Изграждането на основите със собствени ръце

Ако ще да си построи къща със собствените си ръце, или да я поръчате от професионални строители на технологиите, ще ви в никакъв случай да бъде полезна информация за процеса на изграждане на основите (монолитна, колан, винт, Тизе и други), както и необходимото оборудване.

Основите са основите на всяка сграда. На тях се разчита и прехвърля всички основни натоварвания. Без да се спазва технологията за изграждане на този изключително важен елемент, сградата няма да трае десет години.

Предварително направена основа на колана

Предварително направена основа на колана

Не е изненадващо, че всеки обръща толкова голямо внимание на технологията за издигане на основите. За него сега и ще бъде обсъдено.

Прочетете същото: Характеристики на изграждането на различни видове основи за къщата със собствените си ръце.

Функции на устройството

Преди да започнете да опишете самата конструкция на фондацията и целия процес на работа, трябва да разберете какви функции функционира фондацията и от какво се състои.

С функциите на основите (монолитна, лента и винтова основа) вече сме измислили малко по-високо. Всяка къща стои на земята и е голяма, много тежка структура. Цялата тази конструкция има тежест, която трябва да поставите някъде. Плътността на почвите не винаги е достатъчно.

стени налягане на процеса на къщата със сигурност ще доведе до загуба на неговия, като законите на физиката, по-ниско налягане зона и неравномерното разпределение на товара, по-голяма е унищожаването на монолитна основа, върху която влиянието на товара.

Но изграждането на основа от монолитна лента от стоманобетон ви позволява да изравнявате всички тези нюанси и да разпределяте товарите колкото е възможно по-качествено. Например, изграждане на обединени основи се извършва с използването на удебелени стени и дълбоко разположена възглавница.

В това състояние основата на основата на монолитна лента, въпреки че има относително малка площ на въздействие върху земята, но все още много по-добре разпределя натоварванията и поддържа подземната земя долу. Това важи и за плоча, купчини и всякакви други основи.

Общи характеристики

Самата основа монолитна основа със собствени ръце, като правило, издигнат от стоманобетон. Изборът на стоманобетон е продиктуван от няколко основни условия.

Укрепване на основата

Укрепване на основата

Първо, стоманобетонът работи чудесно както за компресия, така и за огъване. В този случай, тя практически не се разширява, дори ако материалът трябва да издържи на непрекъснатите цикли на размразяване и замръзване.

На второ място, целият процес на работа може да бъде направен от собствените си ръце. И с ръцете си той отива от начало до край. Разбира се, работейки със собствените си ръце, ще отделите много повече време, отколкото ако поръчате бригада професионални работници. Но това е съвсем реалистично.

Също така вземете под внимание изключителната якост на стоманобетона, неговата издръжливост, способността да се формират от този материал проекти на всякакви размери и форми. И можете да го направите сами и без никакви трикове. Достатъчно е само да се събере кофражът на подходящия размер.

Е, за икономическата ефективност на този материал не бива да се забравя. При други неща, равни, стоманобетонът е доста евтин.

Фондацията е задължително подсилена. Това е армировката, която превръща бетона в стоманобетон. Укрепването може да се извърши и ръчно, така че тук не трябва да има проблеми.

По време на подсилване на основата със собствените си ръце Трябва да се помни, че армировката в конструкцията трябва да бъде разположена зад защитния слой от бетон. Дебелината на този слой варира от 3 до 8 см. За тази цел армировъчните пръти се монтират върху специални държачи или опори.

Затова не забравяйте да въведете в работния процес подреждането на такива държачи и свиването на подсилванията върху тях. Това, изглежда, незначително в значението и продължителността на процеса, има решаващо влияние върху силата на окончателния дизайн.

Видове бази, техните различия и начини на ерекция

Сега нека се обърнем към конкретни видове фондации. Популярните типове основания сериозно засягат какъв вид къща можете да построите. Къде ще стои тази къща и при какви условия да бъде използвана.

Първо, нека дефинираме начина за създаване на монолитна основа, върху която да бъде монтирана вашата бъдеща къща. Работният процес тук е разделен на два подтипа. отличава:

  • монолитна основа;
  • сглобяема основа.

