Отводняване в обект с високо ниво на подпочвените води

Опитът показва, че почти всеки сайт се нуждае от дренаж. Дори една, която се намира на сухо място. Промените идват напълно неочаквано. Движението и сезонните колебания на подземните води, дъждовното лято, големият строеж, който започна след това, също са добра причина за принудителен дренаж. Подземните води са проникване на валежи и повърхностни води в земята, които се натрупват в подземни гънки и пукнатини, те могат да бъдат навсякъде, разположени на различни нива от повърхността. Нивото на подпочвените води (ъглите) може да се определи с помощта на геодезисти или самостоятелно.

Ако не разберете на пръв поглед дали подземните води се намесват или не, трябва да погледнете и да разберете какво е околната среда, какви са растенията и насекомите.
В местата, където нивото на подпочвените води е високо, расте предимно блатни видове растения (хвощ, кон киселец, коприва, папур, бучиниш, върба, елша, тръстика), и зелени сочни и здрави. Някои растения (джинджифил, пелин) показват, че подземните води са на безопасно разстояние. На влажни места има повече комари, комари. Можете да погледнете в кладенеца, ако е така. Ако има много вода, тогава подземните води са близки.
Разбира се, най-добрият и ужасяващ начин е пробиването. Да, това не е евтино. Но ако планирате да построите къща, това е необходимо събитие.

И изобщо се нуждаете от дренаж?

Разбира се, можете да направите без него, но тогава трябва непрекъснато да чакате изненада. И това може да бъде много неприятно.
Подземните води живеят тихо, но могат да направят неща, които са скъпи. Така че основата, или дори цялата къща, може да плува. Рядко, но се случва. Ще има непременно постепенно унищожаване на фондацията.
Някои градинари вярват, че ако няма голяма къща, тогава се отводнявайте за всичко. Но това не е съвсем вярно. И затова ...
• Постоянната, невидима влажност на площадката ще доведе до разпадане на кореновата система на много растения, на които е противопоказано излишъкът от течности. Този процес е бавен и на пръв поглед е почти невидим, но с течение на времето ще забележим как растението отслабва, ще умре, въпреки че в това състояние ще продължи дълго време. На мястото ще има растения, които изобщо не са необходими тук.
• Прекалената вода промива хранителните вещества.
• Поток от мазета, септични ями, домашни хладилници, които са в дълбочина, вече не е проблем, а директна, непланирана загуба на пари и нерви.
Ако ъгълът е по-малък от един метър, а всяка малка (около / повече метра) яма на площадката ще го покаже, тя ще се напълни с вода за два или три дни. В този случай, без отводняване просто не мога да направя. Можете да източите сайта със собствените си ръце, това ще струва евтино.

Ако масата на подпочвените води е висока, е необходим комплекс от мерки за източване. Това е скъпо упражнение. Изсушаването може да се направи умерено, ако цялата или по-голямата част от работата се извършва от собствените си ръце.
Хората се противопоставят на изпита, разбираемо е, не искам да плащам, не е ясно за какво, но това е, докато самите те не разбират същността на проблема. И все пак трябва да сте сигурни какво ниво на ъглите.

Има и друг евтин начин - това е само пробиване. Можете да използвате евтин инструмент - градинска тренировка с разширения. Направете изпитателен кладенец за няколко метра. Дори и при пробиването ще бъде ясно какво ще се извлича почвата. Ако подземните води са близки, почвата ще бъде импрегнирана. Остава да се наблюдава за известно време. Ако не сухо лято, картината ще бъде изтеглена бързо: водата ще се появи на това ниво на пробиване или не. Ако няма течност, тогава сте повече или по-малко късметлия.
Дори и високото ниво на подземните води е проблем, който трябва да бъде решен. Има изход - това е източване на обекта.

Видове дренажи



Дренажът е набор от мерки, насочени към събиране на подземни води и поставянето им извън обекта. Има няколко типа:
Повърхностно дрениране
Дълбоко отводняване.
Комбинацията от повърхност и дълбочина.
Самите имена казват за различията си, всичко е елементарно тук, макар че не е толкова просто с инсталацията. Изкопни работи - това е времеемко, мръсно, неудобно за обитателите. Ето защо дренажът на градината трябва да бъде установен на първия етап от развитието на вилната зона.

Повърхностно дрениране

Има няколко типа: отворен, точков, линеен.

