Избор на основата за заобикалящата среда

Важен фактор за изграждането на сградата е въпросът за избора на място. Не винаги избраният обект е идеално подходящ за издигане на структура - затова са необходими определени технологии, за да го защитим.

Монолитна основа на терена

Монолитна основа на терена

Тази статия ще бъде разгледана подробно основа на почвата. Ще научите особеностите на този тип почви, начините за намаляване на тяхното отрицателно въздействие, както и подходящите видове основания за това - основа на TISE, плочи и ленти основа.

Обща информация и функции

Има определени видове проблематични почви, които оказват отрицателно външно въздействие върху основите, което води до допълнителни изисквания за здравина и надеждност. Един от тези видове е абразивната почва.

Почистването на почвата е свойство на почвата за увеличаване на обема, което се проявява изключително през студения сезон, поради замръзване на голямо количество вода в почвата. Водата, която импрегнира почвата, превръщайки се в лед, увеличава обема си, което неизбежно предизвиква деформация на почвата.

Саковете не са характерни за всички видове почви, а само за тези, които съдържат голям брой високопланински подземни води. Колкото по-високо е нивото на потенциалното почукване, толкова по-дълбоко е да поставим основата, ако говорим плитка фундаментна основа върху повърхността на почвата, те могат да бъдат издигнати единствено с оглед на редица строги технически изисквания, които ще бъдат разгледани в тази статия.

Като цяло, общото правило, според което може да се изгради солидна основа, дори в най-проблемен вдигане почви ръцете си: "В основата трябва да се намира в почвата е по-ниска от дълбочината на неговото замразяване през зимата, и в същото време, трябва да се гарантира, че е необходимо укрепване на основите чрез укрепване или друга налични начини "

Ефект от напояването на почвата върху основата на сграда

Когато настъпи студеният сезон, почвата, в която се намира фондацията, започва да се разраства поради замръзване на водата в него.

Благодарение на увеличаването на обема на почвата, което придружава превръщането на течността в лед, основата на сградата може да се повдигне нагоре - това се отнася за всички къщи, дори тухлени сгради с много голямо тегло.

Всяка деформация, както разбирате, оказва негативно влияние върху издръжливостта и здравината на сградата, но основните проблеми започват не по времето на замръзване на почвата, а по време на нейното размразяване.

Проникване на земята поради ниски температури

Проникване на земята поради ниски температури

През пролетта, когато влагата се размразява, обемът на почвата намалява, в резултат на което седи носещата конструкция на сградата. Тя добавя масло в огъня, който е неравномерно слягане, което провокира накланяне на сградата и бързото настъпване на извънредна ситуация, в която действието строителство не е възможно.

Ако основата е положена според горното правило, под нивото на почвата замразяване, зимата ще изпитате всички същите сили на подуване, но тяхното въздействие няма да дойде от по-долу, бутане носещата структура на почвата, както и върху допирателната, това, което прави цялата плоча правила, или добрата основа на лентата се справя без никакви проблеми.

Методи за намаляване на отрицателното въздействие на гредата

Когато е необходимо да се подготвят основите по почвата, строителите много често прибягват до малки технологични трикове, които помагат да се сведе до минимум негативното влияние на почвените свойства върху основата на сградата.

Ефект на пробиване на почвата върху основата на сградата

Ефект на пробиване на почвата върху основата на сградата

Има пет основни метода, които показват най-голяма ефективност в този случай. Освен това, тези методи не изискват използването на каквото и да е специално оборудване и могат да се обработват безпроблемно. Да ги разгледаме по-подробно:

Създаване на подложки

Това може да бъде направено просто чрез изливане в изкопа, в което ще бъде издигната носещата конструкция на сградата, смес от чакъл и пясък. Възможно е да се използват други видове субстрати, най-важното е, че материалите, използвани за тази цел, нямат чисти свойства. За да се намали страничното подуване, има смисъл да се напълва на периметъра на страничните стени на мазето.

