Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банята

Модерната сауна е лека конструкция, изработена от дървен материал или дървен материал, които могат да стоят на всякакви основи. При избора на база необходимо да се започне от характеристиките на земята на обекта и приложимостта - Над надеждна основа на монолитна плоча или RC пилоти за една малка част от банята до 6 × 6 m просто са ненужни.

Байте върху основата на лентата

Байте върху основата на лентата

В тази статия ще разгледаме оптималните видове основи за баня, ще дадем препоръки за тяхното изчисление и технология за самоуправление. Ще бъдат разгледани подробно колани, колонни, винтови и плочи, както и евтина основа на гуми.

Избор на основата за баня

Избирайки коя фундамент е най-подходяща за вана, трябва да имате предвид три фактора:

  • масови и размерни характеристики на структурата;
  • геоложките условия на площадката - наличието на наклон, вида на почвата и нейната носеща способност, дълбочината на замръзване и нивото на подземните води;
  • бюджет, определен за строителство.

В повечето случаи лента основа под ваната. Различна дълбочина лента основа позволява да се изгради във всички подземни условия - на стабилна основа рационално строителни melkozaglublennoy ленти (дълбочина 30-80 см) в вдигане на почвата - (. Позоваване подметка 20-30 см под дълбочината на почвата замразяване) дълбоко основа лента.

Изграждането на погребана основа обаче е съпроводено със сериозна цена на материалите и в името на икономиката е по-добре да се даде предимство на винтови или колонни основи.

Основа за винт за баня от дървени трупи се състои от стоманени купчини, закрепени с камъче за шлайфане, чиито остриета отварят повърхностния слой на почвата и почиват върху твърда дълбока почва. Предимствата на тези опции са ниска цена, бързо инсталиране време (монтаж на базата под ваната отнема 2-3 дни) и надеждност.

Фино напукана лента за баня

Фино напукана лента за баня

Добър аналог за изграждането на леки сгради (рамки, скелетни панели - площ от 3 × 3 до 6 × 6 м) - бани на колонна основа. За да сложите вана от рамката върху полюсите, почвата на площадката не би трябвало да е склонна към хоризонтални смени, в противен случай рискът от преобръщане на стълбовете е висок. Постове могат да бъдат монолитни (бетонови тръби от азбест) или сглобяеми (от блокове FBS).

В сложни почви - подвижни, сглобени и с ниска плътност, е необходима фундаментна плоча. Това е монолитна конструкция от стоманобетон с дебелина 30-50 см, размерите на които съответстват на площта на сградата. Плочата е надеждна и издръжлива основа за скелет или дървена кабина, но нейната цена е по-висока от другите аналози.

Проста основа за баня, подходяща за леки рамкови конструкции 3 × 3 и 3 × 4 m - база автомобилни гуми. Поставете сградата на такава основа може да бъде в стабилна, не склонни към издухване на почвата. Баня без фундамент може да бъде построена изключително на скалисти площи.

Съберете характеристиките и изчислете основата

Преди да построите фундамент под ваната със собствените си ръце, трябва да изчислите базата и да разберете дали тя ще издържи на сградата при определени условия на земята. Трябва да се определи вида на почвата в обекта (пясъчен, глинест, пясъчен глинен слой) и да се използват нормативните таблици, за да се установи стойността на съпротивлението му с 1 cm2.

След това трябва да изчислим товарите, които ще бъдат прехвърлени от фондацията в почвата. Изчисленията на натоварването се извършват, като се използва следният алгоритъм:

  1. Изчисляване на теглото на сградата - изчислява се отделно и се обобщава теглото на покрива, подовете и стените, като се умножи площта им със специфичното тегло на строителния материал (таблични данни).
  2. Изчисляване на снежните натоварвания - площта на покрива се умножава по теглото на една м2 снежна покривка във вашия регион.
  3. Изчисляване на експлоатационните натоварвания (мебели, фурни, облицовки на стени) - умножете площта на мазето със средно натоварване от 100 кг.
  4. Изчисляване на натоварването на агрегата - обобщаваме получените данни и добавяме граница на безопасност, умножавайки сумата с 1.2.

Остава да се определи основната площ на основата, умножавайки нейния периметър по ширината и изчислявайки натоварването на 1 см2 почва.

Например: стандартната ширината на лентата към стените на трупа - 30 см под зоната на баня от 6 х 6 м (периметър 24 m) площ подкрепа ще бъде - 240 * 30 = 7200 cm2, сграда 3 х 3 - 3600 cm2, вана 3 × 4 - 4200 cm2 и т.н. Сега трябва да разделим общото натоварване върху референтната площ и да сравним резултантната стойност с съпротивлението от 1 см2 почва, ако резултатът надвишава товароносимостта увеличете площта на основата на земята, като добавите ширината на лентата или диаметъра на колоните.

Технология на основата



Като се има предвид въпроса - как да направите основата за баня, ние подчертаваме факта, че подовата плоча на банята трябва да бъде оборудвана с мивка, която се утаява в етапа на изливане на основата.

В стената на основата на лентата е необходимо да се осигури отвор за изходната тръба и етаж се баня - закъснение или циментов под пода, което отклонение в централната част, в която е разположен затворен метална мрежа отцедник. Водата през тръбата се отвежда до хранилището, разположено извън банята на разстояние 2-3 метра.

