Събиране на дъждовна вода

През последните години повечето хора са особено загрижени да се преместят от града, от индустриалните центрове. Това не е изненадващо, защото кой не иска да се потопи в света, където въздухът е свеж, много красива зеленина, река и красива гледка. Мегаполис много често притеснява хората с начина им на живот: всеки бърза, коли, центрове.

Поради това популярността на ваканционни жилища извън града се увеличава в големи размери. Ако решите, че е време да напуснете черното пространство на вашия град и да отидете да живеете извън града за природата, тогава определено трябва да се интересувате от един от най-важните проблеми. Проблемът с събирането на вода, в края на краищата, водоснабдяването не винаги е подходящо за живот извън града. В тази статия ще научите как да си набавите питейна и техническа вода далеч от града и от централното водоснабдяване.

Значението на водата в живота на хората

Значението на водата в живота на хората

Както всеки знае, човек има седемдесет процента вода. Възрастният човек на ден се нуждае от два литра вода и това е само за консумация вътре. А личната хигиена, поливането на градината, готвенето? При тези опции всеки човек се нуждае от около 150 литра течаща вода. Водата е много важна в живота, независимо дали човек живее в града или в дачата и това е научно доказано. Централното водоснабдяване не се препоръчва в крайградските зони, тъй като има много висок риск тръбите да се влошат. А през зимата те могат да избухнат изобщо, което ще създаде още повече проблеми за техния господар.

Техническата вода, т.е. водата, използвана за битови нужди, може да бъде получена от различни източници, като например валежи, водни тела, които са близо, вода, която е под земята.

Водата от езерата и реките се събира благодарение на дъжд и други валежи. Използването на подземните води не е много ефективно, тъй като те бързо се замърсяват, ако има близка или подобна яма с боклук. Ето защо, по-нататък ще разгледаме събирането на дъждовна вода от покрива на къщата.

Система за събиране на дъждовна вода в селска къща

Система за събиране на дъждовна вода в селска къща

Всъщност, дъждовната вода и най-общо валежите са най-меките, за разлика от тези, които се срещат в централното водоснабдяване. В дъждовната вода е много малко количество киселини, то е запълнено с голямо количество чист кислород. Благодарение на това всички растения, които се развиват поради дъждовната вода, растат по-бързо и по-качествено. Но заслужава да се отбележи, че в дъждовната вода могат да се съдържат лоши вещества, които се стичат от въздуха, замърсени заради различни предприятия, фабрики, коли и други подобни. Потърсете дали има такива растения в най-близкото разстояние от лятното ви пребиваване.

Най-сигурното място в този брой, което е най-отдалечено от самия град. Основният недостатък на събирането на дъждовна вода е, че валежите се появяват неправилно, което може да ви остави без вода за няколко дни или дори седмици. В този случай можете да използвате специална закупена вода. Най-опростените контейнери за събиране на дъждовна вода са бъчви и различни корита. Те се монтират под изпускателните тръби от покривите.

Обаче, струва си да се разбере, че събраната вода няма да е достатъчна за голям брой дни, тъй като обемът на тези резервоари не е твърде голям. Най-добре е да отделите много време, но да инсталирате система, която не само ще събере нужното количество вода, но и ще я предостави на своя собственик.

Как да събираме дъждовна вода от покрив

Ако решите да изберете такъв начин за събиране на дъждовна вода, като събиране на дъждовна вода от покрива, трябва да обърнете внимание на състоянието и материала, от който е направен покривът.

Първо, ние не препоръчваме събирането на вода от покрив, който е покрит с бръснене на азбест или има елементи, състоящи се от олово или мед. Ако консумирате вода, събрана от такъв покрив, вероятността от заболяване на белите дробове се увеличава на три, само поради медта и оловото увеличава вероятността от заболяване на нервната система. Когато тече там, водата на кристално ниво събира азбестовите влакна, които причиняват тези заболявания. Също така не се препоръчва напояване на растения с такава вода, тъй като медта и оловото влошават растежа на растенията, убиват ги. Вашият покрив трябва да бъде с наклон, равен на около десет градуса.

Благодарение на този ъгъл цялата дъждовна вода ще изтече в тръбата, като няма да остане локва на покрива. Ако ъгълът е по-малък, водата, която не може да се източи във водопровода, ще остане там до следващото утаяване и през това време може да се замърси или напълно да се влоши.



При следващото утаяване тя се смесва с чистата, като по този начин силно замърсява, причинявайки и увеличавайки растежа на всички видове вредни микроорганизми и водорасли.

На второ място, е необходимо да се обърне внимание не само на самия покрив, но и на състоянието на тръбите, на които се планира дренаж на дъждовната вода. Необходимо е да проверите дали материалът съдържа олово, мед или азбест. Както споменахме по-горе, тези материали причиняват много заболявания. Всички останали материали са напълно подходящи и безопасни за нашето тяло, така че не се страхувайте да ги използвате.