Основаване на основата с гладки стени

Колкото по-ниска степен на сцепление (адхезия) на стената на основа и на почвата, толкова по-малко отрицателно въздействие на набъбване ще има върху основата на сградата, като масите подземните няма да могат да се придържат към основата. Тези изисквания са добре отговорили сутеренна основа, който се основава на стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ". Много висока ефективност на противодействащо издуване осигурява комбинацията от този метод, с горната подложка.

Създаване на фондация с разширение



Прилагането на тази технология гарантира повишаване на стабилността на основата в земните маси, в резултат на което се намаляват отрицателните ефекти от набъбването. Този метод може да бъде изпълнен със собствени ръце за най-често срещаните основи, които са оборудвани с проблемни основания - купчина (от отегчени купчини), колан и колона.

Топлоизолация

Този метод може да бъде реализиран в присъствието на подовата настилка, която е типична за лентовите основи и до известна степен за основите на пилоти. Ефективността на този метод се дължи на факта, че комплексът от топлоизолация по външния периметър на сутеренния етаж и добра отоплителна система в средата намаляват силата на излагане на стените на сградата.

Система за дълбоко отводняване и хидроизолация

Изчисляването и проектирането на система за отводняване на стени се извършва най-добре на етапа на изграждане на основата, тъй като в този случай ще избегнете необходимостта от прекопаване на окопите за дренажни тръби.

Дълбоко отводняване за основа на плочата

Дълбоко отводняване за основа на плочата

Правилно подредени дълбоко дренажна фундаментна система ефикасно извличане на подземни води от основата което значително намалява процесите на разбиване през студения сезон. Също така тя има значението на основа за покриване на сграда хидроизолация слой, което се отрази положително върху трайността на основата, така че бетон и укрепване на структурите престават да бъдат неблагоприятно засегнати в подпочвените води, съдържащи се вещества.

Фондацията на колоните на терена (основата на TISE)

Подреждането на колонизираната основа на площадката има смисъл, ако планирате да построите малка едноетажна или двуетажна тухлена сграда. Основата на TISE при умерени материални разходи, в сравнение с други видове бази, гарантира високо ниво на надеждност и стабилност.

Колонен база създаден от Тизе технология използване боракс Тизе-F, утаяване с помощта на купчини разширени в долната част, който влияе положително своята носеща способност. Укрепване на тази фондация гарантира фундамент, който не е в почвата, и се повишава с 10-15 см над него, който помага за защита на носещи конструкцията на сградата на от свиване и падения, поради промени в обема на вдигане на почвата.

Тухлена къща на основата на TISE

Тухлена къща на основата на TISE

Висококачествена решетка, характерна за основите на TISE, се извършва чрез изливане на бетон с дървен кофраж. В този случай грил се извършва задължително в усилена форма, което значително увеличава нейната носеща способност. На грила се извършва полагане на носещите стени на сградата, чието общо тегло е равномерно разпределено между купчините. В допълнение към това, че не се влияе от ефекта на изхвърляне на клонистите почви, повдигнатата решетка позволява да се сведат до минимум вибрационните ефекти върху къщата.

Основата за технологията TISE може да бъде оборудвана със собствени ръце, дори и без наличието на специално оборудване - тренировъчната машина TISE-F. Тя може да се извърши на базата на технологията за изработване на отегчени пилоти с разширение, което може да бъде реализирано с помощта на такива видове оборудване като бензин, електрическа бормашина или конвенционална градинска тренировка с удължителен прът.

Основа на плочата на въртящата се земя

Една от най-оптималните версии на фундаментите, които се използват рационално на почвата, е основата на плочите. В основата на такава основа е монолитна плоча или решетъчна решетка, армирана с армирана решетка, която заема цялата сграда.

Монолитната плоча прави възможно подреждането основи на малки депозити върху абразивни почви, тъй като има свойството да изравнява промяната в обема на почвата и нейното хоризонтално-вертикално движение.

