Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон

Газовият бетон се нуждае от нискоетажен строителен материал, който има високи топло- и звукоизолационни качества и сравнително ниска цена. Към мазето под дома на газобетон се налагат високи изисквания за твърдост и устойчивост на деформация, към които отговарят само ленти, плочи и пилотни основи.

Къщата от газобетон на основата на ленти

Къщата от газобетон на основата на ленти

От тази статия ще научите как да изберете основата за едноетажна къща, изработена от газобетон, въз основа на масови измерения на структурата и геологията на обекта. Ще разгледаме какъв тип фундамент е по-добре да се използва в конкретни случаи и да проучим технологията за монтиране на различни типове бази със собствените си ръце.

Прочетете същото: Характеристики на изграждането на различни видове основи за къщата със собствените си ръце.

Избор на фундамент за габетонова къща

Основният фактор, който влияе върху избора на основата за къща от бетонни блокове, е земните условия на площадката за строеж.

Вземете под внимание следните характеристики на почвата:

  • товароносимост (тегло, което може да издържи 1 см2 почва);
  • ниво на подпочвените води;
  • дълбочина на замръзване на почвата.

Къщата с газобетон е тежка конструкция, чиято надеждност не могат да осигурят винтовите и колонни основи. При избора на сутерен за къща, изработена от газобетон, трябва да имате предвид следните видове основания:

  • лента;
  • плоча;
  • основи на задвижвани купчини.

Ефектът на почвеното фугиране върху избора на основата

Ключовият фактор на избора е склонността на земята да бие. Поставянето е способността на почвата да се разширява в обем в резултат на замръзване на съдържащата се в нея вода. Разширената почва действа върху основата като греди, изтласквайки го от земята, което води до деформации на сградата и появата на пукнатини по стените.

Земята може да се съпротивлява от жестокостта, чиято поддържаща подметка е разположена под границата на замръзване на почвата. В този случай разширената почва не натиска основата отдолу нагоре, остават само тангенциални товари, които се балансират от масата на сградата.

При условията на стабилна геология на обекта е за предпочитане плитка основа под дома на газобетон - е надежден, икономичен и прост в подреждането на собствените си ръце на основата. Въпреки това, е невъзможно да се използва в присъствието на podzynistogo почвата - в този случай, изборът се намира между дълбокия колан, плоча или пилотни фондация.

Основа на плочите класифицира като не флъш, но висока пространствена твърдост на плаката и носещ голяма площ позволява да осъществява тежки натоварвания на подуване, без щети на сградата, тъй като структурата е равномерно се движат заедно с разширяването на почвата.

Основата на пилотни пилоти - стоманобетонни конструкции с дължина 5-12 метра, ви позволява да построите къща от газобетон във всяка геология на обекта. Опорите носят натоварването от основата до дълбоко несвиваемите слоеве на почвата, което предпазва сградата от проблеми, свързани с брадичката или ниската плътност на повърхностната почва.

Видове основи за къща от газов блок

Основите, предложени в статията, се различават по отношение на цената на аранжимента - най-скъпата е основата върху стоманобетонните купчини, а след това - дълбоко поставената лента и фундаментната плоча. Най-икономичният и най-бърз вариант в конструкцията - колан създаване на малки депозити.

Да разгледаме по-подробно всеки един от представените типове фондации.

Фондация за ленти

Основата на лентата под пясъка на бетон възпроизвежда контурите на вътрешните и външните стени на къщата и има едно и също напречно сечение по целия периметър на сградата. Касетата може да бъде направена от екип (от блокове FBS) или монолитна (от стоманобетон).

При сглобяването на сглобяемата лента със собствените й ръце е необходимо да се извърши блокова армировка, като се поставят между редиците от армировка от зидария с диаметър 12-16 mm. За да постави арматурата на повърхността на блоковете, перфораторът създава шевове. Брой усилващи ремъци - 3 бр. За да се увеличи коравината на основата горния модулна колан образува монолитна етаж цокъл дебелина от 10-20 см, което гарантира целостта на стените на аериран с неравномерно основа торта.

Фондация за ленти

Фондация за ленти

По отношение на дълбочината на основата, която трябва да има фундаментна лента:

  • основата за газобетон в подпорната почва (вдлъбнато) - поддържащата подметка на колана е погребана 15-20 см под границата на замръзване на почвата във вашия регион;
  • плитка вдлъбната фундаментна лента за газобетон - дълбочината на отметката 50-80 см, под пояса се образува слой от пясъчно-чакъла подложка с дебелина 20-40 см.

