Определете оптималната дълбочина на основата

Преди да построите сграда, трябва да изчислите много важни неща. Един от най-важните моменти е основата.

Без основа не може да има сграда, всеки го знае. Изборът на определена проба обаче се определя от различни фактори. Необходимо е не само да се избере типа фондация, но също така е необходимо да се определят нейните проектни особености: размер, армировка на скелета, дълбочина на разполагане и т.н.

Основа на колана

Основа на колана

В тази статия ще говорим за дълбочината на фондацията, ще научим от какво зависи, как да определим нейния оптимален параметър и т.н.

Дълбочината на находището и неговото въздействие върху конструкцията

Преди да определите дълбочината на основата, трябва да разберете защо това обикновено се прави.

И това трябва да се направи поради изключително сериозното влияние и особености на фундаменталните структури, които те имат върху бъдещата сграда.

Както всички знаем, зависи от основата, че ще стане с изграждането в бъдеще. В процес на изграждане фондацията се избира отделно и трябва да отговаря на нейните характеристики.

Лека къща, например, дървена, състояща се от обикновен дървен материал, залепена дървесина и др. и може да стои на лека основа. Въпреки това инсталираме една тежка двуетажна тухлена къща на една и съща светлинна основа и в бъдеще се сблъскваме с много проблеми. И проблемите са сериозни, до унищожение.

Дълбочината на основата се определя много внимателно. Необходими са много усилия, за да се изчисли, а всичко зависи от това, как трябва да бъде бъдещата структура, колко ще стои и т.н.

Лошото изчисление на дълбочината е голям риск. Неправилното проникване рано или късно ще се почувства. Проблемите могат да бъдат незначителни, но само отначало.

С течение на времето сградата рискува да премине, поради неравномерно потъване, основата скоро ще се разпадне. Какво да направя в тази ситуация? Просто ремонтирайте и се надявайте за най-доброто.

Обаче още по-злополучно изчисление понякога води до сериозно изчерпване на къщата по целия периметър, екструдиране на ъглите, изместване на централните оси и т.н. Ето защо е много важно да изчислите правилно този параметър.

Изчисляване на дълбочината

Изчисляването на дълбочината на основата се основава на няколко основни фактора на влияние. Всеки от тях се взема предвид, което ви позволява да изчислите общата дълбочина на отметката.

Никой от факторите не може да бъде отписан. Дори минималната подробност може да стане фатална в бъдеще.

Така че дълбочината на полагане на основата на лентата или друга конструкция от същия тип зависи от:

  1. Инженерни и строителни условия на обекта.
  2. Климатични условия.
  3. Дизайн на сградата.
Комбинирана лента неразработена основа с грил и опори

Комбинирана лента неразработена основа с грил и опори

Ще разгледаме всеки елемент отделно, за да разберем по-добре какво да правим в дадена ситуация и как да приложим правилно претеглено изчисление.

Като основен пример, нека вземем дизайна на основата на лентата със средна якост. Такъв пример е най-разкриващият се, поради изненадващото разпространение на лентовите фондации.

Те се използват почти навсякъде, от изграждането на сгради от дървесината и завършват с гигантски бетонни небостъргачи.

Инженерни и строителни условия

На първо място, се вземат предвид инженерните условия на даден обект. Какво означава това?

В повечето случаи става дума за определяне на свойствата на почвата, нейната товароносимост, проектното натоварване от теглото на къщата, гъстотата на почвата и т.н.

За да направите правилния избор и да изчислите всичко по технология, трябва да направите анализ на почвата в сайта. За да направите това, използвайте геоложка част на почвата. Специалистите пробиват кладенец на определено място, като извличат необходимото количество слой почва.

След това всеки слой се анализира и оценява. Това се прави поне няколко пъти.



Изкопаването на допълнителни кладенци и окопи не е приятно нещо, особено ако го направите сами, но често не можете да направите без него. Никой не знае кой конкретен слой почвата ще се спъне.

Ако дълбочината на полагане на мазето обикновено е твърде малка, за да се предизвикат потенциални проблеми, фундаментът на колонната или пилотната основа предлага леко различни условия.

Стандартната колонна основа се поддържа от подпорите. Всяка опора, която стои с колонарна решетка, е погребана в земята за няколко метра. За основите на купчини дълбочината на появата е много по-голяма.

Много много то може да бъде разочароващо, ако не обърне необходимото внимание на оценката на качеството на почвата, изведнъж имате за ъпгрейд на цялата основата кея, защото в процеса на развитие, трябва да се намира, например, в образуването непроходимия камък. И това, повярвайте ми, се случва редовно.