Монолитна фундаментна плоча за тухлена къща

Монолитна фундаментна плоча за тухлена къща

Предимствата на основата на плочите включват:

  • Максимален товароподемност над всички видове основи;
  • Устойчивост на подуване и движение на почвата;
  • Монолитна и проста конструкция;
  • Устойчивост на негативното влияние на размразените и подземните води;
  • Възможност за подреждане на приземния етаж;

Истинският недостатък на такава основа е само едно - потребление на материали, висококачествена плоча изисква много бетон и усилване, което води до значителни финансови разходи. Въпреки това основата на плочките е лесна за изграждане и може да бъде създадена без никакви проблеми със собствените ни ръце, с необходимия минимално-бетонен смесител.

Елементи за изчисление

Различните типове фондации имат различни нюанси на изчисление, например изчисляването на основата на лентата на наклона.

Както сградата се издигнат вземат климатизирани дома със следните размери: В - 4 m, W - 5 m, D - 10 м, които ще имат две носещи стени, всяка от които е с дължина 3 м и височина от 4 м проект, основата. сградата ще бъде изпълнена под формата на монолитна бетонов пояс с дълбочина 70 см и ширина 40 см., подсилена със засилване рамката. Рамката се състои от две зони на пет бара и мостове, дължина 25 см Стъпка джъмперите -. 50 см.

Необходимо е изчисление, за да се определят размерите и масата на бъдещата основа и да се сравнят нейните натоварвания с табличните данни за наличния вид почви.

  1. Извършване на изчисления на размерите на основата на външния контур на къщата: 3 + 3 + 5 + 5 + 10 + 10 = 36 m Тъй като основата на лентата се излива не само по периметъра, но също така и на вътрешните стени, е необходимо да се вземат предвид и ;.
  2. След това изчисляваме обема на основата въз основа на факта, че нейната ширина ще бъде 40 см, а височината 70 см: V = 36 * 0.4-0.7 = 10.08 кубически метра;
  3. Изваждаме от общия обем армировката, дължината на всеки колан е 10-0.5-0.5 = 9 м.
  4. Дадени които ще бъдат използвани за укрепване на двете ленти, състояща се от 5 платна с пръти, извършва изчисляване на общата дължина на колана: 2 * (9 * 2 + 4 * 2 + 2,5 * 2) = 62 м;
  5. Тъй като всеки колан има 5 пръчки, е възможно да се изчисли общата дължина на необходимата армировка: 62 * 5 = 310 метра;
  6. Ние изчисляваме хоризонталните джъмпери, от които се нуждаем: 9 / 0.5 + 1 = 19-4 / 0.5 +1 = 9-2.5 / 0.5 +1 = 6. Тоест, за един колан ще се нуждаем от: 19 * 2 + 9 * 2 + 6 * 2 = 68 джъмпери, дължина 25 cm дължина скок към един колан ще бъде 68 * 0,25 = 17 т- на всичките колани 17 * 2 = 34 m.
  7. Правим изчислението на вертикалните мрежи (като се има предвид, че от всяка страна на коланите те се нуждаят от 68 парчета с дължина 40 см): (68 + 68) * 0.4 = 54.5 метра;
  8. Сега можем да изчислим общата дължина на армировката, която трябва да подсилим основата на лентата: 310 + 54.5 + 34 = 388.4 м;
  9. Освен това сечение напред клапан: 3.14 0,000036 * (к) = 0.00011, което позволява да се изчисли количеството на армировка: 0.00011 * 388.4 = 0.04 кубичен метър;
  10. От общия обем на основата изчисляваме обема на армировката, което ни позволява да разберем обема на цимента: 10,08 - 0,04 = 10 кубични метра;
  11. Въз основа на факта, че плътността на цимента е 2,5 тона m3 и 7,8 тона армировка, ние смятаме, общото тегло на структурата: (10 * 2,5) + (0,04 * 7,8) = 25,624 м.

Създаване стъпка по стъпка на основата на лентата със собствените си ръце (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Фондация на глинаФондация на глина
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Фондация TisseФондация Tisse
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
Как да изградим основа върху глината?Как да изградим основа върху глината?
» » Избор на основата за заобикалящата среда
© 2021 BggeHat.com