Осъществяване и инсталиране на улуци или как да се избегне блатото под стените на къщата?

Дъждовната вода може да бъде изведена от мазето само по един начин - чрез канализацията. Тази проста система не е трудно да се направи и да се инсталирате. За да направите това, просто трябва да се запознаете с принципите на нейната операция и технология за редактиране - всичко това е описано подробно в тази статия.

Как функционира дренажната система?

Принципът на действие на дренажната система е съвсем прост: по протежение на периметъра на покрива има улуци (водоприемници), в които тече дъждовна вода от стълбовете. Тъй като коритата са инсталирани под лек наклон, водата тече надолу в фунията, свързана към каналите. Последните пренасочват вода към слепите или към бурите. По правило в ъглите на къщата се монтират дренажни тръби. Ако склоновете са големи и разположени под остър ъгъл, за да предотвратите преливане на водата през стените на улуците, инсталирайте допълнителни изпускателни тръби.

Описаната дренажна система е подходяща само за стръмни покриви. Ако покривът е плосък, водните приемници около него нямат смисъл, така че се използва вътрешен дренаж. Принципът на работата му е, че водата, натрупана върху плосък покрив, попада във фунията, свързана с дренажната тръба. За това покривът е направен с лек наклон към фунията. Отворът за улуци е разположен вътре в сградата и е изпълнен със същите изисквания като конвенционалната канализационна тръба. В някои стари жилищни сгради, дренажът се комбинира с канализация.

Система за отводняване на покрива

Система за отводняване на покрива

Проектът първо - започнете с изчисления

Преди да започнете да изтичате, е необходимо да изготвите проект. За да направите това, първо трябва да изпълните следните действия:

  1. 1. измери дължината на всички стени по периметъра на къщата и тяхната височина;
  2. 2. Изчислете броя на всички вътрешни и външни ъгли, които веднага разпознават необходимия брой ъглови елементи на водните приемници.

Не е необходимо да се съставят чернови. Основното е да се изчисли дължината на водните приемници, като се сумира дължината на всички стени. Към получената стойност добавете 5, тъй като улуците ще бъдат разположени под наклона. След това трябва да се определи диаметърът на водните приемници и дренажните тръби. Размерите зависят от площта на покрива:

  • до 70 m2 - гравюрите могат да имат участък от 75-110 mm и дренажни тръби с размери 50-75 mm;
  • 70-100 м2 - водните приемници трябва да са с диаметър 110-130 мм и отводняване не по-малко от 75-100 мм;
  • се избират повече от 100 м2 канали с диаметър 140-200 мм, а тръбите не са по-малки от 90-160 мм.

Също така бройте броя на улуците. Те се монтират в ъглите на разстояние 10-20 метра една от друга. Всеки канап се състои не само от прави секции от тръби, но и от други елементи - колената, контурите и понякога тройките. Подробности за монтажа на улуци се избират, като се вземат предвид особеностите на фасадата на сградата (нейния релеф).

Производство на канавки - започнете с проекта

Производство на канавки - започнете с проекта

Колкото по-често се намират дъждовните тръби, толкова по-малък е диаметърът на водните приемници. Друг фактор, влияещ върху диаметъра на каналите, е ъгълът на наклона им. Колкото по-голямо е, толкова по-малко вероятно е, че водата ще се излива над краищата. Но имайте предвид, че твърде много пристрастия не може да се направи, в противен случай потокът от вода ще надвиши капацитета на фуниите. Следователно стойностите на наклона и диаметъра трябва да са в рамките на наличните стандарти.

Ние правим улуци сами - препоръки към занаятчиите

Има няколко възможности за производство на улуци. Най-простият и най-евтиният е да се направи системата от канализационни пластмасови тръби, предназначени за външна канализация. Например, за да получите канал, просто трябва да отрежете тръби с диаметър 110 mm на две части. Това може да се извърши с помощта на пишеща машина, намотка или дори на мелница с назъбен диск. За да се присъедините към тези улуци с дренажни тръби, използвайте T-образни тръби с същия диаметър. Горната (хоризонтална) част на чашата се нарязва на две части, което води до корито с разклонена тръба, към която е свързана дренажна тръба.

