Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце

Плодова основа с грил - конструкция, която позволява изграждането на сгради в трудни земни условия. Купчина подкрепя носене и разпределение на натоварването, произтичащи от изграждането на несвиваеми дълбоките слоеве на почвата, която предпазва къщата от проблеми, свързани с завиващия и ниска плътност на повърхността на почвата.

Скучна основа с грил

Скучна основа с грил

В тази статия има разновидности на пилотни основи. Ще разгледаме подробно основите на отегчени пилоти, ние ще дадем инструкциите за изчисленията му според SNIP и строителната технология, след което можете да направите фондация на основата на пилоти със собствените си ръце.

Сортове на пилотни основи и видове гризли

В зависимост от вида на използваните подпори, основите на пилоти (според SNIP No. 2.02.03) се класифицират в следните типове:

  • пилотни основи;
  • скучни основи;
  • основи на задвижвани купчини.

За инсталиране винтови основи употребяван метал пилоти с диаметър 89 и 108 mm дължина от 3 до 6 метра. Подобни конструкции са подходящи за изработване на 1-2 етажни сгради от дърво, газобетон или рамкови панели. Основното предимство на основите на винтовете е експлоатационните срокове и възможността за построяване на къща на склон без подравняване на обекта.

Пилоти за пилотиране - монолитни стоманобетонни конструкции индустриално производство, потопени в земята чрез специално оборудване - месомелачки. Стандарт за раздел жилища пилоти - 30 * 30 и 35 * 35 см, максимална дължина могат да бъдат до 12 m е най-надеждна и стабилна основа с максимална дълбочина на полагане .. На купчина колчета е възможно да се построят тежки многоетажни къщи, изработени от тухли и газобетон.

Боядисани пилоти - подпори, които се създават чрез бетониране на сондажи, пробити на площадката. Това е изискан тип фондация в частното строителство, която можете да уредите, без да използвате специално оборудване.

Задължителен конструктивен елемент на която и да е фундамент на купчината е лентовата лента, която свързва отделни колони в една структура, като по този начин осигурява тяхната стабилност.

Грилажа може да бъде плоча (плочата заема цялата площ на сградата) или лентата (повтаря контурите на стените на къщата). Слоеви колони се използват за плоча колони, предназначени за изграждане на многоетажни сгради, лента винт и отегчени колони.

Ремъка на ремъка върху винтовите купчини със собствените си ръце може да бъде направен от барабан, валцован метал (канал, I-лъч) или монолитна лента, изработена от бетон. Връзката на трошачните купчини винаги е монолитна.

В зависимост от дълбочината на основата, решетката може да бъде:

  • погребан, разположен в дебелината на земята;
  • земята, положена на повърхността на почвата;
  • повдигнати над земята с 30-40 см.

Вдлъбнатата решетка се използва за монтаж на задвижвани пилоти под тежки сгради, изработени от газобетон или тухла, където се използва плоча. Оборудван с фундаментна плоча върху купчините, можете да направите мазето на къщата.

При оборудването на фундаментна основа на фундамент под дървена къща или лека стоманобетонна сграда има смисъл да се прави повдигната скара на лентата. Лента скара, в сравнение с котлони, изисква по-малко материали също са повдигнати структура напълно защитен срещу замръзване издигане, което сили могат да разкъсат скара вдлъбната от колоната купчина.

Характеристики на оформеното мазе с грил

Боядисана пилотна основа с монолитна решетка - оптимален вариант на основата за частна нискоетажна конструкция. При утаяването на основата се използват дълбоки колони, чиято подметка се намира върху слой почва, разположен под границата на замръзване на почвата, който предпазва колоните от изхвърляне на товари.

Прочетете същото: на каква технология са подсилени пилотни основи?

Схема на овален сутерен с грил

Схема на овален сутерен с грил

За пробиване под купчини се използва ръчна бормашина TISE-F или нейните аналози. Като а кофраж на колони Под изливането на бетон, поставени в кладенци, азбест, PVC тръби или цилиндри от покривен материал се използват. Кофражният материал не оказва влияние върху общата носеща способност на колоната.

Скупчените пилоти подлежат на задължително подсилване, което се извършва чрез арматурни прътове с диаметър 12-16 mm, монтирани в кладенеца. Благодарение на подсилването на колоната се получава допълнително съпротивление на деформация и армировката се използва за свързване на купчинките с рамката на решетката. Бетонирането на купчини и ленти се извършва с бетон от марка M300-M400 с пълнител от гранит.

Изчисляване на основата на скупчени пилоти

По време на изчислението Измазан мазе с грил се определят следните характеристики на основата:

  • Дълбочината на купчината и височината на горната част на купчините;
  • Площ на подпората на колоната на земята;
  • Броят на подпорите в основата и разположението на тяхното разположение (разстоянието между купчини);
  • Конфигурация и размери на секцията за грил.

Изчислението се извършва съгласно разпоредбите SNiP № 2.02.03 "Основи на пилоти".

Пълното изчисление на фондацията може да се извърши само от специалисти по планиране въз основа на информация за почвата, получена в резултат на геодезическо проучване на обекта. Предлагаме Ви пример за опростено изчисление на отегчени пилоти.

