Фондация на глина

Преди да вземете решение за вида на основата, трябва внимателно да проучите почвата, на която ще бъде издигната къщата. Един от най-трудните видове е глинестата почва, тъй като глината е доста причудлив материал и изисква допълнителни разходи.

Какви са глинестите почви?

Какви са глинестите почви?

Дори не се опитвайте сами да определите типа на почвата, в противен случай рискувате силата на бъдещата фондация и къщата като цяло. Факт е, че повечето почви изглеждат много сходни един с друг и истинският им състав може да бъде определен само в специални лаборатории. Но това не означава, че трябва да поръчате инженерна и геоложка работа, да пробивате кладенци, да носите почвата в лабораторията и други подобни. Ако има близки сгради, най-вероятно инженерната и геоложка работа вече е била извършена и всички данни във вашия район са там. Просто трябва да отидете в архива и да купите отчетите, от които се нуждаете.

В глинеста почва, процентът на глина и пясък определя неговия тип, а видът на почвата определя вида на бъдещата основа. Нормативната класификация според процентното съотношение предполага наличието на най-малко три вида: глина, глинеста почва, пясъчна глинеста почва.

Клей или глинеста почва

Съдържанието на глинената фракция е не по-малко от тридесет процента. Клейовете са алуминосиликати с размер на частиците по-малък от 0.001 милиметра. Или просто - седиментна скала, която се образува в дъното на дълбоките води. Основният минерал, който омесва такива малки частици, е фелдшпат, точно с ерозията на водата се образуват пелитични частици, които след това се транспортират от водни потоци, попадат в морето и се установяват на дъното. Съществуват и вторични глини. Те се формират след ерозия на реки от първични глини. Строго погледнато, глината в почвата е второстепенна. Благодарение на тази фина фракция, глината е мощен адсорбент. Ето защо, тя държи водата здраво в нея заради това, което в основната си поява глината винаги е влажна. Но в същото време те са отлични водоустойчиви. Също така, поради влажност, глините са много пластични, което е лошо за основата. Основата на глината с високо ниво на подземните води непременно изисква допълнителни усилия за укрепването й.

глинеста почва. Съдържанието на глинената фракция не надвишава 30%. По-рохкава от предишната версия.

Пясъчен глинен слой. Съдържанието на глинеста фракция е по-малко от 10%. Почти не се използва в основата.

В допълнение към обикновените глини има ледени глини, които се наричат ​​гори. На първо място, характеристика в състава. Ако глините са алуминосиликати, тогава ледът е просто огромен слой прах. Външно, те са подобни на глини, но те са фундаментално различни в своето свойство.

Когато се накисват, глинени пътища, за да се закачат и да се увеличат по размер, тяхната пластичност се издига и те плуват. Лезии напротив - при намокряне много силно утаяване и пляскане, поради което, те категорично са забранени да се използват под основата. За съжаление, на някои места дебелината на горските скали може да надвиши 10-15 метра. В такива случаи тези територии не се изграждат и остават празни. Бъдете внимателни, когато купувате лиценз за използване на земята.

Основата на глината е по-добра

Основата на глината е по-добра

За да определите типа, трябва да знаете:

  • Тип на почвата
  • Влага в почвата.
  • Ниво на подземните води.
  • Нивото на замръзване на почвата.

Не се опитвайте да определяте всички тези параметри сами, това е само за геолози - инженери и лаборатории.

На същата почва е възможно да се построи различен тип фундамент. Това зависи от планираното натоварване на почвата и наличието на сутерен. Във всеки случай, когато планирате големи товари, се използва фундаментна лента с вдлъбнатина.



За да се построи къща използват два основни типа фундамент - лента и плочки, както и техните сортове. Типът лента на фондацията е бюджетен, но също така по-малко надежден. Подходящ е за малки конструкции, за предпочитане от дърво. Основата на плочата е една от най-надеждните. Въз основа на тази основа можете да построите къща от всякакъв мащаб.

