Отводняването в крайградската зона е най-простият начин

Проектиране на дренаж на крайградската зона

Прекалените атмосферни валежи или наводнения могат да доведат до наводняване на обекта, което да даде. В резултат на това градинските дървета или градината им може да умрат. В допълнение, наличието на излишна влага или слой вода затруднява обиколката около крайградската зона, наводнявайки жилищни и битови помещения. Ако не предприемете мерки, сайтът ще загуби своята привлекателност и жизненост. Това може да се избегне, ако изградим дренажна система във вилната зона със собствените си ръце.

Причини за изграждане на отводняване

Има ситуации, при които площадката с равномерна повърхност и подземните води преминават на дълбочина от 3-3,5 метра. Не е необходимо да се изгражда дренажна система на такъв обект.

Но това е по-скоро изключение. Признаците, че подземните води са на плитка дълбочина, са постоянното наличие на локви в мястото или дългите изсъхвания на земята след дъжд и топене на сняг. За да лесно за да се определи наличието на вода, е необходимо да направите малка депресия в земята около 0,5 метра и да я оставите за един ден. Ако кухината е пълна с вода, е необходимо да се отцеди областта.

Освен това съществуват задължителни условия, при които се изисква отводняване на обекта:

  1. Висока поява на подземни води.
  2. Земята в селската къща е с високо ниво на глина. Такава земя има ниска производителност.
  3. Мястото е разположено в подножието на хълма или по склоновете му.
  4. Теренът се характеризира с висока степен на валежи.

Наличието на поне една от тези точки трябва да причини инсталирането на дренаж.

Видове изтичане на вода

Дренажните системи имат няколко вида. Преди да започнете инсталацията, е необходимо да определите какъв дренаж е необходим:

  1. Surface. Най-простият дренаж не изисква значителни капиталови инвестиции. Изпълнява се в открита форма и е покрита с декоративни елементи. Проектиран да източва вода, която се образува след топене на сняг или дъжд. Често се инсталира на плоски площи. Водата се отвежда към специален контейнер или се отвежда към дренажна система.
  2. Deep. По-скъп тип дренаж. Тръбите, всички компоненти и пълнители на дренажа се полагат в земята до определена дълбочина. Дълбочината на полагане зависи от дълбочината на подземните води. Задължително е да инсталирате одитни ями. Те ще помогнат за почистване на отводняването в крайградската зона и ще наблюдават качеството на работата й. Дълбоката система за отводняване на крайградската зона се установява, ако:

По някаква причина теренът среща трудности при обслужване;

сайтът има глинеста почва;

Подземните води са високи на повърхността;

Парцелът не е равен.

Съвети за монтаж

Преди да започнете работата, трябва да помислите за някои съвети. Те ще ви помогнат при вземането на решение как да извършите дренаж във вашата дача:

  1. Необходимо е да се анализира почвата, да се определи нейният тип, да се определи нивото на преминаване на подпочвените води и да се определи степента на валежите. Резултатът от проучването ще определи вида дренаж на крайградската зона.
  2. Уреждането на градината, разрушаването на цветните лехи и засаждането на градината трябва да се извърши, след като се инсталира дренажната система на къщата.
  3. Преди да започнете работата, трябва да направите дизайна на целия дизайн.

дренаж на място

Проект за дренаж и инструмент

Дренажната система представлява инженерен проект от канавки, тръби и кладенци, разположени в определена зона на терена и свързани помежду си. Основната задача на този проект е да се отцеди мястото от външни атмосферни валежи и подземни води. Ефективността му зависи от правилно изготвен проект, който трябва да включва:

референтни данни за почвата;

общи размери на обекта и структурни елементи;

схема на разположението на дренажните канали;

пунктове за поставяне на кладенци за проверка;

диаграма на вертикалната секция на дренаж в различни участъци с необходимите размери;

дълбочина на дренажната структура;

наклона на системата спрямо горното ниво на земята.

За да разполагате със собствените си ръце за дренаж в дюша, ще ви е необходим следният инструмент:

тръби с диаметър от 5 до 10 см и компоненти за тяхното свързване, съгласно изчислението;

инспекции (инспекции);

чакъл или чакъл;



геотекстил;

инструмент за уплътняване на почвата;

количка за отстраняване на почвата;

лопата;

ниво сграда;

хамала за метал.

Отводнителната тръба може да бъде гофрирана или перфорирана. За да се гарантира, че тръбите не са запушени по време на работа, се използват геотекстили. Той действа като филтър и не допуска глина, глина, други елементи. Този материал увеличава ефективността на системата, но от време на време се нуждае от почистване.

