Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща

Всяка структура има фундамент. Ако къщата не е оборудвана с фундамент, това означава, че тя може да се нарече и къща с разтегателен участък. Такива структури се наричат ​​малки архитектурни форми.

От фондацията винаги започва изграждането на всяка сграда и това е нейното изчисление, на което се обръща най-голямо внимание.

Основа на колана за плитко погребение

Основа на колана за плитко погребение

Модерни частни къщи са построени върху основите на различни типове. Кое е по-добре, е голям въпрос. Сега ще се опитаме да го разберем.

Характеристики на дизайна и предназначението

Основата под къщата е изградена главно от бетон. Неговата основна задача е трансферът на усилия към по-ниските слоеве на почвата.

За всякакви основи е важно, поради техния дизайн, те да могат да приемат правилно товари от конструкцията и да ги прехвърлят в заземената равнина.

Разпределението на товарите играе доста голяма роля. Например, за основата на лентата е типично да се използват структури от бетон. Те вземат товари единствено от носещите стени и след това ги прехвърлят на земята.

Но за колоната фундамент е характерно да се използват специални колони, изработени от бетон, които са погребани в кухината на земята. Самите стълбове са свързани отгоре с монолитна конструкция от един и същи бетон.

Фондацията винаги е подсилена, и няма значение, ние обмисляме строителството пилоти и ленти или цяло. Във всеки случай армирането на бетон е абсолютно необходимо.

Какъв вид армировка е по-добре да се използва в тази или тази ситуация? На този въпрос може да се отговори, ако изчислим основните натоварвания за определен тип фондация.

След това се съставя натоварваща диаграма, изчислява се тяхната обща якост и се сравнява с якостта на плочата. Ако елементите на основите са твърде слаби, тогава е необходимо да се определи достатъчен брой армировки, които да неутрализират тези въздействия.

Пример за подсилване на интегрална монолитна основа

Пример за подсилване на интегрална монолитна основа

Отделно отбелязвайте необходимостта от създаване на обучение за фондацията. Необходимо е подготовка за основи от всякакъв тип. Дори пробите от KTP павилиони изискват монтаж на мощни бази и подготовка.

Подготовката за къщата е направена от чакъл и пясък. Неговата задача е да уплътни почвата, да стабилизира поведението си и да създаде надеждна основа за бъдещата основа на къщата. Без подготовка, строителството на големи вили обикновено е забранено.

Понякога се добавят и процеси на подготовка използване на геотекстил. Тук е необходимо да се избере геотекстил от необходимия тип, да се разпространи върху чакъл възглавница, и едва тогава монтирайте кофража за монолитна основа.

Както можете да видите, основите са необходими за подреждането на всякакви видове сгради. Разграничаването на основите на вилите и сградите на частния сектор е, че те по правило са по-слаби. В противен случай основните им характеристики остават същите.

Ние ще живеем отделно по основите на КТП на павилион или конвенционален тип. Абревиатурата КТР се дешифрира като комплексна трансформаторна подстанция. КТП изпълнява основните функции на електрификация на сгради, разпределение на енергия и др.

Очевидно е, че основата за KTP трябва да бъде изградена надеждно. В края на краищата, те изпълняват изключително важни функции, а технологията, която е в такива дизайни, има доста висока цена.

Представката "тип киоск" казва, че КТР се намира вътре в метална конструкция с малки размери. За павилион KTP типични размери в диапазона от 2 × 3 метра, относително ниско тегло и лоша стабилност.

Плоска основа на стоманени пръчки и дървена решетка

Плоска основа на стоманени пръчки и дървена решетка

Структурните особености на основите за такива конструкции се състоят в отсъствието на необходимостта да се определят подпорните точки по целия периметър на конструкцията. Като правило натискът върху кухината тук се появява на 4 референтни точки по ъглите на КТП, което им позволява да бъдат засадени на основи на купчини.

Обаче често се използват и по-прозаични варианти. Например, твърда чиния. Бетонната плоча е удобна, тъй като е лесна за пълнене и отлично изолира структурата от всички негативни фактори.

Освен това, правилно установени стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ" от бетон ще издигне сградата над земята, която ще предпази вътрешностите от навлизане в дъждовната вода, преспиващия сняг и т.н.

Основните видове фундаменти, техните различия и свойства

Фондацията се изработва в различни дизайнерски решения. Тези решения определят конкретните видове фондации, техните свойства и характеристики.

Определете най-добрия тип фондация в тази или тази ситуация е възможно, но за това първо трябва правилно да оцените всички нюанси и да проведете конкретна изчисляване на фондацията. Това е единственият начин да изберете фондацията, която да отговаря на вашата ситуация по най-добрия възможен начин.

Не забравяйте, че видовете бази не завършват със своята конструкция. Също така се вземат предвид размерите на конструкцията, тяхната наклон, видът на почвата, височината на подземните води и т.н.

Въпреки това, формата на структурата засяга цялата линия на основата на къщата на първо място. И въздействието е доста значимо.

Според този параметър основите са:

  • Твърди (плоча);
  • колан;
  • Тип колона;
  • Набиване.
    Пяна основа дълбоко, с мазе

    Пяна основа дълбоко, с мазе

Гореспоменатите видове са далеч от всички използвани разновидности на бази. Въпреки това, те се считат за най-приемливи, когато става въпрос за подреждане на вили или строителство на частния сектор.

Сега ще се занимаем с тях по-подробно.

Твърда основа



Да започнем анализа от най-класическата версия - солидна плоча. Тези типове бази са доста тривиално решение. Използва твърда монолитна плоча с отлично подсилване.

Монолитната плоча е напълно изолирана, тя може да има дебелина 20 см, а нейните размери се определят само от специфичните параметри на сградата.