Най-често се среща монолитна основа. Той се излива директно на сайта, като се използва готово решение за работа. Работата може да бъде извършена от собствените си ръце, но трябва веднага да се вземе предвид, че монолитът трябва да се излее във възможно най-кратко време. Това се отнася главно за основите на плочата или лентата.

В такива случаи е невъзможно да се завърши работата на монолитна лента от себе си и без никаква помощ от другите е почти невъзможно. Следователно във всеки случай ще трябва да прибягвате до помощта на други хора или специалисти.

За изграждането на монолитна основа, бетон обикновено се поръчва в специални растения. Също така е възможно да го смесите ръчно, но процесът е достатъчно дълъг и труден.

Някои видове бази се монтират изключително монолитно. Например, работим върху подреждането на пилотни основи, използвайки технологията TISE. Технологията на TISE включва подреждането на кладенци с вътрешно разширение. Просто е невъзможно да се снижи готовата широка плоча в тях.

Но излейте бетон в кладенеца TISE ще бъде много проста. И веднага го напълни отвътре и формира стабилна възглавница в мястото на разширяване. Къщата на такава основа ще бъде много по-стабилна и процесът на работа е значително опростен.

Предварително изработените основи, както е ясно от името, се събират от отделни елементи. Работата използва готови стоманобетонни елементи, които след това се поддържат директно от къщата.

Предварително изработеният тип монтаж на фундаменти е полезен, тъй като работният процес може да бъде безпрепятствен. Такива основания могат да бъдат изградени в рамките на месеци. И самата работа ще се състои в правилното монтиране на блокове и след това в тяхното бетониране. Предварително изработените основи обаче не винаги са удобни за монтаж, при работа се изисква тежко оборудване.

Плосък фон TISE

Плосък фон TISE



И те са по-ниски в сила от монолитни. Разбира се, ако вашият дом има само един етаж и е изграден с олекотени конструкции, а след това в този момент и не може да се игнорира, обаче, тежък, мулти-етажна сграда от тухли на фондацията, което прави по-високи изисквания. И напълно оправдано.

Що се отнася до конкретните видове основания за бъдещата къща, сега ще ги разглобим поотделно и по-подробно.

Основа на плочите

Първо ще разберем подреждане на основата на плочата. За основата на плочата е обичайно да използвате голям брой материали, тъй като трябва да попълните цялата кухина монолитна стоманобетонна плоча.

И основата на плочата има доста сериозна система за подсилване, която ще ви струва доста.

Но оборудването за оборудване на основата на плочата почти не се изисква. По-скоро е необходимо само на етапа копаеща фундаментна шахта за основа на къща и директно наливане на бетон. Формирането на един и същи монтаж, монтаж на кофраж и свързване на армировката се извършва съгласно изключително проста, макар и трудоемка технология.

Етапи на работа:

  1. Ние формираме място, копаене на фундаментната яма, заспиваме мощна възглавница от чакъл.
  2. Ако е необходимо звездна геотекстил, и образуват допълнителна хидроизолация.
  3. Инсталираме кофража под твърда плоча.
  4. Монтирайте долната част подсилваща клетка.
  5. Монтираме горната рамка за подсилване, свързваме всички елементи.
  6. Напълнете цялата конструкция с бетон.

Прочетете същото: обвързване арматура кука и ръчно свързване на армировката: предимства, характеристики на технологичния процес.

Кофраж и армировка за твърди монолитни плочи

Кофраж и армировка за твърди монолитни плочи

Както виждаме, заради цялата си трудолюбие простотата на технологията за изграждане на фундаментна плоча не може да се радва. И най-важното е, че можете да го използвате сами.

Пилотна основа

При шнекови или обикновени основи е характерно да се използват специални подпори, които са погребани в земята.

Структурите на купчината са удобни, тъй като почти не правят изисквания директно на земята. Можете да изградите нестабилни слаби почви и дори с наклон до 35 градуса.