Оборудване за повърхностно дрениране

Този метод на дренаж в крайградската зона е най-простият. При този метод не е необходимо съоръжението да се оборудва с дълбок ров.

За този тип отводняване е необходимо:

според проекта, да се направят дренажни канали. Основните са често оборудвани в краищата на парцела, а не основните, свързват местата, където се натрупва течността;

Свързването на канавки от горната точка до точката на събиране на вода трябва да се извършва под ъгъл, съобразен с принципа на съобщаване на съдовете. Препоръчваният наклон е от 0,2 до 1,0 см на метър от тръбата;

ров се извършва под формата на трапец с широчина в горната част - 40-50 см, дълбочина - 70 см, ъгълът на наклон на страничните стени 20 до 30 градуса.

Дренажният канал може да бъде запълване или табла.

При запълване на версията се използва голям чакъл, който се запълва до 60-70% от височината на канавката. Над чакълът до най-високото ниво, натрошената креда се изсипва в тебешир. За да се избегне запълването на пълнежа, той е предварително опакован с геотекстил. След това канавката е покрита със земя или покрита с трева.

Системата за тави е по-ефективна и популярна. Той може да бъде пластмаса, бетон или комбиниран.

За такава система е необходимо:

да оборудва канавка с необходимия наклон;

запълнете дъното на канавката с пясък с 8-10 мм и я компактирайте с инструмент за натиск;

лежат в канарите за изкопаване и заснемат за пясък;

за защита от клони, зеленина и други отпадъци, покрийте тавите с грилове.

Повърхностният дренаж е готов за работа.

Дренажно оборудване за дренаж

Този тип дренаж е много трудоемък, тъй като е необходимо да се извършва значителна работа на сушата. Но тя е по-ефективна от повърхностната, особено в случай на неравномерност на земята. Редът на работата е както следва:

  1. Необходимо е да се изкопае отводнителен канал. Тя трябва да има дълбочина 0,6-0,7 метра с глинеста почва и до 1,0 метра с глинеста или пясъчна почва. Наклонът на канавката не трябва да надвишава 30-35 градуса.
  2. Дъното на канавката трябва да бъде напълнено с пясък от 8-10 мм и уплътнено с уплътняващ инструмент.
  3. В долната част на изкопа е необходимо да се поставят геотекстили, така че страните на изкопа да лежат по стените на изкопа.
  4. На тъканта е необходимо да се напълни малък чакъл със слой 0,2-0,25 м.
  5. На него е необходимо да се поставят тръби, така че дупките да са в долната част на тръбите. Инсталираните тръби трябва да се регулират така, че водата в тях да не се задържа.
  6. Изсипете тръба със слой от натрошен камък, така че да е изцяло в него.
  7. След напълване на чакъла, геотекстилите трябва да бъдат увити. Опакованият пълнеж ще бъде защитен от пръст, глина, пясък, пясък.
  8. Според извършените изчисления е необходимо да се инсталират ямки за проверка и да се инсталират дренажни тръби в тях.
  9. В най-ниската точка на крайградския район оборудвайте складовото помещение за събиране на отпадъците, откъдето започнете да излизате от дренажните тръби. Тя може да се изпълнява като обикновен кладенец с диаметър 1,5 m или повече. Изтичането от него може да бъде в канализационна мрежа или в близкото езеро.
  10. След инсталирането на всички дренажни елементи, канавката трябва да бъде покрита със земя и да остане да престои известно време. Това е необходимо, за да потъне земята. Ако е необходимо, можете да излеете земята на необходимото ниво.

заключение

Не е трудно самостоятелно да се оборудва дренажна система. Основното нещо е правилният избор на вида дренажна структура и спазването на реда на нейното инсталиране. Освен това има достатъчно видеоклипове, което показва как да направите правилно отводняването на вашия сайт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете избатаИзсипете избата
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Планиране на територията на парцел в странатаПланиране на територията на парцел в страната
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Как да източим мястото на водата от собствените си ръце, най-добрите начини за спасяванеКак да източим мястото на водата от собствените си ръце, най-добрите начини за спасяване
Стенен монтажСтенен монтаж
Отводняване в обект с високо ниво на подпочвените водиОтводняване в обект с високо ниво на подпочвените води
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
» » Отводняването в крайградската зона е най-простият начин
© 2021 BggeHat.com