Буря канализация

Не всички са щастливи с сайта. Някой толкова лошо поглъща вода, че при най-малък дъжд около къщите се образуват локви. Някой грях при твърде чести дъждове, а някои просто проявяват огромен интерес да прокарват прилежащите към сградите територии, намалявайки площта на абсорбиращите повърхности. Както и да е, бурите от канализацията са една от онези системи, които трябва да бъдат разположени на някой крайградски обект. Друго нещо е колко сложно ще бъде това.

приспособление

Най-простият вариант включва инсталиране на улуци и тръби, през които водата от покрива се оттича в резервоара за дъждовна вода. Оттам, чрез подземни канализационни тръби, тече гравитационно към резервоарите за съхранение или се спуска към релефа, ако теренът позволява. Такава система често се нарича отводняване. По-сложно в устройството е линейна буря канализационна система, която е колекция от дренажни тарелки, събиращи течност от определена област.

Тава за оттичане на вода

Схема и изчисление

На първия етап е необходимо да се изчисли диаметърът на бурите (или съответните параметри на дренажните улеи - тяхното напречно сечение), достатъчни за изтичане на пиковите водни количества. Говорейки за пикови обеми, имаме предвид максималния обем течност, който може да достигне до нашата интересна територия в единица време. Първо, изчислете тази стойност на Q:

Q = S × q20 × K (l / s), където
S - площ, от която се планира отклоняването на водата,
q20 - максимален интензитет на утаяване, l / s × ha (виж SNiP 2.04.03-85 стр.2.12) -
К е коефициентът, характеризиращ способността на повърхностния материал да абсорбира влага (виж таблицата по-долу или справочна книга)

MaterialK
Покривът е водоустойчив1
асфалт0.95
бетон0.85
Чакъл-битумна0.6
Клей, глинест, пясъчен глинест0,4-0,6
Натрошен камък0.4
пясък0,2-0,4

Като пример изчисляваме Q за района на Москва (q20 = 80 l / s × ha), площ 10 × 10 m покрита с асфалт (K = 0,95).
Площ на територията: 10 × 10 m = 100 m2 или 0,01 ha (припомняме, че 1 хектар = 10000 m2).
Максимален дебит на водата: Q = 0,01 × 80 × 0,95 = 0,76 l / s
Тази стойност ще бъде необходима в бъдеще за изчисляване на оптималните размери на тръбите и ъгъла на наклона им.

Максимален дебит на водата, Q, l / sóДаметър на тръбите, ммМинимален наклон, cm / m.
100150200
0.33.8912.2129.82
0.55.0215.7638.5
17.122.2954.45
1.58.6927.3166.69
210.0331.5377.01

Според нашите данни тръба с диаметър 100 мм, чийто наклон може да бъде само 3 мм на метър, е подходящ за инсталацията. Малко отклонение около диаметъра: за частни сгради най-често се използват тръби с размери 100-110 мм.



Схемата за линейно отводняване

След изчисленията е възможно да се започне изготвянето на приблизителна схема на буря, която трябва да вземе предвид терена и местонахождението на сградите и насажденията. Отводняването по правило е свързано с отводнителни канали и вратите на дъждовната вода - те стават най-високите пунктове в канализационната система.

Пластмасов впръсквач

монтиране

Инсталационните работи се извършват въз основа на наличната схема на подреждане на елементите на бунтовата канализационна система:

  • За да избегнете грешки, инсталирането се извършва от най-високата точка. Това може да бъде вход за вода или отделение за дренажна тава. Те изкопават окопите под тавите или канализационна тръба, през която водата ще бъде отклонена от покрива.
  • Дъното на изкопа е покрито с пясък със слой от 10-20 см, който се уплътнява - получава се пясъчна възглавница. Тук с изчислени наклонени стени или тръби. В последния случай е желателно канализационните тръби да са изолирани или погребани под дълбочината на замръзване на почвата. Табла, монтирани на базата на препоръки на производителите по отношение на характеристиките на техните конструкции.
  • Когато подземната част е готова, можете да продължите с инсталирането на системата за отводняване на покриви. За тази цел е необходимо да се фиксират улуците под определен ъгъл спрямо фунията, свързана към тръбата за източване. Местоположението на последния и наклона на улуците се определят от мястото на монтиране на рейк (или табла).

Отводнително устройство

В сравнение с мерките за отводняване на обекта устройството на уловителя на бури изглежда не толкова сложно. Обръщаме вашето внимание на факта, че в никакъв случай не трябва да комбинирате дренажните и бунтовите системи в едно. Въпреки очевидната икономика, подобен подход напълно ще доведе до нищо на тяхното уреждане: бурята ще насити вече проблематичната почва.

обслужване

Поддръжката на системата се състои в периодичното почистване на тави или филтри, монтирани в резервоарите за дъждовна вода. От тареите, които преди са били отстранени, решетката и натрупаните отломки (най-често листа, трева, камъни) се отстраняват механично (отмита). Приемането на вода след почистване на филтъра се измива с голям обем вода, ако е необходимо, се отстранява долния остатък в улавящия пясък.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Дренажна канализацияДренажна канализация
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?
Осъществяване и инсталиране на улуци или как да се избегне блатото под стените на къщата?Осъществяване и инсталиране на улуци или как да се избегне блатото под стените на къщата?
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
Буря вода отвориБуря вода отвори
Как да направите канализация в частна и селска къщаКак да направите канализация в частна и селска къща
Изцедете парцелаИзцедете парцела
» » Буря канализация
© 2021 BggeHat.com