Капацитет на сгъваеми купчини на земята

Капацитет на сгъваеми купчини на земята

  1. Първоначално е необходимо да се изчисли масата на сградата, умножавайки размерите на нейните структурни части (покрив, стени, припокриване) по специфичното тегло на материалите, от които са направени.
  2. След това изчисляването на натоварването на снега върху сградата (размерите на покрива се умножават по теглото на една м2 снежна покривка във вашия район) и работното налягане (100 kg / m2 припокриване).
  3. Натоварванията се сумират и умножават по коефициента. надеждност 1,2.

Изчислението ви даде стойността на общото натоварване на основата. Освен това е необходимо да се раздели полученото натоварване чрез носещата способност на една опора върху земята, взета от горната таблица. Стандартният диаметър на оформени купчини за къщи, изработени от газобетон, дървесина и дървесна височина на 1-2 етажа - 30 см. Така че получавате необходимия брой купчини в основата.

Дълбочината на купчината се определя от границата на замръзване на почвата в региона. Необходима дълбочина на основата на основата на колоната - на 50 см под нивото на замръзване на почвата. Общата височина на купчините се изчислява чрез сумиране на височината на заравяните и наземните им части, последната трябва да съответства на нивото на скара над земята (нормата е 30-40 cm).

Ние съставяме оформлението на пилотите:

  • разстояние между опори 2-2,5 м, пилоти със същата стъпка се разпределят по периметъра на стените;
  • е необходимо да има подпори в ъглите и в местата, където се обединяват стените на къщата.

След това извършваме изчисляването на напречното сечение на решетката на лентата въз основа на размерите на стената. Strapping ширина трябва да съвпада с ширината на стените на къщата (пример: за стени на аериран с съединител в една единица - 40 см). Височината на бетонни блокове от ръбовете на решетката не е повече от 25 пъти по-голяма от ширината на блока. Технологията осигурява скара минимална ширина от 40 см, а височината - 30 см. На независим проект се препоръчва използването на квадратно сечение със същия ремък.

Боядисана фундаментна основа със собствени ръце (видео)

Технология на конструкцията на пилотни основи с грил

За да пробиете кладенци за монтиране на отегчени пилоти от азбестови тръби, ще ви е необходима тренировка TISE-F или аналогов градински апарат. Предимството от използването на сондата TISE е възможността за създаване на пилоти с разширение, което увеличава носещата способност на подпорите. Средната цена на тренировката на TISE е 5-6 хил. Рубли.

Прочетете същото: дизайн характеристики, производствени методи и предимствата на купчинките TISE.

Основата на купчината с грил е конструирана по следната технология:

  1. На площадката контурите на фондацията се прехвърлят с помощта на дъските на депозита и строителния кабел, а точките за сондажите се маркират според проектното разстояние между подпорите.
  2. Гнездата се разработват за пробиване на пилоти на необходимата дълбочина чрез ръчна бормашина (диаметърът на кладенеца съответства на диаметъра на използваните тръби).
  3. Азбестовите тръби се монтират в кладенците.
  4. Изпълнява се армировката на купчините - в тръбите е поставена рамка от 4-6 надлъжни армиращи пръчки. Дължината на пръчките се избира така, че над бетонното тяло да остане изпъкналост с усилване с дължина 30-40 см.
  5. Тръбите се запълват с бетон M300-M400, след бетониране на сместа се пробива армировка за отстраняване на въздушните кухини от бетона.
  6. Инсталационни работи грил на кокили започва след набор от купчини сили (след 10-15 дни). Първоначално кофражът е монтиран от дъските, поставени в дъските. Структурата е укрепена от разделители по горната част на колана, оси и странични подпори, разположени на стъпки от 40 до 50 см.
  7. Една арматура, състояща се от два надлъжни колана, се сглобява от арматурата с диаметър 12-16 mm. Всеки колан се състои от 3-4 пръчки, свързани чрез напречни и вертикални мостове. Рамката трябва да бъде отстранена от стените на кофража с 5 см от всяка страна.
  8. Завършената рамка е поставена в кофража и е заварена към арматурата, издаваща се от осеяните купчини.
  9. Бетонирането на решетката се извършва, след което структурата е покрита с материал, предпазващ от пара и периодично навлажнена по време на процеса на втвърдяване. Кофражът се демонтира 7-10 дни след изливането на бетона.

Основа за пилоти с монолитна решетка, съгласно SNIP №3.03.01 "Лагерни конструкции" постигайки якост на дизайна за 25-30 дни, тогава можете да започнете да вдигате стените на къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плейт основа на разнообразие и правила за строежПлейт основа на разнообразие и правила за строеж
Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?
Защо се нуждаем от резачки за купчини?Защо се нуждаем от резачки за купчини?
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Завийте основата със собствени изчисления и конструкцияЗавийте основата със собствени изчисления и конструкция
Изчисляване на броя на винтовите пилотиИзчисляване на броя на винтовите пилоти
Видове и особености на основите на кокилиВидове и особености на основите на кокили
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Технологията за инсталиране на винтови купчини със собствените си ръцеТехнологията за инсталиране на винтови купчини със собствените си ръце
» » Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com