Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?

Когато започнат дългите дъждове, водата, която се натрупва на парцела, придава почвата, но почвата бързо се насища с влага и се образуват локви, низините се заливат заедно с растенията. Ако може да се натрупа дъждовна вода, във времето има вероятност земята да плува под сградите или в мазето да бъде наводнена, да не говорим за разрушените площадки. За да избегнете всичко това, трябва да се погрижите предварително да премахнете утаените валежи.

Видове канализационни системи - ние избираме колектори за вода

Името на това инженерно съоръжение е общо за всички структури - дренажната система. Но ето как ще се намира на мястото около къщата - възможностите са възможни. Разграничаване между точка и линейни типове. Характеристиките на устройството им могат да бъдат разбрани от имената. Първият начин за източване на дъждовната вода включва инсталирането на приемни фунии с решетъчни или мрежести уловители с различни отломки. За ефективност всички най-близки повърхности трябва да имат наклон към такава фуния. Вторият тип - се поставя върху определена дължина на решетките над канавката или плитката канавка.

Устройството за буря канализация в частна къща - къде да се постави вода?

Можете също така да изберете метода за организиране на събирателните и изтеглящите елементи на системата. Тя може да бъде заградена мрежа от тръби с голям диаметър с добра пропускателна способност и специални кладенци за проверка. Тази опция е добра, защото е невидима и затова не разваля ландшафтния дизайн на съседната територия. Основният недостатък е, че това ще изисква много разкопки. Можете също така да изградите мрежа от улуци на повърхността, покриваща ги с пръти. Изчертаването по градинските пътеки ще доведе до забележителни водосборки, но те няма да нарушат гледната точка на озеленената територия и е по-лесно да сглобите този тип със собствените си ръце.

Основните норми - какво трябва да знаете за SNiP?

Има определени правила за полагане на система за отводняване против водите, която зависи пряко от диаметъра на тръбите, които купувате, и дълбочината на замръзване на почвата. Така например, ако вземете нагънат дренаж с най-малък диаметър от 110 мм, желателно е да намалите наклона от около 20 мм на метър. Следващият стандартен диаметър на дренажните канали е 150 мм, има висока производителност, така че е достатъчно да се направи наклон само на 10 мм. Всички останали размери, започващи от 200 мм, могат да бъдат положени със спускане на дъното на прореза с 7 мм за всеки работещ метър на тръбата.

Устройството за буря канализация в частна къща - къде да се постави вода?

В този случай е много желателно да се изчисли предварително производителността на вашата дренажна система от изчисляването на количеството на валежите, попадащи един път на квадратен метър от повърхността. За това има специални карти на климата, но е по-лесно да се използват средните статистически данни за всеки регион. След това избраната стойност се замества във формулата за изчисляване на обема (в литри), който трябва да премине дренажа за единица време (за секунда): Q = q20 × F × . тук Q20 - интензивността на валежите, F - повърхностната площ на оттока, от който се събира дъждовна вода, и  - коефициент на покритие за абсорбиране на влага. За да използвате формулата, използвайте следните данни за интензивността на утаяване, като изберете съответната област:

Москва - 80;

Краснодар - 100;

Нижни Новгород - 90;

Самара е 70;

Саратов - 70;

Волгоград - 60;

Ростов на Дон - 90;

Санкт Петербург - 60;

Казан - 80.

След това ние избираме материала на повърхността, от която се планира да събираме вода в канализационната канализация в една или друга секция и използваме съответния коефициент във формулата:

Покрив - 1;

Асфалтобетонни покрития - 0,95;

Цимент-бетонни покрития - 0,85;

Натрошени покрития - 0,25-0,6;

Чакъл покрития - 0,15-0,3;



Тревната площ, в зависимост от почвата, е 0,05-0,35.

Остава само да се изчисли площта, с която е необходимо да се отклоняват валежите, които попадат върху нея. Независимо дали става въпрос за покрив или пътека близо до къщата, формата е най-често правоъгълна и изчисленията няма да отнемат много време. Сега заменете всички числови стойности във формулата и разберете колко литра в секунда трябва да минете през дренажната тръба.