Каналите, разположени в ъглите, обикновено не се свързват с водоизточници. Ето защо са монтирани фунии, в които вода веднага се слива от два водни приемника, разположени на различни стени. Възможно е да се направят фунии от канализационни тръби с гнездо с диаметър 200 mm. За да свържете фунията с канализацията, трябва да използвате адаптер. Друга необходима подробност са запушалките, които са монтирани на ръбовете на водните приемници, при които няма фунии с улуци. За тези цели е възможно да се използват канални запушалки (капаци) със същия диаметър като тръбите за улуци. За да поставите щепсела върху улея, оставете ръба му кръг, т.е. не нарязвайте наполовина.

Недостатъкът на пластмасовата конструкция е ниската якост на този материал. Особено крехка става в студа, в резултат на което тя често се счупва, когато снегът пада от покрива. Ето защо, канализацията от канализационните тръби не е най-издръжливата. За да предпазите дренажната система от повреда през зимата, трябва да поправите снежната покривка на покрива. Те ще предотвратят снежната лавина от кънки.

Ние правим улуци сами

По-здравите системи са направени от поцинкована стомана, но те са малко по-трудни за правене. Факт е, че за производството на водни приемници е необходимо да се огъват поцинковани листове U-образни със същия радиус. Ако нямате специално оборудване, първо трябва да изрежете листовете до размера на улуците и след това да ги огънете с помощта на тръба или вал с подходящ диаметър. Краищата на улуците трябва да бъдат огънати навън и обвити, в резултат на което ръбовете на джантите ще бъдат гладки и равномерни.

Също така трябва да направите фуния, която се състои от няколко части:

  • стъкло - е част от височината на тръбата от 100 мм и диаметър около 200 мм;
  • Конусът - служи като адаптер между дюзата и стъклото, се прави чрез огъване на поцинкования лист;
  • тръбна връзка за дренаж - е дължина на тръбата от около 10 см, диаметърът трябва да бъде такъв, че тръбната тръба да е плътно вкарана в дренажната тръба.


Тръбите за отводняване са по-целесъобразни да се използват готови поцинковани, например, можете да използвате тези, които се използват за въздуховоди и комини. Производството на метални конструкции отнема повече време и усилия, но този дренаж ще продължи много по-дълго.

Монтаж на системата - ние събираме като дизайнер

За да инсталирате дренажна система, трябва да подготвите следните крепежни елементи:

  • скоби (държачи) за фиксиране на улуци - се инсталират на стъпки от 0,5 м;
  • скоби за фиксиране на дренажни тръби към стената - са инсталирани на стъпки от 1-1,5 м.

Осъществяване и инсталиране на улуци или как да се избегне блатото под стените на къщата?

Работата започва с монтирането на държачи за улуци. Те идват в два типа:

  •  Директно монтирани върху покривната релса, съответно, могат да се използват само в случаите, когато изтичането е инсталирано преди поставянето на покрива;
  •  куки - са закрепени към надвеса на таблото, ако покривът вече е покрит с покривен материал.

Първоначално държачите на ръбовете са монтирани на стената, като се отчита наклон от около 5 мм на метър, т.е. когато дължината на стената е 10 метра капка трябва да напуснат 5 см. Поставете скобите, така че козирката на покрива падна в центъра на канавката. Можете да фиксирате държачите с помощта на самонарезни винтове. Между най-отдалечените канали и след това тегли конеца през това привеждане междинни скоби с стъпки от 0,5 м. Увеличаването на разстоянието не се препоръчва, защото по време на силен дъжд канал може да се повреди.

Ние правим покривът улуци сами

По този начин инсталирайте държачите върху всички стени. Веднага можете да лежите върху държачите на канавката. Ако те са изработени от пластмасови тръби, когато са съединени, плоският край трябва изцяло да лежи върху областта с дюзата. Освен това поставете ставите със силиконов уплътнител. В местата за монтаж на междинни канали са инсталирани Т-образни корита, т.е. с разклонителни тръби за дренажни тръби. Тъй като пластмасовите улуци са достатъчно леки, те трябва да бъдат закрепени към държачите с винтове, които са завити на стъпки от 2 метра. Винаги вкарвайте гумено уплътнение под винта за самобръсначка.

