Как е построена и добра основа на талията?

Индивидуална строителни технологии и околната среда с използването на модулна система Тизе Тизе 2 и 3 (или кратък - само Тизе), въведена в живота на един член на Международната академия на околната среда и безопасност на Life Sciences RN Яковлев.

Основата на TISE

Основата на TISE

Методът е специално измислен за частно строителство на базата на ключ, така че TISE със собствените си ръце не е теория, а реалност. В основата си универсалният метод има колонна основа, състояща се от стоманобетонни купчини полусферична форма, взаимосвързана грил. Използва се за издигане на тухлена, каменна или каменна къща под ключ на всяко натоварване.

Предимства и недостатъци на TISE

Основата на TISE позволява да се спестят пари и труд, тъй като методът предполага намаляване на обема на почвени и бетонови работи, строителни материали и също така позволява да се направи без привличане на труд.

Например, с помощта на размера на основата на къщата 5 × 10 м, можете да изчислите потреблението на строителни материали. За традиционен фондация ивица 0.70 х 0.40 х 30 m необходими конкретни обем 8,40 м3, а за Тизе собствените си ръце само 2,00 м3, въз основа които имате нужда купчини 20 1.20 х 0.60 m.

В допълнение към икономическите ползи, прегледите на разработчиците също така спомагат за изтъкването на следните предимства на технологията:

  • няма нужда от скъпа технология "до ключ", благодарение на технологиите TISE 2 и TISE 3 (с изключение на тренировката);
  • автономност на строежите - строителството се осъществява без връзка с електрическата мрежа, поради което може да се извършва дори и на полето;
  • намаляване на времето за работа;
  • Основата на TISE е достъпна и за тези, които нямат опит в изграждането на къща;
  • възможността за разпускане на комуникациите дори в вече построена къща;
  • Яковлев разработи универсален метод, подходящ за всички видове почви (глинести, с близко местонахождение на подземните води, в сеизмологични райони).

Като демонстрира очевидни предимства, технологията TISE има своите недостатъци. Коментарите на отделни разработчици разкриват такива недостатъци:

Наземна и подземна част на фондацията TISE

Наземна и подземна част на фондацията TISE

  • невъзможността да се работи върху блатиста земя, където колонната основа може просто да се удави или да се счупи;
  • сложността на сондажите върху скалисти почви, което увеличава разходите за труд в началните етапи на строителството;
  • някои наричат ​​такива недостатъци като намаляването на мазето, тъй като е невъзможно да се подготви цялата къща;
  • Основата за технологията TISE изисква широка площ на екрана.

Въпреки недостатъците, предложеният от дизайнера Яковлев метод остава най-благоприятният за околната среда и удобен за частно строителство на дом "до ключ".

Изчисляване на основите

Изчисляването на фондацията дава на разработчика концепцията за това колко подкрепя той ще се нуждае, с каква стъпка те ще бъдат разположени и на каква дълбочина да отидат до земята. Преди началото на определянето на тези показатели е необходимо да се разкрие каква е носещата способност на почвата спрямо размерите на бъдещата къща. За да направите това, трябва да направите изчисление:

  • теглото на сградата;
  • нейното работно натоварване;
  • натоварвания на снежния слой;
  • носеща способност на купчини.

За да изчислите теглото на къщата, трябва да добавите много основи, стени, тавани и покрив. Теглото на основата се определя чрез приблизително определяне на теглото на използваните върху него строителни материали въз основа на обема на пилотите.

Изчисляването на теглото на стените се определя от натоварването на строителния материал. При използване на кофраж TISE 2 е необходимо да се добавят 270 кг към общото тегло при използване на кофраж TISE 3 - 400 кг.

Готов фонд TISE

Готов фонд TISE

Припокриването дава различен товар, в зависимост от вида: дърво - до 100-150 кг с изолация - стоманобетон - 500 кг, бетонни плочи с кухини - 350 кг. На 1 m2 от покрива има тегло от 50 kg за покрив от шисти, 89 kg за керамични плочки и 30 kg за ламарина.

За да се изчисли оперативното натоварване, което получава основата на TISE, е необходимо да се определи приблизителното тегло на всички домакински уреди, броя на живеещите, комуникациите и т.н.

За единични и двупосочни покриви с наклон от 25˚, коефициентът на натоварване е равен на-1, с наклон 26-60˚ - 1.25. Добавяйки всички индикатори заедно и умножавайки числото с коефициент 1,3, получаваме изчисление на общото тегло на къщата.



купчина извършване изчисляването на капацитета, се определя в зависимост от вида на почвата, нейната устойчивост стойност на 1 m2, а диаметърът на подкрепата, която изследователите възнамеряват да използват, обзаведен на фондация технология ключ Тизе.

Например върху индекс на почвена устойчивост на почвата е 3 кг / м2. За да се натрупват на товароносимост на 250 диаметър е 1.5 m за 500 mm - 5.88 m, и за 600 мм -. 8.40 т добрите показатели показват купчини средна дебелина от 500 mm за всички видове почва.

