екземпляра, което показва, че камъните са подходящи за започване на строителството.

Изкопаване на разкопките

Изкопаване на разкопките

Извършва изпит и издава акт на специална комисия, която включва представител на клиента. По време на проверката на конфискацията комисията стига до заключението дали показателите на разработените почви съответстват на показателите, определени от предишни геоложки проучвания.



Сертификатът за изкопни работи трябва да бъде предаден на едно копие на изпълнителя, организацията, извършила оползотворяването, както и на представителите на геотехническия надзор. Проучването включва следните етапи:

  1. Заминаване до обекта на геоложка инженер, за да опише почвите, които са отворили сондажа.
  2. Жлебът се измерва, за да се определи дали схемата за изкопни работи съответства на определените параметри в проектната документация.
  3. Изготвя се доклад за инспекцията, който описва характеристиките на почвата, съдържанието на вода в нея, анализът на изкопните работи (сравнява се проектът и действителният обем).

За да бъде сертификатът надежден, е необходимо да изсъхне повърхността му, преди да извършите проучване на изкопа. Ако съдържанието на влага е критично, може да е необходимо да изпомпите вода и допълнителни опори.

Действието е важно в града, където пробиването на нова фундаментна яма може да доведе до техногенна катастрофа, дължаща се на изобилието от комуникации в сушата. Също така може да възникне запълване на насипни наземни маси.

Технология за изкопни работи

За да се извърши изкопни работи, изкопни работи трябва да се извършват в съответствие с TTC. Типичната технологична карта помага да се изчисли оптималният обем на изкопни работи, да се идентифицира необходимостта от поддръжка и склонове. Между другото, TTK определя техники за безопасност, които изискват разкопки и запълване. Според ТТС изкопните работи включват следните етапи:

  1. Подготовка на процеса.
  2. Незабавно копаене на ями:
  • определяне на размера на разкопките (изчислява се количеството работа);
  • разработване на земни маси на ръка или багер (изкопаване, отстраняване, запълване на земя);
  • изпомпване на вода;
  • модифицирайте обекта ръчно.

Изискването за TTK е:

  • задължително заграждане на площадката;
  • изчистване на територията на боклук и храсти;
  • вертикално разделяне на площта и отводняване на повърхностните води;
  • отстраняване на горната почвена топка;
  • Подреждане на санитарно-хигиенната зона и водната система за почистване на колелата на превозните средства при напускане на строителната площадка, когато земята се изнася.

Технологичната карта показва, че ширината на жлеба трябва да бъде достатъчно голяма, за да се движи строителното оборудване. Работниците трябва да се движат в синусите с ширина най-малко 1 м. За тяхната безопасност се оформят опори.

Технологията на укрепването на насипа трябва да се регулира от правилото, че на височина повече от 5 m, наклонът им не е повече от 80 °. Според ТТК през зимата максималната височина на вертикалната стена на изкоп не може да бъде повече от 2 метра, ако температурата на въздуха достигне минус 2 градуса.

В ТТК се посочва, че стадият на изкопни работи включва такива дейности като развитие на почвата, натоварване в транспорта и износа. За подреждането на окопите се използва един багер багер. Освен това, машините се изискват за периода на работа със земята, извършването на износа или ударването й на територията на обекта. Типична карта описва мокри почви, като тези, разположени под или над нивото на подпочвените води на разстояние от капилярното издигане:

  • до 0.5 м - за песъчливи почви;
  • до 1 м - за глинести.

Изкопаване на изкопни работи (видео)

Отводняване на водата от изкопни работи

Картата на разкопките потвърждава, че може да е необходимо дрениране при отводняване на повърхностните води и понижаване на нивото на земята преди изкопаване на фундаментна яма. Повърхностни води могат да се появят на строителната площадка от два източника: съседни райони и валежи. В първия вариант е необходимо да се оборудва с дренаж на планината за тяхното прихващане. Размерът му трябва да бъде поне 0,5 × 0,5 м.

Когато мястото е силно напоявано, изтичането на вода е подредено под формата на дренажна система, един от двата вида: отворен и затворен. Първата е ефективна, когато водата падне до дълбочина 0,4 м. За да направите това, трябва да копаете дълбочина на прореза от 0,7 м и на дъното й да има чакъл или пясък.

Затвореният дренаж е изтичане на вода с наклон настрани. Перфорираните тръби могат да бъдат поставени на дъното. При незначителен приток на вода, отводняването им ще им помогне.

Картата разкрива отворения тип отводняване по този начин: подземните води текат през склоновете и дъното на ямата. В края им, трябва да копаят канавки и разкопки - ямка, където течността се отстранява от помпи. Използването на помпи може да изпомпва дори голямо количество вода за кратко време.

Най-ефективната технология за намаляване нивото на водата е подземната вода, която включва такива видове:

  • филтър за игли;
  • вакуум;
  • електро.

Първият тип използва изтичане на вода със специална техника, състояща се от стоманени тръби, колектор за събиране на водни маси, помпа. Методът е ефективен в пясъчни и пясъчно-тежки почви.

Вакуумният метод се осъществява на базата на вакуумни инсталации. Работи в фино-зърнести почви: пясъци, пясъчни глини, почистени почви. Електросмозата е разширена версия на устройството за игла-филтрация. Използва се за понижаване на водното ниво до 5 метра в пясъчни почви.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Всичко, което трябва да знаете за развитието на почвата в багерния багерВсичко, което трябва да знаете за развитието на почвата в багерния багер
Характеристики и технология на основата на основата на яматаХарактеристики и технология на основата на основата на ямата
Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?
Правила за развитие на почвата в окоп или изкопа с багерПравила за развитие на почвата в окоп или изкопа с багер
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Технологията на листово набиване на шахти, както е подредено?Технологията на листово набиване на шахти, както е подредено?
Как и какво да копаем изкопа?Как и какво да копаем изкопа?
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Керемида основаКеремида основа
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
» » Правилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къща
© 2021 BggeHat.com