Изграждане на основа на автомобилни гуми

Използването на употребявани гуми в строителството, макар и необичайно, но не и ново. Къщите и сградите на основите, изградени върху такава технология, вече са безопасни за години.

Основаване на плочи на гуми

Основаване на плочи на гуми

Този факт, както и лауматорен преглед, кара все по-голям брой любители строители да обърнат внимание на такъв структурен материал.

Плюсове и минуси от използването на гуми

Разбира се, най-важното предимство на гумите е икономическата достъпност. Купете ги на какъвто и да е SRT за стотинка (и дори не вземайте безплатно) не е проблем. Започвайки строителството на лятната къща, беседка или банята на етап бюджетиране, се оказва, че основата е най-скъпата част от строителството. Ето защо икономиите на материала са добре дошли.

В допълнение към достъпността плюсовете включват:

  • хидроизолационни свойства на гумата, така че основата на употребяваните гуми в районите с блатна почва е много практично и надеждно решение;
  • трайност на гумите, т.е. без деструктивното влияние на ултравиолетовите лъчи, гумата може да запази своите свойства в продължение на десетилетия;
  • амортизиращи свойства на гумите, които предотвратяват деформацията на къщата поради движенията на почвата;
  • възможността за изграждане на основата на сградата със собствени ръце, без използването на специално оборудване и оборудване (дори сами).

Основата на гумите, очевидно, няма да замени традиционната за масивна многоетажна сграда. Въпреки това, изграждането на малка крайградска къща, гараж, навес или баня с такава основа не е трудно и практично.

Значителен, макар и леко преувеличен, недостатък е, че каучукът генерира токсични вещества при нагряване. В горещ ден основата на гумите лесно може да се затопли до критична температура.

Стара плевня на основата на гумите

Стара плевня на основата на гумите

Изход от тази ситуация е прилагането на изолационен материал върху повърхността на гумите. Обичайната маслена боя е подходяща. Да, това е допълнителен етап на работа, но е гарантирана пълна сигурност. Освен това не е необходимо да се боядисват всички гуми, а само тези, които са най-податливи на топлина (открити площи, горния ред гуми) са достатъчни.

Появата на гуми също не е конкурентно предимство. Макар че един и същ гараж ще изглежда добре, в други случаи можете да използвате облицовъчни материали. Това ще помогне за по-нататъшното изолиране на каучука и намаляване на концентрацията на вещества, които се отделят във въздуха.

Необходимо оборудване за изграждане на фондация

Изграждането на фундамент на гуми не изисква използването на тежко оборудване, освен за доставка на гуми или насипни материали. За да се изгради собствена база за гараж, сауна, лятната къща, има достатъчно инструменти, които могат да бъдат намерени във всяка дача, а именно:

  • лопатка и рейка - за отстраняване и изравняване на горния слой на почвата;
  • ниво на сградата - да се провери правилното поставяне на гумите;
  • бар или дървена дъска - за изравняване на бетон;
  • бетонов смесител или контейнер за приготвяне на хоросан.


Такъв основен комплект е достатъчно, за да се изгради фундамент със собствени ръце на малка площ, без никакви специални структурни излишъци (под гаража, плевня, беседка, фурна). Ако трябва да се извършат облицовъчните работи или подсилването на фундамента, ще се изисква подходящо средство.

Летен душ на основата на гумите

Летен душ на основата на гумите

За да се спести време и пари, опитни строители се препоръчва да не се наеме бетонобъркачка или чрез приготвяне на разтвора и да закупите на бетон, като се съгласи със строителната фирма за доставката. В съгласувания ден смесителят ще достави разтвора и ще напълни подготвената фундамент с капаци на гумите.

Какви материали ще бъдат необходими за изграждането на фондацията?

