Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

Неправилно поставената основа може да остави целия гараж да се натрупа, което изисква много пари, време и усилия. За да избегнете подобни проблеми, предлагаме да се запознаете с тази статия, която описва процеса на изграждане на най-често срещаните видове фондации.

Няколко думи за видовете основания

Преди да започнете да изграждате фондацията, трябва да определите нейния дизайн. Основата за гараж може да бъде от следните типове:

  • Колан вдлъбнат - всъщност, е монолитна стена около периметъра на конструкцията, разположена под земята. Дълбочината на такава основа надвишава дълбочината на замръзване на почвата.
  • Коланът е плитък - от предходния се различава по това, че неговата дълбочина обикновено не надвишава 50 см.
  • Плоча - е бетонна плоча, която служи както като основа за стените, така и за пода на гаража.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

Изборът зависи от почвата и дизайна на самия гараж. Ако почвата е глинеста, т.е. puchinisty, основата трябва да бъде плоча или лента вдлъбнати. Ако почвата е пясъчна или глинеста, можете да издигнете плитка, плитка основа, но само ако гаражът е стандартна едноетажна къща. Ако сградата ще има допълнителни стаи на втория етаж, по-добре е да запълните погребаната основа.

Дизайн - първо изграждане на хартия, а след това на строителната площадка

Желателно е да започнете работа с подготовката на проекта. Направете поне една непретенциозна диаграма, показваща размера на структурата. След това изчислете необходимото количество строителни материали. Когато изчислявате базата, разгледайте следните точки:

  • ширината на основата трябва да бъде с 10 до 20 см повече от ширината на стените;
  • Фондацията трябва да се издига на най-малко 20 сантиметра над нивото на земята.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

За да изчислите обема на решение за лента фондация, сгънете общата дължина на стените, след това умножете резултантната стойност по ширината на лентата и дълбочината на основата. Към получената стойност добавете няколко процента от запаса. За да изчислите обема на бетона за основата на плочата, умножете площта на бъдещия гараж до височината на основата (25-30 см).

Имайте предвид, че в допълнение към бетона ще са ви необходими и други материали:

  • Пясък и натрошен камък - около 15-20 от обема на бетона да се създаде възглавница.
  • Арматура или армировъчна мрежа - дължината на надлъжната армировка трябва да бъде приблизително 5 пъти по-голяма от общата дължина на стените. Освен това се нуждаете от напречна армировка, която се поставя на стъпки от около 40 мм. Ако основата е плоча, площта на решетката трябва да съответства на две части на конструкцията, тъй като тя е поставена на два слоя.
  • Рубероид или друг хидроизолационен материал, както и битумен мастик.

Определени с нюансите на основите и количеството материали, можете да направите покупка и да преминете към практическата част.

Правим надеждна "лента" - най-добрият вариант за повечето гаражи

Основата на лентата е най-популярна, така че нека започнем с нея. Така че на първо място трябва да подготвите сайта. Тази процедура се състои в маркиране според дизайна и отстраняването на най-горния вегетативен слой на почвата. Когато правите маркирането, уверете се, че диагоналите на подложките са със същата дължина, т.е. ъглите са равни на 90 градуса - това е много важно, в противен случай структурата ще бъде изкривена.

След това по периметъра на сайта трябва да изкопаете окопите. Ако основата е плитка, тогава, както вече казахме, нейната дълбочина трябва да бъде около 50 см. Ако основата е погребана, дълбочината зависи от района, в който живеете. В централната част на Русия тази цифра е около един и половина метра.

Сега трябва да направите възглавница. Първо, напълнете слой от пясък с дебелина около 200 мм и внимателно натънете. За да направите това по-добре, можете да разлеете вода. Повърхността трябва да бъде подравнена. След това трябва да попълните слой от развалини с дебелина 100 мм и също внимателно да се махнат.

При високо ниво на подпочвените води, т.е. ако те са разположени близо до почвената повърхност, е желателно да се изсуши около периметъра на основата. За да направите това, трябва да изкопаете изкопа около мястото на сантиметри 20 по-дълбоки от основата. В долната част на изкопа, трябва да се геотекстили и след това се изсипва слой от натрошен камък в дебелината на сантиметри 10. На развалините са разположени специални перфорирани тръби. Имайте предвид, че наклонът на тръбите трябва да бъде около сантиметър на метър. Нагоре тръбите са напълнени с натрошен камък и покрити с геотекстил. Отводнителните тръби трябва да бъдат отведени в отводнителния кладенец.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

Следващата стъпка е изграждането на кофража. За нейното производство можете да използвате плочи OSB, шперплат или дъски, устойчиви на влага. Кофражът трябва да се повдига на не по-малко от 20-30 см над нивото на почвата. За да подсилите кофража, използвайте разделители и подпори. След това вътре в кофража е необходимо да се направи подсилен скелет. Състои се от два хоризонтални усилващи колана с дебелина 10 мм. И всеки ремък включва две или дори три успоредни подпори.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

Горните и долните колани са свързани помежду си чрез вертикална армировка с диаметър 6 мм. Имайте предвид, че арматурата трябва да бъде свързана в хоризонтална равнина, както е показано на снимката по-горе. Ако имате машина за заваряване, рамката може да бъде заварена. Ако апаратът не е, армировката трябва да бъде завързана със специална свързваща жица.