Проектиране лента база Корпус от газобетон, помислете за това, че ширината на лентата трябва да е равна на ширината на стените на къщата (когато се качват от газобетонни блокови стени на няколко 1 - 40 см). Според технически стандарти е допустимо блокиращ висящ с 25 от ширината (Т.е. когато стени 40 см ивица фондации могат да имат ширина от 30 см), но тази лента конфигурация не прощава грешките в процес на изграждане (за подсилване на бетона и качество), а ако се създаде фондация със собствените си ръце, без опит, да постигне компромис с надеждността на структура за да спестите материали, е по-добре да не отидете.

Основа на плочите

Основата на плочата под пясъчния бетон има максималната възможна носеща способност, която се постига благодарение на голямата поддържаща площ на плочата, заемаща цялата площ на сградата. Това е предпочитаният вариант на мазето за изграждане на сграда от бетонни блокове с подови настилки, тъй като плочата ще се използва като мазе.

плоча основата е с дебелина 30-50 см, Това се прави в две конфигурации: на непогребани - една плоча формира на повърхността на земята, и вдлъбнатината - основа се излива в дъното на шахтата (използван при изграждането на къщи с маза).

Фундаментът за монолитна плоча е приоритетен избор за изграждането на блокове от газобетон в почвите на почвата, подвижната почва и в сеизмично опасни райони. Поради факта, че плочата "плава" - се движи заедно с подвижната почва, тя не позволява неравномерна деформация на стените на сградата.

Основа на плочите

Основа на плочите

Основата на плочата в процеса на изграждане е изолирана (плочата се излива върху топлоизолационната кейка от EPSS), което прави ненужно впоследствие да се затопля пода на сградата.

Основният недостатък на монолитна плоча е нейната висока цена. Дори ако изграждате със собствените си ръце, поради високата цена на армировката и бетона, плочата ще струва много повече от основа.

Технология на изграждане на плоча основа (видео)

Пилотна основа

Структурата на пилотната основа се състои от две части - стоманобетонни подпори и скара, свързващи ги. Това е скъпа, но надеждна основа, позволяваща изграждането на габетонова къща във всички земни условия.

В нискоетажна конструкция пилоти с напречно сечение от 25 * 25 и 30 * 30 см, дължината на която е избрана въз основа на геологията на обекта (4-12 метра). Закачването на опорите се извършва чрез стоманобетонна решетка от лента, която действа като поддържаща повърхност за полагане на стени. Размерите грила са избрани за ширината на стените на къщата, за зидария от един ред блокове - 40 * 20 см.

В подпочвените почви на повдигнатите грила на купчини, извисява над повърхността на почвата е 30-40 см. Тази конфигурация предпазва лента скара с ежектор ефекти на почвата и дълбочината на купчина в слоеве на почвата несвиваем, тангенциална завиващия на натоварване се прехвърля стабилно.

Схема на основата на стоманобетонни купчини

Схема на основата на стоманобетонни купчини

Имайте предвид, че за разлика от колана на плоча и основи, което може да се изгради със собствените си ръце, в инсталацията на фондацията купищата RC изисква използването на специализирано оборудване - копра инсталации, извършващи запушване стълбове в земята. Средната цена на пилотите за каране е 300-350 рубли на изминат метър от конструкцията. С ръцете си можете да направите само залепването на купчините. За да се създаде решетка по периметъра на опорите, се оформя кофраж, в който се монтира подсилващата рамка и се извършва бетониране.

Изборът на основата, който се използва най-добре за къща от блокове от газобетон, не става въпрос за спестяване, тъй като цялостната устойчивост на самата сграда зависи от надеждността на основата й.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Калкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ниКалкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ни
Определяне на консумацията на лепило за блокове от газобетонОпределяне на консумацията на лепило за блокове от газобетон
Как да изберем газов блок за изграждане на къщаКак да изберем газов блок за изграждане на къща
Аериран газобетонАериран газобетон
Строителство на къщи, вилиСтроителство на къщи, вили
Газов блок за изграждане на модерна къщаГазов блок за изграждане на модерна къща
Използване на газобетон в строителството на къщиИзползване на газобетон в строителството на къщи
Къща от бетонни конструкцииКъща от бетонни конструкции
Аерозолен бетон за достойнство, недостатъци, приложениеАерозолен бетон за достойнство, недостатъци, приложение
» » Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
© 2021 BggeHat.com