Избираме септична яма за лятна резиденция

как да изберем септична яма за лятна резиденцияСептична яма е специално съоръжение, което служи за събиране и третиране на отпадни води от канализационната система. Често се прави под формата на подземна утаителна цистерна, където се утаява канализацията, след което течността преминава в почвата, а останалата част се разлага чрез действието на биоензимни препарати. В момента има много разновидности септични резервоари, които се различават по форма, обем, материал на производство и, разбира се, цена. Тук например можете да прочетете принципа на работа на устройството за септични ями.

Как да се изчисли необходимия обем на септична яма?

Това е доста лесно. При изчисленията на първо място е необходимо да се започне от приблизителната дневна норма на потребление на вода от едно лице, което е равно на 200 литра. Посочената цифра първо се умножава по броя на хората, живеещи в къщата, а след това още три пъти. Полученият резултат ще бъде минималният обем, изискван от септичния резервоар. Трябва да се вземе предвид дали ще се използва редовно или периодично.

Избиране на септична яма в зависимост от обема на отпадъчните води

Най-често в момента могат да се считат следните видове септични ями:

  • еднокамерна;
  • двойна камера;
  • три-камерни профили.

Първият - това е най-простият вариант, който е подходящ за малки къщи, където собствениците идват само от време на време. Такива модели обикновено не са оборудвани с пълна дренажна система за отвеждане на водата, така че изчислената еднокамерна септичен резервоар не е повече от един кубически метър на отпадъчни води на ден.



Дву- и трикамерните септични ями са вече по-здрави, което съответно може да отнеме до 10 или повече 10 кубически метра дренажи на ден. Те са предназначени за вили и къщи, в които хората живеят постоянно и ако е необходимо, могат да бъдат оборудвани със специални механизми за филтриране на отпадни води и отводняване на утаената течност чрез специална дренажна мрежа.

Въпреки това инсталирането на септичен резервоар с абсорбиращо поле е възможно само върху леки пясъчни почви и в случай, че подземните води не се приближават твърде близо. В противен случай е по-добре да се използва запечатан септичен резервоар, направен от водоустойчив полимер, чието пречистване се извършва от специални канализационни машини.

Изборът на септична яма в зависимост от материала на производство

В момента септични резервоари от материали като:

  • бетон;
  • метал;
  • различни полимери.

Първите са най-издръжливите и трайни. Те не са корозионни и следователно могат да служат в продължение на много десетилетия. Малко те имат една - много тегло (в случай на закупуване на готови) и труден производствен процес. Също така, те могат да абсорбират влага, ако в производството на производител на септични резервоари, спестени на специални добавки.

Металните септични резервоари са леки и силни, но тяхната дълготрайност оставя много да се желае. Третият вариант може да се счита за най-добрата алтернатива на първите две. Полимерните септични резервоари са сравнително евтини, издръжливи и удобни за монтаж, но са чувствителни към механични повреди. Също така, по време на монтажа, те се нуждаят от допълнително фиксиране, в противен случай при наводнение или рязко повишаване на нивото на подземните води те могат да бъдат избутани на повърхността.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Септична яма от бетонни пръстениСептична яма от бетонни пръстени
Септични видове и характеристики на термититеСептични видове и характеристики на термитите
Септична ямаСептична яма
Септична ямаСептична яма
Мини септична ямаМини септична яма
Септична акваСептична аква
Септик БялСептик Бял
Септичен анионСептичен анион
Как да изберем септична яма за лятна резиденцияКак да изберем септична яма за лятна резиденция
Септична яма 4Септична яма 4
» » Избираме септична яма за лятна резиденция
© 2021 BggeHat.com