Елементи на водните течения - проектант за канализация

Независимо кои части от бурята са направени дренажна система, обикновено е типично. Използват се специални блокове, дюзи и свързващи елементи, подобно на фитингите за водопроводи. Всички тези компоненти са разделени на три групи, всяка от които има специфична цел:

  • за събиране на вода, топене и дъжд, от покриви, пътеки, тревни площи;
  • Да се ​​отклони водата от къщата и пътеките;
  • за натрупване и използване при напояване на дъжд и стопилка.

Събиране на вода от водата

Част от системата е монтирана на покрива и стените на къщата. Покрай стрехите се прикрепят улуци, в които валежите падат, падайки по склоновете. По-нататък по водата водата попада в специални фунии, сглобени или изчерпани, към които са свързани вертикални дренажни тръби. Ако е необходимо, тази конструкция използва тройници за свързване на допълнителни маркучи, както и коляно за промяна на посоката на потока. В долната част има дренажно коляно, което насочва потока в приемника за бури.

Елементи за отводняване на отводнителната система

За да се предотврати разпространението на утаените валежи над повърхността на земята, се използват специални събирателни и отклоняващи структури. Точковите фунии на приемниците за дъждовна вода са инсталирани под канализационните тръби на къщата, тарелки, покрити с решетка, са разположени близо до верандата. И в двата случая тези елементи вземат само водата, която тече в тях, която след това навлиза в заровени подземни тръби. За да се изгради система за отводняване на повърхността, се използват улуци, които също така могат да поемат излишната влага от повърхността, например от следи. В същото време тези елементи насочват и събраната вода или извън обекта, или в система за пречистване.

Устройството за буря канализация в частна къща - къде да се постави вода?

В зависимост от това дали дъждовната вода е дъжд или вдлъбнатина, същият улуци или тръба се използва съответно като основен елемент. В първия случай почти цялата мрежа минава по протежение на повърхността на площадката, с изключение на водните басейни, а във втората е разположена на дъното на окопите, изкопани и погребани. Също така в повечето случаи в комплекса се използват и двата вида елементи, когато е необходимо да се насочи вода от павираните по трасето и в местната област на улуците в заровени резервоари. Тръбите обикновено са изработени от полипропилен и имат гофрирана външна повърхност с перфорации - най-малките отвори за излизане от влага.

Пречистватели и резервоари в бурите

Ако стопилка и дъждовната вода се насочва чрез канали или тръби извън площадката (без външни канали или стръмни склонове), трябва да се уверите, че устройствата на системата и почистващи препарати, използвани. Буря вода отвори и ниските тави със специални песъчинки камери са свързани към - резервоар, в която връзките изпускателните са разположени по същество над дъното. В долната част на контейнера фините частици се отлагат от суспендираната водна суспензия и чистата вода се насочва към системата през изходните отвори. Необходимо е да се монтира възвратен клапан, така че при преливане на тръбите водата да не излиза на повърхността и да не наводнява района.

Устройството за буря канализация в частна къща - къде да се постави вода?

За разклоняването на мрежата са инсталирани специални тръби и където се сливат четири водни течения, те са свързани под шахтата. Последният може да се инсталира директно над акумулатора, който се нарича колектор или вместо него, в зависимост от интензивността на валежите. Също така, пред акумулаторите се поставят задължителни сифони, които предотвратяват излизането на миризмата от застояла вода. Колекторите като затварящи елементи на бурите са необходими само в случаите, когато валежите и размразените води са много богати. За същите цели можете да инсталирате обичайното септична яма.

В някои случаи се допуска свързването на градината с градинската дренажна система, така че излишната вода да постепенно навлиза в почвата през перфорирани тръби.

Устройство на погребаната система - поредица от работа

На първо място, е необходимо да се изготви план за полагане на дренажни тръби по протежение на парцела, като се вземат предвид засаждането и местоположението на сградите, включително жилищна сграда. Също така, трябва да вземете предвид песните, ако те вече са положени. Между другото, по тях е по-добре да се поставят коритата на повърхностната система, като наклонът на покритието от центъра към ръбовете. По-нататъшни окопи са изкопани. Дълбочината, както вече беше споменато, зависи от дебелината на горния слой на почвата. От това ниво до тръбата, чийто диаметър е по-малък от 500 милиметра, трябва да бъде не по-малък от 30 сантиметра. За по-големи диаметри увеличете дълбочината от долната точка на замръзване на 50 сантиметра. По принцип височината на канавката от ръба до дъното трябва да бъде най-малко 70 сантиметра.