В случая на глинести почви, най-често се използва фундамент за плочки. Това е доста скъпо, но на силно глинеста почва всяка друга основа не е подходяща. Основата на плочките е направена под формата на бетонна монолитна плоча, поради което товарът се разпределя равномерно по цялата площ. Глинестите почви често се носят. При наличието на фундамент, тя се деформира заедно с почвата, което предотвратява появата на пукнатини в сградите. Не забравяйте да изсипете пясък с чакъл под бетонната плоча.

Каква е най-добрата основа за къща, изработена от дървен материал на глинена почва? Една отлична възможност за дървени къщи е фондацията, защото е достатъчно надеждна и бюджетна.

Каква е най-добрата основа за къща от газобетон на глинена почва? Бетоновият бетон е лесен материал, за който основата на панделката е идеално подходяща за къща, изработена от дървен материал.

Керемида основа е подходящ и за глинести или пясъчни глинести, ако водата маса не е дълбоко. В този случай, ако нивото на появяване на твърди скали не е дълбоко, купчини са блокирани в тях, така че малка част от тях е над основата отгоре.

Благодарение на това основата върху глината е по-добре фиксирана. За съжаление, ако се използва тази технология, наличието на мазе е невъзможно. Пилотите трябва да бъдат завързани с лента или канал. Първият вариант е приложим за дървени сгради, а вторият - за сгради, изработени от камък или пенобетон.

Деформации на основата. Основните причини, начини за елиминиране и предотвратяване появата на проблем

Основните фактори, които влияят на деформацията на основата, са разделени на външни и вътрешни по отношение на почвата. Външните включват: въздействието на подпочвените и страничните налягания. Вътре - тропотът на почвата.

Потъването. Една от най-често срещаните деформации, които произтичат от ерозията на почвата от подпочвените води. Измиването може да се случи не само под основата, но и на значителна дълбочина от него. Подземните води не текат в пукнатини, пробиват се през пясъчни скали. Те могат да бъдат както циментирани, така и циментирани от естествен цимент. Ако това е просто несертифициран пясък, тогава вероятността за измиване е чудесно и под високо налягане тази област може да потъне.

Странично налягане. Това се случва, когато основата е погребана дълбоко и води до появата на значителни пукнатини както в основата, така и в самата сграда. Изходът е да се изгради основата по такъв начин, че да се разшири нагоре. Благодарение на това натискът отстрани ще бъде минимален.

подуване. Много често срещано явление в районите с вечно замръзване. Благодарение на камшика се появи концепция като "колиба на пилешки крака". В такава зона, за да не се изложи сградата на опасност, всички конструкции са издигнати на краката. Въпреки че това явление може да се наблюдава в райони с общ климат, ако фондацията се намира над нивото на замръзване на почвата. Водата, замръзва, увеличава размера, поради което и почвата се увеличава. Това се нарича пробиване. Този проблем може да бъде решен само с помощта на затопляне на почвата със специални материали. Не пренебрегвайте този фактор, защото това води до появата на големи пукнатини в къщата и постепенното й унищожаване.

Не забравяйте, че за да се определи вида на фондацията, първо трябва да знаете характеристиките на почвата. Тези характеристики се получават изключително с помощта на инженерни и геоложки проучвания и лаборатории. Определенията за вида на почвата, нивото на възникване на подземните води са опасни за силата на бъдещия дизайн.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отводняване на площадката на глинести почвиОтводняване на площадката на глинести почви
Как да направите фондация под къща от разширени глинени блоковеКак да направите фондация под къща от разширени глинени блокове
Изчисляване на основата на лентатаИзчисляване на основата на лентата
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Кофраж, техните типовеКофраж, техните типове
Какви мерки трябва да се вземат, за да се развие замръзналата почва?Какви мерки трябва да се вземат, за да се развие замръзналата почва?
Геология на обекта преди строителствоГеология на обекта преди строителство
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
Как да изградим основа върху глината?Как да изградим основа върху глината?
Фондация под къща от дървоФондация под къща от дърво
» » Фондация на глина
© 2021 BggeHat.com