Но изграждането на самата фондация е малко по-различно от обичайните решения. Особено интересна технология е TISE.

Основата на купчината е изградена от пилоти и решетки. Пилоти се изсипват в кофража в предварително проектирани кладенци. Ако се има предвид технологията на TISE, тогава ямките за тях в максималната дълбочина също се разширяват. Това е основното предимството на натрупването на TISE. За разлика от конвенционалните елементи, колоните TISE имат разширение на възглавницата, което напълно стабилизира цялата структура и прави къщата по-стабилна.

И изправен основа на технологията TISE можете също със собствените си ръце. За тази цел използвайте специална бормашина TISE и конвенционални инструменти за изливане на бетон.

Също така можете направете сами себе си с фундамент за винтове, но те се използват само за изграждането на леки сгради или за изграждането на малки архитектурни форми.

Rostvertk също свързва купчини под формата на горна лента. Тя може да бъде греда и може да има формата на твърда плоча.

Прочетете същото: как да изолирате фундамент със сглобяеми винтове със собствените си ръце?

Стандартна пилотна основа с бетонна решетка

Стандартна пилотна основа с бетонна решетка

Етапи на работа:

  1. Подготвяме място за фондацията, маркираме местата за подреждане на купчините.
  2. Burim кладенци.
  3. Ние монтираме в тях фабрични или домашни корпусни тръби.
  4. Инсталираме подсилващата клетка в купчините.
  5. Напълнете кладенеца с бетон.
  6. Ние формираме кофража под решетката.
  7. Монтирайте армировъчната решетка.
  8. Напълнете цялата конструкция с бетон.

Фондация за ленти

Всеки път, когато чух за издигането на мазето. И всичко това, защото, за да построим тези основи, станахме почти навсякъде.

Полезност на базата в тяхната практичност и икономичност. Такава фундамент поема товари само от носещите стени и има формата на едни и същи стени, но с по-дълбока възглавница.

Очевидно е, че трудоемкостта на работата по подреждането на основата на лентата ще бъде много по-ниска и ефективността на разпределението на натоварването е практически по-лоша дори от пробата на плочата.

Прочетете същото: за каква цел използвайте фиксиран кофраж за основата?

Етапи на работа:

  1. Ние отбелязваме мястото за фондацията, копаене на окопите под носещи конструкции.
  2. Заспиваме на дъното на чакъла.
  3. Оформете кофража на възглавницата.
  4. Монтираме подсилващата клетка в нея.
  5. Напълнете всички с бетон.
  6. Ние формираме стенен кофраж или тялото на фондацията.
  7. За същата технология поставяме армировката и я запълваме с решение.

Изграждане на основи от различни видове (видео)

Основа на колоните

ерекция колонна основа в много отношения припомня подобни работи по подреждане на конструкциите на пилоти. Има обаче няколко разлики.

Ако купчините са предимно кръгови и тежко погребани, стълбовете ще приличат на колони, ще се задълбочат до малки белези и ще имат по-нисък рейтинг.

В допълнение, подпорите на основата на стълбовете често се издигат от сглобяеми бетонни блокове. Закопчаването на стълбовете се извършва със специален колан, но може и да е по-ниско от основите на пилотните основи.

Това обаче се отнася само за самостоятелно направени основи. Промишлен дизайн на такива конструкции са монтирани в очила, са обвързани с уникална технология и са в състояние да издържат на огромни товари.

Етапи на работа:

  1. Изкопаване на вдлъбнатини под стълбовете.
  2. Ние формираме кофраж за основи и подсилваща клетка.
  3. Напълнете структурата с бетон.
  4. Оформете кофража за свързващия колан.
  5. Ние се монтираме укрепване на основата.
  6. Напълнете всичко с разтвор.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Как е построена и добра основа на талията?Как е построена и добра основа на талията?
Видове и особености на основите на кокилиВидове и особености на основите на кокили
Програма за проектиране и изчисляване на фондациятаПрограма за проектиране и изчисляване на фондацията
Основа на колана със собствени ръцеОснова на колана със собствени ръце
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
» » Изграждането на основите със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com