В допълнение към гумите е необходимо да се складират с такива материали за самата работа:

  • пясъчна или пясъчно-чакълна смес за уплътняване и изравняване на долния слой, запълване на кухините на гумите, подготовка на разтвора;
  • земята, счупени тухли или стъкло, колкото попълването (важно е да не се използва глинеста почва, която, макар и добре уплътнени, но лесно се ерозира);
  • дъски за изграждане на кофраж (ако не могат да бъдат намерени толкова табла, можете да наемете разглобяем кофраж, много фирми предлагат подобна услуга);
  • рубероид, линолеум, гъст полиетилен като хидроизолационен слой между редове гуми.

Изброените материали са достатъчни, за да създадат малка основа на гуми, гараж или кабини. Ако целта е да се изгради по-солидна и надеждна основа за масивна сграда (например за къща от дървен материал), ще са необходими подсилващи елементи и плочи. В този случай цената на фондацията се увеличава и дори може да бъде сравнена с цената на традиционния вариант на колан или пилот.

Технология на устройството на плочата на гумите

Основата на плочата се характеризира с голяма надеждност и стабилност. Как да направите основата на гумите бързо и с минимални усилия? Алгоритъмът е, както следва:

  • платформата под основата на бъдещата къща или гараж е изчистена, изравнена и гъсто пакетирана (отстраненият горния слой на земята може да бъде използван като подсыпки);
  • Гумите са напълнени с пясък, пръст или друг достъпен, плътен материал, а приблизително 10 от обема трябва да бъдат оставени незаети, което ще позволи да се изравни отока на почвата през зимата;
  • Гумите са поставени на два слоя, с междинен слой хидроизолационен материал между тях (рубероид, линолеум);
  • Пространството между гумите е изпълнено с пясък, пръст, насипен материал;
  • на периметъра е монтиран кофраж от дърво или подвижен кофраж, ъглите на основата могат да бъдат укрепени с метален ъгъл;
  • Бетонът се излива и изравнява.

Такава основа за гараж или селска къща е лесно да се направи от собствените си ръце, и отнема малко време за строителство - няколко дни.

Основаване на гуми (видео)

Основа на колоните върху гумите за автомобили

Този тип фундамент е за предпочитане на места, където са възможни значителни движения на почвата, висока сеизмична активност или екстремни температури (замръзване и размразяване, земята може да потъне тежко).

Оптимално използване като строителни материали на гумите на камиона, те са по-силни и поради по-голямата площ ще осигурят стабилност на конструкцията.

Технологията на произведенията е следната:

  • точка в процес на изграждане се почиства, почвения слой се отстранява (най-малко 30 cm) и силно компактни и се пълни с пясък и чакъл смес;
  • Тъй като се изисква твърда опора, гумите се запълват с бетон;
  • не е задължително, но е желателно допълнително да се монтират и бетон в гумите за закрепване, те ще помогнат за фиксиране на долната корона на сградата твърдо;
  • завършени гуми се поставят по периметъра, в ъглите на бъдещата сграда и в средата на всяка стена (ако основата е многоъгълна - в средата на всяка прави участъка);
  • От получените колони се поставя стълб за рамката за кофраж.

Важно е да поставите всички гуми в хоризонтална равнина, така че да проверите нивото е необходимо след всеки етап. Ако е изградена база за гараж, в който ще има отвор за наблюдение, трябва да оставите мястото, което не е напълнено с гуми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банятаИзборът и технологията за изграждане на фундамент за банята
Практическо решение за производството на гумени плочкиПрактическо решение за производството на гумени плочки
Основата на гумите е по-надеждна база за леки сградиОсновата на гумите е по-надеждна база за леки сгради
Огледалните тавани в банята го правят самиОгледалните тавани в банята го правят сами
Септична гумаСептична гума
Как да изберем висококачествени гуми?Как да изберем висококачествени гуми?
Канадска къща технология печеливша строителствоКанадска къща технология печеливша строителство
Инженеринг в строителствотоИнженеринг в строителството
Избор на гуми за строително оборудванеИзбор на гуми за строително оборудване
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
» » Изграждане на основа на автомобилни гуми
© 2021 BggeHat.com