повърхностен дренаж
Отвореният тип е известен от дълго време, той е бил използван от нашите дядовци. Беше достатъчно дълбоко отворени канавки на границата на собствеността. На тях се утаяват, излишната подземна вода. Някои ровове бяха подрязани с дъски, камъни. И на местата, където хората отиваха, канавката беше покрита с дъски от дъски или трупи. Богатите майстори покриват всички места, достъпни за деца с щитове. Недостатъкът на този дренаж е появата на задръстване на водата поради запушване със суха трева, листа, малки камъни, гниеща дъска. Необходимо е да се почиства и коригира всяка година. Тези, които не искат да харчат и сега използват този метод. Оправдано е на местата, където ниската вода е ниска.
Линейният метод е по същество същият като отворения, но тук се използват съвременни материали и технологии. Използва се за изсушаване на площта около къщата. Изкопава се канавка, където са монтирани дренажни тръби (1 00014560) от PVC с наклон за организиране на изтичане на вода в желаната посока. На няколко места е инсталиран капан за пясък (500116320). Канавите са завършени с бетонна смес, така че те не падат и отгоре са покрити със защитни решетки. Те са изработени от пластмаса, но на места, където има голямо натоварване, се използват метални решетки.
Точката на оттичане е подготвена да събира вода в определена точка. Това може да е източване от покрив. На това място е инсталиран приемник за дъждовна вода, изкопан е в почвата, затваря решетката си с щорите. Притокът на вода има тръбен клон в кладенеца. Той има перфориран контейнер за отпадъци, който е лесен за почистване и ще позволи на системата да функционира дълго време.
Повърхностният дренаж ще реши проблема с изсушаването, ако нивото на водата е ниско, на високо ниво, трябва да се инсталира дълбок дренаж.

Дълбоко отводняване

Как да инсталирате дренаж в обект с високо ниво на подпочвените води? Трябва да разработите своя план, той ще улесни работата и ще ви помогне да изчислите колко тръби и компоненти са необходими за цялата система. Това инсталиране на система от дренажни тръби, които се наричат ​​дренажи, те са багажника и спомагателни. Техният диаметър е от 60 до 200 мм.
Поставете канали под нивото на основата на мазето, но винаги с наклон. Честотата на дренажите и тяхната дълбочина на таба зависи от нивото на GW.
1. Изкопайте изкопа по периметъра на градината. Ширината може да бъде произволна, малка, основното е да се работи удобно. Но височината трябва да бъде корелирана със структурата на обекта, тя се определя от нивото на фондацията (или бъдещето или съществуващото).

висока маса подземни води
Ако има много вода, тогава е необходимо да се монтират дренажи не само по периметъра. Обикновено те се поставят с рибена кост от централния багажник до периметъра.
Можете да използвате терена на обекта и да полагате тръбите с естествен наклон, за да източите водата. Ако площадката е равна, тогава наклонът трябва да бъде създаден изкуствено (2-3 см на един метър от тръбата). В голяма площ ще трябва да копаят наоколо за много метри. За да се изключи труден бизнес, кладенците се поставят по-често.
2. В ъглите е необходимо да се оборудват инспекционните кладенци, така че копачът на този сайт трябва да бъде разширен. Тяхната дълбочина също зависи от дълбочината на водните слоеве. Основата трябва да е под нивото на основните канализации.
Когато няма възможност за отклоняване на водата в резервоара, в естествен резервоар, се изгражда водоемна ямка. Компоненти за кладенеца: бетонни или пластмасови конструкции. Водата тук е запазена, тя може да се използва за битови нужди.
3. В долната част на изкопа е поставена възглавница от развалини, която ще премахне деформацията на тръбите и цялата система.
4. Поставете геотекстилното платно, за да се гарантира, че само водата навлиза в тръбите, а пясък, малки камъни и други твърди материали остават извън ядрото. Пренебрегването на този етап ще доведе до разочарование на структурата след няколко години, пясък ще убие тръбите и те могат да бъдат почистени само чрез повторно копаене на целия изкоп.
В продажба има тръби, обвити в геотекстилна плат, тяхната инсталация не създава проблеми.

5. Поставете канализацията, затворете платното. Тръбите за отводняване се използват специално, с отвори за събиране на вода.
6. Напълване на изкопа. Необходимо е да се излее дренажен слой от чакъл, компактен, а след това да го напълни с пясък, да се слой граница.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на дренажаИзчисляване на дренажа
Наклон на дренажната тръбаНаклон на дренажната тръба
Пръстен отводняванеПръстен отводняване
Дренажна канализацияДренажна канализация
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Отводняване на водата от обектаОтводняване на водата от обекта
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
Колко струва да изтечем около къщата?Колко струва да изтечем около къщата?
Септична гумаСептична гума
Изцедете парцелаИзцедете парцела
» » Отводняване в обект с високо ниво на подпочвените води
© 2021 BggeHat.com