Студена фундамент с технология за изграждане на грил

Grillage - лента или плоча строителство, която е важен компонент на купчина и колони фундаменти. Благодарение на грила, основата получава допълнително съпротивление срещу изхвърлянето и накланящите сили, което увеличава цялостната му механична якост.

Готова основа

Готова основа

От тази статия ще научите какво е решетка, каква е нейната функционална цел и какви видове гризли съществуват. Ще разгледаме подробно технологията за изграждане на оформено подземие с грил, характеристиките на нейното изчисление и обратната връзка на експертите по тази основа.

Прочетете същото: Характеристики на изграждането на различни видове основи за къщата със собствените си ръце.

Функционална цел и сортове грилаж

Решетката е като лента, която свързва отделно стоящи опори (пилоти или стълбове) един към друг. Основата на грила работи като единична конструкция, като взима товари от сградата и ги прехвърля в носещия слой на почвата.

Rostvertk изпълнява следните функции:

  • е опорна повърхност за мазето и стените на къщата;
  • увеличава стабилността на подпорите на основата за преобръщане и избутване на удари;
  • Равномерно разпределя натоварването, упражнявано от тежестта на сградата между подпорите.

Кладенената скара се извършва по нивото на повдигане над земята, вида на конструкцията и материала за производство. Въз основа на нивото на местоположение на решетката може да бъде:

  • вдлъбнат - поставен така, че горният контур на конструкцията да е разположен по земната линия;
  • земя - се полага на повърхността на почвата;
  • повдигнато - колана виси във въздуха на височина 30-50 см от земята, в резултат на което се образува свободно пространство между мазетата и земята.

Решетъчни решетки могат да се използват за свързване на основи, изградени в условия на стабилни почви. Ако е необходимо да се изгради фундамент на подрастването, е необходимо да се изгради повдигната скара, тъй като структурата, която е в контакт със земята, може да разкъса подпорите с натискане на товари.

В зависимост от конфигурационната грил е:

  • лента - повтаря контурите на външните и вътрешните стени на къщата, има същата секция по периметъра;
  • плоча (монолитна или сглобяема) - върху повърхността на подпорите се образува твърда стоманобетонна плоча, която заема цялата площ на къщата и действа като мазета.

Колан сал завърза винта, с колони, фондацията и скучно, а плоча, използвани в изграждането на бази на сглобяеми стоманобетонни пилоти, предназначени за изграждането на многоетажни сгради.

Схема на фондацията с грил

Схема на фондацията с грил

Следните материали могат да се използват за свързване:

  • дървен материал;
  • валцувани метали (I-лъч и канал);
  • стоманобетон.

Устройството на решетките за лъчева и метална лента се изработва при изграждане на светлинни къщи от дърво или рамкови панели. Желязната бетонна решетка може да бъде панделка или плоча, като лентата се използва за тежки сгради - тухлена или пяна бетонна къща.

Видове фундаментни основи

Технология на основа на винтове grillage се използва при изграждането на следните видове основи:

  1. Фондация Бурбон с грил.
  2. Фондация на колони с грил.
  3. Основи на купчини (пилони за винтове и пилоти).
  4. Монолитна плоча с грил.

За изграждането на 1-2 етажни дървени сгради се използват винтови основи от метални купчини. Устройството им приема използването на решетъчни решетки, докато основите на купчинките, предназначени за монтаж на външни сгради, са обвързани с плоча скара.

Подкрепа-колонна основа с грил се състои от сглобяеми (от тухлени или FBS блокове) или монолитни подпори, равномерно разпределени около периметъра на стените на сградата и свързани с ленти. Колоновата фугираща основа е подходяща за изграждане на леки несъответстващи структури (вани, гараж), но за изграждането на тежка тухлена къща нейната носеща способност не е достатъчна.

В монолитна плоча основа скара утаяване да се увеличи силата на структурата - с скара плоча служи като усилващи елементи, има висока устойчивост на деформация.

Студена фундамент с грил - структурни елементи

Боровата бетонна основа е подходяща за изграждане на дървена или лека тухлена къща. Такава основа може да бъде направена със собствените си ръце, без да се привлича специално оборудване.

Капацитет на лагерите с отегчени купчини

Капацитет на лагерите с отегчени купчини

Купчини с отегчен тип са подпорни структури, образувани чрез бетониране на пробитите кладенци. Задължително е да се подсилят купчините с надлъжна рамка от армировъчни пръти с диаметър 12-16 mm. Броят на пръчките се избира на базата на диаметъра на купчината, стандартен - 4-6 бр.

Технологията осигурява поставянето на основната подметка на купчините под границата на замръзване на земята. Подписите трябва да се задълбочат на земята до дълбочина от 2-2,5 метра.

Сглобяването се извършва с лентова решетка от дърво или стоманобетон. При строителството на тежки тухлени къщи се използва бетонна решетка, подсилена с пространствена армо-рамка, чиито пръти са заварени към армировката, която излиза от купчините.

Изчисляване на сондажите

За да направите изчисление на скучна основа, трябва да имате информация за вида и характеристиките на почвата в района, тъй като носещата способност на подпората зависи пряко от почвата, в която е поставена.