Фондация за ленти

Фино смляна лента основа -. Оптимално решение за изграждане на дневника област баня от 4 до 6 х 6 х 6 m част ЯМКФ подкрепа намира на дълбочина от 30-50 см, 20-30 см и се образува лента над земята, се използва като капачката ..

Помислете как правилно да попълните основата с баня:

Схемата на основата на лентата

Схемата на основата на лентата

  1. Фондацията се маркира - нейните контури се прехвърлят на площадката, като се използват укрепващи клеми и въжета.
  2. Лопатите изкопават изкопа до дълбочината на лентата плюс 20 см под уплътнението;
  3. В долната част на изкопа се образува слой пясък с дебелина 10 см, върху който има слой от развалини с подобна дебелина. Уплътнението е внимателно уплътнено чрез подсилване.
  4. Извън изкопа, кофражът е инсталиран от дъски с дебелина 1-2 см, което ще формира земната част на колана. Конструкцията е укрепена с колчета и разделители. Изкоп и стените на кофража са покрити с хидроизолационен материал.
  5. Укрепването на основата се осъществява от рамка с две контури, изработена от армировка с диаметър 12-16 mm. Горният и долният колан на основата са свързани с вертикални мостове на стъпки от 40 см. Това е изключително важно Правилно укрепване на ъглите на лентата - рамката трябва да бъде съединена не чрез кръстосано съединение, а от прави пръти, огънати под прав ъгъл.
  6. След като армировката е завършена и монтираната рамка е монтирана в кофража, плитката основа е бетонирана от бетон от клас M200-M300.

Кофражът се демонтира 2 седмици след изливането, след което е възможно да се подготви подовете и да се повдигнат стените на дървената къща. Подът ще трябва да бъде изолиран, за да се предотврати загубата на топлина от банята през пода. Ако направите подово покритие, нагревател (минерална вата, пяна или EPS) се подрежда между лагерите и е облицован с дъски за лице.

Важна изолация от хидроизолация - трябва да е от двете страни, за да покрие PVC мембраната, което предотвратява гниенето на материала под влияние на висока влажност. Хидроизолацията също се побира по горния контур на лентата, върху която се намира мазето на банята.

Изграждане на фундаментна лента (видео)

Основа на колоните

Основата на колоната за банята със собствените си ръце е рационално направена от бетонни тръби, заградени под нивото на замръзване на земята - в този случай рамката ще бъде защитена от подуване. Завързването на стълбовете се извършва с помощта на скара от лента или канал.

Помислете как да попълните основата с вана:

  1. На участъка са маркирани контурите на основата и са посочени точките на монтиране на подпорите.
  2. С помощта на инструмент за ръчно сондиране са създадени ями за монтиране на стълбове (оптималният диаметър на азбестовите тръби е 25-30 см, мазето дълбочина - 2 м).
  3. Тръбите са монтирани в кладенеца, тяхната армировка се извършва с 4 пръчки от армировка от 10-ия диаметър (пръчките са залепени в земята).
  4. Тръбата се пълни с бетон M300 докато сместа бе втвърдява, централната част на колоната се поставя стоманена игла (дължина прът на 40-50 см с резба) закрепване на скара. Фурната трябва да изпъква върху дебелината на решетката и да проникне в бетона не по-малко от 20 см.
  5. Ходовата релса след скара на трегерен профил 15 х 20 см. Лъч се намали размера на частите на чифтосване намали жлеб съединение след това се поставя върху опорната релса. В точките за докинг от полюсите в шината е поставен проходен отвор за щифта и гнездото за кацане под фиксиращата гайка (с помощта на свредло).
Основи на гумите за банята

Основи на гумите за банята

Преди полагането на решетката трябва да се извърши хидроизолация на стълбовете - покривният материал или стъклото са изолирани върху крайната част на колоната.

Основаване на гуми

Технологията за подреждане на бюджетна основа на гуми за малка рамка или къща с лека рамка е изключително проста за изпълнение - няма нужда от подсилване или хидроизолация. За да работите, имате нужда от 10-15 гуми от кола (диаметър 60-70 cm).

Разпределението на гумите е следното - един в ъглите на дървената къща и равномерно, със стъпка от 1 м по периметъра на стените. Първоначално трябва да направите яма за цялата площ на ваната 15-20 см дълбока, да я напълните с развалини, гладка и компактна подложка.

След това маркирайте контурите на дървената къща и колчетата показват местоположението на гумите. Центрирането на гумите по колчетата поставя дъното им в геотекстил и ги запълва с детрит, като не достига 5 см отгоре. Дробилният камък се раздробява и останалото пространство се запълва с циментово-пясъчен разтвор.

За да се предотврати унищожаването на гумите по време на експлоатация поради изгарящото слънце, те трябва да бъдат затворени със стъклен изолатор, след което е възможно да започнете да слагате лентата на долната лента и да повдигнете стените.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Изчисляване на броя на винтовите пилотиИзчисляване на броя на винтовите пилоти
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Как да направите основата за печката в къща и баня?Как да направите основата за печката в къща и баня?
Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?
» » Изборът и технологията за изграждане на фундамент за банята
© 2021 BggeHat.com