Сега сме готови да излеем бетон. Ако гаражът е обикновена едноетажна сграда, можете да използвате бетон M200 (B15). Ако структурата е масивна двуетажна, трябва да използвате бетон M250 (B20). За да се подготви един кубичен метър бетон M200, съставките трябва да се използват в следните пропорции:

  • Портланд цимент М400 - 303 кг;
  • чист пясък от средната фракция - 584 кг;
  • натрошен камък - 1210 кг;
  • вода - 215 литра.

Нека припомним, че в началото към бетоновия миксер се добавят бетон и цимент, след което се добавят вода и развалини. На етапа на наливане на вода можете да добавите пластификатор, който подобрява свойствата на бетона. Съотношението на производителите на пластификатори показва на опаковката.

Ако през зимата се произвеждат бетони, не добавяйте сол и други "фолк" добавки към разтвора. Всички те ще окажат негативно влияние върху силата на бетона. Затова не бъди крещящ и купувай специален антифриз в строителния склад. И още по-добре - изчакайте пролетта и запълнете основата при нормални условия. След това се гарантира, че ще съответства на марката.

Самият процес на пълнене е изключително просто, но тази процедура изисква определени правила:

  • прекъсването между изливането на бетон не трябва да надвишава два часа, в който случай силата на структурата няма да бъде засегната;
  • ако трябва да вземете по-дълга почивка, трябва да бъде най-малко три дни предварително, така че бетонът да има време да се хване;

При процеса на изливане на бетон задължително трябва да се набие, за да се предотврати наличието на въздушни дупки, които намаляват здравината на конструкцията. Повърхността на основата трябва да бъде изравнена в хоризонталната равнина. За да направите това, можете да предупредите маяци под формата на корди. За да изгладите повърхността, използвайте конвенционален маек. След изливане на бетон, всички работи трябва да бъдат спрени в продължение на 28 дни (при нормални условия), докато бетонът няма да спечели реколта. Единственото нещо, през първите няколко дни повърхността на основата трябва да се навлажни, за да се избегне напукване на бетона. Няколко дни по-късно кофражът може да бъде разглобен.

Ако нямате специално оборудване, можете да стъпчете бетона дори със собствените си ръце, например с помощта на държач за лопата или пръчка от армировка. Просто се опитайте да не закачите рамката.

След набор от основи на силата на марката е необходимо да се третира повърхността му с битумен мастик и да се постави покривен материал върху него. Тази мярка ще предотврати капилярното изсмукване на влага от земята до стените.

Запълваме плочата - създаваме най-стабилната основа

Както вече споменахме по-горе, основата на плочата е идеално подходяща за изкопаната почва. В допълнение, основата на плочата е може би единственото правилно решение в случай на изграждане на гараж на нестабилна земя, например в блатисти терени. Процесът на неговото изграждане в много отношения прилича на подреждането на лентата основа, но има някои нюанси. Работата, както обикновено, започва с маркирането на сайта. Тогава целият обект трябва да се задълбочи с 30-40 сантиметра под възглавницата.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

След това трябва да извършите самата възглавница. За да направите това, първо е необходимо да покриете пясъка с слой с дебелина 20-30 см. Както в предишния случай пясъчният слой трябва да бъде внимателно уплътнен. След това напълваме слой от развалини с дебелина 5-10 см. По протежение на периметъра на платформата е необходимо да се инсталира кофраж с височина 300 мм. За подсилване на плочата използвайте специална мрежа от армировка с диаметър 8 mm и клетка 200x200 mm.

Имайте предвид, че първият слой на мрежата не трябва да се полага на земята, а със специални стойки. Ако не го направите, можете да поставите камъни с диаметър няколко сантиметра. Вторият слой на мрежата трябва да бъде разположен на около 150 мм от първия. За да се фиксира решетката в това положение, е необходимо да се инсталират стелажи от армировка, към които мрежата може да бъде заварена или завързана.

След завършване на армировката можете да започнете да изливате кофража с бетон. За да направите това, използвайте същия бетон, както и за основата на лентата. Процедурата е описана по-горе. За изравняване на повърхността е препоръчително да се използва вибрираща замазка, която едновременно сгъстява бетона. Можете да го наемете или дори да поканите специалисти, които сами ще работят по удряне и изравняване.

Основата за гараж е най-ефективната строителна технология

Ако нямате възможност да използвате замазката, можете да изравните повърхността с дълго правило, дъска или устройство за чистачки, което можете да направите сами. В края на запълването работата трябва да бъде спряна. Както и в предишния случай, първите дни са необходими, за да се погрижим за фондацията, т.е. намокрете го с вода. Ако табелата е разположена под горещото слънце, тя трябва да бъде покрита. За тази цел можете да използвате влажна торбичка.

След 28 дни повърхността на бетонната плоча трябва да бъде хидроизолирана с битумен мастик и покривен материал по периметъра. Разбира се, можете да водоустойчивите цялата повърхност на плочата, например, ако се излива отгоре. Тук, всъщност, и всички основни точки, които трябва да знаете, за да направите надеждна основа за гаража.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?
Видове и особености на основите на кокилиВидове и особености на основите на кокили
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Изграждане на основа на автомобилни гумиИзграждане на основа на автомобилни гуми
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Как да започнем изграждането на гаражКак да започнем изграждането на гараж
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Керемида основаКеремида основа
» » Основата за гараж е най-ефективната строителна технология
© 2021 BggeHat.com