Плоча се изсипва под всички носещи конструкции на къщата, като по този начин поема целия товар от по-високата сграда. Особеността на дизайна му дава възможност да се използват подобни основи за къщи, които стоят на слаби почви.

И цялата точка е, че голяма площ от този тип фундамент много равномерно разпределя натоварването върху кухината на почвата. Всъщност това натоварване практически не се възприема от почвата.

Тя обаче има основа като монолитна плоча и нейните недостатъци. Въпреки че табелата е създадена за най-простата технология, но ще отнеме много време, за да я подредите. Много ресурси ще отидат в самата плоча, защото тя има доста впечатляващ обем.

Еднолицева плоча от монолитна стоманобетонна основа

Еднолицева плоча от монолитна стоманобетонна основа

Ние също ще трябва да копаем голяма яма и да организираме сериозно обучение, тъй като дори най-добрата основа зависи много от параметрите на земята. Всички тези процеси естествено допринасят за цената на крайния проект.

Фондация за ленти

За лентовите основи е характерно използването на удължени структури от силен бетон. Тук фондацията вече има формата на обърната "Т". Долната част на основата на лентата служи като свиваема възглавница. Горната част е тялото и в същото време стените на основата.

Това са основите на лентата, които правят възможно създаването на сутеренни или сутеренни стаи вътре в къщата, тъй като във всеки случай те създават полезно пространство под нулевата маркировка, поради отрязването на околната среда със стените им.

Пробите от ленти се поставят в окопите. В това отношение те са много по-икономични от монолитните проби, тъй като няма нужда да се копае огромна фундаментна яма за цялата сграда. Достатъчно е да положите окопи под носещи стени, колони или други подобни елементи.

Укрепването на основата минава през подобна технология, само тук решетката ще бъде ориентирана вертикално.

Основа на колоните

Ако разгледаме конструкцията на колонната основа, има няколко интересни нюанса. За разлика от лента или твърди основи за частна къща, стълбовете се характеризират с използването на колони, като основни елементи, които разпределят товара.

И основата на колонен тип може да използва дори самопроизведени стълбове от сглобяеми бетонни блокове.

Фигура показваща колонна основа в секция

Фигура показваща колонна основа в секция

Основните конструкции на колонната проба се зареждат с 0,5-1 метра, а под тях се подрежда малко подготовка. В някои случаи, в най-ниската точка колонна основа ще има нещо като конкретна възглавница.

В горната част на колонната основа е обвързана бетонна лента от греди. Това е необходимо, за да се свържат всички елементи заедно и да се превърнат в неразделна поддържаща структура.

Такива основи са много икономични, тъй като за тях всъщност няма нужда да се изкопават окопите, а методът за закачане е най-евтиният. За икономиката обаче е необходимо да се плаща стабилност. Такива решения няма да работят, ако ще внедрите изграждането на голяма вила.

Пилотна основа

Основите на купчините са много подобни на колонационни. Само ако в първата използват самостоятелно направени чугунени стълбове от бетон, тогава вече се използват купчини, сондажни или дори винтови купчини.

Пакетите са подходящи за тяхната практичност и способността да се ровя почти навсякъде и на всяка дълбочина.

С помощта на пилоти е възможно да се натовари натоварването върху почвите, като по този начин значително се укрепи самата сграда. Освен това създаването на купчини е много по-лесно, отколкото копаенето на огромни ями и изливането на кубични метра бетон в подсилени конструкции.

За да създадете домашно купчини, трябва да пробиете кладенец, след това да инсталирате нещо подобно на корпус, да поставите армировъчната клетка и да излеете бетона.

Размерът на кладенеца обаче ще бъде толкова малък, че опитният екип от строители може да постави до 20 метра купчини за работна смяна. И това е с комбиниран стил на работа.

Пилоните повдигат къщата над нулевата точка на земята. Тази цифра е приблизително 0,3-1 метра. Но не самите купчини, които държат къщата, но решетките, които ги обвързват. Има грил:

  • цяло;
  • Греди.
    Кофраж за бетонна стоманобетонна основа

    Кофраж за бетонна стоманобетонна основа

твърд грила на купчини Това е монолитна плоча, която почива върху купчините, напускащи земята. Гредите са обвързани само от самите купчини и сградата вече е закрепена към тях.

Трябва сами да изберете този или този тип гризли. По-добре е да се консултират специалисти по тази тема.

Съвети за избор

Изборът на определен тип фондация е ваш. Тук няма оптимална универсална схема. Нито една напълно универсална основа, която би била подходяща за почти всички ситуации.

Мощните къщи на слаби почви са най-подходящи за използване на модели от една част. Въпреки това, цялата плоча ще трябва да се изразходва, което не всеки ще хареса. Вземете под внимание този показател.

Стандартните вили с носещи стени и средно гъсто населени почви трябва да се поставят върху основата на лентата. В това отношение тя се счита за най-подходяща. Да, и около 70 модерен частен сектор е на тези структури.

Фондацията на стълбовете ще ви позволи да спестите значително по конструкцията си и дори да завършите работата сами. Но той не е способен да понесе много сериозни натоварвания.

Е, куп модели трябва да бъдат избрани, ако планирате да построите къща на нестабилни почви, места със силен наклон, високо ниво на подземните води и други подобни проблеми.

Анализ на популярните сортове фондации (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на изграждане на плитки лентови фундаментни основи със собствени ръцеТехнология на изграждане на плитки лентови фундаментни основи със собствени ръце
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Как се изчислява основата за къщата?Как се изчислява основата за къщата?
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
Основа на колана със собствени ръцеОснова на колана със собствени ръце
» » Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща
© 2021 BggeHat.com