Как да източим мястото на водата от собствените си ръце, най-добрите начини за спасяване

Наличието на вода на площадката е незаменимо условие за отглеждане на растения. Но ако има твърде много вода, това също не е добро и може да доведе до сериозни проблеми. В случай на тежка замаяност е спешно да се вземат мерки за източване на водата, защото в противен случай всички засадени култури могат да умрат.

Как да изберем правилния метод?

Изцедете сайта чрез различни методи. Преди да изберете някой от тях, трябва да имате предвид такива точки като:

  • водопропускливост на почвата;
  • формата и размерите на ямата;
  • ниво на водата;
  • времето, за което трябва да се изцеди мястото;
  • присъствие на територията на сгради и съоръжения.

Система за изсушаване

Например, някои градинари организират повърхностен кран. В този случай подземните води ще потекат в дренажните канали през съществуващите склонове и дъното на ямата и след като "отидат" в ямата. Оттам водата ще бъде изпомпана с помпа. В случай на използване на такава система за утаяване на фино-зърнеста почва, чакъл и пясък трябва да се използват за запълване на дренажните ями. Можете също така да организирате система, в която не е необходимо да използвате тръби. За целта се изкопават дълбоки канавки в района, които са напълнени с филтриращ материал, например чакъл или груб пясък. Материалите заспиват на 2-3 слоя, най-важното е да се вземе различна част от надеждността. Необходимо е също да се използва торф, който ще предпази системата от замърсяване.

При оборудването на тръбна вода от тръби е необходимо да се използват полимерни продукти с перфорирана повърхност. Основното е да се поставят дренажите (тръбите) под нивото на замръзване на почвата, така че да не избухват през зимата. Също така по протежение на продуктите правят дупки за събиране на течност. Ако има нужда да се намали масата на подземните води само с три метра, трябва да използвате иглена филтърна система - тя се основава на използването на тръби, в края на което има игли филтри. Той е свързан с помпа и вакуумен колектор.

Организация на изхвърлянето на вода от площадката

Преди проектирането на системата първо трябва да решите точно къде ще изтечем водата. Има няколко опции. Можете да организирате спестовна система. Тази опция може да се нарече идеална за райони, където се наблюдават сезонни колебания в нивото на влажност. Например, по време на мокрия извор, водата ще се натрупа в резервоара, а през лятото, ако е прекалено суха, можете да вземете вода оттам за напояване.

Подземните води ще се натрупват в специален контейнер - той може да бъде оставен на повърхността на земята или погребан в земята. Освен това водата може да се събира в изкуствен резервоар, но това изисква сериозни финансови и трудови разходи. Ако в подземната зона има обща дренажна система, най-добре е да се организира отклонение чрез нея. Когато обектът е заобиколен от свободна и незаето територия, възможно е да се отклони водата там.

Създаване на дренажна система

Ако никой от вариантите не е подходящ, ще трябва да използвате принципа на натрупване. За да направите това, трябва да предадете на дача специален резервоар, който трябва да освободите, докато се натрупвате, като задействате синтезатор. Някои собственици избират комбинираните опции. Например, през пролетното време, водата се натрупва в контейнери и след това се използва за напояване, а през есента се отнема течност, което не е полезно. Най-често, необходимостта от подземно водочерпене се извършва само върху глинести почви, тъй като самите пясъчни почви действат като дренажни системи.

Ръководство стъпка по стъпка за източване на водата в обекта

Ако трябва да организирате традиционна дренажна система, трябва да инвестирате значителна сума пари и усилия. Но ще имате възможност да получите полуавтоматична система: след 2-4 седмици водата ще се натрупа в кладенеца, тъй като тя се натрупва, може да бъде изпомпана в канавка или резервоар. Основното е, че нивото на водата в оборудвания контейнер не надвишава височината на подпочвените води. В противен случай водата просто няма да излезе. Но повечето от собствениците на вили искат да спасят и следователно използват друг начин, който, макар и по-печеливш, но не толкова ефективен. Освен това е необходимо да се изразходва много лична сила при работата на системата.

За да оборудвате такава система, трябва да подготвите следните инструменти:

  • ръчна количка;
  • ножовка;
  • ниво сграда;
  • няколко лопати;
  • трамбовка;
  • тръби;
  • геотекстил;
  • пясък и натрошен камък.

Първо като разкъсате част на изкопа, поставяйки ги в паралел, те трябва да са на разстояние от около 4 метра. Но всичко зависи от плътността на почвата, например, ако почвата е тежка, разстоянието, което трябва да се направи по-малко. След това изберете и инсталирайте дренажна кладенеца. Цялата система трябва да бъде направена с лек наклон към кладенеца - в този случай водата ще се отцеди. Можете да определите нивото, използвайки нивото на сградата. Краищата на окопите, които ще бъдат разположени по-надолу, се свързват помежду си с друг изкоп - той се отвежда към дренажната кладенеца.

Канавка в зоната за оттичане на вода

Ако не можете да организирате тази система директно, ще трябва да оборудвате 2-3 ямки. В дъното на изкопа заспя речен пясък и чакъл (може да го замени с чакъл) е важно, слоят трябва да бъде малка. - около 5 см над жицата г. водосточни тръби, където тя е най-добре да се използват полимерни продукти и дупки. И че дупките не са замърсени, обвийте тръбите с геотекстил. След завършване на полагането на тръби, допълнете изкопа с пясък и чакъл. Основното е да се оборудва всичко, така че самите тръби да не влизат в контакт със земята.