Климатични условия

Когато по-сериозното въздействие върху това, което трябва да бъде минималната дълбочина на основата, е климатичните условия на обекта.

Оценката на два изключително важни фактора се разбира:

  • дълбочина на подземните води;
  • дълбочина на замръзване на почвата.

Първият и вторият анализ могат да се правят само от експерт.

Първо трябва да откриете разстоянието до нивото на подпочвените води. Подземните води практически са във всяка област. Ако копаете дълго време, ще ги достигнете по едно и също време.

Ето защо хората в провинцията могат да си направят кладенец, просто да продължат да копаят, докато се натъкнат на слоя водоносен слой на почвата.

Основата на колана под къщата с изба

Основата на колана под къщата с изба

За подпочвените води подземните води са истинско бедствие. Те измиват основата на къщата, разпространяват почвата, правят я мека.

В една известна притча се казва, че е невъзможно да се построи къща на пясъка. Така че, по-лошо от изграждането на къща на пясък, тя може да бъде само изграждането на къща, почива на слой водоносен слой на почвата.

За щастие, за да се избегне такава съдба, е достатъчно да се направи най-простият анализ и да се постави къщата над подземните води. Подземните води по правило текат на разстояние най-малко 5 метра от нулевата точка, така че дори и ивица от дълбоки основи да не се стичат в тях.

Друго нещо - нивото на замръзване. Нивото на замръзване на почвата показва колко слоя почва ще замръзне през зимата. Нивото на замръзване на почвата в средната климатична зона е приблизително 0,8-1,3 метра. В климатичните карти на района са налице точни индикатори.

Като се има предвид нивото на замръзване на почвата, дълбочината на основата трябва да бъде под това ниво. Например, ако дълбочината на основата на едноетажна къща от дървесината е 0,7 м и дълбочината на замръзване е 1 м, тогава е нежелателно да се направи това.

Препоръчва се дълбоко да се изкопае основата и да се поставят основите върху слоевете от почвата, които остават в същото състояние през цялата година. Ето защо, правейки избор между различни версии на фундаментни структури, строителите рядко избират некопирана основа.

Непоглъщаната основа почива върху горните слоеве на земята и е над точката на замръзване. Съответно съществува риск от унищожаване или повреда, което е нежелателно дори за къща, изработена от дървен материал.

Геология и нейното влияние върху вида фондация (видео)

Къща характеристики

Също така е необходимо да се изчислят характеристиките на къщата. Това изчисление може да бъде направено само от вас. Докато взаимодействаме с такива важни технически решения, не е много желателно да действаме пълноценно със собствените си ръце. Работейки със собствените си ръце, Вие поемате пълната отговорност за резултата, и то ще бъде високо.

Най-добре е да се опитате да определите приблизителните параметри, да направите основно изчисление със собствените си ръце и след това да сравните резултатите с оценката на специалистите. Или най-малкото да ги консултирате по деликатни въпроси.

Изчисляването на характеристиките на къщата включва определяне на нейното тегло, структурна схема и т.н. Например, дървена къща от бар тежи не толкова много. Използването на залепени греди допълнително намалява теглото на конструкцията. Следователно, тя може да бъде монтирана върху колонна сглобяема основа или проба без пробиване.

Но дървената къща не е изработена от дървен материал, а от твърди трупи вече тежи много повече. Основата на колоната, тези конструкции издържат трудно. Ще бъде необходимо да се поеме по-голяма дълбочина и да се добави към конструкцията на основата на възглавницата под опорите. следователно - копаят по-дълбоко.

Необходимо е да знаете точно колко етажа са планирани да бъдат построени. Дълбочината на мазето за двуетажна къща е най-малко 1-1,5 метра за лента бази. Едноетажна къща може да бъде поставена върху неразработена основа и над точката на замръзване на земята, а вашият избор може да падне дори върху колонния модел.

На това, което трябва да бъде дълбочината на легла засяга не само материал на къщата. Дори дървена къща се полага на погребани бази, ако има изградена маза. Наличието на мазето автоматично намалява нивото на ходилата на основата до разстояние, равно на неговата височина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на основата на пилонаИзчисляване на основата на пилона
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Фондация за дървена къщаФондация за дървена къща
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Керемида основаКеремида основа
Фондация UshpФондация Ushp
Кофраж, техните типовеКофраж, техните типове
» » Определете оптималната дълбочина на основата
© 2021 BggeHat.com