За да се направи изчисление на дълбочината на пробиване, че е необходимо да се определи нивото на почвата замразяване и добавяне на броя на дори 20 cm. Тизе да изгради основите на крайния етап на стъпката се изчислява по този начин монтажните колони. Например, има къща 5 × 10 метра, почвата на масива е глинеста, теглото на къщата е 350 тона, периметърът на къщата е 30 метра.

Носеща способност на глина - 6 kg / cm2. Ако разширението на избраната основа е 600 mm, тогава един стълб може да издържи на 17 тона. Разделяме 350 тона на 17 тона и получаваме 20 купчини. Площта на къщата е 30 м, което означава, че стъпката на монтаж на подпорите е равна на един и половина метра.

Технология на издигане на фундамент с грил

Хоризонталното свързване чрез грила на подпорите се използва за придаване на твърдост на къщата и равномерно разпределение на натоварването между купчини. Особеността на използването на свързването на основите с грил е наличието на пространство между нея и земята, което прави основата за купища TISE устойчиви на разбиване.

При работа с грил, е необходимо да се изчисли ширината на стените на къщата. За тази цел е необходимо да добавите стойността на зидарията, изолацията и слоя декор. Ширината на лентата също зависи от вида капачка. Тя може да бъде плоска, изпъкнала или мивка.

За да се осигури необходимата вентилация, за да се защитят основите на технологията TISE и опората от мокрото, трябва да се извършат следните манипулации с решетката: място под склон. Наклонът ще запази структурата от получаване на размразена вода вътре.

Дупката трябва да бъде затворена, за да се предпазите от гризачи. Градиентът на участъка се изравнява с решетката. При лек наклон ръбът на лентата трябва да се движи успоредно на повърхността на наклона, а горната й част съвпада с нивото на нулата.

Ако наклонът е повече от 10 °, след това да се скрият недостатъците на конструкцията е стъпало ренде. За надеждно свързване на лентата и опорите е необходимо армирането да започне в решетка до дълбочина 15-20 см, а носещото тяло - до 5. Стъпалните зони на лентата трябва допълнително да бъдат подсилени с армировка. В мястото на преминаване на стъпала не е необходимо да се правят отвори на прозорци или врати.

За да подредите кофража, е необходимо да се придържате към следните етапи:

  1. Водоустойчивите горни части на опорите.
  2. Движете се в дървени стълби по протежение на контурите на стените, така че горният им ръб съвпада с нулевото ниво.
  3. Изсипете пясък по ширината на грила и изплакнете.
  4. Завийте до клечките от точка 2 на дъската, така че горният им ръб съвпада с нулевото ниво.
  5. Полагане на хидроизолация в кофража (покривен филц, рубероид и т.н.)

Решетката трябва да се пече с пръчки, а броят на прътите се изчислява така, че общият им диаметър да не е по-малък от 8 см. Арматурата се състои от два реда: под и над тях. Между кофража и колана оставете разстояние от 4 см. Долният ред на армировката е разположен върху бетонни торти на височина 4-5 см от земята.

Отзивите на разработчиците показват, че при бетонирането можете да правите технически прекъсвания. Основното е, че те не съставляват повече от един ден. За да се преодолеят недостатъците на този подход, трябва да се гарантира, че прекъсванията не се появяват на кръстопътя на армировката.

За основаването на TISE (видео)

Изборът на кофраж за TISE 2 и TISE 3

За изграждането на къща на ключ, са налице две технологии за производството на блокове:

  • TISE 2 (за стени с дебелина 250 mm);
  • TISE 3 (за стени с дебелина 380 мм).

Просто изчисление показва, че Тизе 2 замества полагането на тухли 8 и Тизе 3 - от 12. По-малката единица се използва за изграждане на двуетажни сгради стени до ключ огради, гаражи. Модул 3 е ефективен за изграждане на къщи над 2 етажа. Използва се за трислойни стени с изолация от настилка. Може да се използва в сеизмологични зони.

За изливане на блокове TISE 2 и TISE 3 се използва конвенционален разтвор от пясъчен цимент в съотношение 1: 3. Отзивите от разработчиците показват, че M400 или M500 са подходящи за тези цели.

Така конструираната единица TISE 2 може да издържи натоварване от 400 kg / cm2. Общият товар на блока може да достигне 240 тона.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Изграждането на основите със собствени ръцеИзграждането на основите със собствени ръце
Основата на това е основана на всяка сложност на земятаОсновата на това е основана на всяка сложност на земята
Изборът на най-добрия състав на бетона за основиИзборът на най-добрия състав на бетона за основи
Характеристики и предимства на купчинатаХарактеристики и предимства на купчината
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Как да направите основата за печката в къща и баня?Как да направите основата за печката в къща и баня?
Черният трошен камъкЧерният трошен камък
Фондация TisseФондация Tisse
» » Как е построена и добра основа на талията?
© 2021 BggeHat.com