опростен изчисляване на фондацията се изпълнява съгласно следния алгоритъм:

  1. Изчисляването на теглото на построената сграда се извършва чрез умножаване на площта на конструктивните части на къщата с конкретното тегло на строителните материали, от които са направени. Теглото на подовете, стените и покрива на къщата се изчислява и сумира отделно.
  2. Изчислява се натоварването на снега - площта на покрива се умножава по теглото на снежната покривка в региона, информация за която се взема в SNiP №2.01.07.
  3. Изчисляване на експлоатационните натоварвания - подовата площ на къщата се умножава по нормата от 100 кг / м2.
  4. Изчисляване на общото натоварване върху основата - данните от точки № 1, 2 и 3 се сумират и умножават по коефициента за надеждност (1.2).

След това се съставя диаграма на купчина полета - разстоянието между купчини се взема като 2 м. Подпорите трябва да се поставят на еднакво разстояние по протежение на периметъра на стените и непременно в местата на техните пресичания и в ъглите на тухлената къща.

Освен това общото натоварване на основата се разделя на броя на купчините, което дава необходимата товароносимост на една опора. Необходимият диаметър на оформени купчини, въз основа на тяхната носеща способност, можете да изберете с помощта на таблицата.

Скучна основа с грил (видео)

Скучна основа - производствена технология

За да изградите скучна основа със собствените си ръце, ще ви е необходимо:

  • ръчна бормашина (тип TISE-F);
  • валцувани рубероиди;
  • гофрирана армировка с диаметър 12-16 мм, българска;
  • бетон клас M300-M400;
  • заваръчна машина;
  • хидроизолации (PVC плат, стъклени влакна или пергамент);
  • рендосани дъски и греди за кофраж.
Схема за подсилване на оформени подове

Схема за подсилване на оформени подове

Вобленото мазе със собствените си ръце е оборудвано със следната технология:

  1. Разпределение на основата - на площадката с помощта на укрепващи щифтове, между които е изтеглена струна, са преместени контурите на фондацията и са означени точките на пилотите.
  2. С помощта на ръчна бормашина се развиват кладенци под купчините, след което се образува цилиндър на затвора от валцувания рубероид (фиксиран с лепяща лента) и поставен в сондажа. Диаметърът на цилиндъра съответства на диаметъра на купчината по дължината, която трябва да изпъкне над повърхността на кладенеца на височина, равна на нивото на решетката над земята. Провисналият образува земната част на скупчестата купчина.
  3. Изпълнява се армировката - в сонда са монтирани 4-6 армировъчни пръта. Дължината на пръчките се избира така, че те да изпъкват над бетонното тяло на купчината до височина 20 см. (За докинг с рамката на грила се изискват изпъкналости).
  4. Сондата е пълна с бетонна смес. След пълнене бетонът е пробит с армировъчни пръти за премахване на въздушните кухини.
  5. След набор от купчини се установява силата по периметъра на основата малък панел кофраж под лента. Вътрешните стени на кофража са покрити с плат или смазани със специална грес (хидроизолацията предотвратява загубата на бетонна течност през пролуката между дъските).
  6. Създадена е пространствена рамка, състояща се от два колана за колани, свързани чрез напречни и вертикални мостове. Рамката се монтира в кофража и се заварява към арматурата, която излиза от купчините.
  7. Бетонирането на грил се извършва.

За да построите основна каменна основа със собствените си ръце, ще трябва да прекарате около седмица от времето, още 25-30 дни ще напуснете комплекта с конкретна сила, след което можете да започнете да вдигате стените на тухлена къща.

Отзиви за скучната фондация

Предлагаме на вашето внимание ревюта за скучната основа от хора, които имат опит в ерекцията си.

Ерохин И., на 28 години, Москва:

На отегнената мазето имам баня от дърво. За 5 години експлоатация, нямаше проблеми с основата, независимо от това, че почвата в района е пухкава. Той построи самата фондация, изучавайки обратната информация и препоръките на специалистите. допълнителни кабели ролкова хидроизолация и затопляне на капачката с флакон от топлоизолационна облицовка. Фондацията е надеждна, лесна за изпълнение и евтина. Аз препоръчвам.

Сичев В., 45 години, Ростов:

От опит мога да кажа, че надеждността на скучната фундамент зависи от това колко добре е било извършено подсилването на купчините и грила. Препоръчвам да използвате схемата Sazhin за свързване - надеждността му е потвърдена на практика много пъти. По принцип, за изграждането на леки сгради, отегчена основа е идеална.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плейт основа на разнообразие и правила за строежПлейт основа на разнообразие и правила за строеж
Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?Каква технология се използва за подсилване на основите на пилоти в основите на купчини?
Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къщаНие анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща
Характеристики и предимства на купчинатаХарактеристики и предимства на купчината
Защо се нуждаем от резачки за купчини?Защо се нуждаем от резачки за купчини?
Как да направите самата фонтана с панделка?Как да направите самата фонтана с панделка?
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Как е построена и добра основа на талията?Как е построена и добра основа на талията?
Изчисляване на броя на винтовите пилотиИзчисляване на броя на винтовите пилоти
» » Студена фундамент с технология за изграждане на грил
© 2021 BggeHat.com