Оборудваме дренажната система



Ако не искате да изградите мащабна система, трябва да обърнете внимание на опита на някои градинари. Те организират точков дренаж на обекта. За целта е необходимо да се направят ями на дълбочина 1,5-2 м на разстояние най-малко 6 м в цялата територия. Запълваме дъното с пясък и чакъл. Изрежете тръбите в геотекстил и ги вмъкнете в дупките, като дъното също трябва да бъде покрито с материал. Основното тук е да вземете тръбата, за да може тя да се постави в дренажна помпа. Широчината на дупката зависи от диаметъра на тръбата - трябва да бъде направена на 10 см по-голяма. Обслужването на такава система ще трябва да се третира най-малко веднъж седмично, изпомпвайки водата.

Някои летни жители използват различен метод - изкопават канавки и окопи, защото е доста лесно да ги оборудват. Необходимо е да се изкопае дълбока дупка в района на около 1 м ширина на повърхността на земята трябва да е около два метра, дъното -. За 0.5 m трябва да се организират такива пътеки в най-ниските точки на парцела .. Въпреки факта, че системата е проста, тя действа много ефикасно, тъй като цялата излишна влага ще се натрупа в тях. Но да се организира система от канавки ще бъде по-трудно.

За неговото подреждане се нуждаете от:

  1. 1. По периметъра на целия обект направете канавки с широчина и дълбочина от около 0,5 м.
  2. 2. Нарежете стените с 20 градуса.
  3. 3. Закрепете стени с дъски или бетонни плочи.
  4. 4. На дъното на канавката лежаха металните палети.
  5. 5. Поставете всмукателния отвор на водата и го занесете с помощта на общ канал за отводняване.

Струва си да се напомни, че в този случай е необходимо да се следи състоянието на направените окопи, за да се разпорежда редовно трева с плевели.

Има и друг тип дренаж - френски. На сайта трябва да създадете подобни канавки и да ги напълните с дренажен слой.

Да разгледаме някои варианти на устройство на системата от такъв тип:

  1. 1. Можете да копаете малък изкоп с изтичане на вода в кладенеца.
  2. 2. Направете канал толкова дълбоко, че достига естествен пясъчен слой - водата ще отиде там.

Системата за отводняване на водата от обекта

Като кладенец имаме яма с широчина и дълбочина около 1,2 м, а кладенецът може да бъде направен отворен или затворен и слой от дренаж на счупени тухли или чакъл трябва да бъде поставен на дъното. Сред предимствата на такава система може да бъде идентифицирано, че не е запушен, "цвят", но с течение на времето ще започне да се запуши с пръст, в която да се отглеждат растения и почистване ще отнеме много време и усилия.

Друг вариант, който се счита за по-скъп, е както следва. Необходимо е да се изгради затворена отводнителна система в страната, която е оборудвана с глинени тръби - те могат да се поставят с рибена кост или в права линия.

Но тук има един нюанс: мястото трябва да е с наклон, необходим за естественото спускане на водата.

Освен това подобна система е идеална, ако е необходимо да се организира отводняването на обект с високо ниво на подпочвените води. Най-често строителството се комбинира с канализации, идващи от къщата. Въпреки това е много трудно да изцеждате зоната от водата със собствените си ръце, като използвате този метод.

Съвети за грижата за дренаж

Ако сте използвали пропиленови тръби за системата, дизайнът може да продължи около 40-50 години с подходяща грижа. Но мелиорацията, оборудвана с използване на канавки и ями, повърхностният дренаж не е дълъг - средният живот е около 5 години, след което системата трябва да бъде напълно актуализирана. Правилната грижа е, както следва:

  1. 1. Забранено е използването на тежки строителни превозни средства в страната, където се полагат канализацията. Ако има нужда, трябва да изградите отделен път на обекта, за да не повредите системата.
  2. 2. Необходимо е редовно да се разхлабва и уплътнява почвата.
  3. 3. Измийте работата под силно налягане от маркуча, което ще сведе до минимум риска от запушване на дупки в земята (2-3 пъти годишно).

В допълнение, е необходимо предварително да се определи идеалната дълбочина на задържане на вода, а вече на този знак да се постави дренаж. Много собственици на земя забравят да източват редовно резервоарите, като отстраняват водата. Поради този подход дренажът скоро ще стане безполезен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
Отводняване в обект с високо ниво на подпочвените водиОтводняване в обект с високо ниво на подпочвените води
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
Как да направите кладенец в страната със собствените си ръцеКак да направите кладенец в страната със собствените си ръце
Колко струва да изтечем около къщата?Колко струва да изтечем около къщата?
Как да организирате изкуствен резервоар на вашия сайтКак да организирате изкуствен резервоар на вашия сайт
Буря канализацияБуря канализация
Как да копаем добреКак да копаем добре
» » Как да източим мястото на водата от собствените си ръце, най-добрите начини за спасяване
© 2021 BggeHat.com