Ако улуците са метални, те не трябва просто да се поставят върху куки, а също така да се поставят на краищата на куките с външен жлеб, т.е. предоставяне на намалена връзка. Освен това можете да фиксирате винтовете, които се завинтват в ръба на улея и ръба на държача. По между си металните улеи се съединяват от край до край. За да запечатате тази връзка под нея, трябва да поставите уплътнител, освен това, самата фуга трябва да се обработва с уплътнител. Като алтернатива на уплътнителя и уплътнителя може да се използва студено заваряване.

При монтажа на ъгловите елементи е необходимо да се оставят компенсационни процепи, така че конструкцията да не се деформира под въздействието на температурното разширение. Разликата трябва да бъде няколко милиметра. Подобно на ставите на улуците, пролуките трябва да бъдат запълнени с уплътнител.

В местата за свързване на улуците с междинните водосточни тръби във водоприемниците изрежете дупките и ги свържете с чашата. Последните могат да се приготвят по същия принцип като платното от пластмаса. Както вече бе споменато по-горе, фунията се използва за източване на водата в ъгловите стълбове, които се намират под улеите. Фунията е фиксирана само на отводнителната тръба, т.е. те обикновено не са прикрепени към стената или към покрива.

Монтаж на улуци, т.е. отводнителните тръби започват с маркировката на стената - задържат се вертикални линии, срещу които се монтират изравнителите. След това върху маркировката скобите се монтират в съответствие с принципа на конвенционалните дюбели - в стената се пробиват отвори и в тях се завинтва пластмасова втулка, в която е завинтена скобата. Разстоянието между стената и ярема трябва да бъде около 5 см, така че стената да не се влага от контакт с дренажа. По време на монтажа на скобите е необходимо да се гарантира, че те са разположени строго перпендикулярни на стената и в една вертикална равнина. Тъй като закрепването на повдигачите не носи голямо натоварване, разстоянието между тях може да се извърши на метър и половина. Освен това скобите трябва да бъдат монтирани в зоните на свързване на тръбите.

Имайте предвид, че скобите не са монтирани под самия покрив, тъй като фунията е на известно разстояние от стената. Следователно, те са прикрепени към нивото на коляното, след което изтичането се оттича от стената и се изпраща до рампата. Освен това е необходимо да оставите разстоянието между тръбата и слепите около 40 см, т.е. Скобите се монтират само до основата. След като монтирате скобите, закрепете тръбите в тях чрез затягане на винтовете. Уверете се, че тръбите са поставени правилно - горната тръба трябва да се носи на дъното, което ще предотврати блокирането. На тръбата, закрепена на стената, се носи коляно, в резултат на което тръбопроводът под ъгъл от 45 градуса се подава под надвеса на покрива. Нивото, на което е настроено коляното зависи от ширината на надвеса.

След това се поставя друго коляно, благодарение на което тръбопроводът отново се изравнява до вертикално положение. Под улеите се поставя фуния на тръбата. На дъното на дренажната тръба се поставя коляно за източване, което изтича водата от стената. Както можете да видите, като цяло инсталирането на дренажна система е проста задача, единственото нещо е правилното изчисляване и внимателно събиране на всички детайли на конструкцията със собствените си ръце. Въпреки това, ако спестите време, а не пари, можете да закупите пълен набор от улуци, включително улуци, тръби и всички други необходими детайли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дъжд отводняванеДъжд отводняване
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Дренажна канализацияДренажна канализация
Отводняване на основатаОтводняване на основата
Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?Устройството за буря канализация в частна къща, където да се постави вода?
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
Стенен монтажСтенен монтаж
» » Осъществяване и инсталиране на улуци или как да се избегне блатото под стените на къщата?
© 2021 BggeHat.com