Въпреки това, стартиране на душ устройство канализация в частна къща, трябва също да вземе предвид нивото, на което подземните води се намират от повърхността на почвата. Ако те са твърде високи, е по-добре да направите пропастта плитка, подсилване на дъното с внимателно подложен слой глина и изолиране на тръбата. Освен това, в съответствие с оформлението, рояк от ями за плувници, кладенци и канализационни кладенци. За тръби до 150 мм, разстоянието между ревизиращите шахти не трябва да бъде повече от 35 метра. За водни пътища до 450 милиметра между кладенеца има достатъчно пространство в рамките на 50 метра. Ако се използват тръби до 600 милиметра или повече, разстоянието между бунтовете може да се увеличи до 75 метра.

Желателно е диаметърът на шахтата да бъде не по-малък от 1 метър, за да е по-лесно да се отстранят блокировките в системата.

Всички канавки се копаят в съответствие с гореспоменатия наклон от къщата до мястото на колектора или септичния резервоар или до границата на обекта, където ще бъде разпределена водата, събирана от бурите. На дъното, ако е необходимо, се поставя пясъчна възглавница с дебелина 10 см, след това над уплътнената глина. За да се избегне нагъването на системата, е възможно да се обвиват тръбите с геотекстил по време на полагането. Специални съединения се използват за свързване на отделни части. На кръстовищата на отделни участъци са монтирани уловители на пясък, от които има пряк поток към кладенеца. Цялата разклонена мрежа постепенно се слива в една втулка, която е свързана с колектора или септичния резервоар. След това системата е наводнена с пръст.

Поддръжка на системата - какви са начините за защита?

В студените зимни температури може да падне до ненормално за района, както и замразяване на почвата ще бъде по-дълбока, отколкото обикновено. Но отводнителната система не трябва да се замразява, защото в случай на рязко затопляне ще бъде много по-дълго, за да се разтопи снега. За да предпазите канализацията от замръзване, използвайте изкуствена отоплителна система. За тази цел по време на монтажа се навива специален електрически кабел със саморегулиране. Тази опция е удобна за това, че топлината, прехвърлена към дренажния елемент, ще зависи от външната температура. Колкото повече замръзва почвата, толкова по-силно тръбата се нагрява.

Устройството за буря канализация в частна къща - къде да се постави вода?

След като кабелът често се навива около дренажната втулка, топлоизолацията се поставя на върха. От петна трябва да предпазва геотекстил, обвит от следващия слой. Също така, по време на мразовития ден е възможно да се създаде принудителен воден поток, в който случай ледената кора трябва да се счупи и да се отмие. Това се постига с помощта на помпа, която ще захранва водата на бунтовете под налягане. Същата опция е подходяща и за периодично измиване на системата. Но за да се избегне замърсяване, е препоръчително да се затворят ревизионните шахти с шахти и приемници за дъждовна вода - с чести решетки.

Ако все още възникват препятствия, първо почистете тавите и фунията от улавяне на дъждовната вода. След това трябва да започнете да изследвате дупките на душ и само след внимателно почистване - за да идентифицирате образуваното запушване в тръбите. С система от улуци е по-лесно - просто повдигнете всички решетки, за да определите причината за забавянето на водния поток. Почистване или просто преработване трябва да се направи след всеки силен валеж или след тежко размразяване на снега. За почистване на тръбите на дренажната система се използва конвенционален канализационен кабел.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Наклон на дренажната тръбаНаклон на дренажната тръба
Изсипете избатаИзсипете избата
Дъжд отводняванеДъжд отводняване
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Дренажна канализацияДренажна канализация
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Устройството за изтичане на вода в частната къщаУстройството за изтичане на вода в частната къща
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Събиране на дъждовна водаСъбиране на дъждовна вода
» » Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?
© 2021 BggeHat.com