Съхранение на водата

За да съберете нужното количество вода за вас, особено ако имате намерение да напоявате градината, се нуждаете от достатъчно голям капацитет. Материалите, които съставят вашия резервоар, трябва да са безопасни за съхраняване на водата за дълъг период от време. Задвижването може да бъде монтирано както над земята, така и погребано в земята. Ако изберете втория вариант, водата ще се съхранява за по-дълго време, защото под земята ще й се даде естествена прохлада, поради която микроорганизмите и различните водорасли ще се размножават много по-бавно. Контейнерите, които обикновено се инсталират в земята, имат много голям размер и капацитет. Не монтирайте резервоара в земята, ако нивото на подпочвените води в местата на пребиваване е много малко. Жлебът трябва да е по-голям от размера на самия резервоар, но не и много. Преди поставянето на резервоара в ямата около 250 мм достатъчно пясък е поставен на дъното му. След установяване на капацитета разстоянието между стените на земята и резервоара също се излива в пясъка на няколко слоя.

Ако валежите са прекалено интензивни, резервоарът ще бъде значително препълнен, над нормата.

За целта е необходимо да се монтират дренажни тръби в канализационната система, което няма да позволи изтичането на вода. Ако валежите не са активни, резервоарът ви в никакъв случай не може да бъде празен или дори да е празен. За безопасността на нейната цялост е необходимо резервоарът да се напълни с обикновен езеро или с всяка друга вода. За да се определи размерът на водата, е необходимо да се постави бяла боя върху резервоара на всеки няколко сантиметра, така че с помощта на фенерчето да се определи до каква степен водата вътре в резервоара се намира. Същият капацитет може да бъде инсталиран в мазето, но си струва да изберете размер, който лесно може да се побере във вашата врата. Възможно е да се свържат помежду си колко капацитет, като се използват пластмасови тръби, които да ги свържат отдолу под резервоарите.

Условия за съхранение на дъждовната вода

Условия за съхранение на дъждовната вода

Ако продължителността на валежите не е наблюдавана, на покрива се образува струпване от прах и прах. За да избегнете замърсяване на водата в задвижването, възможно е да отделите тръбата от резервоара за първите няколко минути на дъжд, така че мръсната вода да се слива и да не попадне в акумулатора. Най-подходящото време за това е 30 минути от началото на дъжд. Когато течащата вода е чиста, ще бъде възможно връщането на тръбата на мястото, така че резервоарът да започне да се пълни. За да се гарантира, че по време на дъждовете големият отломки, понесен на покрива от вятъра "клони, листа и т.н.", се монтират специални филтри върху ваната, тръбата и входа на самия резервоар. Решетките не трябва да са с диаметър повече от 0,2 mm.

Запушеният филтър ще бъде достатъчно бърз, така че трябва да го почиствате винаги, когато има замърсявания и остатъци. Въпреки факта, че използвате тези филтри, водата ще бъде леко мътен. За да го използвате в ежедневието, трябва да го преминете през още няколко специални филтъра. Или, ако имате достатъчно време, можете да я оставяте да варя, така че всички ненужни вещества да паднат на дъното на резервоара. Но в този случай, ще трябва да почистите дъното и стените на резервоара от мръсотия. Почистването може да се извършва на всеки шест месеца, т.е. веднъж или два пъти годишно. Почистване на резервоара ще трябва да го направите сами, за да се избегнат счупвания от специални почистващи машини.

Водопровод за събирана вода

За да се уверим, че водата, която събрахме, не лежи в резервоара, но ни е служила в живота ни, е необходимо да се произведе работа, която ще помогне на водата да тече директно в къщата. Тъй като в повечето случаи резервоарът е под земята, необходимо е да се постави помпа, която да изпомпва водата и да я премества в къщата. По пътя към къщата, помпата е по-добре да се инсталира на ниски етажи, като сутерен или първи етаж. В тези случаи ще има икономия на енергия, тъй като по-ниският път от резервоара към къщата ще бъде по-кратък. Вливането на вода се извършва само от горния слой. Това означава, че помпата ще плава по водата като поплавък. Това ще намали вероятността много лошите микроорганизми, които се натрупват на дъното и стените на нашия резервоар, да навлязат във водата. Водата, която ще дойде при вас в кранчетата, не може да се консумира вътре в тялото, т.е. не можете да я пиете и да го приготвите. За тази цел е по-добре да се използват специални закупени резервоари с питейна вода.

данни

данни

Който не каже, събирането на дъждовна вода - най-евтиният и лесен вариант за доставяне на вода в селската къща. Тази вода може да се използва за огромни цели. Например, напояване на растенията, строителство, мокро почистване на помещения, измиване в банята, миене. За съжаление, дъждовната вода не се препоръчва за използване в храната, но ако я преминете през филтри, за тази опция е подходяща. Водата е много чиста и мека, което няма да повреди прането, нито половете, нито растенията. Поради ниското съдържание на соли растенията, които се напояват с дъждовна вода, растат най-интензивно и качествено. Дъждовете на територията на нашата Руска федерация не са необичайни, така че през повечето време ще има вода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Плюсове за живот извън градаПлюсове за живот извън града
Изграждане на къщаИзграждане на къща
Изграждане на селски къщи от вековеИзграждане на селски къщи от векове
Оценете за студена водаОценете за студена вода
Пазарът на недвижими имоти на голям градПазарът на недвижими имоти на голям град
Как да се изгради къща в страната?Как да се изгради къща в страната?
Вила 7x7Вила 7x7
Строителство на къщи, вилиСтроителство на къщи, вили
Как да изберем апартамент, съвети, които няма да ви позволят да направите грешкаКак да изберем апартамент, съвети, които няма да ви позволят да направите грешка
» » Събиране на дъждовна вода
© 2021 BggeHat.com